:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,680,938
Активни 129
Страници 14,885
За един ден 1,302,066

Мутрофили и мутрофоби - новият рубеж на политическата фарисейщина

Времето за дебати изтече. Вече трябва да има скандал
Твърде рано и някак внезапно предизборната кампания навлезе в гореща фаза. През юни изглеждаше сякаш същинската битка ще е през септември и октомври, но в средата на юли покрай сагата "Орешарски" и последвалите събития пролича, че новото политическо шоу ще е дълго и ще се върти на бързи обороти. Играта стана ситна с клякане, както казват някои любители на народните танци.

Ясно се очерта и оста, по която СДС ще се опитва да строи ново разделение и противопоставяне в обществото. Битката трябва да бъде между мутрофили и мутрофоби. В първия лагер трябва да бъдат подредени всички политически сили без онази, която внезапно на 11 юли откри за себе си и издигна високо знамето на политическото мутрофобство. По принцип този жест би бил красив и морален, ако в него не прозирашевидима с просто око фарисейщинаРезките движения в политиката, дори когато са само жестове, изглеждат неуместни и смешни.

Политиката, нека ни бъде простена тази баналност, е изкуство на реалностите. Реализмът в политиката означава да имаш точна представа за света и ясна идея за неговото бъдеще - първо да го видиш и приемеш такъв, какъвто е, и после с добре обмислени движения да го променяш към по-добро. Привидно моралният жест на СДС не показва нито едното, нито другото. Нека видим защо е така.

В годините на продължилия вече твърде дълго преход се оформи нагласата, че почтеността в политиката, разбирана като умерено заиграване с бизнеса, е нещо различно от целомъдрието, разбирано като пълно въздържане от подобна близост. Ако първото поведение рискува понятието "почтеност" понякога да бъде обгръщано от една витиевата и обтекаема словесност, то политическото целомъдрие, разбирано като загърбване на бизнеса, би превърнало всеки политик в асоциален субект. След като години наред си участвал в налагането на едни може би не особено прецизни от нравствена гледна точка стандарти и още повече след като активно си поливал и торил онази хранителна среда, онзи законодателен, административен и съдебен комфорт, който роди и отхрани мутрите в бизнеса, след всичко това внезапният зов за целомъдрие е най-малкото закъснял жест. Политик, поставен в такава ситуация, прилича на повторно пристанала булка.

В този нов политически рубеж личи опасно раздвояване между разум и чувства, което за съжаление в българската политика не е непознато. Новата българска история е богата на разнообразни филства и фобства и тези увлечения винаги са плащани скъпо и продължително. Преди повече от век, скоро след Освобождението, българският политически елит се разделя на русофили и русофоби. Още тогава се очертава тази вредна тенденция - разделяне ипротивопоставяне между разум и чувствоДокато политическият разум диктувал дистанциране от Русия заради националния интерес и суверенитета на държавата, чувството на любов и признателност към великата страна, воювала за свободата на България, тласкало русофилите към красиви, но лишени от политическа логика жестове. Няма да се впускаме в подробности, защото темата ни е друга. Ще припомним само, че управляващата днес политическа гарнитура има свой дълбок корен точно в онова шизофренично разделение в българското общество, довело в крайна сметка на престола Фердинанд Сакскобургготски. По-късно във важни за страната периоди българските политически елити продължават да раждат разнообразни англо-, германо-, русо- и прочие филства и фобства. Това често пъти истерично усилие на всяка цена да се демонизира политическият противник в крайна сметка винаги е пречело да се осмисли, формулира и следва националният интерес.

Същата инерция от миналото след 10 ноември 1989 г. беше пренесена по оста комунизъм-антикомунизъм. Точно антикомунизмът беше спойката, хоросанът в конструкцията на синята идея. Нека вметнем, че антикомунизмът не е по условие демократичен и често е подсилвал въодушевлението на различни антидемократични движения. Когато синият антикомунизъм се изхаби, построената от него политическа конструкция започна да се руши като сграда на крадлив строителен предприемач при земетресение. Това ясно пролича през 2001 г. първо на парламентарните, а после и на президентските избори. Сега

на вехтото антикомунистическо знаме трябва да се напише нова абракадабра,нещо бодро и мутроборческо,примерно "Не на страха", ако Дони отстъпи авторството. Но този път магията няма да стане. Не че мутрите са нещо хубаво. Напротив, гнусни са и което е по-страшно - не разбират от дума. Проблемът е, че днес въпросът, който вълнува все повече хора, не е нито за комунизма, нито за мутрите, а изобщо за смисъла на българската политика в нейната цялост.

Ако след 1989 г. антикомунистическият патос за известно време изглеждаше заразителен и логичен, твърде дългото заиграване с тази тема през следващите години отклони политическия елит от неговата същинска мисия - да помогне на обществото да се самоорганизира около общоприемлив и осъзнат интерес и след това да определи ясни правила, по които този интерес да бъде следван, т.е. правила за правене на бизнес и политика, правила, на които да се подчини животът в страната. Липсващият в продължение на години консенсус относно базисния смисъл на политиката и нейната цел роди ненавистната днес мутризация, т.е. сенчестите икономически групировки. Вакуумът в упражняването на различни власти (изпълнителна, законодателна, съдебна и медийна), роден от нискокачествена законодателна продукция, бързо и лесно се оказа запълнен от частни и странични за общото благо финансови интереси. При всяко управление държавни институции отстъпваха парчета от своята власт и отговорност на някакви мрежи от хора, които никой никога официално не е избирал.Те са се избирали помежду сиТака се завъртя спиралата на корупцията по всички равнища и коридори на властта и за тази корупция днес се говори и пише като за ноторен факт. Нещо, което е ясно сега, политиците трябваше да го видят навреме и да го предотвратят. Това е тяхно задължение, тяхната социална роля, която те не изпълниха, и това обстоятелство може да се превърне в лайтмотив на предстоящите местни и на следващите парламентарни избори.

Въпросът кой е виновен за корупцията аргументирано може да бъде адресиран към всички партии, които след 1989 г. чрез своето управление са създавали нейната хранителна среда. Отговорът вече дори не е интересен, той е разтворен някъде в първите седем от изминалите близо 14 години. За лекото поведение на държавните институции вина и отговорност носи цялата политическа класа. Освен това с течение на времето мутрите мутираха, те вече не са това, което бяха.

Мутираха под благия поглед на политиците и сега бавно излизат на светло, готови са да плащат данъци, занимават се с благотворителност и понякога дори изглеждат благочестиви. През 2003 г. от мача "мутрофили срещу мутрофоби" може да излезеили лов на вещици, или битка с вятърни мелници,но не и смислена политика.

Днес е по-важно да се разбере, че филствата и фобствата, независимо на каква основа са формулирани, винаги са правили политиката инфантилна. Това е политика, която не моделира реалности, а търси своето място в една реалност, която друг създава - било чужди дипломатически агенти, както преди 100 години, или мафиотско-ченгесарски мрежи с влияние в парламента, правителството, съдебната власт и медиите, както в наши дни. Това уродство може да се лекува единствено чрез създаване на ясни правила за правене на политика и бизнес и чрез категорична воля за тяхното спазване.

Корупцията ще намалее само ако бъде лишена от хранителната среда, която намира сред политическата класа и държавната администрация. Сладка илюзия е, че тя може напълно да изчезне, но работа на политиците е да я държат в обществено приемливи норми и да насърчават обществена нетърпимост към нея.

Дали предизборната вакханалия, в която страната вече навлиза, ще изведе политиката до нови хоризонти и до нов смисъл? Това е същинският въпрос, на който още е трудно да се отговори. Зависи от нещата, които ще се изговорят и които ще се случат през идните три месеца. Зависи от онези 40-50% от избирателите, които засега твърдо смятат да не гласуват и които окончателно ще решат дали и за кого да го направят няколко дни преди изборите. Това са меките периферии на различни партийни електорати. Не е възможно да бъдат обрисувани като възраст, професии, образование и политически нагласи. Става дума за хора в активна възраст, които в годините на прехода са загубили или започват да губят най-важния ориентир - за смисъла на своя живот.

Това са хората,за които българската политика е загубила човешки облик,загубила е смисъл и е започнала да прилича на някакъв специален вид евтаназия. Тези хора вече не искат никакви дебати на тема комунизъм и антикомунизъм, не искат да слушат за мутрофили и мутрофоби, те искат скандал за целия смисъл на политиката - огромен, шумен, разпасан скандал, с крясъци, блъскане на врати и чупене на цялата посуда. Освен това усещат, че отдавна имат право на своя скандал, защото 13 години в мащабите на човешкия живот са твърде много време.

И биха припознали за изразител на своите интереси онзи играч на политическия терен, който от тяхно име и с целия гняв на техните чувства направи този грандиозен скандал за смисъла на политиката.

СДС загуби този резерв на 11 юли. НДСВ успя да го привлече през 2001-а и след това бавно, но уверено го загуби. Някаква немалка част от тези хора ще изберат БСП. За другите предстои да се разбере. Макар че местните избори са мажоритарни по същество, те до голяма степен ще определят и контурите на бъдещия парламент.

Сред тихата дрямка на 39-ото народно събрание ясно се вижда нуждата от нова политическа сила, която дори с цената на хулиганство и постоянна готовност за скандал да държи политиците в морална и интелектуална вменяемост, да им напомня кои са и каква им е работата. За да не се занимават с глупости и от вече досадното вменяване на виновност чрез упреци в различни филства и фобства, да се ориентират към вменяване на отговорности и поемане на отговорности за качеството на живота в страната, в което е същинският смисъл и целта на политиката.
14
1278
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
27 Юли 2003 22:55
Аха
Ето го и герой с бял кон - Любен Дилов-син
Хулиган, но мил
Ама защо са нужни толкова думи за прости неща?
27 Юли 2003 23:09
Минувачо, клишетата - според кайметата...
27 Юли 2003 23:28
Г-н Бориславов, в статията си наричате българските политици "политическа класа", и в същото време изказвате недоумение от тяхното обществено безотговорно поведение. Ако те наистина са КЛАСА, поведението им в 13-те години на прехода е абсолютно логично и последователно - и е мотивирано от техния специфичен КЛАСОВ интерес, различен и често противоположен на интересите на всички останали части на българското общество. Което и обезсмисля останалите ваши тези, половинчати и вътрешно противоречиви, включително финалната за хулигана на бял кон.

За да не бъда голословен, ето пример. Вие предлагате възглед за "почтеността в политиката, разбирана като умерено заиграване с бизнеса, .." като контратеза на "политическото целомъдрие, разбирано като загърбване на бизнеса,". А не допускате ли, че освен да ЗАГЪРБВА или УМЕРЕНО ДА ЗАИГРАВА, българският политик може например и да работи съвместно или координирано със стопански активните субекти за позитивна обществено кауза? Както го правят по света много и много политици, израстващи в държавници.
28 Юли 2003 00:07
Za Germania Hitler e bil huligana za koito govori avtora na statiata. Nazistite sa se darjali po tozi nachin v Germanskiat parlament, oblecheni v tehnite kafiavi uniformi, predi da vliazat v pravitelstvoto!!! Bulgaria obache nikoga niama da rodi takova genialno i jestoko chudovishte, slava bogu. Samo poglednete razplutite mijaturki koito se pishat za rakovoditeli v Bulgaria i shte razberete zashto avtora na statiata izka huligani. Az obache izkam edin jelezen i jestok diktator, koito da ne pravi voina sus sasedi ami da razkara murshata ot Bulgaria - profsaiuzi, mafioti i komunisti!!!
28 Юли 2003 07:28
.
<< "мутрофили срещу мутрофоби" може да излезе
или лов на вещици, или битка с вятърни мелници, но
не и смислена политика. >>
.
vse edno da kazhesh, che ot horata, mrazeshti
prestqpnostta (kriminofobi, da rechem) i horata
obichashti prestqpnostta (kriminofili), mozhe
da izleze samo lov na veshtici ili boy s vyatqrni
melnici, no ne i smislena politika.
.
Mutrite sa PRESTQPNICI. Nabiy si go v glavata,
prestqpnici.
28 Юли 2003 09:10
интересно и увлекателно започна статията, ама после се разбра за какво става дума.
минавам от тук -
какъв скандал за смисъла на политиката? той смисъла на всички е ясен - конкуренция на алтернативни решения за държавното управление и израстването на лидери в рамките на този процес. ама нещо не се получава, и то е защото в българия имаме много силно разграничаване на политика и морал. и ако демокрацията все пак има някакви механизми за контрол върху политиката, тя е изключително слаба при противодействието на нарушителите на морала. така че трябва или да се вплете по силно морала в политиката и съответно - да се създадат контролни механизми (например задължителен мандат на народните представители, засилване на пряката демокраация и т.н.) или най накрая съдебната власт да покаже че е независима, да си дефинира работно морала и неговите нарушения (това може да стане с промяна на наказателния кодекс) и да заработи....няма нужда от скандали и революции, въпрос на избор.
и стига с тия нови партии. то че има вопиюща нужда от такива е ясно, ама като няма истински лидери (дилов ли е този лидер? по скоро ми прилича на шут!) а само мекерета, няма нужда постоянно това да се тръби....
има и по лесни начини, с които и сегашните политици да ги вкараме в пътя. но това е задължение на гражданското общество, а него до колко го има е съвсем друг въпрос.

28 Юли 2003 09:13
Ясенчо, силата ти е в кулинарно-историческите статии, не надхвърляй нивото си на компетентност!!
28 Юли 2003 10:28
До
Главната редакторка на в. "Сега"
Г-жа Димитрана Майер
Тук


ПРЕДЛОЖЕНИЕ

от лицето Свежарков
относно провеждането на ограмотителен курсУважаема госпожо Майер

Преизпълнен с респект към списвания под Ваше ръководство вестник и обезпокоен от горната дописка на г-н Бориславов, си позволявам да предложа следното:
1. Да се проведе ограмотителен курс с авторския състав на вестника по темата "Втората мрежа. 3. Мутация" на уважаемия титан на политолого-социологическата мисъл Андрей Райчев. Иначе рискувате съставът дълго време да пребивава в състояние на дълбоко заблуждение досежно най-близкото минало на държавата, в която разгръщат творческия си потенциал. Курсът би следвало да бъде проведен с тояжка "Добринка" в горния десен крайник на основния лектор. Полезно би било меротприятието да завърши с писмен екзамен и оценки, въз основа на които да се направи рекапитулация на трудовите възнаграждения.
2. По време на курса лицето Бориславов да стои прав и с днешния брой на вестника в ръце в десния ъгъл гледано откъм ограмотяваната аудитория. Назидателно и ползувайки активно "Добринка" да се зачитат в началото на всяка лекция пасажи от неговата дописка, в които твърди, например, че на политическата класа й липсвал консенсус относно базисния смисъл на политиката. Това заблудено лица твърди горното крайно невярно твърдение цели два дни след споменатия фундаментален труд на г-н Райчев! В нея ясно и аргументирано се доказа, че новият политически елит в лицето на СДС и БСП, извършвайки мутация, съзнателно, преднамерено, организирано и при пълен консенсус на съучастниците е извършила "разложение на обществения организъм, декапитализирала е общественото стопанство и е формирала новата класа на собствениците". Още трябва да се зачете, например, твърдението на Бориславов, че коренът на управляващата днес политгарнитура е във времето на Фердинанд. От знаменитата и фундаментална статия на г-н Райчев ясно, доказано и затова несъмнено следва, че коренът на сега управляващата синьо-червено-розово-жълтееща политгарнитура е в "оженилата се за интелигенцията номенклатура". На БКП номенклатурата, а не на Фердинанд! Пак пределно ясно и логично е обяснено като за субекти с интелектуалния багаж на Бориславов, че противопоставянето на двата отряда от политгарнитурата е било само за пред манипулирания народ и няма нищо общо с филството и фобството от края на по-миналия век. Цитат: "Легитимацията на посткомунустическия елит съдържа само една поцедура в себе си - противопоставяне на двата отряда, които (тук след кратки поучителни паузи неколкократно се използува "Добринка" по главата на Бориславов) до този момент са били фактически източник на репресията и даващи нейното съдържание" (край на цитата, блой по главата!).
3. В краткосрочуен план да се намали заплатата на Бориславов наполовина, а в дългосрочен да се преразгледа оставането му в състава на редакционния екип. Ще подейства отрезвително, охлаждащото страстите и трайно възпитателно на останалите от екипа. Ще запомнят завинати, че има статии на един автор, които трябва да се закарфичваг на стената над работното място и да се четат като "Отче наш" с ритмични поклащания назад-напред като пред "стената на плача".

дата Подпис: (не се чете), но е Свежарков
28 Юли 2003 16:45
Помните ли в началото на демокрацията как Любен Дилов-син обвиняваше Ботев, че бил престъпник, защото "подвел" младите момчета на сигурна смърт в четата? И как Виза Недялкова му задаваше в радио-предаването си въпроса:"'Що не се гръмнеш, Любене?" А сега дочакахме в."Сега" да ни го пробутва "по терлици" за приемлив политик!
28 Юли 2003 17:00
Хех, със скандали ли ще печелят изборите - ама че идиотия. А "политическия елит" просто е избираема аристокрация. Всеки депутат е баронче във собствения си избирателен район, а министрите са графове. И както във всяка аристокрация всеки лиже задника на по-висшестоящия, за да се издигне нагоре в йерархията. И тази надпревара става по-важна от всичко друго. Политиците ни забравят кой ги е сложил там и за какво. А и нали са аристократи - повечето закони за тях не важат - в тях хляба и ножа - ми как да не си отреже човек по-тлъсто парче от баницата? А апетита идва с яденето, както всички знаем. Така година след година ние угояваме нашите дупетатски говеда, за да могат да си покажат пълната простотия по всеки начин. Обаче нали знаете, че всички свинщини си имат край, особено по Коледа. В случая ще се разбере по-рано наесен кой кого. Но при тези кандидати моят избор е ясен - аз съм пас. Предложете ми свестен кандидат и ще го опдкрепя, иначе моят глас ще е
28 Юли 2003 17:05
Аз пък не разбирам, какво му е лошото на антикомунизма? Спомням си, че навремето точно това неразбиране ми изяде главата.
28 Юли 2003 18:20
Ето каква дума измислих: мутромилициурналист...
28 Юли 2003 19:30
Ясен Бориславов очевидно обича да се опива от собствените си мисли, които дипли в статии. Жалко за труда му - читателите му май сме се събрали все с фобии, по-точно тя е една - органическа нетърпимост към (поръчкови) статии/журналисти, апологети на статуквото на "мътните води" (за да има хляб и за тях, все пак ), под прикритието на популистично критикарство и псевдо-подстрекателски-реформистка фразеология, която аз наричам накратко политическо-популистки онанизъм - за облекчаване на народния голям, твърд и корав...гняв, докато нещата си вървят все-е...както "мафиото-ченгесарите" са ги подкарали (пардон, "ченгесаро-мафиотите" е правилният ред).

Например той твърди:
<Това уродство може да се лекува единствено чрез създаване на ясни правила за правене на политика и бизнес и чрез категорична воля за тяхното спазване. >

Ами нали точно това е новопоставената цел на СДС и водещият мотив за отстраняването на Орешарски (той самият е свестен човек, познавам го), поне според словото на Н. Михайлова. Тогава какво не Ви харесва, Ясене? Да не би, че някой се опитва да подобри нещата в партията си и в държавата? За Вас е приемливо мутрите да мутират към благочестивост, но другите нямат право на положителна промяна. Че току виж станало лошо за мутрите, дето са "благочестиви донори" и на Вашата заплата.

Или друго:
<И биха припознали за изразител на своите интереси онзи играч на политическия терен, който от тяхно име и с целия гняв на техните чувства направи този грандиозен скандал за смисъла на политиката.>

Ами ето Ви го скандалът, бе, Ясене - със "случая Орешарски". Какво не Ви харесва пък тук? И темата за смисъла и целта на политиката присъства, и мутро-темата си я има... Но не - за Ясен Бориславов политическият скандал явно е запазен за благотворно сътворяване само от тези, които пукат... балончета. Пукотевиците от наложили се реформаторски политически сили не са допустими. Защото, видите ли, според Ясен:

<Резките движения в политиката, дори когато са само жестове, изглеждат неуместни и смешни. >

Ясене, изяснете, моля Ви се, собствените си противоречия в едната статия, преди да разрешавате чуждите. За мене опасенията Ви са ясни - пукотевиците (скандалите, де, по Вашему) от наложили се реформаторски политически сили са опасни - току виж се харесали на избирателите и запукали по...задниците на "благочестивите донори" на Ясеновата заплата. И удобното статукво се нарушава.

Ние, средностатистическите електорални единици, сме мутрофоби. Но е крайно време да станем фили - на себе си. И да изритаме всички, които ни изкривяват физиономиите.

28 Юли 2003 22:40
"Проблемът е, че днес въпросът, който вълнува все повече хора, не е нито за комунизма, нито за мутрите, а изобщо за смисъла на българската политика в нейната цялост".


За толкова ли тъпи ги имате читателите ?
Докато има мафиоти и комунисти ще има и антимафиоти и антикомунисти, все е едно демагози като вас да съветват един болен да не взема лекарство срещу болеста си, а да не се лекува е по-добре. Проблемът на хората е ПРЕСТЪПНОСТА, а тя е рожба на комунизмът и мафията и всички злини, бедност, корупция, социална и духовна нищета идва от тези две злини:комунизмът и мафията!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД