:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,661,188
Активни 138
Страници 23,704
За един ден 1,302,066
Диалози

Евдокия Манева: Ако днес сме по-близо до белия свят, заслуга е на СДС, макар че усилията са на цялото общество

С този премиер при този парламент е все едно кои министри ще се сменят, защото мнозинството е коалиция на икономически групировки, казва столичният син председател и бивш министър на екологията
Г-жо Манева, не съжалявате ли, че в момента не сте в министерството на екологията, за да можете да предотвратите поне малко безумията, които се вършат от новоизлюпените екобюрократи. Следите ли работата на министър Долорес Арсенова? Как я оценявате?

Николов, София, ул. "Мърфи" 16Обичам професията си и работата в Министерството на околната среда и водите ми липсва, но не бих могла да бъда в този управленски екип. Повече от 12 години посветих на опазването на околната среда и според мен това е една от най-интересните сфери на дейност за много професии. Продължавам да работя като зам.-председател на Комисията по околна среда към парламента и да съм ангажирана с екологичната проблематика, но вече не в цялото й многообразие. Следя с внимание стила на работа на министерството.Г-жо Манева, с риск да ме обвините в червени пристрастия и връщане към миналото, искам да ви попитам следното: как може да си мислите, че може да спечелите местните избори в София, след като за нас, софиянци, сините в столицата се асоциират с Бакърджиев и бутането на мавзолея? Знам, че предшественикът ви вече е със собствена партия, но така или иначе за мен и приятелите ми седесарите са рушители. Какво е впрочем личното ви мнение за събарянето на мавзолея? Не мислите ли, че символите - хубави или лоши, трябва да се пазят, защото са част от историята?

Марина Кръстева, СофияВаше право е да отстоявате мнението си, но очевидно то демонстрира предубеденост. На ваше място не бих била така категорична в изводите си на основата на един спорен факт. За мен и моите приятели, както, убедена съм, за повечето софиянци седесарите са съзидатели, строители на нова България. Всичко добро, което се съгради в България през последните 13 години, бе извършено от СДС. И ако днес сме по-близо до белия свят от преди, политическата заслуга е на СДС, макар че усилията са на цялото общество. Едно от най-големите ни постижения е, че БСП вече не се противопоставя откровено на проатлантическата и проевропейската ориентация на страната ни. Консенсусът по тази тема в обществото е заслуга на седесарите. Останалите наши заслуги - спасената държава от фалит, заплатите, пенсиите, стабилността на банковата система, визите, средствата от европейските фондове, чуждестранните инвестиции, преговорите в ЕС и много други - мога да не ви напомням. Сигурна съм, че ги знаете, даже и да не искате да ги приемете.Уважаема г-жо Манева, преди време обявихте, че ще направите всичко възможно, за да изтръгнете софийската организация от мрежата на клиентелата. Успяхте ли в това си начинание? Какво е в момента състоянието на една от най-авторитетните сини организации? Казахте още, че бихте подала оставка като шеф на СДС-София, ако листите за общински съветници се наредят "по волята на някого". Какво имахте предвид?

Наталия, по мейлаДали съм успяла - ще проличи в листата за общински съветници. Мисля, че макар и трудно, успях да наложа прозрачни правила за номиниране на кандидати за местните избори. Винаги когато е възможно, свиквам максимално широкия форум на София за обсъждане на проблемите - разширения областен съвет. В постоянен контакт съм със структурите на гражданското общество - сдружения на хора, които не са непременно членове на СДС, но са сини по убеждения и имат активна гражданска позиция. В редица общини вече функционират клубове за политическа дискусия с участието на известни обществени фигури. Предстои да се преборя информацията да достига бързо и коректно до последния местен клуб - все още има умишлено заблуждаване и неведение в организацията на някои места, защото интригите виреят само в среда от полуистини. Така че без да твърдя, че съм успяла, правя каквото трябва. Не бих казала, че задачата е лесно постижима, защото клиентелисткият модел е присъщ на всички партии, които имат представители в общинския съвет на столицата. Именно затова депутатите на СДС предложиха изменения в Закона за местното самоуправление и в Закона за местните избори, с които общинските съветници няма да имат право да бъдат членове на управителни органи на общински фирми. Това е важно условие за ликвидиране на порочния модел.Г-жо Манева, чувствате ли се обидена от факта, че решението за кандидат-кмета на София бе взето не от вашата организация, а от ръководството на СДС? Смятате ли наистина, че Пламен Орешарски е най-добрата кандидатура? Четох във в. "Сега" преди време, че вие самата сте искала кандидатът ви да е жена. Дори споменавахте името на съдийката Нели Куцкова. Не одобриха ли вашата идея? И един последен въпрос: ако вашият кандидат не отиде на втори тур, а там са Стефан Софиянски и левият кандидат, СДС ще подкрепи ли Софиянски?

Калина Александрова, СофияКандидатурата на Пламен Орешарски е издигната в съответствие с правилата, които организацията прие. Издигнат е от клубове на СДС-София и е утвърден като кандидат-кмет от НИС. Ясни правила, прозрачни процедури. Те изключват обиди и лични пристрастия.

Що се отнася до желанието ми за по-силно присъствие на жени в политиката, то е мотивирано от дефицита на морал в тази сфера. Именно жените със своята по-висока отговорност и респект към моралните принципи, могат да повлияят облагородяващо върху родната политическа атмосфера.

Колкото до евентуалния втори тур, трябва да бъде ясно: СДС отива на тези избори, за да ги спечели, а не за да прави пазарлъци. Хипотези за втория тур бих коментирала, когато се случат, но вярвам, че няма да ми се наложи.Бяхте министър на екологията в правителството на Иван Костов - какво мислите за наследничката си на поста Долорес Арсенова? Изобщо какво е мнението ви за сегашните министри? Премиерът обяви, че ще прави смени. Горе-долу по същото време от мандата си и Костов направи промени в кабинета. Защо се повтарят така нещата? Според вас кои от сегашните министри трябва да си идат?

Светослав Христов, по мейлаМисля, че моето мнение в случая не би добавило нищо ново към общото мнение на хората. Още повече че самият премиер даде сигнал, че го споделя. Защо би сменял министри, ако те си вършеха добре работата? Мога само да кажа, че такава липса на морал и корупция в работата на всички министерства никога не е имало. Такова силно разминаване между обещания и реалност може да получи само негативна оценка. С този премиер при този парламент е все едно кои министри ще се сменят, защото това мнозинство е коалиция на икономически групировки. За българския гражданин е все едно кой точно мафиотски клан ще е представен във властта. Принципът е порочен, затова трябват нови избори.Г-жо Манева, аз съм седесар до мозъка на костите си. Много ме боли, като гледам в какво се превръща СДС. Няма я идеята, няма го лидера. Имам чувството, че на днешното ръководство на партията изобщо не му пука какво се случва със СДС. Но на мен ми пука. Аз не искам моята партия и нашата синя идея да се превърнат в излинял спомен. Кажете ми: защо се получи така? Кога СДС най-накрая ще стъпи на краката си и ще покаже силата си? Извинете ме, но минаха вече 2 години, откакто сме в опозиция, а няма никаква светлина в тунела. За съжаление не съм убеден и че с такива хора, които са сега в ръководството на партията, ще прокопсаме. Не е ли време Иван Костов да проговори?

Станислав Калъчев, ул. "6 септември", СофияВсяка партия преминава през периоди на кризи. Това е нещо нормално. От активността на нейните членове и симпатизанти зависи колко бързо ще бъдат преодолени трудните моменти. Светлина в тунела винаги има. Тя е въпрос на избор на всеки от нас. Всеки от нас трябва да направи своя избор - дали да се бори, или да се предаде. От волята и енергията на всеки от нас зависи дали идеалите ни ще бъдат осъществени. Що се отнася до мълчанието на Иван Костов, той сам ще избере момента, в който да говори. Но ми се струва, че за да говориш, трябва да предполагаш, че могат да те чуят.Г-жо Манева, ако не се лъжа, доста отдавна и вашето име се спрягаше за кандидат-кмет на София от СДС. Смятате ли, че щяхте да сте по-добър кандидат от Пламен Орешарски?

Петьо Пенков, СофияЛъжете се. Моето име на никакъв етап не е било сред обсъжданите в ръководството на СДС.Царят-премиер звъня на екоминстърката си Долорес Арсенова да се възмущава от боклуците, които видял край ВИП-а на софийското летище, и да иска строги мерки за нарушителите. На вас, г-жо Манева, докато бяхте министър, премиерът Костов звънял ли ви е по подобни поводи?

Пенка Павлова, ПловдивМного пъти, по различни екологични проблеми. Иван Костов оценяваше огромното значение на опазването на околната среда и постигането на екологичните стандарти. Именно по време на нашето управление МОСВ стана силно ведомство, хората заговориха за екологичните проблеми. Дотогава малцина знаеха за съществуването на такова министерство.Бездомните кучета в София са един от най-сериозните проблеми на столицата. Засега и синият кандидат-кмет не дава заявки, че ще го реши. Като лидер на градската организация на СДС не смятате ли, че и вашата структура трябва да има ясно становище по въпроса. Докога ще бездействаме само защото в обществото има разделение по проблема?

Димитър Долапчиев, СофияНапротив, има ясна воля и убеденост, че решаването на този проблем не може повече да се отлага. В кратки срокове, в съответствие с европейската практика и прозрачно изразходване на средствата за целта. Ако бъде избран, Пламен Орешарски знае как бездомните кучета да не бъдат повече емблема на столицата.Предполагам, че като лидер на столичното СДС имате реална представа какви са му силите за изборите в София. Откак станаха промените преди 14 г., София е все синя. Смятате ли, че нещо се е променило коренно и ситуацията наесен ще е много по-различна? Колко са членовете на СДС в столицата и какъв процент от софиянци според вас са сини симпатизанти? Смятате ли за реални данните от последното проучване на социологическата агенция "Алфа рисърч", която даде на вашия кандидат-кмет Пламен Орешарски 9%, на левия му съперник Стоян Александров - 15%, а на настоящия кмет Софиянски - цели 40%? Възможно ли е Орешарски наистина да "падне" до трети при надпреварата в София? Какви мерки взимате, за да не се стигне до подобно фиаско?

Мануела, по мейлаВярвам, че София е синя и ще бъде синя. Всички драматични обрати от последните 14 г. станаха възможни заради гражданската смелост на софиянци. Когато говорим за "синя София", това означава, че през цялото време софиянци са виждали в СДС своя политически представител. От нас, а не от тях зависи дали ще ги убедим, че тяхната мечта за града е еднаква с нашата. Към момента в СДС членуват около 7000 софиянци, но броят на сините привърженици, за които думата "партиец" все още не е изчистена от тежестта на миналото, е многократно по-голям. Това е специфично за СДС - голяма част от най-ревностните седесари не желаят да носят партиен билет, но ние разчитаме изключително много на тях - както винаги досега.

Данните от социологическите проучвания винаги са ориентир и трябва да се вземат предвид. Те само ни мотивират да работим активно нашият кандидат да спечели. А той очевидно е най-добрият - с нова енергия, с нови идеи, с висок професионализъм, без грехове от изкушенията на властта. Пламен Орешарски е контрапункт на умората и конформизма.Скромното ми мнение е, че като министър не блестяхте особено, а и минавахте по-скоро за експерт, затова не мога да разбера по силата на каква логика станахте лидер на толкова ключова организация в рамките на СДС, каквато е столичната. Ще си признаете ли кой ви поддържаше и на кого дължите избирането си? Кой беше двигателят на неочакваната ви - според мен за повечето редови седесари - политическа кариера.

Ганев, Горна баняПрез целия си съзнателен живот съм била демократ - така са ме възпитали родителите ми. През последните 14 г. неотклонно съм подкрепяла СДС. Политическата ми кариера започна като зам.-министър в служебното правителство през 1997 г. През всичките останали години съм работила за утвърждаване на каузата на СДС. Имам немалко спечелени битки в честното и достойно отстояване на принципи. За председател на служебното ръководство на СДС бях назначена през 2002 г. от НИС. Няколко месеца след това, на конференцията на организацията, бях избрана за председател с ясно мнозинство при конкуренция от трима кандидати. По-голямата част от редовите софийски седесари направиха своя избор в очакване на друг модел на ръководство на организацията, в което няма нищо неочаквано.Здравейте, госпожо! Понеже сте жена, а навярно и майка, кажете най-сетне какво ни се случи след войната в Югославия? Имаше ли замърсяване? Защо ябълките в Северозападна България почерняха? Трябва ли да чакаме и да се страхуваме, че последиците може да ги научим в деформациите на следващите поколения? Може би преувеличавам, но ябълките ги видях с очите си.

Останете здрава: Ваня Ц., по електронна пощаУважаема Ваня Ц., разбирам, че каквото и да ви отговоря, вие отново ще задавате този въпрос. Знам, че по време на югославската криза на обществото упорито се внушаваше страх от замърсяване с обеднен уран. Независимо че нито едно измерване не потвърди това. Замърсяването с уран не изчезва за година-две, затова ви предлагам, ако продължавате да се съмнявате, да поискате информация по този въпрос от министър Арсенова. Моят отговор е, че никога не съм заблуждавала хората. Замърсяване с уран нямаше и няма. А растенията боледуват както всички живи организми. Диагнозата поставят агрономите.
8
930
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
12 Юли 2003 00:18
Тази жена май пропилява кармични натрупвания? Инак човек би се замислил заслужана ли стандарта си, който има. Вие как мислите?
12 Юли 2003 04:59
Леле мале аз си мислех че сме се родили в белия свят, а тя тая каква се оказа че леля Дочка ни измила и избелила.Браво ма лелке аиде така дерзаи и ти и твоите авери че заради вас така прогледнахме през последните 13 години та и в кофите за боклук се заглеждаме
12 Юли 2003 06:17
MALE MALE IMAH ZHELANIETO DA SE IZKAZHA MA NA TEZI NESHTA MOGA SAMO DA VAZKLIKNA...GOPODI ZASHTO NE SI PRIBERESH VERISIITE...
YAVNO ZHURNALISTITE OT SEGA SA MNOGO NAHODCHIVI. SHTOM Y MEN PREDIZVIKAHA KATO PUSKAT TAKIVA IDIOTZHTINI..
12 Юли 2003 09:50
Госпожата е еднакво права когато определя Орешарски като /бивш/ контрапукт на конформизма и когато не си прави труда да разграничава урана от обеднения уран. Впрочем, последното е странно за една бивша министърка на екологията. Чудя се дали става дума за некомпетентност или за недобросъвестност, меко казано, или пък и за двете заедно.
12 Юли 2003 17:56
Това е гадоста на келешите и курвите от кръ4мите!
Как може този ослепен от сиянието на комунизма
народ още да им вярва?
13 Юли 2003 12:06
Реалист,
Защо се учудваш? Некомпетентността и наглостта са присъщи качества на българската политическа клика, пардон, класа.

cerovski
13 Юли 2003 14:20
Отново малка провокация на Сега, за да ни гледат как ще лепим храчки по персоната. Айде ще се въздържа.
Не че не е казала всичко това.
13 Юли 2003 15:37
Много интересно и показателно интервю. Гледам, един даже го е постнал в Медиапуул, но интересът и там е оскъден. Малко ще ревизирам първоначалното си впечатление от казаното. Освен едно известно издигане на интервюираната в моите очи, ме заинтригуваха следните моменти:
Въпросът на Наталия и получения отговор-
Не бих казала, че задачата е лесно постижима, защото клиентелисткият модел е присъщ на всички партии, които имат представители в общинския съвет на столицата

Георги Марков:
Трябва да запомните най-важното правило: не е никак важно какво точно сте извършили. важното е какво отчитате и как го отчитате.Истинският наш кариерист никога не си губи времето да създава действтелни ценности, той се старае само да ги отчита, т.е, да убеди обществото, че ги е създал
.
Въпросът на Станислав за проговарянето на Костов
И какво, ако проговори или се върне Костов, скъпи Станиславе? Ще се мобилизират два милиона и половина отчаяни от царското управление? Ще наложи нов морал в обществото(щото без морал забравете вече думичкта власт) и СДС отново ще въплати неоправданите ни надежди? Ще ни обещае да отвори досиетата и ни разкаже истината за миналото и настоящето и това, как първата политическа сила да се сведе до отряд интербригадисти(или кариеристи)? Или братчедите ще потрият ръце и ще си рекат отново"Заедно можем повече"-да крадем? Нали знаете как се повтаря историята? Тъжното е, че все още се се срещат доста като вас, непрочели без мътни очила страниците й от близкото минало.
Мануела-вие разбрахте ли ЗАЩО голяма част от "най-ревностните седесари не желаят да носят партиен билет" и защо това беше обратното преди две години? Съответно какви изводи са си направили от горното?
И сега идваме до най-интересното-Ганев
През целия си съзнателен живот съм била демократ.. През последните 14 г. неотклонно съм подкрепяла СДС. Политическата ми кариера започна като зам.-министър в служебното правителство през 1997 г. През всичките останали години съм работила за утвърждаване на каузата на СДС. Имам немалко спечелени битки в честното и достойно отстояване на принципи.
Ашколсун за което. Само, че, защо стана член на СДС през 2001ва? Значи го подкрепяш, но не дотам да работиш за него-те такива, които са го подкрепяли като ЕМ са сигур два милиона. Къде ги е отстоявала тогава тези принципи-в махалата, на опашките? Членството изисква повече, но харизаното министерстването не е достатъчен повод да му се посвети г-жа Манева. Членството вече предполага кауза, от него произтичаха и неблагоприятни последствия в един предходен период, когато не си на власт. Виж, когато си вече извън властта, то е спасителен пояс за назначените избраници. Ами стил на работа, какво да се прави. Само дето при такъв стил светлината в тунела май е от насрещния влак...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД