:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 391,734,251
Активни 98
Страници 2,233
За един ден 1,302,066

Стоките в България са сред най-евтините в ЕС

България е сред страните в Европейския съюз с най-ниски цени на стоките (сред които храна, облекло, тютюневи изделия, алкохол и други). При сравнение разликата в цените достига повече от 50% при сравнение. Най-скъпи са стоките в Швеция и Дания. Същото се отнася и за транспорта, съобщава news.bg, цитирайки изследване на Евростат.
Според изследването едновременно с това голяма част от гражданите на страната ни, около 40%, са с много ниски доходи, под линията на или в риск от бедност. Разходите около жилището представляват тежест за 21% от българите.
Страната ни е и сред тези с най-ниски приходи от данъци като дял от БВП - 36 процента. На другия полюс са Франция, Финландия и Дания (над 50 процента).
Изследването обхваща информация за състоянието на европейската икономика от 2000 година насам. То съдържа информация в няколко раздела, сред които безработица, спестявания, цени на стоки и услуги, банки, правителства и други.
България се оказва на дъното и в класацията по средна брутна месечна заплата в държавната администрация и отбраната - 500 евро, срещу 4500 в Дания. Данните по този показател обаче са за 2014 година и от тях се изключват здравеопазването и образованието.
Заключенията в доклада по различните графи показват сериозна пропаст между гражданите на Европейския съюз по отношение на техните приходи, разходи, спестявания, работа, администрация и други.
14
1394
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
22 Юни 2018 06:56
И през 2017 г. цените на потребителските стоки и услуги са били най-ниски в България в сравнение с останалите страни от Европейския съюз, запазвайки се на 48% от средното за целия съюз. Това показват последните данни на Евростат, публикувани в сряда.
През 2016 г. страната отново бе на последно място, както и единствената, в която цените са били наполовината от средните за ЕС.
Като цяло България е и сред трите страни с най-ниски цени по четири от общо 6-е категории. На последно място в ЕС сме в категориите Алкохолни напитки и тютюневи изделия (56% от средното за ЕС), Облекла (80%), както и Ресторанти и хотели (45%), а в категорията Храни и неалкохолни напитки (73%) преди нас са единствено Полша и Румъния.
По отношение на останалите две категории цените за Лични превозни средства в България са на 86% от средното за ЕС, а за потребителска електроника - 93%.
В рамките на целия ЕС през миналата година равнищата на цените за потребителските стоки и услуги се различават значително, ставя ясно още от данните на Евростат.
Най-високи са били цените в Дания (142% от средното за ЕС), следвана от Люксембург (127%), Ирландия (125%), Швеция (125%), Финландия (122%) и Обединеното кралство (117%).
В Румъния и Полша равнището на цените е малко над 50% от средното за ЕС.
От данните ясно се вижда, че ценовите равнища на потребителските стоки и услуги в ЕС се различават с почти една трета от най-евтината до най-скъпата държава членка на съюза.
Най-високи са равнищата на цените на храните в Дания, докато най-ниски са Полша и Румъния през миналата година. За сравнима кошница с храни и безалкохолни напитки в ЕС повече от два пъти е разликата между най-скъпата и най-евтината държава. Ценовите равнища варират от 62% от средното за ЕС в Румъния и 65% в Полша до 150% от средното в Дания, следвана от Швеция (125%), Австрия (125%), Люксембург (123%), Финландия (118%), Ирландия (117%), Белгия (112%), Франция (112%) и Италия (112%).
Алкохолът и тютюнът са най-скъпи в Ирландия и Великобритания
Равнищата на цените на алкохолните напитки и тютюневите изделия показват значителни разлики между държавите членки на ЕС. Най-ниското равнище на цените през 2017 г. след България се вижда в Румъния (69%) и Унгария (70%). Най-високите ценови равнища пък са били наблюдавани в Ирландия (174%) и в Обединеното кралство (157%). На следващите места се подреждат трите северни държави членки на ЕС – Финландия (139%), Швеция (127%) и Дания (123%). Важно е обаче да се отбележи, че тези големи разлики в цените се дължат най-вече на различията при облагането на алкохола и тютюна.
Ресторантите и хотелите са над 3 пъти по-скъпи в Дания, отколкото в България
Ресторантите и хотелите са друга категория, в която се наблюдават големи различия в ценовите равнища. Докато в България равнищата на цените са 60%, или под средното ниво за ЕС, в Румъния и Чехия равнищата на цените са съответно 53% и 60% от средното, а за сравнение в Дания – 151% от средното.
По-малки са различията при потребителската техника, личните превозни средства и дрехите
При потребителската електроника равнищата на цените варират от 86% от средното ниво за ЕС в Ирландия до 110% в Дания и Франция. Облеклото е друга група продукти, която показва по-слаби различия между държавите членки – от 80% от средното за ЕС в България до 134% в Швеция. При личните транспортни средства ценовите равнища са от 81% от средното за ЕС в Словакия до 111% във Финландия, Ирландия и Португалия.

22 Юни 2018 07:22
щастлив 22 Юни 2018 06:56

штастлифт, а за заплатите на хората защо не постнете един ферман посред нощ, за покупателна способност и пр.?
22 Юни 2018 07:41
Мен ме мързи да правя пространни обзори и наблюдения, но това което ми се убива о главата - Ред Бул кенчето 1 евро в Австрия , 3 лв. в България /беше дори 4 лв/,
сух шпек деликатесен 10 евро в Германия - 24 лв. у нас.
И така е с всички стоки !
Къде викал младоженеца , когато ударили тъпана , че булката му била честна - "Бе, аз на х-я си ли да вярвам , или на тъпана ?!
22 Юни 2018 07:46
Тази статия ми звучи като част от един виц:
"- Саша, ты сидел ?
- Сидел...
- Я тоже сидел, а вот Гоша не сидел. Давай посадим !"
22 Юни 2018 07:46
а за заплатите на хората защо не постнете един ферман посред нощ, за покупателна способност и пр.?


Oт данните в статията (и на "щастлив": Български държавен служител сравнен с датчански (т.е. от най-богатата страна в ЕС) - заплати 1/9, цени 1/3, данъци 1/1,4. Kраен резултат - един бълграски държавен служител изкарва два пъти по-малко от датчанския си колега. Предполага се, че в останалите страни от ЕС изкарват някъде между тези две величини.
22 Юни 2018 07:48
Стоките в България са най-големите буклуци в Европа. Може би и в голяма част от света. Специално храните в България са 95 % фекалии. И все по-зле става, защото останалото население на територията е толкова непретенциозно ,че фураж може да яде.
22 Юни 2018 07:59
При сравнение разликата в цените достига повече от 50% при сравнение.

Не бях силен по математика, но това не можах да го разбера.
22 Юни 2018 08:14
" Стоките в България са сред най-евтините в ЕС " -За да го напише това човек трбва да е много тъп... но, щом го пише значи е верно .А хората как са ? Сред евтините ли се нареждат? Малко поне би трябвало да има някакъв критерии ... колко да се лъже ..
22 Юни 2018 08:29
Тия в кой свят живеят?!? Ние на очите си ли да вярваме като идем в магазините във Франция и Германия или на "стъкмистики"? Та дори и в Гърция да идем цените са по-ниски а заплатите с пъти по-големи.
22 Юни 2018 08:50
Стоките в България са сред най-евтините в ЕС

Списувателите, чийто глави раждат подобни заглавия, Николай Колев Босия нарича "журнаглисти".
22 Юни 2018 08:53
"Гласът" е добре да се научи да смята.

защото, един държавен служител тук /не хората, работещи за държавата, а само тези със статут на държавни служители/ получават 11 % от заплатата на датския си колега. но цените на стоките тук са 48 % от средното в Европа а в Дания - 148 %. като основно заслугата е на ниската цена на ракията и на хотелите, /Ганю да спи на хотел а не в къщи/, а как стои въпросът с цените на храната...? та как изкара, че разликата е сал два пъти...? щото моята сметка е друга. моята е 5 пъти по-малко.
22 Юни 2018 09:08
да го напише това човек трбва да е много тъп...

Колкото плащат, толкова пише или колкото пише, толкова плащат. Горе - долу едно и също, но не точно. Каквото имат/могат или искат/, това пробутват.
22 Юни 2018 09:20
Колко е удобно (за манипулация) да се разделят цени от доходи, а дори и не се споменава, че има такова нещо като жизнен стандарт, качество на живота, качество на храните. Всичко има, но фокусникът вади това, което иска за да заблуди публиката. Тази лъжа е много груба, дори за европейските стандарти, а може би тя точно съответства на последните. КОЙ ще ни каже?

ПС: А и за цените да тока (а също така и електроразпределителните компании) - и те са най-евтини и всеки може да си ги позволи.
22 Юни 2018 09:47
А сред "стоките" попада и трудът. Ако има кой да го продава за жълти стотинки...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД