:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 399,186,390
Активни 102
Страници 21,092
За един ден 1,302,066

Ега ти държавата, щом с един Цар Киро не може да се справи!

45 дни след размириците в Катуница равносметката от лютите закани на властта е трагична - ромският бос е скрит в ареста, имуществото му си стои непокътнато, нито един данъчен, полицай или магистрат не е наказан
Репродукция: Борислав Николов
Има ли някой още съмнение, че Цар Киро може без проблем да разиграва цялата държава?
Щом и американският посланик Джеймс Уорлик се възмути от Цар-Кирова България, то нещата в милата ни родина наистина отиват на много зле. Човекът, който от две години сляпо, безрезервно и често без особено силни аргументи обясняваше, че благодарение на новата власт у нас се живеело по-спокойно и по-добре, че имало политическа воля за борба с организираната и всякаква друга престъпност, изведнъж преобърна мнението си и обяви, че вече не може да има никакви извинения за правителството. Че е свършил меденият месец на властта. И даде пример със случая в Катуница от 23 септември т.г., за да илюстрира познатата вече теза, че в страната функционирали две правосъдни системи. "Не бих се примирил с такава ситуация, не обвинявам българските граждани, които излязоха на протест, но нека хората да не поемат правосъдието в собствените си ръце. Но на хората им е омръзнало и Цар Киро не е единствен случай. Преди време казах, че в България има две правосъдни системи. Ако си достатъчно богат и властен, правилата може и да не се отнасят до теб", коментира дипломатът. "Никой в страната не трябва да бъде предпазван от закона, той трябва да е валиден за всички", каза посланикът и допълни, че "всички в България" биха могли да посочат личности, упражнявали влияние години наред и оставени над закона.

Няма никакъв спор, че един от недосегаемите години наред бе емблематичният Кирил Рашков, известен повече като Цар Киро. Вероятно той и досега щеше да управлява губерния, която си бе отцепил абсолютно незаконно, но под благосклонния поглед на властта, ако не беше смъртта на 19-годишния Ангел Петров от Катуница и последвалият обществен гняв. И очевидно дори Уорлик е прозрял това, защото го дава като единствен пример.

За да стане картинката още по-очевадна, изявлението на американския посланиксъвпадна с контраатаката на посъвзелата от стреса фамилия на ромския босПърво бе обявено, че фамилията ще заведе граждански дела с искове за общо 1 млн. лева за повредено имущество срещу жители от Катуница и други участници в трошенето на имотите и автомобилите им. "Документите са готови и ще ги внесем до дни в съда", обяви синът на Цар Киро Ангел Рашков. Адвокатите му били почти готови със събирането на телевизионен и снимков материал от интернет за екцесиите в село Катуница. Отделно от това Ангел Рашков щял да пусне жалба до полицията и прокуратурата за закани и дори опит за убийство - преди дни той бил нападнат от жители на Катуница на изхода на селото, бил замерян с камъни и дори бил и ранен. Ангел Рашков заяви обаче, че не се страхува от никого и хората в Катуница не са тези, които ще кажат къде ще живее фамилията му. Така той даде да се разбере, че фамилията ще контраатакува и държавата, и хората от Катуница, и събралите се на 23 септември вечерта фенове. Интересно е обаче, че фамилията не иска нищо от полицията, която очевидно бездействаше при събитията и е една от основните причини за вандалщината.

Всичко това показва пълното безсилие на цялата държавна машина, която въпреки купищата промени в законите, с които бяха делегирани множество извънредни правомощия, въпреки публичните клетви на отговорни лица от управляващите, въпреки народния гняв, който привлече вниманието на цял свят, не успява да се организира и да раздаде бързо правосъдие. Дали защото не може или не иска е по-скоро риторичен въпрос.

Много удобно, но и много грешно е да се смята, че "имунитетът" на Цар Киро спрямо закона е придобит само благодарение на съдебната власт. Години наред нито данъчни, нито митничари, нито полицаи са го закачали. След като пламна Катуница, управляващите се стреснаха и започнаха да имитират активност по отношение на Цар Киро - дори го арестуваха, макар за мнозина в неговия случай да става дума за чисто спасяване от линч. Лично премиерът Бойко Борисов обяви тогава, че прокуратурата и данъчните вече проверявали циганския бос, като акцията започнала "цели" 10 дни преди случката в Катуница. Прокуратурата също се обади - проверявало се "необяснимото богатство на определен кръг лица, сред които и фамилията на Кирил Рашков", което пък ставало в "изпълнение на препоръките от доклада на ЕК за проактивна политика при финансовите разследвания".

Всичко товаповдигна куп неудобни въпросиЗащо години наред Цар Киро не е плащал данъци? Къде са потъвали жалбите на хората срещу него и семейство му? Кой е отговорен да се стигне до смъртта на 19-годишния младеж? Защо след като няколко пъти бе обвиняван, че произвежда нелегален алкохол, така и никой не направи нищо? Кой и как е узаконявал неговите имоти, включително и върху общински земи?

В отговор управляващите се заклеха, че този път ще е различно. Нищо че Цар Киро сам се припозна като върл фен на ГЕРБ. Беше обещано, че ще се потърси отговорност на всеки данъчен, митничар, прокурор, полицай, който е позволил съществуването на тази паралелна реалност, в която Цар Киро е минавал винаги между капките на закона. НАП се зарече да установи защо в Пловдив е била прекратена проверката на имотното състояние на Рашкови, което надхвърляло прага от 500 хил. лв. Дори бе обявено, че вече е започнало дисциплинарно производство срещу служителите в НАП - Пловдив. Имаше закани, че ще бъдат проверени 12 физически лица и 6 фирми, свързани с клана, включително и партията на Цар Киро "Свободна България"...

Всъщност до момента не се е намерил нито един отговорен фактор, който е допринесъл с действие или бездействие за благополучието на Цар Киро и за неговото постоянно измъкване от закона. А проверките на лицата с над 500 000 лв. доходи бяха на специален отчет и под контрола на централното ръководство на НАП? В този период шеф на данъчното в Пловдив е била Менда Стоянова, сега фактор в ГЕРБ и шеф на парламентарна комисия. Шеф на местния БОП пък е бил сегашният главен секретар на МВР Калин Георгиев. Но и те се оказаха вода ненапита. Дори имената на разследваните по-низши данъчни не се знаят, което уместно поставя въпросът дали изобщо има такива.На практика срещу Цар Киро има едно-единствено обвинение- за отправяне на 2 закани за убийство към Веселин Христев и лелята на убития 19-годишен Ангел Петров - Иванка Петрова. Заплахите са направени часове преди момчето да бъде жестоко прегазено. Обещано бе обвинителен акт по това дело да бъде внесен още тази седмица в районния съд в Асеновград. Прокуратурата твърди, че разполага с видеозапис на охранителна камера в деня на убийството на момчето, на който се виждало как Цар Киро препречва с автомобила си пътя на заплашените пред техния дом в Катуница. И че го грозят до 6 години затвор. Всичко това обаче още не е влязло в съда. Очевидно ще минат години преди Цар Киро да бъде окончателно осъден дори само по това дело. А по всичко личи, че има проблеми и със скоростта на данъчните разследвания срещу фамилията, както и на всички други действия срещу тях.

И вместо държавата да ги пресира, да ги проверява денонощно, да извади всички техни и на своите служители кирливи ризи, тя им даде прекрасна възможност да се окопитят и да се направят на жертви. Нещо повече - шефът на комисията за конфискуване на имуществото, придобито с престъпна дейност, Тодор Коларов обяви, че Цар Киро и неговото имущество си остават недосегаеми. Той призна, че дори и да е бил приет по-рестриктивният закон, предложен от правосъдния министър Маргарита Попова, който предвижда конфискация без влязла в сила присъда, Кирил Рашков отново нямало да попадне под неговите удари, тъй като обвинения като закана за убийство, незаконно производство на алкохол и джебчийство не попадат в приложното поле на комисията - и по бъдещия, и по действащия закон.

А финансовият министър Симеон Дянков призна, че засега НАП не може да се справи с незаконно забогателите и с тези, които не са си плащали данъците. И се оправда, че къщите на Рашков били вдигнати и узаконени в периода 1993-1997 г. Според министъра ромският бос бил неуловим, защото се прехвърляли имоти и пари на фонданции и така се прикривал действителният им собственик. "Тези неща няма как да се видят на местно ниво. Ако трябва да се отправя упрек към някого, това е централата на НАП в София", заяви Дянков и посъветва данъчните да му погледнат движимата и недвижимата собственост из цялата държава.

Всъщност всеки юрист, дори начинаещ, може да посочи достатъчно възможности за повдигане на обвинения - за укрити данъци например, при които съдът може да постанови конфискация. Дори не е задължително отнемането да стане по закона за престъпното имущество. Има и достатъчно възможности за проследяване на парите и за законово атакуване на имотите на родата на Цар Киро. Само че очевидно никой не е имал, а май няма и сега намерение да притеснява царя на Катуница. Просто е смешно цялата държавна машина, която постоянно се заканва как ще конфискува имането на мафията, да не може да се справи с един Цар Киро.

Затова още отсега може да се прогнозира какъв ще е изходът на този на пръв поглед неравностоен сблъсък. Цар Киро ще осъди България в Страсбург за нарушени човешки права. А жителите на Катуница е най-добре да си търсят нова държава. В тая за тях справедливост очевидно няма да има.
Снимка: БГНЕС
Президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов не пропуснаха да се потопят в народната любов и покрай трагедията в Катуница. На практика обаче управляващите не направиха нищо срещу ромската фамилия.
Снимка: Impact Press Group
Фамилията на Цар Киро се окопити и сега иска 1 млн. лв. обезщетение за опожарените си къщи.
32
9108
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
08 Ноември 2011 20:04
Всъщност до момента не се е намерил нито един отговорен фактор, който е допринесъл с действие или бездействие за благополучието на Цар Киро

Нищо подобно. На такива като цар Киро се дължи благополучието на българските политици, демократи, магистрати и подобни смукатели. Колкото "данъци", "гласове" и ракия им е платил цар Киро държавата не може и да сънува. Стожер на демокрацията.
08 Ноември 2011 20:16
Ега ти държавата, щом с един Цар Киро не може да се справи!


Не "не може", а не иска и няма намерение да се справи, драги авторе!
08 Ноември 2011 20:19
ромският бос е скрит в ареста
...Мъдро, щото ако е свободен какво ли ще каже?Той се изповяда, че на най-високо място в Герб е договорил подкрепата си...и веднага го прибраха.
08 Ноември 2011 20:29
Разгеле, изборите, криво-ляво, минаха.

Очакваше се матрЯла да забрави случая и поради това се изчакваше. Тихо и кротко, та досега. Никаква дейност от страна на властта и така, докато се размие всичко това във времето.

Добре, обаче, че алчността и простотията кирова, бъкна, щото аха-аха да се замръчка работата и те самите я изкараха отгоре!!!
Хубава работа, ама циганска!


Сега милицюнерския министер, може да размаха пак онези мазни приказки, които ни разказваше след всяка акция с нежно име. Що ли пък се сетих за "Дупетата"... Как ето сега ние сме ги гепили и са отсекъде вътре, и са едни гадни престъпници и т.н., които съда само и единствено чака да ги пусне, вероятно защото ТОЙ, а не някой друг ги е хванал и за нищо друго!


Абе що нещо не си спомням да съм чувал подобни приказки по кировия кейс!?

Как сме ги хванали и т.н.....


Може пък да е казал, а аз пък да не съм ги чул?
Може, ама едва ли!
08 Ноември 2011 20:36
Драга вила, значи Герб го прибраха? А тези преди Герб само правеха бизнес с него. Много умен разбор на метериала...
08 Ноември 2011 20:54
Докато положението е такова, "цар" Киро, цар Симеон, м-л Костов, г-й Станишев, "д-р" Борисов, Гоце, Сава и останалите са на едно ниво и един пиадестал - лицата на "прехода", "демокрацията" и комунизъма с нечовешко лице.
08 Ноември 2011 20:56
Оня цар се оправи по царски, ама и тоя цар е цар на оправянето с власта.
08 Ноември 2011 21:19
"А проверките на лицата с над 500 000 лв. доходи бяха на специален отчет и под контрола на централното ръководство на НАП? В този период шеф на данъчното в Пловдив е била Менда Стоянова, сега фактор в ГЕРБ и шеф на парламентарна комисия. Шеф на местния БОП пък е бил сегашният главен секретар на МВР Калин Георгиев. Но и те се оказаха вода ненапита. Дори имената на разследваните по-низши данъчни не се знаят, което уместно поставя въпросът дали изобщо има такива."[/b]
08 Ноември 2011 22:06
Дори нямаше обяснение защо полицаи са казали на Петрови да си оттеглят жалбата. Това беше най-елементарното, което можеше да се изясни, но Цветанов не иска да признае дори това.
08 Ноември 2011 23:06
Защо години наред Цар Киро не е плащал данъци? Къде са потъвали жалбите на хората срещу него и семейство му? Кой е отговорен.....
За това са виновни политиците с който Кирето мангала делеше една софра.
Дори и сега прокуратурата се задейства срещу знакова (влиятелна)личност само по полит. поръчка.Самият НПК е така либерализиран че всеки добър адвокат ще те измъкне , в затвора май само цигани останаха(е там поне ги ранят), може и Кирето мангала да подранят ама след 2-3 години като заглъхне ехото и за малко само.
08 Ноември 2011 23:28
Всичко това показва пълното безсилие на цялата държавна машина, която въпреки купищата промени в законите, с които бяха делегирани множество извънредни правомощия, въпреки публичните клетви на отговорни лица от управляващите, въпреки народния гняв, който привлече вниманието на цял свят, не успява да се организира и да раздаде бързо правосъдие. Дали защото не може или не иска е по-скоро риторичен въпрос.ама моля ви се - имаше цял варненец осъден за разпалване на расова омраза (линк)


това е то твърда ръка срещу престъпността, това е то герберска безкомпромисност!
09 Ноември 2011 01:53
Защо, защо, защо...? Вайкаме се като баби. Права беше оня ден проф. Константинова за това че гледаме да не си развалим жалкия животец ако случайно вдигнем глава.
Малко преди изборите както си вървяхме един познат ме попита за кого ще гласувам. Викам какъв е смисълът да сменяме един разбойник с друг ама до нас стои застъпник на кандидат, който ме изгледа убийствено. Спътникът ми като се притесни, ти знаеш ли вика сега какво ще стане с тебе, изобщо не е съобразяваш, може да те пребият.
Прав е, можеше да ме бият но робски наведен не ми се живее.
А на вас?

Редактирано от - Maximus II на 09/11/2011 г/ 01:54:34

09 Ноември 2011 04:34
Aбе някой знае ли излезе ли някъде разбивка на гласувалите по етноси?
Най-паче ме интересува компактните ромски гласове за кой са дадени. Гласовете от Столипиново например?
09 Ноември 2011 07:10
До сега не видях, а и не виждам нито един журналист да се опитва (поне) да търси отговори от Менда Стоянова и Калин Георгиев - поне да научим дали тези двамата изобщо са чували името на Рашков. Мълчат като ... еди к'во си и чакат всичко да утихне и да се забрави.
09 Ноември 2011 07:48
Като му пламнаха къщите, доста уплашено гледаше, сега се бил окопитил! Нещо ми напомня горящия партиен дом и Народното събрание атакувано от демонстранти. Спомням си и едни депутати как ги извеждаше полицията. Да бе, знам, че те от това разбират!
09 Ноември 2011 08:32
Нали искахте демокрация. Ето ви я. Законът е врата в полето.
09 Ноември 2011 09:04
Кой кашля? Пари при корупция рядко се залавят.Само Валио Топлото пазеше 2 000 000 евро в банкова касета, но те му помагат и сега.След убийствата и газенето на полицаи, в конфискуваните коли(едната с UK регистрация), са открити 10килограма злато!!!-половин милион долара.

В интервю г-н Рашков обясняваше на журналистка че къщите, в който живее са държавни....?
09 Ноември 2011 09:12
За голямо количество злато и пари, скрити в колите, потвърди и окръжният прокурор на Иван Даскалов. Автомобилите са собственост на сина на Цар Киро Ангел Рашков и на лизингова компания. http://www.24chasa.bg/Article.a sp?ArticleId=1059679 "Мерцедесите на Рашков до убития Ангел – пълни със злато"
09 Ноември 2011 09:15
Натиснете тук
09 Ноември 2011 09:23
Нали искахте демокрация. Ето ви я. Законът е врата в полето.

Качеството на демокрацията зависи от нивото на тези, които я практикуват и от нивото на онези, които я прилагат...т.е. от народа и от управляващите. Поради това нито една демокрация не може да е с качество над това на народа, или на матрияла, както се казва напоследък.
След като народът 20 години си избира такива управници, които покровителстват персони като цар киро, то ще си сърба циганията, която си надроби сам.

Например в Германия царкировци и демокрация от български тип са невъзможни...поради нивото на тамошния матриял.

Редактирано от - Benedicta на 09/11/2011 г/ 09:25:03

09 Ноември 2011 09:39
Не пропускайте факта, че Кирил Рашков е имал сериозно влияние върху много голяма маса от циганите и по различни поводи е манипулирал държанието им. Около 2 месеца преди изборите, за да увеличи цената на вота си, обяви, че този път ще гласува за ГЕРБ. Опитаха се с компромат да го "разобличат", като дори измислиха, че е станал член на ГЕРБ... След като номерът не мина, тръгнаха провокациите срещу неговата фамилия. Дори ГЕРБ, за да не ги обвинят в съглашателство, започнаха данъчни проверки.
Случайно или не, убийството на младежа, минаващо по следствените плавила като пътно-транспортно произшествие (почти на средата на улицата) инициира "народно" недоволство, за което е доказано, че е стимулирано лично от Алексей Петров и хора от неговия кръг. Останалото е всеизвестно. Лошото е, че контрата остава в прокуратурата, която не разполага с доказателства за процес, съгласно желанията на обществото.
Колкото до журналистите - ще имат още много хляб по тази тема...
09 Ноември 2011 10:05
Гласовете в Столипиново отидоха при Герб. Така е било в повечето ромски махали в страната.
09 Ноември 2011 10:18
По–добре е багерите да дойдат.
09 Ноември 2011 10:31
Платил е на който трябва и имам разписка ...
09 Ноември 2011 10:34
До tapa. Още един амбразурчик на ГЕРБ, специалист по свирките.
09 Ноември 2011 10:36
Belicosa
Гласовете в Столипиново отидоха при Герб. Така е било в повечето ромски махали в страната
това изобщо не е вярно!
резултати от изборите в трите училища в сърцето на Столипиново, където гласуващото население е почти изцяло ромско....
ето и резултатите: от 7218 гласували на балотажа, 4278 са дали вота си за Калфин, а 2940 за Плевнелиев (вж. Секционните протоколи)
09 Ноември 2011 10:40
И защо да се справя? Киро цигането си е ЧАСТ от държавата...
--------------------------
Блогът на Генек


09 Ноември 2011 11:33
Ситуацията "у назе" е много интересна. Тук истински умните и компетентни хора са впрегнати, вольо-невольо в някаква незаконна схема за изкарване на пари. Понеже схемата е измислена от умни и компетентни хора - тя изкарва много пари. С част от тези пари умните хора си плащат за да има някаква имитация на държавност, за да може по тъпите и некомптентни да могат да участват в схемата, като източник на пари.
Всъщност тази схема работи по цял свят, но "у назе" работи по изключително алчен начин, unsustainable, дето му казват. За това в определани моменти по-тъпите се ловят за криваците, сриват някоя схема за пари, но на нейно място умните вече са измислили още пет - така че всъщност загуба няма за тях.
09 Ноември 2011 12:13
Интересно е обаче, че фамилията не иска нищо от полицията, която очевидно бездействаше при събитията и е една от основните причини за вандалщината.


Ами Пъдар Киро им влиза в положението, че с такъв мизерен бюджет от 1, 2 млрд лева не са в състояние да вършат сериозна работа и им прощава...
09 Ноември 2011 13:09
Абе, вие наред ли сте всички? Гледам и не вярвам на очите си: това театър ли , цирк ли е или някаква паралелна нереалност или реалност наречена медицинска диагноза. Какво става? Едните казват: аз с омерзение гласувал за Плевневлиев , другата част: аз с омерзение гласувал за Калфин.Бях смаяна да чувам с ушите си подобни откровения.Хората избират да живеят с омерзение сред омерзените неща и да реват после по форумите анонимно. Предпочитам аз да съм полудяла отколкото да виждам толкова полудели хора по край мен. Определено аз не съм наред и приемам това с радост.
09 Ноември 2011 13:23
Димитрова,
права сте ама кво да се каже?
Егати и вилаета щом изборът на избори е да се глусува само с омерзение и отвръщение а връхен сиган гази, с извинение както се изразява "гяури" и иска пари за подпалени незаконни имущества.
-
Бат Боце, давай, още може? Ша попищат във форума и ще им мине. И е за добро, искат те, слушат ти лъжите и кефи ги да ги обираш и окаж, че даваш от джоба си.
09 Ноември 2011 15:08
09 ноември 2011
Полицията влезе в още една къща на фамилия Рашкови в Катуница... Къщата е в общ двор с предишната, която бе претърсена. Полицаите все още продължават да разкопават двора и да търсят с металотърсачи. Отключвайки втората къща, съпругата на Кирил Рашков-Старши, Костадинка Рашкова каза пред журналистите, че досега полицаите са намерили само камъни и че те нямат злато. Около 20 цивилни полицаи и експерти от Регионалния археологически музей претърсват къщите на Кирил Рашков.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД