:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 391,851,032
Активни 107
Страници 4,558
За един ден 1,302,066

Мая Манолова поиска 100 млн. лв. допълнително за хората с увреждания

Това е нискобюджетният вариант за лична помощ, ще я получават около 77 хил. българи
100 млн. лв. допълнително над сегашния бюджет ще струва нискобюджетният вариант на закон за личната помощ, стана ясно на започналите преговори в националния съвет за интеграция на хората с увреждания, предава БНР. Манолова обясни, че при този вариант ще обхване всички 77 хиляди души, които в момента получават добавка от 90 лева за чужда помощ. Хората с увреждания ще имат право да изберат дали да продължат да получават тази пари или ще кандидатстват по новия закон и ще преминат през индивидуална оценка.
"Но реално законопроектът е разчетен, ако всичките 77 хиляди души кандидатстват като тези, които в момента не са обхванати от никакви програми, тези с по-леките увреждания е предвидено във финансовата обосновка, че ще получат по два часа дневно лична помощ или това са по 42 часа месечно. Тези групи са условни, те не фигурират в проекта, защото конкретната потребност на всеки човек ще се установява след индивидуална оценка, така че никой не е предварително поставен в определена група. Само правя една справка - със сега наличният финансов ресурс в министерството, реално по асистентски програми се подкрепят 14 хиляди души", обясни Манолова.
Мая Манолова е категорична, че няма да допусне противопоставяне между различните групи хора с увреждания , тя призна, че този законопроект не решава проблемите на всички, но е начало на промени: "Този закон ще бъде една тухла, която ще реши един проблем, ще бутнем една тухла от стената и по този начин ще покажем, че стената пред хората с увреждания може да бъде съборена".
Майките на деца с увреждания, които присъстват на заседанието на съвета за интеграция, обявиха, че стоят зад законопроекта.
17
936
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
19 Юни 2018 15:45
100 000 000 лв./77 000 души = 1298,70 лв. на човек. По 108,22 лв. месечно...
19 Юни 2018 15:54
Изказвам се като човек гледал инвалид: ако някой човек с увреждания има нужда само от два часа лична помощ дневно, значи няма увреждания, т.е. може спокойно да се движи и работи много неща.
19 Юни 2018 17:11
Аз не съм гледала инвалид, само болен на легло, който така и не възстанови дори нормална мисловна дейност след операция и двадесетина дни след това почина. Моля, простете невежеството ми, но не разбирам следното:
Ако въпреки тежко хронично заболяване си в състояние да ходиш на работа ( пътуваш до работното си място с обществен, или личен транспорт), за какво ти е нужна помощ за два часа на ден ?

19 Юни 2018 17:11
Смисълът на допълнителните средства за лична помощ е да бъдат разпределяни индивидуално, според специфичните нужди на всеки нуждаещ се от тях, а не ''на калпак. Много майки на лица ( не само на деца до 18 години ) искат да работят, но нямат финансова възможност да наемат личен асистент. Толкова пари се пилеят за глупости из държавата, или потъват в нечии джобове и партийни каси. Съм за тия 100 млн.+ при ясни критерии и справедливи и прозрачни условия за отпускането им.
19 Юни 2018 18:58
Тая сърфистка пак яхна вълната, ей така за да оправдае нищожното си съществуване и голяма заплата.
19 Юни 2018 19:10
искат да работят, но нямат финансова възможност да наемат личен асистент.


Моля, простете за невежеството ми, ама личният асистент не иска ли да работи? Да израсне в кариерата, меринджей или директор некакъв да стане. Или е медицински корифей и търси цяр за нелечимите заболявания?
Да няма после рев като хотел-бетонарите - нямали били обучен слугински състав, та да се внисат "експерти" с чужди езици - тай, украински, кушитски, оромо и афари!?
19 Юни 2018 19:17
реално по асистентски програми се подкрепят 14 хиляди души", обясни Манолова


14 хил. души безработни се наемат или на 14 хил. души положението им се уравностойнява? И каква е тенденцията при тия програми - "бизнесът" ще се развива ли? Сиреч, броят на безработните ще се увеличава за да има качествен подбор за личен асистент.
19 Юни 2018 20:11
личният асистент не иска ли да работи?
Това според мен също е професия - изисква обучение, умения, нагласа да работиш това, получаваш заплата, плащат ти се осигуровки, имаш право на болнични и отпуск...След като санитар, детегледач, болногледач...са професии. В Германия дори има две сходни, но различни - Krankenpfleger ( болногледач) и Altenpfleger ( обгрижващ стари хора, най-често в институция)
19 Юни 2018 20:13
тай, украински, кушитски, оромо и афари!?
пропуснал си суахили, бе човек, найш къф глад е за чистачи на басейни със суахили
19 Юни 2018 20:16

реално по асистентски програми се подкрепят 14 хиляди души", обясни Манолова


14 хил. души безработни се наемат
Ако това са 100% жени на 50+ с по-ниско образование, но умеещи да се грижат за хора със СОП, защо да не получават по една и половина минимални заплати за 8-часов работен ден? По-добре ли е нула лева доход и мизерна социална пенсия някъде в бъдещето?
19 Юни 2018 20:17
мая няма ли заделени в някоя сметчица 100 милиончета от кюстендилската одисея?
19 Юни 2018 20:21
Всичките тези 1-1.5 млр. лв., който се искат, са пари хвърлени на вятъра - те няма да донесат прираст на брутния национален продукт, защото нито увредените работят, нито близките им, които са се превърнали в техни роби. Много по-разумно е тези пари да се дадат за инфраструктура, за инвестиции, за стимулиране на можещите. Държава която така прахосва и малкото, което има, е обречена на загиване, а работливите и способните ще я напуснат, ако до сега не са го направили. Няма по-лоша държава от социалната няма.
19 Юни 2018 20:24
Какво предлагаш да направим с ''увредените'', които не могат да се справят сами?!
19 Юни 2018 21:12
МВФ направили са го. и сега следва трудното и невъзможното. а онези ще окрадат де каквото докопат. сещате ли се кои са онези?
20 Юни 2018 07:02
Леле, някога тук форума беше на друго ниво...
Сега или другарката Б. е в отпуск, или са взели редактора на Блиц по съвместителство...
20 Юни 2018 12:28
Няма по-лоша държава от социалната няма.
Сещам се за някоя и друга несоциална държава и аз: Судан, Сомалия, Афганистан, Пакистан, Индия, Бангладеш, Нигерия...
20 Юни 2018 13:49
Няма по-лоша държава от социалната няма.

ти къде си виждевал социална държава, отворко?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД