:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,414,827
Активни 77
Страници 7,955
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Йордан ВАСИЛЕВ: Ще подкрепя само обединена десница

Дано СДС не направи глупостта да издигнат нова кандидатура, зове литераторът и ексдепутат на СДС
Снимка: Борислав Николов
Йордан Василев е роден през 1935 г. в Радомир. След 9 септември 1944 г. семейството е изселено в Троян. През 1959 г. завършва българска филология в София. От 1966 г. започва работа в отдел "Критика" на сп. "Септември". На 26 декември 1967 г. го уволняват - в деня на сватбата му с Блага Димитрова, заради ръкописа на една статия. 2 години е без работа. Започва като уредник в сп. "Литературна мисъл", но и оттам е уволнен. Работи в Института за литература към БАН. Хабилитира се чак през 1990 г. Той е първият главен редактор на в. "Демокрация" - от 12 февруари до края на август 1990 г. Същата година е избран за депутат във Великото народно събрание мажоритарно в директно противоборство с ген. Добри Джуров. През 1991 г. влиза в 36-ото народно събрание, където е избран за председател на комисията по национална сигурност. След като Блага Димитрова става вицепрезидент, си подава оставката като депутат. От 1992 г. се занимава само с литература. Автор е на много книги.- Г-н Василев, как оценявате решението на НИС на СДС да оттегли кандидат-кмета си в София Пламен Орешарски?

- Много положително решение. Смятам, че това е разумна и заредена с бъдеще стъпка. Но дано не направят глупостта да издигнат нова кандидатура.

- Те вече решиха, че ще издигнат нова кандидатура, при това партийна.

- Да, чувам. Според мен това ще бъде голяма грешка. Проява на инат. "Ние ще издигнем, макар че той няма да спечели." Защо?

- Сигурно ли е, че кандидатът на СДС няма да спечели?

- Абсолютно. Както е сигурно, че и комунист няма да спечели София. Само Софиянски може да спечели.

- СДС нали все още има най-голямата партийна структура в София?

---------------------

- Аз съм се занимавал на 2 пъти с избори и имам доста ясна представа за нещата, дори по райони. Стефан Софиянски има силен авторитет. Той не е направил никаква пакост на СДС, така че не е нужно СДС да му прави пакост сега, като му отнеме 10-15%. С които СДС нищо няма да спечели. Има и икономическа страна, която засяга и мен, и вас, и всички - ако изборите завършат на първи тур, се спестяват няколко десетки милиона лева бюджетни пари. Защо трябва да има втори тур? За да плащаме ние? Защото тези пари ще дойдат от всеки един от нас.

-----------------------

- Членовете на СДС припознават ли Софиянски като лидер на друга партия, или още го броят за седесар?

- Аз го смятам за седесар. Не зная за членовете на СДС. Не членувам и не съм членувал в никаква партия, щото баща ми ме е зарекъл. Бях само в Клуба за демокрация, но той си беше клуб.

- Познавате ли Пламен Орешарски?

- Не. Само от телевизията. Чувал съм само хубави неща за него, смятам, че той е ценен човек и едва ли СДС ще може да намери по-добра кандидатура. Щом добрата кандидатура оттеглиха, защо им е да търсят друга?

- Казвате "добър човек", пък одобрявате решението на НИС да бъде оттеглен от кампанията?

- Постъпката на НИС не бе добра. Трябваше да се разговаря с него, да се оттегли от кампанията, но да си остане в политиката. Между другото има и нещо хубаво за Орешарски - спестиха му се доста огорчения на 26 октомври.

- Заради нерегламентираните контакти с бизнеса ли бе оттеглен Орешарски?

- Според мен това с нерегламентираните контакти е само някакъв повод. Това не е сериозната част от събитието.

- Повод, но в СДС май винаги е имало априори лошо отношение към определени бизнесмени.

- Не, не смятам така.

- Майкъл Чорни, Васил Божков...

- Не зная какъв е бизнесът на Майкъл Чорни, но съм сигурен, че СДС няма лошо отношение към българския бизнес. И Филип, и Иван, и Надето - не мисля, че някой от тях е имал негативно отношение към бизнеса.

- Защо смятате, че Софиянски е добър кмет?

- Защото го показа. Ще ви дам пример. Нямам кола и се возя с таксита. Таксиметровите шофьори, които са много добър показател, са му благодарни без изключения за този голям, изключително удобен булевард, който прокара за "Люлин" примерно. Фасадата на БАН беше като оскубано коте. Домът на армията - също. Питал съм го неведнъж: "Откъде пари?" "От Европа", ми казва той. Той може да намери пари. Ако аз стана утре кмет, за какво съм ви? Нищо не мога да намеря, нищо не мога да направя. А той доказа, че може. И за метрото, където аз съвсем малко помогнах. Дойдоха японците и търсеха достъп до него. Същия ден ги прие и нещата се задвижиха.

- Защо СДС има рейтинг от 8-10%?

-----------------------

- Много са причините. Да отбележа първо, че от години не съм стъпвал в СДС и почти не съм разговарял с лидери на СДС. Виждам се с един човек, защото работим на един етаж в един институт. Той се казва Едвин Сугарев. Много натрупвания има в СДС - и обективни, и субективни. За съжаление у нас обществото още не е узряло за истинска десница. А и много от водачите на СДС са с изключително трудни характери. Характер - това е нещо непроменимо. Не можеш да искаш от един човек да бъде по-любезен, по-отзивчив, когато той е студен, необщителен и неразговорлив. Подозирате кого имам предвид.

--------------------------

- Защо се оттегли Едвин Сугарев? Защо той влезе в този конфликт с партията?

- Едвин е литератор по душа. Той искаше да се оттегли, когато аз се махнах. Помолих го да остане, но явно му дойде до гуша и на него. Много често за него се преповтаря една ужасна легенда: "Той граничи с откачалката." Виждате, че каквото каза, след години се потвърди. И за банките, и за всичко. Защо колегите по вестниците пишат, че той не бил добре? Той казва неща, които се потвърждават. Излиза, че колегите от вестниците не са добре.

- Не само вестниците явно не са го разбрали, явно не го е разбрала и партията му. Тя се разграничи от него.

- Е, да. Тук вече е друго. Човек с такъв характер трудно се пригажда към дисциплина, към условностите на политиката. Той е безукорно честен човек. Хората го уважават.

- Щом го уважават, ще го последват ли?

- Аз съм сигурен, че като дойдат изборите, той ще се обади и ще подкрепи СДС.

- Добре ли се справи СДС по време на управлението си?

- Мисля, че да. Това, което жъне сегашното правителство във външната политика, бе семе, посято от Надето Михайлова, от Кисьов, от Антоанета Праматарова.

- Народът ли не разбра, че СДС управлява добре? В едно интервю казвате, че народът не може да греши.

----------------------

- Така е. Масовият гласоподавател съди по джоба си. И да го приемат в Европейския съюз, и да не го приемат, той пак ще съди по джоба си. Това, което направи СДС, бе добро, но то ще се почувства доста по-късно.

---------------------

- Няма ли достатъчно демократи, които да съберат на една маса Софиянски, Надежда Михайлова, Евгений Бакърджиев?

- Не знам. Но около 2 август се навършват 3 месеца от кончината на моята съпруга и аз мисля да ги поканя всичките. - Заради Блага Димитрова сигурно ще дойдат. Но на една маса да обсъждат политика - това дали са в състояние да направят?

- Искам да ги видя заедно. Ако искат да си говорят и за политика.

- Прекалено много ли са тези субективни натрупвания, тези вражди между лидерите в дясно?

- Бъдещето е на една обединена десница. Ако не стане - може да не е предизборна коалиция, може да е следизборна, България е загубена.

- Казахте, че ще имате сериозни колебания за кого да гласувате - за Стефан Софиянски или за Филип Димитров, ако СДС го издигне за кандидат-кмет.

- Да. Ами и двамата са ми симпатични, и двамата са умни, способни, имат управленски опит. Единият е икономист, другият - юрист. Гледам обективно - и двамата са кадърни. Смятам, че не е нужно някой да отиде в кметството и да се учи как се управлява.

- Филип Димитров популярен ли е в СДС?

- Мисля, че да. Спомняте си - на последната национална конференция той получи най-много гласове. Симпатичен е, въздържан е, умен е.

- Смятате, че той може да мобилизира твърдия електорат на СДС?

- Това няма толкова голямо значение. Важно е как гласуват тези хора, които не са решили предния ден как ще гласуват. Хората, които нямат твърди убеждения, които се колебаят.

----------------

- Не трябва ли тези хора, които са на първата линия сега в десните партии, да отстъпят крачка назад и да дадат път на по-младите? Те да се опитат да се разберат?

- Не, не. Надето да не е стара? Аз съм стар. Петър Стоянов да не е стар?

-------------

- Не е. А той защо се отдръпна?

- Отдръпнаха го гласоподавателите.

- А, не. Той сам реши, че 1 година няма да се занимава активно с политика.

- Не е лоша постъпка. Аз вече 10 година си мълча. Той е активен човек - с нещо все ще действа, ще помага. Той не може да седи мирен.

- Някъде бяхте казали, че скъсването с ДПС също е било грешка. Така ли е?

- Не беше скъсване от наша страна. Тогава бях в СДС, дори в ръководството. Те скъсаха с нас, като имам чувството, че това стана по внушение на моя състудент Желю Желев. Те свалиха правителството на Филип Димитров. Но нека да съм обективен - СДС не поддържаше, както трябва, отношенията си с ДПС. Предлагах нашите парламентарни групи да заседават заедно. Уви май само аз поддържах тази идея.

- Царят ли заема центристкото пространство сега?

- Не, не смятам. Доста неясна формация е НДСВ. За да не звучи лошо, бих я определил като тюрлюгювеч - вкусен, но не знаеш какво съдържа.

- Има ли бъдеще НДСВ?

- Не. Царят има бъдеще. Наричам го цар, защото тази конституция, която аз не подписах, е незаконна. Не я подписах не заради царя, а защото бе слаба.

- Какво бъдеще има Симеон?

- Той си е цар. Референдумът през 1946-а бе незаконен. Ние реално още сме царство. Търновската конституция е действаща.

- Все пак той избра да е министър-председател, нали?

- Да, той избра. Тук е мястото да изразя възмущението си от колеги журналисти и от политиците особено, които непрекъснато го укоряваха за езика му и за гражданството. Да изпъдиш едно детенце, да го накараш да обикаля немило-недраго из чужбина и сега да го питаш какво гражданство има? Той е запазил много добре българския си език. Е, с лек шопски оттенък... Сигурно гледачките му са били шопкини. Аз съм шоп по рождение и ми е симпатичен.

----------------------

- Как да се държи синята партия с НДСВ?

- Ако бях аз, нямаше да се държа така. Щях да търся повече сътрудничество. Вижте БСП - по-хитри са. Хем в опозиция, хем имат министри.

--------------------

- На "Раковски" решиха, че това не е честно.

- Е, политиката не е от най-честните работи. Аз затова и избягах.

- Сега, когато имаме СДС, ССД, радикали, НДСВ, не е ли по-лесно БСП да спечели властта? Това разделение на десницата не помага ли на левицата?

- Не. Подкрепата за БСП намалява. Техните поддръжници са от моя възраст нагоре и по обективни причини намаляват.

- Ако гледаме социологическите проучвания, БСП води убедително.

- С 10-15, дори 20% не се управлява. В следващия парламент никой няма да мнозинство. За 51% не говорим. Но дори никой няма да има 30 и няколко процента - за да направи с още един партньор управляваща коалиция. Ще има шарена коалиция. Тройна, четворна коалиция - това означава размиване. Това означава правителство на Димитър Попов или на Беров.

- Кой е виновен за бавния преход, г-н Василев?

- Явно ние сме си виновни. Нашето чиновничество е българско, не е вносно. Мисля, че то пречи и на държавата, и на народа си.

- На изборите ще подкрепите ли СДС?

- Аз ще подкрепя само обединението, само единна десница. Като не са заедно, кому да помагам? Те са ми еднакво близки. Всичките.
15
1487
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
18 Юли 2003 02:24
Askolsun be g-n Vasilev, znachi edinstveniya kriterii za podkrepa na Sofiyanski e che ne e napravil pakost na SDS. A kakvi pakosti e napravil na stolicata i BG, i oshte kolko shte napravi - niama znachenie.
18 Юли 2003 08:35
Без коментар:

Той си е цар. Референдумът през 1946-а бе незаконен. Ние реално още сме царство. Търновската конституция е действаща.

Явно не само физиономията му се е изкрИвила, но и мозъка.

18 Юли 2003 11:09
t.nar. referendum ot 1946 *E* nezakonen.
Proveden e v usloviya na teror, v okupirana
Bqlgariya, s predizvestEn rezultat, udoben
za okupatora.
18 Юли 2003 11:16
Сякаш СДС не беше едно НДСВ, където "СВ" бяха демокрация и свободно пазарно стопанство. Обаче "демокрация и свободно стопанство" не регулират и управляват, макар и бивши (преди червената армия да прекоси Дунава) величия. Ето как "сията идея" беше и още е използвана от определени индивиди за лични цели. Американецът на това му вика "...was
high-jacked."
Това обаче не означава, че червенотиквеничковчетата, тяхните наследници, братовчеди, баджанаци и прочиe активни борци и охранители трябва да се върнат на власт.
Целият този преход е процес, който изисква време и средства, и на всеки който си мисли, че от развито социалистическо общество може да се събуди в развито капиталистическо такова, ще кажем, а ти що спа, байно, желязото се кове докато (беш)е горещо, "very sorry" (ако си спомняте филма "Топло"?
А сега "битият - бит, е... - е-ан," ако си спомяте филма "Вчера."
18 Юли 2003 12:42
Абе, че този си е сбъркан си го знаем отдавна.
Какво значи незаконен референдум. Допитването до народа си е винаги законно.
Махането на всяка династия е незаконно според нейните закони. От тук следва, че няма законна република. САЩ са се пръкнали против законите на английската корона. Тогава следва, че те са незаконни. Франция е правила няколко революции докота стане 5-тата република. Всяка една от тях е незаконна.
Австрия премахва Хасбургите и то когато е окопирана-и тя е незаконна.
Италия също премахва монархията, когато е окопирана, значи и тя е незаконна.
Ногато Юлий Цезар става император той нарушава законите на Римската република. От тук следва, че Римската империя е незаконна. Да не говорим за кралете, които са се сменяли съвсем незаконно. От тук следва, че няма династия, която да е законна. А от тук, че всички власти и държави в света са незаконни.
Абе Василев, запъртък такъв ти виждаш ли докъде водят твоите разсъждения.
Всяка революция е незаконна, защото тя премахва съществуващите закони. Единственият начин да се озакони е да се проведе референдум. Това е най-демократичната форма.
18 Юли 2003 13:17
Tova e naj-hubavoto int v Sega, koeto sam chel naposledak. JV prodaljava da e na nivo makar che seriozno se razlichavame za Sofianski. Greshi obache za obedinena desnica, sega e neobhodim ljav kmet za Sf. Tova, koeto nikoga njama da se promeni v nego e che ne vijda Mafiata, kojato upravljava zadkulisno ot 92 g nasam. Ne znam dali razbira che BSP e naj-malkoto ljava partia sega. Shte si ostane idealist po otnishenie na demokraciata glavno poradi tova che toj se chuvstva svoboden. Naj-hubavoto mu e che ne e ekstremist i po nego moje da se sverjavat chasovnici.
Inache e kazal po-malko hubavo za vseki. I zdravo kritikuva vestnikarite kato nikoj drug.
Badete jiv i zdrav g-n Vasilev.
18 Юли 2003 13:38
Хубаво интервю.
Уважаеми Marx++, глаголът окупирам не идва от думата окоп, докато узаконявам явно произлиза от закон. Но ти си по революционному над тези неща, а може би това е то бунтът, революцията?
18 Юли 2003 14:17
Е-е-е! Бате Данчо, не ми се прави на котарака Леополд. Правил съм с тебе избори, знам ти добрината и последователността.
Мълчанието на "оня", за когото трябва да се сетим, струва хилядократно повече от кръчмарската ти бъбривост.
Като те слушам, се сещам за една съвременна чалгия, включена в реклама на "Ретрорадио". За козела и върбата.
18 Юли 2003 14:30
18 Юли 2003 19:57
Na vnimanieto na Marx++ Spravka: Julius Cezar NIKOGA ne e bil imperator na Roma, takuv e negoviyat naslednik-Oktavian August(sin na sestra mu).Ni6to 4udno, v RABFAK se izu4ava6e istoriya, no na BKP, KPSS i drugi bezplodni organizacii, taka, 4e, prosteno da ti e nebejestvoto
18 Юли 2003 20:07
Всъщност Търновската конституция е абсолютно незаконна:
1. Приета е по време, когато България е окупирана от една чужда сила и ключовите властови позиции се държат от нея, докато си остава васална на друга чужда сила.
2. Приета е от нелегитимно ВНС - на практика никой не го е избирал, а се е съставяло по принципа "дай да турим и наш Гунча, он знае да чете".
3. Според нея нямаме цар, а княз, васален управител на част от Отоманската империя.
4. През целия период на действието й тя е била нарушавана непрекъснато, дори и когато не е била суспендирана (през повечето време е била).
5. Никой от князете и царете, клели се в нея, не е отговарял на условията, които тя налага по отношение на произход, вероизповедание, отношение към НС и Правителството и т.н.
Така че и референдумът е изпразнен от съдържание - той отменя една фиктивна конститутия.
18 Юли 2003 20:25
<<2. Приета е от нелегитимно ВНС - на практика никой не го е избирал, а се е съставяло по принципа "дай да турим и наш Гунча, он знае да чете".>>
**
Az shtyah mnogo da se radvam, ako segashnite
upravlyavashti se izbiraha po gramotnost i
inteligentnost.
**
Ssled velikiya deveti, upravlenieto se e sqstavyalo po principa
"Day da slozhim nash Muncha, shtoto e nash drugar
ot nashta partiya, a tova deto e polu-gramoten,
dori ne e tolkova losho nehsto". Taka che, Tqrnovskata
konstituciya bie dimitrovskata otvsEkqde ,
pqrvata e pravena ot elita na stranata, drugata, ot utaykata.
18 Юли 2003 20:43
Maimun, ne badi tolkova siguren, Dertliev sled 15 g po lageri pak ne sajaljavashe che e podpisal Dimitrovskata......
18 Юли 2003 21:05
На това му се вика "Стокхолмски синдром", Иване. Когато жертвата се влюбва в отвлеклия я терорист. Цели народи са жертва на този синдром, ти един Дертлиев си взел да даваш за пример...
19 Юли 2003 00:32
Баба ми, лека и пръст, умна жена беше, та тя казваше : вълкът остарява - на кучетата маскара става! Бай Данчо да си пие биричката и да си гледа старините, и да продължава да мълчи! Щото като се разприказва, приказва глупости!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД