:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,285,132
Активни 151
Страници 31,774
За един ден 1,302,066
Интервю

Васил Станилов: Ще почистя кораба на демокрацията

Ще направя ръцете си на чукове и главата си на бомба, но СДС трябва да победи на изборите, защото иначе ще настъпят големи катаклизми, обяснява синият депутат
Снимка: Красимир Юскесеилев
Най-новият депутат на СДС е роден преди 67 години във Варна. Главен редактор е на в. "Анти". Преди това е издавал в. "Независимост". Заедно със Светослав Лучников създаде Гражданско движение "Път за България", което трябва да помогне на сините да спечелят изборите. Завършил е Сталинска мъжка гимназия и журналистика в Софийския университет. Бил е редактор в Радио София и журналист в "Стършел". Станал драматург на 7 театъра. Написал е 5 пиеси и 19 книги. Последната се нарича "За малка справка" и разказва за лагера в Ловеч. Казва, че е член на СДС от 1989 г., когато "членството беше на принципа - който ходи по митингите". Партийна книжка обаче има от 3 седмици. Женен е, дъщеря му е богословка. Хобито му е подводен риболов.- Г-н Станилов, как изглежда парламентът отвътре?

- Аз съм шахматист и зная, че колкото по-близко се доближи човек до шахматната дъска, толкова по-трудно се вижда общото развитие на нещата. Но Народното събрание е било решаваща институция в исторически смисъл, а мисля, че и в съвременен политически смисъл. В момента България е на кръстопът, това е очевидно. България сменя курса на своя държавен кораб от една посока към друга посока. И си мисля, че историческата заслуга на това мнозинство, с всички кусури - личностни и обективни, е, че променя курса на кораба. Страшно важно! Трябва да се проумее от всички. И мисля, че в това отношение и в. "Сега", вие по-добре знаете на коя политическа сила изразявате мнението, също потвърждава, че смяната на курса на държавния кораб е в положителен смисъл. Това е достойното за това Народно събрание и неговото мнозинство.

- Вие отскоро се занимавате активно с политика, но вече сте известен с новото гражданско движение...

- Малцина знаят, че благодарение на моята гладна стачка, започнала на 14 декември 1989 г., чл. 1 беше премахнат от конституцията с 10 дена по-рано. С по-активна политическа позиция не всеки може да се похвали. Така че просто ви давам едно уточнение.

Аз съм председател на комитет "Съединение". Този комитет има ролята на катализатор за раздвижване на общественото мнение по различни въпроси. Ние сме организирали честването на 6 септември. На 9 септември 1994 г. организирахме едно от най-масовите антикомунистически шествия в България. Но телевизията показа само краката на осемте барабанчици и духовата музика въобще не се чу. След това организирахме една акция за подкрепа на президента, когато срещу него беше Желю Желев. Организирахме и акция за единение на българската църква.

И сега комитетът заедно с други инициатори и Светослав Лучников обединихме цяла листа от организации. Ние ще бъдем един форум - това е площадът, на който в римско време са се обсъждали разни неща, на гръцки е "агора". Така се е появила идеята за народните събрания.

- За какво ще се говори на вашия форум?

- За това как да спечелим изборите. Ние искаме българският кораб да продължава да върви в правилната посока и да стигне до своята крайна цел, която е влизането в Европа и НАТО, и, разбира се, тези проклети визи да паднат. Особено за вас, младите, е важно да бъдете граждани на Европа и на света - да отидете и да се връщате богати. Както Одисей се е върнал с богатствата на света в своята Итака - един от най-бедните гръцки острови.

- Защо тази дискусия не може да стане в рамките на СДС?

- Мнозина от нашите организации са членове на СДС. Ние различия нямаме. Неизбежно около едно правителство, което върши нещо, се събират хора да му дават акъл как да го прави. А и неизбежно то допуска грешки, защото правителството се състои от хора, на които нищо човешко не е чуждо.каре-------

Трябва да се направи обсъждане на грешките на СДС, но в правилната насока. Ще използвам морски пример. Дъното на корабите, след като плуват известно време в морето, обраства с водорасли, миди или някакви налепи. Те намаляват скоростта на движението и се налага корабът да бъде почистен. Един от начините е подводничари, водолази да се гмурнат отдолу със специални апарати и да го почистят - това струва скъпо, не всички държави си го позволяват.

------------- Вие ще сте водолазите?

- Аз съм любител водолаз. Завършил съм курсове и нямам страх от гмуркане под водата. Ходил съм чак до Големия коралов риф до Австралия и щом ми предлагате да бъда водолаз, да почистим кораба на демокрацията и да върви по-бързо, това ме радва.

- Какви са грешките на управлението?

- Има кадрови грешки.

- Кадрите си имат имена.

- Не ме въвличайте в това изкушение. Още повече че надали ние ще се занимаваме с конкретни имена. Не е моя задача да посочвам.

- Става дума за кадри в изпълнителната власт?

- Да, но и в партийната машина. Тя е създадена от хора, които вършат определени партийни действия, за да може да се осъществява партийната идея, партийната линия. Като използвам "партийна", изпитвам малко неудоволствие, защото до преди 10 г. понятието "партия" ми е било отвратително. Смеехме се и цитирахме Гьобелс, че като чуем партия, се хващаме за пищова. Неговият израз е друг: "Като чуя за култура, и се хващам за пистолета." Той е цитирал един фелдфебел немски, разбира се, но няма значение. Нашият форум ще бъде дискусионен. Там ще се обсъждат неща. Аз ще участвам в тези дискусии, но бих започнал дискусията от нашия разговор на четири очи.каре--------

Но ето, положението с детските надбавки е драматично. Как може - 8 лв. за едно дете! И все пак, като си помисли човек, ако се отнемат детски надбавки от едни и бъдат дадени на други, няма ли това в структурно отношение да промени етнографската картина на България? Ето, тези неща са много сложни, но ще ги обсъждаме. Лично аз имам една идея за законопроект за тези... детски надбавки ли са, какви са, но ще го обсъждаме там. В нашето движение има и други депутати, имаме законодателна инициатива.

------------- Кои други депутати освен г-н Лучников?

- Г-жа Юлия Берберян като председател на Женския демократичен съюз. Д-р Янев прояви лично желание да влезе в нашето движение.

- Корупцията проблем ли е?

- Да, огромен проблем. Но не е проблем само на СДС. Той е проблем на нацията. Защо трябва да обособим с телена мрежа СДС и, вътре които са, те са корумпирани, а отвън са ангелите?

- СДС държи ножа и хляба.

- Извинявайте, но аз през 1990 г. във в. "Софийски вести" написах фейлетон срещу Лилов и неговата вила. Спряха вестника заради първия секретар на Партията. Нека почнем да гледаме как изглеждат тези материални достояния у много хора и да не се вторачваме в една единствена къща или в няколкото къщи, които е редно да се проверят, както трябва. Слава Богу, сега вече има публичен регистър и журналистите могат да правят с него каквото си искат.

- Не ви ли подразни скандалът с неплатените данъци на Юлия Берберян?

- Аз съм говорил с нея и тя твърди, че в прокуратурата няма подобно нещо.

- Но тя сама каза, че ще доплати неплатените данъци.

- Не съм присъствал, но от нея съм разбрал, че ако е имало някакви недоразумения, те са изгладени и, общо взето, тя не попада под ударите на закона в момента. Значи, ако си е уредила със закъснение...

- Нали в движението държите най-вече на моралния облик?

- Фактът, че тя се присъединява към нашето движение, означава, че тя има в себе си чувството, че може да бъде морален коректив. Аз не мога да я подложа на разпит сега, но това навярно може да стане въпрос на обсъждане.

- Вие ще се опитвате да върнете СДС към идеологията?

- Аз съм повече в практически води и в тях искам да плуваме. Ние търпим много критика в практиката. Примерно, аз смятам, че СДС е безпомощен в медийното сражение, което се води.

- Кое медийно сражение?

- Ами колко вестника са срещу СДС и СДС колко вестника вади срещу тях? Опитайте се да изчислите.

- СДС вади "Демокрация".

- И други?

- "Анти".

- "Анти" е седмичник и нека да го изключим от дискусията. Значи "Демокрация" е единственият вестник и срещу него е една желязна кохорта. Знаете ли какво значи "кохорта"?

- Защо така се е получило?

- Защото СДС не осъзна необходимостта от пропагандна машина, медийна машина, която да се използва и за доказване на правотата, и за отстояване на идеите, и за противоборство срещу неверни твърдения, и за внушения, които трябва да се направят. В момент, когато се извършва реформа, се търпят лишения. Това всеки трябва да го осъзнае. Това е един часовник, който се пренавива или променя часа си. Той се разглобява и отново се сглобява. Тогава времето спира, особено когато часовникът се прави от хора, които нямат понятие от часовникарство.

Но това не е недостатък, а шанс, защото тези хора са освободени от догмите на старата идеология.каре----------

Ние сме смятали, че обезателно България трябва да бъде подчинена на Русия, после на СССР, после пак на Русия. Това е част от една психическа обработка, вършена още от времето на Паисий. Тогава се ражда идеята за Дядо Иван, който ще освободи България. Оттам нататък народът ни е хипнотизиран, че той без Дядо Иван не може да живее, без да се държи за неговите, щях да кажа цървули, но те употребяват "лапти" или "валенки". Тази промяна в момента е адски трудна, защото повечето от вестниците са се заели да доказват, че ние без тази огромна държавна машина сме едно нищо.

--------------- Кои вестници са се заели да го правят?

- Не четете ли "Монитор", "24 часа", "Труд"? Присъстващите се изключват.

- БНТ е доста благоразположена към управляващите.

- И затова ли показа как чеченците режат главата на руснак?! Това в чия полза беше? Когато един човек убие някого пред всички, няма ли да застанете на страната на убития? Значи БНТ, която казвате, че е благоразположена към СДС, показва един руснак, убит от чеченци! Няма да коментираме случката, защото това е недопустимо. Още повече, че тъкмо предстоеше разговор дали Русия да бъде изключена от Съвета на Европа. Или включена, или нещо от този род. Така че не ми говорете за националната телевизия!

- Доволен ли сте от политиката на Петър Стоянов, когото сте подкрепили активно преди 4 години?

- Аз трябваше да избирам между Желю Желев и Петър Стоянов.каре--------

Президентът е личност. Той е личност и в този голям смисъл на думата "личност", и в онзи човешки смисъл. Една личност допуска грешки, които аз като много по-малка личност не съм сигурен, че мога да съдя. Но откривам някои неща, с които не съм съгласен. Това е нормално за една демократична държава. Аз съм привърженик на максимата на Бърнард Шоу "Само един идиот може да бъде категоричен". Така че, ако искате от мен една категорична оценка на президента, имайте предвид, че не съм идиот. Аз заставам зад всичко, което започва с думата "български" с изключение на БСП, разбира се.

-------------- Реално ли е СДС да спечели изборите?

- За мен това е задължително. Умирам от ужас, че може да не стане, не защото аз ще загубя нещо, ако се освободя от някои обществени задачи и се отдам на писането. Страхувам се, че ако се промени политическото съотношение на сили в България, ще настъпят големи катаклизми. Затова СДС трябва да спечели изборите и всички сини, червени, лилави трябва да го разберат.

- Но какви са шансовете на СДС? Нали сте прагматик?

- Това не съм го казал. Аз просто действам с душевен импулс, с идейни подтици. "Прагматик" ми звучи като меркантилист. Време е да се сетя, че имам чувство за хумор. Нашите са превзели Одрин с "ура" на нож. И СДС трябва да постъпи по същия начин.

- Предричате второ синьо правителство?

- Искам го, а когато искам, бих направил всичко възможно и, кой беше го казал това: "Трябва да направим ръцете си на чукове, главите си на бомби." Левски май беше.

- Защо вестник "Анти" е станал издание на държавната печатница "Родина"? Това е доста смущаващо.

- Технически ние нямаме друга възможност. Понасяме известни загуби, но аз мисля, че те са минимални, за да бъде това обект на тревоги.

- Но вие не плащате за отпечатването на вестника, а го правят данъкоплатците.

- Вие ли изразявате това възражение или цитирате някой ваш читател?

- Смятам, че много хора биха възразили.

- Ако изчислим при 10 000 тираж срещу 50 ст. на брой и при 5 души, работещи за идеята, като се има предвид, че аз не получавам заплата, не е ясно кой губи и кой печели.

- Как бихте реагирали, ако държавната печатница издава без заплащане вестник "Дума"?

- То доскоро е било така.

- Смятате ли, че е редно?

- Във всички тези политически усилия, на които сме свидетели, има много нередни неща. Сега вие търсите моята ахилесова пета. Ще ви помоля там, където трябва, да проверите какво е състоянието на вестника, защото той на практика трябва някъде да излиза. "Анти" не е наследил парите на "Труд", не е получил субсидиите от Луканов на "24 часа". И все пак трябва да има един баланс на идеите. Левицата има огромна медийна сила. Срещу нея - "Демокрация" и малкото камъче в обувката на левицата "Анти". Да се протестира, че и такова нещо има, просто не е добре. Но, ако се окаже, че се нанасят минимални дори загуби на държавата, ще търсим решение.
1884
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД