:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,200,688
Активни 158
Страници 13,085
За един ден 1,302,066

Преоткрихме Бицили

"Малки творби" може да се приеме като закръгляне на първоначалното преоткриване на Петър Бицили (УИ "Св. Климент Охридски"). Книгата е "опит да се съберат поне работите му, писани на български, характеризиращи го като български автор, публикувани на български", отбелязва съставителят. Той изровил към 50 "малки творби", посветени на руски писатели и историци, на историко-културни теми - общи и български.

"Българското възраждане е притежавало по-органичен, по-демократичен характер, отколкото всичките европейски "възраждания", свободно от техния болничав романтизъм", това са редове на Бицили. Той (1879-1953) доскоро беше премълчаван и в първата си родина - Русия, - и във втората. "Космополитен учен, приложил интердисциплинарния метод, политолог, културолог и анализатор", думите са на Ан. Пантев.
3
1156
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
27 Януари 2004 10:20
Много объркан коментар за един гениален, но уви неизвестен у нас историк. Петр Бицилли е потомък на албански емигранти в Одеса. За военни заслуги един от дядовците му получава дворянска титла. След 1917 бяга със семейството си първо в Скопие (тогава Сърбия), а през 1924 Софийския Университет го кани да преподава в България.


Първите три книжки, които издаде УИ-то бяха фототипни издания (с правопис преди реформата), но пак са много увлекателни за четене. Направо е трудно да се повярва, че такъв ум е преподавал в СУ-то.
27 Януари 2004 17:21
Фототипните книжки бяха съвместно дело на издателството на БАН и "Наука и изкуство", имаше и едно нормализирано издание на "Анубис" от 1994 г. Иначе Бицили не е чак толкова неизвестен - за хората, които се интересуват от подобна проблематика, той е познат доста преди новите преиздания да се появят. Изключително проницателен учен, много богато с оригинални идеи творчество. Щеше да бъде световно име, ако не е останал тогава в България...
17 Юли 2013 15:59
Йордан Митев, 17.07.2013
Разполагам само с 1-ия том на Бицилли (Избранное, С. 1993). Подробности извън очерка на Т. Галчева: 09.09.1944 г. го заварва в София, но не го отвличат като някои други негови сънародници (има 2 дъщери), а го правят "съветски гражданин". Пробен камък изглежда била книгата му История России от нач. XIX в. до второй революции (1917 г.). София, 1947. На болг. яз., която излязла в прочутата Университетска библиотека (342). (Някои от тези - знаменити - книги се преиздават, напр. В. Ганев). По мое скромно мнение, той трябвало да угоди на новите властници и това, че я написал (1946/47) и я издали, изглежда потвърждава предположението, че се "справил със задачата" и избягнал гулага. Ала - 1 г. по-късно - го уволняват, оставят без пенсия и как е доживял до 1953 г. (когато умира), никой не знае.
Велики са напр. 2 негови работи: за паралела/подобието между Дон Кихот (Сервантес) и Лойола, основателя на ордена на йезуитите (С, 1925) и "Фашизмът и душата на Италия (Париж, 1927 г.), от която се вижда, че Италия била открай време "бременна с фашизма" и пр.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД