:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 396,338,955
Активни 78
Страници 9,164
За един ден 1,302,066

Дискурсище

Пръкна се още един защитник на евреите - Иван Дочев!...
Г.Коритаров, РСЕ: Какви са заслугите на българските национални легиони за противопоставянето на антисемитизма?

Иван Дочев, бивш лидер на легионите: Аз не мога да говоря за специални заслуги. Аз мога да кажа само за официалното становище. Нашата организация по нашата програма и устав още от 1930 г., когато се формира, има в устава и клауза, че съгласно Търновската конституция всеки един български гражданин е равен пред законите и има право на държавна защита и на тази база тогава по това време аз лично казах, че аз смятам, че не бива да се допусне депортиране на който и да било български гражданин по искане на коя и да е външна сила, защото това нарушава нашия суверенитет и правата, които имаме по конституция. Ние това сме казали само, не сме вземали участие, не сме били отговорни фактори в решаването на тези въпроси. Но направихме публично достояние нашето мнение!

Г.К.: Значи българските легиони също са сред защитниците на евреите?...

И.Д.: По принцип ние декларирахме, че сме защитници на всички граждани, включително и на евреите, и на турците, и на всички.

Г.К.: И никога не е имало погроми над еврейски домове...

И.Д.: Това, което се пише по вестниците, е комунистическа пропаганда по адрес на нас за погроми и пр. върху евреите. Такова нещо в България не е имало! Най-малко ние сме го правили! Никой не го е правил в България! Нямаше преследвания, нямаше погроми, нямаше концлагери. Българското правителство взе известни мерки да отговори на искането на германските военни власти, да се направи така, че да се избегне опасността евентуално евреите да им направят някакви пакости, когато се движат в България... Затова се въведоха някои мерки евреите да не могат да ходят нощно време, да имат обединен знак, да се разселят от пътища, по които минават германските войски, но нямаше преследвания, нямаше ограбване, нямаше концлагери, нямаше золуми и прочее! Всичко това е комунистическа пропаганда, която иска да си припише заслуги по това време, но която не може да прости на нас, легионерите, че ние 1931-32 г. ги сразихме и им попречихме да комунизират българската младеж!

Г.К.: От думите ви следва, че тези ограничения, този закон за защита на нацията, еврейските значки и забраната да ходят нощно време са просто мерки, които не са недемократични, а са били по целесъобразност приети?

И.Д.: Аз не искам да критикувам и да казвам дали формално, теоретически тези мерки са демократични или не, обаче аз подчертавам, че тези мерки са взети не с намерения да се преследват, да се тормозят евреите, а да се задоволи една външна сила, която минава през нашата страна, да не ни прави тя неприятности. И, от друга страна, мога да ви кажа, да се защитят даже самите евреи!

Г.К.: Значи всъщност всичко е било направено, за да се помогне на евреите?

И.Д.: Мога да кажа, да се спасят евреите от други неприятности, които може да им се навлекат в страната, освен исканията за депортиране. Защото те бяха изпратени на места, където никой не можеше да ги безпокои! Не бяха турени в лагери, никой не ги преследваше! По-добре, че не им се каза да стоят вкъщи, защото нощно време никой не можеше да контролира какво можеше да се случи на някоя улица. Така че фактически, от една страна, се изпълняваше желанието на германците, обаче то се изпълни по такъв начин, че да бъде и не толкова вредно, а даже полезно за самите наши граждани евреи!
2408
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД