:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,200,427
Активни 169
Страници 12,824
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Доц. Марко Тодоров: Едни ме тупат по рамото, други питат луд ли съм, трети ми викат доносник

Аз съм за широко скроено правителство с ясен професионален почерк, казва бившият министър в Беровото правителство и настоящ водач на русенската листа на НД Симеон Втори
Снимка: личен архив
Доц. Марко Тодоров е роден е на 26. 2. 1944 г. в Мюнхен, ФРГ. Завършил е гимназия в Русе, корабостроене в университета в Рощок, защитил е аспирантура в университета в Магдебург, специализирал е в Института по материалите във Виена. От 1969 г. работи в Русенския технически университет, през 1982 г. става доцент, през 1993 г. - ректор. Един от основателите на СДС в Русе. Бил е депутат във Великото народно събрание и министър на науката и образованието в правителството на Беров. Сега е директор на Центъра за информационно и компютърно обслужване на Русенския университет. Владее немски, руски и английски. Женен е от 1970 г. Притежава жилище в Русе от 85 кв. м, гараж, къща в с. Писанец с 1300 кв. м двор, 27-годишно жигули и велосипед.- Ще връщаме ли монархията в България, г-н Тодоров?

- Този въпрос изобщо не е на дневен ред. Днес проблемите са други и тези проблеми очакват своето решение. Когато възникне въпросът република или монархия, тогава ще се решава.

- Вие вече бяхте в политиката, тя ви беше разочаровала, кое ви накара да се върнете?

- Разочарова ме политическата партизанщина, тясно партийното мислене, използването на партийни постове за решаване на лични проблеми, включително икономически, делението отново на наши и ваши при заемане на работно място. Разочарова ме продължаващото разсипване на национален капитал поради неясни приватизационни сделки и високото ниво на корупция поради силната централизация.

- Опонентите ви градят теорията, че евентуално правителство на НД Симеон II би изглеждало като правителството на Беров, т. е. ще е пагубно за България.

- Тезата, че правителството на проф. Беров е било пагубно за България, е чисто емоционална. Тя не се основава на обективен анализ на фактите. Когато бъдат представени обосновани факти за "пагубността" на правителството на проф. Беров, тогава мога да отговоря и конкретно на въпроса. Аз не се чувствам употребен в правителството на проф. Беров, работих в една колегиална атмосфера и нося пълна отговорност за действията си като министър. Готов съм да отговарям на всякакви въпроси за мои действия, които са били "пагубни" за България.

Естествено е, че правителството на проф. Беров не можа да изпълни много от нещата, които трябваше да бъдат свършени, и не е безгрешно. За съжаление ние винаги оценяваме нещата, гледайки през черно-бели очила - или превъзнасяме някого, или тотално го отричаме. Далече сме още от "цветното мислене" (не намеквам за цветните бюлетини), което всъщност е важен елемент на демокрацията.

Аз смятам, че всяко следващо правителство трябва да бъде по-добро от предходното. Правителството на СДС ще остане в историята със своите постижения, но аз се надявам следващото правителство да бъде още по добро.

- Ако и НД Симеон II се провали в управлението като БСП и СДС, кой ще поеме отговорността?-------------

- За разлика от по-рано тук отговорността е много по-персонифицирана, отколкото за всяка друга политическа сила. Затова въпросът е реторичен. Като водач на листата в Русе а се надявам, че това важи и за всичките останали кандидати на движението и аз поемам огромна лична отговорност. Съзнавам всичките рискове на това начинание, но също така съзнавам, че не съществува в момента друга надежда за една промяна в политическия пейзаж в България. Успехът на България не зависи от една личност или от една партия, а от усилията на всички хора. Задачата на държавата е да създаде правилата на играта, да ги спазва и да създаде поносими условия за предприемачеството.

------------- Царят лично ли ви покани за водач на листа?

- Не съм разговарял с царя лично и дори не бях го виждал отблизо до онзи ден. За водач на листата бях поканен от екипа, натоварен с тази задача.

- Симеон II каза, че в движението ще има механизъм за отзоваване на депутати. Вие вече дадохте ли "джентълменска дума", че ако царят сметне, че не се справяте, ще напуснете парламента?

- Никой не искал от мене джентълменска дума по този въпрос. Той е морален. Н. В. дойде в България с определена мисия, която подкрепям. Ако той прецени, че аз не работя в интерес на тази мисия, аз ще се оттегля. Можете да го приемете като декларация, която никой не ми е искал.

- Как ще гласува парламентарната група на НД - по съвест или по общо решение?

- Във всеки един колективен орган за управление има ясни правила за вземане на решения. Не се съмнявам, че те ще бъдат демократични. Ако решенията са взети така, то те се превръщат в задължение за съответния колективен орган. Това е практика навсякъде.----------------

Има много случаи в парламентарната практика, когато се гласува по съвест. Такъв е например случаят с въвеждането или премахването на смъртното наказание. Има случаи обаче, при които депутат, противопоставил се на колективното решение категорично, е редно да преосмисли оставането си в съответния колективен орган. Това обикновено са въпроси от принципен характер за политиката на съответния колективен орган. И няма нищо смущаващо в цялата тази работа - това е обичайна практика в напредналите демокрации.

------------------ Вие лично участвали ли сте в подготовката на някакви програми на движението?

- Да, аз съм изпращал материали, свързани с образователната политика.

- Как приемат колегите ви в университета и бившите ви политически партньори решението ви да се кандидатирате в царската листа?

- Противоречиво, по различни съображения. Някои ме тупат по рамото и ми пожелават успех, други ми викат "Ти луд ли си?", трети ме наричат ченге и доносник. Нищо ново под политическия небосклон на България.

- Спират ли ви вече по улиците да ви питат какво ще направите, като вземете властта?

- Първо искам да уточня ------------------

ние няма да вземаме властта, а искаме да я получим, и то в съответствие с вота на избирателите. Аз лично съм привърженик на едно по-широко скроено правителство, в което ясно да проличи един професионален почерк. Да, хората искат да знаят какво ще прави следващото правителство, ако на движението бъде възложено да го състави и въпросите са много конкретни. Аз нямам проблеми с отговорите, особено в образователната сфера. Тук няма място за колебание в каква посока трябва да се върви и нещата за мен са ясни. Въпросът е как ще се върви. Този въпрос ми се струва, че вълнува хората много повече.

----------------- След като Симеон II няма да става депутат, вашата парламентарна група ще се консултира ли с него, когато взема решение как да гласува?

- Напълно естествено е важните стратегически въпроси да бъдат консултирани с екипа и персонално с Н. В. Абсурдно е обаче да се смята, че зад всяко вдигане на ръка ще стои разрешение на Н. В. Аз имам усещането, че той е един либерално мислещ човек, отнасящ се с уважение към всеки един, и подобен подход е немислим.
3409
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД