:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,662,816
Активни 142
Страници 25,332
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Симеон Сакскобургготски: Бих се отчел подир 2 години

Доста учудващо ще е, ако на половината на мандата си променя характера, казва премиерът
Снимка: Велислав Николов
- Г-н министър-председател, нека да започнем разговора с промените, които вие така изненадващо обявихте в неделя и чийто първи етап беше смяната на ръководството на ПГ на НДСВ. Въпросът е: защо? Защо сменяте отбора по средата на мандата. Тези хора не си ли свършиха работата, просто се умориха или си създадоха може би врагове?---------------

- Може би по малко от всяко, от една страна. От друга, нека да имаме предвид, че ръководството на парламентарната група не е нещо много по-цялостно и по-дълбоко, че съвпада с така известна емблематична дата на средата на мандата. Бих казал, че е по-скоро съвпадение, отколкото нещо много специално. И аз, това го знаете, обичам да се вслушвам в предложения, идеи и да изслушвам и нашите депутати, и много други хора, които не са депутати. Та може би всичко това заедно е причинило това решение или тази промяна.

--------------- Какъв искате или очаквате да бъде ефектът от тези промени? И дали не ви безпокои мнението на онези, които предвиждаха, че този ефект ще бъде краткотраен?

- Трудно ми е да се видя в ролята да решавам с, така, една цел да постигна някакъв ефект. Мисля, че това би било наистина театър, а не нещо много по-дълбоко или по-дългосрочно. Затова, което може би предсказват някои, моите уважения, не виждам нищо лошо в това, но естествено аз съм, който взимам това решение, а какво може да се изтълкува или друго е много по-субективно и не виждам нищо, което да ме притеснява в това отношение.

- Въпреки това вие употребихте някои изрази, говорейки за състоянието на ПГ на НДСВ, споменахте думи като "лични интереси", "самоцелни акции", "фракции". Как се лекува това и може ли въобще да се лекува? Ето и отново чувам за сблъсъци, за противоречия.

- О, мисля, че се преувеличават много неща. И като казвате сега и трите, така, теми, щрихи, които използвах в едно изказване от 10-15 минути, изглежда много по-концентрирано и дори звучи малко зловещо. Това са коментари, неща, които констатирам. Най-накрая мисля, че е хубаво да се говори по един откровен и честен начин, а не с някаква демагогия или други намерения. Да не забравяме, че работим, боравим с хора, със същества, също като и моето смирение. Няма нищо специално в това.

- Все пак поправим ли е климатът в парламентарната група?-------------

- Ами ако има желание от страна на групата... има най-доброто желание от страна на ръководството, може би промени като тази, която ни занимава в момента, да имат именно тази цел! В крайна сметка опитът е да се подобрят нещата, да се оптимизират. Не да се навреди някому или просто умишлено да се греши.

-------------- Казахте, че ще има министерски промени - до края на юли. Можете ли сега поне да загатнете философията на тези промени, ако не и, разбира се, да кажете конкретно за кои министри става дума?

- Ще започна с това, че вие ми определихте сега, че до края на месец юли. Това е нещо, което научавам, но го изслушвам с интерес. А за останалото - философията е пак да се оптимизира работата, да може да се работи по-добре. Има и една еволюция от две години. Много неща са се променили. Днеска (в четвъртък - б. р.) го чухме в изказването на Гюнтер Ферхойген. Има и дадени моменти, нали, които вече са съвсем други. И пак може би ще се върна към факта, че една промяна в един кабинет - и то не е нещо за сензация или въобще да се тълкува като... не е кабинетът, който си е подал оставката цялостно, ами нещо, те са така корекции в момента и може би да доведат и до по-добър резултат.

- Сам разбирате защо обаче има високи очаквания. Винаги когато става въпрос за имена, има такива очаквания.

- А, това да! Но тука трябва да гледаме на работата и на темите, които са много по-важни, и самите материи. Има дадени министерства, които са определено трудни. И това го знаем всички.

- Да поговорим повече, г-н министър-председател, за вашия поглед към управлението в средата на мандата. Знаете, средата на всеки мандат е повод за равносметки и всички политици ще ги направят. Кое ваше постижение искате да бъде признато и коя своя грешка бихте признали?

- Ще започна може би с грешките. Сигурно имам много грешки. Никой не се е родил експерт по всичко и да има такава претенция. От друга страна, за постижения - знаете ли, това е може би нещо, което при повечето политици (не обичам да обобщавам и да кажа всички, но при повечето) да е прието.-------------

Аз намирам, че то би било така да се похваля или да си давам някаква оценка. Аз съм безкрайно критичен към себе си и бих бил склонен да ви отговоря на въпроса подир 2 години. Защото тогава наистина става дума за отчет, за една цялостна картина на една цяла програма, а не сега, на половината от мандата.

-------------- Все пак можете ли след 2 години управление да кажете ясно на хората какво реално може да се промени и какво не. Какво зависи от отделния индивид и какво зависи от държавата. Защо статистиките показват ръст, а той не се отразява като че ли по джоба на българите?

- Имате право в това, че не се отразява още, нали, постепенно се вижда. Но затова трябва да разчитаме, мисля, и много на нашата работоспособност или трудолюбивост на българина, което не е за подценяване. Правителството може да помогне или да стимулира дадени възможности и ситуации, но не всичко зависи от правителството. Аз, така, може би вече съм на известна възраст и съм живял и другаде и съм свидетел на много различни управления в най-различни страни. И едва ли бих се спрял и показал, че едно правителство е идеално или може да се очаква, или е обезателно гражданите да си го обичат. Това още не съм го срещнал. Откровено казано, навсякъде все ще има критики, което е и лесно. И от една страна, може би и може да се оправдае.-----------

Един съвсем малък пример - преди 2 години, когато дойдохме на власт, ако може да се каже така, или започна управлението ни, една пенсия например от 50 или 60 лв., каквито ги имаме сега, дори да се подобри с 10-20 на сто - това е много малко, а всъщност подобна пропорция е много достойна. Но разбира се, малко се отразява в джоба. Има подобни примери, които аз мисля, че за обществото може да се разбере.

-----------Но считам също, че трябва да гледаме малко към положителните сигнали, които се виждат във всекидневието, а не само така да се опитаме да намерим изключително това, което още липсва. Защото винаги може да се подобри нещо - където и да било, в което и да било общество. И в идеалните общества винаги има нещо, което не върви.

- Да, но все пак това е работата на журналистите, да търсят това, което още може да се подобри.

- Това да.

- Смятате ли обаче вие, че ръководеното от вас правителство направи всичко възможно, за да избегне скандалите, конфликтите и по-крупните проблеми. Само няколко да изредя - забавянето на ключови приватизационни сделки, споровете със съдебната власт и с медиите.

- Вижте, всичко зависи от начина, по който искаме да го изтълкуваме. Ако една новина се прочита или се оценява като скандал само защото може би има различие в мнението и дори различие в подхода, едва ли това е коректно или е начинът, по който би трябвало обективно да се осведоми обществото. Едно правителство може да греши, разбира се, казах го и преди, но считам, че би било трудно като прагматик и въобще като човек, който мисли, считам, все още по един логичен начин, да се допусне, че едно правителство управлява с целта да греши и само да повтаря грешки или да има дефекти в управлението. Понякога може да се случи, ама като единствена цел ми се струва трудно да го възприема.------------

Закъснение в някоя приватизация - ами приказката за мери 7 пъти, режи веднъж, то е нещо, което е логично. Да се прибърза, ами може да се сгреши по-лесно, отколкото да се поогледа човек и да черпи поука от други казуси. Също така имаме и икономическите параметри на световно ниво вече, не в България, които се отразяват в една малка икономика като нашата. Дори и в големите, та какво остава за нашата.

------------- Все пак смятате ли, че правителството направи всичко възможно, да избегне тези конфликтни ситуации?

- Ами мислите ли, че е приятно човек умишлено да попада в конфликтни ситуации? Правим всичко, което е, поне за мен, в нашите сили, правомощия и намерения най-вече.

- Често българските правителства са посочвали успехите навън в противовес на трудностите у дома. Не се ли появява и тук една известна тревожна ситуация, ще бъде ли България поставена в бъдеще в мъчителната ситуация да избира между Европа и Америка?

- Аз не бих така се определил, защото едва ли става дума за такъв избор. Ние трябва да си гледаме националните интереси и съвсем внимателно да действаме според тия интереси. Мисля, че през нашето минало от Освобождението насам сме платили скъпо за, ако мога да ги нарека така, известни политически залитания, вместо да гледаме по един по-обективен и спокоен начин, прагматичен - връщам се към думата прагматичен. Евроатлантическата политика на България именно е евроатлантическа. Не е или Съединените щати, или Европейския съюз. Придържаме се към това, което се очаква от нас като кандидати за Евросъюза, като кандидат-членове за НАТО, а то в крайна сметка са общи политики. А понякога има нещо, което е конюнктурно, временно, върху което не бива да се спираме, защото тогава може това да бъде препъникамък. Не само Ирак, но този международен съд, нали, това са теми, които мисля, че се преувеличава всъщност значението, което би имало в нашето общество и в ежедневието ни.

- Само да ви върна за момент към една вътрешнополитическа тема - предстоящите местни избори ще бъдат, така да се каже, политическият хит на сезона...

- Сигурно.

- ...Защо НДСВ се бави с обявяването на своите ключови кандидати? Дали отново не разчитате на изненада както преди 2 г.?

- Не, аз не бих обобщил пак така, че закъсняваме ние, не закъснява никой друг, някакви специални изненади... Просто вървим по програма с дадени теми. Датата приблизително вече се е очертала, значи оттам нататък е въпрос на преценка и на това, което ще решим, но не виждам, че трябва да има така, като на едно рали, хронология точно в кой момент и коя минута трябва да тръгне, да стартира състезанието.

- Може би разчитате, че последните могат да станат първи?

- Оууу, дотам вече мисля, че става малко библейско.

- Накрая да ви попитам, г-н министър-председател, за вашия личен стил. Вие често призовавате да не се прибързва и да се гледа положително. Не се ли безпокоите, че някои възприемат този ваши стил по-скоро като слабост, отколкото като добро възпитание? И въобще колко дълго бихте изтърпели някого, който злоупотребява с вас?

- На първо място бих казал, че търпението няма нищо общо с доброто или лошото ми възпитаните. То е начин на разсъждаване по-скоро. А за... Едва ли е слабост, знаете ли. Това е нещо, което някой, който претендира, че решава всичко така на секундата... може би има и такива феномени, но мисля, че е доста опасна практика, когато човек управлява. От друга страна, за злоупотребяване тука вече има теми като етика или въобще морал, или какво. Трудно е да се прецени, но какво имате предвид така, кажете ми малко, за да ви...

- Колко дълго е вашето търпение? Това е въпросът.

- Хе-хе. Е, то не е абсолютно, също зависи от материята и от това, което очаквам или съм си поставил и аз като граница в даден момент. Търпението ми може да е безкрайно, ако усетя, че нещо, което е в интереса на страната или където виждам, че се налага. А може да е доста кратко или така съвсем намалено, ако е губене на време или глупост, или друго.

- С една дума, да очакваме ли да призовавате към положителното и в следващите дни от мандата си?

- Не знам дали след половината на мандата се очаква да си променя и характера, и философията и въобще начина ми... На подобна възраст, мисля, че би било доста учудващо, ако бих се променил и мисля, че бих изменил на себе си.

- Благодаря ви за това интервю, г-н министър-председател.
8
974
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
11 Юли 2003 23:27
Az pa vikam da gi zakraglime na oshte 800 dena za po-lesno. Ama dali che ni POVERVAT i toia pat - e pa ne znam!
12 Юли 2003 06:22
Прав е .Бурзата кучка слепи ги разда.Бавно но сигурно.
12 Юли 2003 09:57
С тая пасмина никой досега не се е оправял, та Симеон ли?

Patilanec
12 Юли 2003 11:02
Аз мисля, все пак, нека гледаме и на положителното ... А то е, че Н.В. премиерът не е пълен идиот, а само на половина.
12 Юли 2003 13:38
Този мек архаичен език колко много не казва. Затова остава огромно пространство за интерпретация.
Калема на изборите. Първо местните (безмесните), по-после парламентарните (месните)!


Виделина вам!
12 Юли 2003 13:53
Фотон, к'ъв калем, бе???? Калъчката!!!!
Тая немска свиня ше си дръгне оттук с 100 милиона евро армаган...
12 Юли 2003 16:58
ПРЪЦЦЦЦ. ДЕДО-ЦАР ПАК ПУСНА ЖЪЛТО В ГАЩИТЕ.
НЕ ТИ ЩЕМ ОТЧЕТИ, НА ТИ ЩЕМ 800 дни.МАХАЙ СЕ ИЗКУФЯЛ АЙЦХАЙМЕЛ И
ОТИВАЙ В ТВОИТЕ КАЗИНА ДА ИГРЗЕШ ПОКЕР. ТО БИВА ПТОСТ ЧОВЕК,
АМА ТАКОВА ЖИВО ЧУЧЕЛО НЯМА ПО СВЕТА. АЙДЕ ПЪТЯ ДЪРТООО
13 Юли 2003 12:02
А бяха обещаани някакви 800 дни, комай!

cerovski
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД