:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 396,314,695
Активни 190
Страници 19,900
За един ден 1,302,066

Борис Велчев - най-младият главен прокурор

Досегашният шеф на президентския Правен съвет стана популярен с идеите си за справяне с корупцията. Сега получи възможност да ги приложи на практика. От успеха му до голяма степен зависи влизането на България в ЕС
Снимка: Борислав Николов
Борис Велчев
"Корупцията е сложно социално-икономическо, административно, политическо и едва на последно място правно явление. Тя не се е появила нито вчера, нито днес, а съпътства обществения живот поне от няколко хилядолетия. Още когато Гай Светоний описва живота на божествения Юлий, той пише: "Цезар дори бил принуден да се крие въпреки тежките пристъпи на треска, да променя почти всяка нощ скривалището си и да се откупва с пари от шпионите, докато накрая бил помилван..." Става въпрос за първи век преди новата ера."

Това са първите изречения от съвместна разработка на бъдещия нов главен прокурор Борис Велчев и на спрягания за конкурент за поста, но отказал се в негова полза настоящ конституционен съдия Лазар Груев под заглавието "Наказателноправни аспекти в борбата cрещу корупцията". Тя е издание на "Коалиция 2000" и е публикувана със съдействието на Американската агенция за международно развитие. В нея се разсъждава що е корупция и как това явление не може да бъде вкарано в рамките на една легална законова дефиниция.

Всъщност името на Борис Велчевтрайно е свързано с анализа на явлението корупцияОсвен че има редица теоретични разработки на тази тема, се смята, че той е основният автор на лансираната от президента Георги Първанов преди три години идея за създаването на независима, равно отдалечена от всички власти национална служба или агенция за противодействие на престъпността. Именно той като шеф на Правния съвет на държавния глава я обясняваше по форуми и успокояваше, че идеята не е насочена срещу нито една от действащите институции и не крие политически упрек. Според визията на Велчев бъдещият орган трябва да се създаде със закон като независима и девоенизирана институция с едноличен ръководител, който се назначава от Народното събрание с мандат, различен от този на парламента. Той трябва да притежава полицейски функции, да разкрива и участва в разследването на корупционни престъпления и сред лицата, които се ползват с имунитет, да предава събраните данни на прокуратурата и всяка година да се отчита пред парламента.

Велчев е автор и на идеята за създаването на консултативен орган към президента, наречен Съвет за противодействие на престъпността.

Сега Велчев ще е вече на пост, чрез който може да повлияе за практическото разработване и осъществяване на възгледите си за борба с корупцията. Нещо повече. Това може да стане и основа за укрепването му на новата длъжност. Неслучайно първото нещо, което Велчев обеща да поиска в изложението си като кандидат за главен прокурор вчера, бе промяна в Закона за съдебната власт, която да позволи да се назначи още един зам. главен прокурор, който да отговаря за битката с корупцията по висшите етажи по властта.

43-годишният Борис Велчев тепърва ще трябва да се доказва на поста главен прокурор. И няма да му е никак лесно. Първо, защото неговият избор бе натоварен с прекалено много надежди. Второ, за първи път главният прокурор е избран, без да има конкуренция и по такъв категоричен начин. И трето, защото тепърва ще започнат атаките от политическата опозиция и всяка негова стъпка ще бъде следена под лупа.

Допълнителен проблем е и обстоятелството, чеВелчев няма да разполага със 100 дни толеранс- промяната в прокуратурата се наблюдава отблизо и от ЕС, чийто доклад, определящ бъдещето на България, се очаква до няколко месеца. Не е тайна, че ахилесовата пета на страната ни е именно съдебната реформа. Велчев трябва за 2-3 месеца с действията си да убеди Брюксел, че прокуратурата има наистина ново и модерно лице, на което може да се разчита при противодействието на организираната престъпност и на корупцията по висшите етажи. Той явно осъзнава това, защото цялото му слово преди избора бе базирано върху критиките на ЕС и какво може да се направи, за да бъдат те обезсилени.

Първото сериозно предизвикателство пред Велчев ще е екипът на Никола Филчев. Зам. главните прокурори, които са шефове на Върховната касационна прокуратура и на Върховната административна прокуратура, имат 5-годишен мандат. В момента тези постове се заемат от приближените на Филчев Христо Манчев и Митьо Марков. Все пак, ако бъде прието предложението му да има трети зам. главен прокурор, това ще е крачка към съставянето на собствен екип.

Другият проблем е, че действително през последните 10 години правомощията на прокуратура бяха силно орязани - тя вече не може да се меси в делата в името на обществения и държавния интерес. А и всички действия на обвинението са под съдебен контрол. Тези ограничени правомощия могат да са пречка на фона на огромните очаквания към работата на прокуратурата в кратък срок.

Велчев ще трябвада докаже и че прокуратурата ще работи по нов начинПрез последните 14 години обвинението не успя да демонстрира, че е ефективно и политически неангажирано. Задачата е изключително трудна, като се има предвид, че още отсега опозицията обяви, че изборът на нов главен прокурор е политически, и поде лайтмотива за намесата на политиците в работата на третата власт и евентуалните ангажименти, които Велчев е поел, за да получи подкрепата на управляващата коалиция.

Всъщност във факта, че Борис Велчев е кандидатурата на управляващата коалиция и на президента Георги Първанов, има и положителни моменти. БСП-НДСВ-ДПС разполагат с мнозинство в парламента и не би трябвало да има проблем при изменения на законите, искания от Велчев. Освен това така е кристално ясно чия е отговорността за назначението - тя е не само на членовете на ВСС, гласували за главния прокурор, но и на президента, който в крайна сметка подписва указа. Нещо повече, държавният глава има право да върне веднъж предложена му от ВСС кандидатура и така да повлияе върху окончателния избор. Точно това направи през 1999 г. Петър Стоянов. Той отказа да одобри първото предложение на ВСС - Бойко Рашков, и така разчисти пътя за лансирания от тогавашната управляваща партия СДС Никола Филчев. Така че в момента критиките на дясната опозиция са най-малкото неморални.

Все още е рано да се правят прогнози дали Борис Велчев ще се справи с тежките задачи, които му предстоят. Но е ясно едно - въпреки че му предстои 7-годишен мандат, първите няколко месеца ще са решаващи за оценката на работата му като главен прокурор. Защото ще са решаващи и за България.

От теорията към практиката в правотоКой е Борис Велчев? Може да се смята за комплимент, че като най-"черно" петно в биографията му през последните седмици, когато стана ясно, че той е кандидатът на властта за главен прокурор, се сочи фактът, че той е внук на члена на Политбюро на ЦК на БКП и втори човек след Тодор Живков до средата на 70-те години на миналия век Борис Велчев. "Ако внуците започнат да съдят дядовците си, защото това им е политически удобно, значи нацията се е извратила. Аз се гордея с дядо си, той беше един достоен човек. Уважавам онова, което е правил, но не аз съм този, който ще го съди. Да съдиш човек само по политическите убеждения на неговите предци е позната позиция още от 50-те години на миналия век. Очевидно има хора, пристрастени към това мислене. Аз не се сърдя, че някои така бързо преценяват, без да са ме виждали - само въз основа на политическата биография на дядо ми, когото също не са познавали. Моля обаче в останалото време да не ме учат на демократичен морал", казва Борис Велчев пред "Труд".

Неговият баща е дипломат от кариерата - дълги години е бил посланик във Великобритания, а през 1991 г. - и в СССР. Затова Борис Велчев-младши е изкарал години в чужбина. Завършва обаче българско училище и Юридическия факултет на Софийския университет. Дипломира се през 1986 г. Почти веднага започва работа като асистент по наказателно право. Кариерата му бързо върви нагоре - през 1988 г. е вече съветник в правния отдел на Министерския съвет.

Естествено отначало в Юридическия факултет гледат на него главно като внука на Борис Велчев, но това сравнително бързо е преодоляно. Той става асистент на един от легендарните професори по наказателно право - Димитър Михайлов. По ирония на съдбата другият асистент на професора по онова време е настоящият конституционен съдия Лазар Груев, който също бе спряган за поста главен прокурор. Велчев и Груев са приятели и водят упражненията на студентите по наказателно право. Двамата са и членове на Президиума на Търговския арбитражен съд към Националната юридическа фондация. Там са още няколко от правните съветници на президента. В момента обаче те не могат да бъдат наемани като арбитри заради постовете си.

През 1993 г. Борис Велчев регистрира юридическа агенция заедно с Чавдар Георгиев, също доскорошен съветник на президента и настоящ зам.-министър на екологията. Двамата са управляващи съдружници до 2003 г. Те са заедно и във фондация за екологични изследвания "Екофонд". Според системата "Дакси" Велчев има участие и в още една неправителствена организация - Сдружение "Българска асоциация за защита на финансовите интереси на Европейския съюз", и е в управлението на строителната фирма "Сан Стефано пропърти дивелопмънт" и на "Кремас". Акционер е в "Консултантска къща - право и бизнес" и "Джи Ен Ти инвестмънт". Според запознати обаче той е излязъл от всички фирми, след като стана съветник на президента.

Велчев продължава да е преподавател по наказателно право в СУ и по международно наказателно право във Великотърновския университет. Трудовете и разработките му през годините са за имунитетите, помилването, международните трибунали, проблемите на корупцията. Беше сред участниците в преговорите с либийската държава за осъдените на смърт български медицински сестри. Няма нито един ден магистратски стаж като адвокат, прокурор или съдия.

Негови най-близки приятели са хората, с които работи в юридическия екип на президента и които се смятат за едни от най-добрите професионалисти. Факт е, че до момента президентът, който е историк, не е направил юридически гаф, независимо че голяма част от дейността му е свързана с конституционни, законови и други правни проблеми. Всички членове на този екип са преподаватели в СУ.

Сред хората, които определено не го долюбват, е досегашният главен прокурор Никола Филчев. Не е известно на какво се дължат обтегнатите им отношения. Факт е обаче, че настоящият обвинител N1 не пророни нито дума за наследника си - нито преди, нито след номинацията.
Снимка: Архив "Сега"
Президентът Петър Стоянов изигра ключова роля, за да може точно Никола Филчев да наследи Иван Татарчев като главен прокурор. Днес лидерът на СДС отказва да поеме отговорност за Филчев и критикува избора на Борис Велчев като политически.
Снимка: Борислав Николов
С невиждано мнозинство - само с 1 глас "против" и 1 "въздържал се", ВСС одобри Борис Велчев за главен прокурор.
Снимка: Архив "Сега"
Президентът Георги Първанов ще трябва да поеме голямата част от отговорността, ако досегашният му юридически съветник Борис Велчев се провали като главен прокурор.
445
8692
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
445
 Видими 
19 Януари 2006 23:20
А Първанов- най-неизбираемият президент
20 Януари 2006 00:12
То ще си покаже колко тежи внучето и съветничето. Ангажиментът му да озапти корупцията издава незрялост, представлява празно изхвърляне. Няма да отбележи резултати и ще го дърлят на тази тема докато е на поста.
20 Януари 2006 01:08
Не съм изненадан от избора на колегата Велчев за главен прокурор с такова мнозинство.
Жалко е обаче, че мнозина от коментиращите качествата му не обърнаха внимание на този факт: не се случва често съдии, прокурори, следователи и адвокати, избирани от различни парламенти, да бъдат толкова единодушни.
В този смисъл оплакванията на някои политици, че това бил политически избор, са обида за членовете на ВСС, някои от които са и техни лични приятели.

Борис Велчев ми е преподавал наказателно право в Софийския университет и се изявяваше и продължава да се изявява като отличен преподавател.
Работата му като шеф на правния съвет на Президента също е отлична.
Много ми е смешно като се атакува с аргументите, че бил внук на дядо си или че бил отишъл "небръснат" на заседанието, на което са го избрали. Явно някои хора се взимат много насериозно, за да стигнат до толкова нелепи аргументи против Велчев.
Човекът е читав, доказвал се е всеки ден в работата си. А това, че има недоволни - има, но не от нещо друго, а защото се чувстват извън "играта". Защото за голяма част от тях това е само начин да се себеутвърждавата - като нападат някой, който е успял да се реализира повече от тях самите.

Не мога да не цитирам думите на Митко Ганчев от 1999 г., казани по друг повод и за друг човек с известен дядо:

Димитър Ганчев, Вторник, 13 Юли 1999 - 14:46

Когато той (българина) се възхищава от някого, инстинктивно си казва: "Абе я! Тоя да не е по-добър от мен!". И веднага си отговаря - "Не е!".
А щом не е по-добър от мен, а въпреки това [ e по-богат | e по-известен | има по-хубава жена, кола, къща, работа ] (ненужното да се задраска), следователно трябва да го мразя, защото ако него го нямаше, аз може би щях да съм на негово място!

Нека всеки, четящ тези редове, да си сложи ръка на сърцето и да каже че не съм прав като твърдя, че ние българите мислим как да премахнем конкурента си, вместо как да станем по-добри от него.

Бай Ганьо никога няма да признае, че някой е постигнал нещо благодарение на собствените си способности. Винаги ще отдава чуждите успехи на [ връзки | мръсни пари | мръсни сделки | криминални фактори ], или в краен случай - на късмет. И това е нормално. Другото би породило у него комплекс за малоценност. За 50 години у българина така беше насаден шаблонът "всички сме равни", че той по никакъв начин, дори подсъзнателно, не може да приеме противното...


Подобно се бърка ("ври, бълбука" в момента по адрес на Велчев. До вчера на никой не му правеше впечатление, че той е издавал научни трудове, превеждал е книги (впрочем, журналистите се хванаха само за една от книгите, които е превел), работил е в два университета, председателствал е единия от двата съвета, създадени с Указ на Президента... Но днес, о-о-о, днес е "различно".

А както пише Митко по-горе, не може да е различно.
20 Януари 2006 02:08
Вени Марковски,
българинът не мрази онези, които са постигнали нещо, благодарение на собствения си труд и собствените си способности. Не познаваш добре българина.
Просто българинът е забелязал, че всички, които имат видни дядовци, бащи и тъстове, показват блестящи способности и успехи. Нямаш ли ги, рязко ти намаляват шансовете да покажеш на какво си способен. И като погледнеш цялостната картина на способните и успелите в България, и веднага те светва причината за успехите им. Да ме извиниш, но всички дядови и таткови момченца се набутахте в институтите и университетите без реални конкурси. Това ви даде възможност да се развивате. След туй да оглавявате всякакви комитети, съвети и да се наредите на всички млечни нянки в държавата. Юнакът, що бозал десет години, ряпа да яде. За справка- бизнес биографията по-горе на новия гл. прокурор. И той ги е изредил всякакви доходоносни дейности. Разбира се, няма да бъда обективен, ако не спомена и за успелите чрез бандитизъм, разбойничество, кражби и чрез всякакви други методи, забранени от закона. Такава е картината да успелите в България българи. И ти накрая да правиш обобщения от рода на, че неуспелите българи, които са абсолютно мнозинство, завиждат и мразят "успелите"... и то с добавката, че са успели със собствен труд и способности...
Добре ще е да се коригираш.
А що се отнася до новия гл. прокурор, то има шансове и да излезе стока.
20 Януари 2006 02:28
Изборът му с такова мнозинство може да е и понеже е единствен кандидат или просто "такое время на дворе". Явно политическо назначение, наш човек - бизнесмен, теоретик, педагог, асистент на Митьо Секирата, президентски чиновник - без никакъв опит в прокуратурата. Ясно, че по-лош от Филчев няма как да е, и на мене ми изглежда симпатичен. Но назначаването на деца, зетьове, снахи и внуци на бивши комунистически велможи на толкова важни постове е конфузно нещо, трябва да се избягва на всяка цена от БСП - един Станишев им е предостатъчен. Това показва, че БСП няма солидно положение в обществото извън своята каста. Освен това на такива политически постове (както се каза и за министъра на евроинтеграцията) е добре да се издигат утвърдени политици, да стоят на свой крак.
*
Шефа на г. Велчев проф. Митьо Секирата беше издигнат в началото на 90-те за член на Комитета с/у изтезанията - орган от експерти в лично качество по Конвенцията с/у изтезанията (Convention Against Torture etc.) - и бая се поизложи там - не знае език, не ходеше редовно на заседания, естествено не го преизбраха.
*
Аз имам общо взето отрицателно отношение към кадрите на ЮФ още от време оно - те са причина за много от несполуките ни последните 16 години, особено в съдебната система. Моля да не се обиждат колегите форумци, за присъстващите не говоря.
20 Януари 2006 02:38
Зую историята никой не я обича ! Върни се и векове назад , ще намериш и разбереш това което не се обича !
Вени е прав донякъде , ма това донякъде е 10% , нема що да се сърди че сърбите са оправия въпреки всичко ! Те имаха свободата тази която ние я нямахме до 1990 ! Уважавам стария Марковски като писател а не като личност от БКП !
20 Януари 2006 03:06
Да му честита новия пост на този младеж и да се запази психически заштото власта прави хората малумни.
20 Януари 2006 03:45
Ама той пък досега да не е бил у хоремага?
20 Януари 2006 03:51
Незнайко,
аз разбирам интимната мисъл на Вени Марковски. Да носи със здраве името дядово! Разбирам го, че иска малко да се натегне на новия гл. прокурор. Но за такава благородна цел ще замижи и ще изтърпи малко критика, и някои нелицеприятни истини. Пък и колкото повече го критикуваме, толкова по-голям актив прави. Страдал, защитавайки честта на колегата Борис Велчев, да носи със здраве името дядово.
20 Януари 2006 04:21
Докато българския простак се дави в лигите си
глождейки пластмасовото кокалче "Царски имоти"
Полит-бюро си опече милиардчетата.
Така ви се пада тъпи цареборски келеши
Да точите лиги и да мрете от простотията си!
20 Януари 2006 04:31
Господин Марковски, аз лично не мразя никого.И не ми пука дали Велчев ходи бръснат на работа. Ако ще и да не се къпе изобщо - все ми е тая. Единственото, което искам от него Е: да си върши работата. Ако " ДА" , тогава и дядо му, и баба му и тетките му нямат значение. Ако "НЕ" , ни единодушното му избиране, ни книгите му , ни твоето похвално слово, ни тва че бил готин човек няма да го спасят в очите ми и ще го псувам по врачански. Виж колко е просто.
20 Януари 2006 04:37
Мексикански

Зую мен ме притеснява не кариерата на Марковски колкото на новия Прокурор
Велчев !?!??
Усещам че тоя ще направи сумати поразии даже и на тия дето го препоръчват !
Дай боже да започне разследването на БСП и на ДСБ пръво па и на всеки поред на номерата ?!?
20 Януари 2006 04:40
От информацията на Младост мернах само за връзката на Петър Стоянов с Пауло Денучи. По времето, когато последният беше шеф на Ботев-Пловдив се правеха най-големите далавери с акцизни стоки. Пауло Денучи внасяше гигантски количества марков алкохол и цигари, като не плащаше акцизи. Ползваше законодателната вратичка, отворена от Андрей Луканов. Освен това, изкупуваше и продаваше на вътрешния пазар по-голямата част от продукцията на тютюневия комбинат- Родопи. Схемата беше следната. Произведените гигантски количества цигари се съхраняваха в складовете на комбината. В същото време по документи цигарите се изнасяха за Румъния, но само по документи. Комбината му правеше отстъпка, да плати, след като цигарите са изнесени- по документи. Целта беше, да не плаща цялата сума с включения акциз, а после да чака да си го взема. На комбината плащаше сумата без акциз. А на практика, цигарите от складовете заминаваха за търговията, като се икономисва акциза, който беше, мисля, 40 процента. Далаверата беше огромна. И точно по това време Петър Стоянов беше адвокат на Денучи и търчеше с него наляво-надясно да въртят бизнеса. И ако бизнесът им с вносен алкохол и цигари почиваше на някакъв закон, то фиктивният износ на цигари от комбинат Родопи си беше чисто престъпление.
20 Януари 2006 04:42
Зую,
'
Вени, не съм съгласен с теб в по-голама част от коментара ти. Чувставувам се длъжен да не те обиждам не за друго, ами защото аз съм анонимен а ти не. Какво да се прави, робувам на принципите си. Ще подкрепя разбиранията си с аргументи и факти, които ти естествено можеш да оспорваш. Моля те не навлизай в подробности, защото и без това имам хроничен недостиг на време.
'
Аз съм също един от тези, които намират избора на новият прокурор на Бългагрия за неудачен, особено в момент когато нуждата от силна, справедлива и действащи ръце и крака е крещяща. Какво обаче ни наложиха сега властимащите политици. Един изявен преподавател по наказателно право, съветник, преводач. ДА, ама нищо от това не доказва за присъствие у Велчев на силен, отстояващ законноста характер, готов да се противопостави с всичката си сила и енергия на закононарушителите. От информациите изнесени за него разбираме, че той е много готин, което се доказва и от многоцветната партийна подкрепа. Ето и ти казваш, "Човекът е читав, доказвал се е всеки ден в работата си." Е да, ама в консултанската и научна работа. Защо обаче подминаваш факта, че неговата кандидатурата е единствената издигната, и забележи, именно от хора, които трабва да бъдат разследвани: БСП за петролната контрабанда, Доган за анти-бългагрската му дейност и връзки с организираната престъпност, Симеон, лидера на НДСВ, за взетите незаконно държавни имоти.
'
Мен лично не ме притеснява неговият произход, защото практиката доказва, че това не е решаващо. Притеснява ме обаче, че кандидатура му е (беше) единствената и че е продукт на заговор срещу народа. Защо никой н се сети за прокурора, който е държавният обвинител, и видимо справящ се отлично (забележи, като обвинител) по делото за пране на пари срещу Доктора. ЗАЩО! Ами защото политическите партии и тези които силно влияят върху политиката в България не искат кадърен и действащ прокурор.
'
Относно приложимостта на академичните личности в държавното управление, миналото показва, живи свидетели сме, че са едни от най-неуспешните, нанасящи повечето вреди на обществото и повече ползи за отделни икономически и бандитски групировки. Първият демикратично избран Министър, Професор Любен Беров - по времето на който Мултигруп процъфтя в контрабандата заедно с финансовите пирамитидте и никнещите като гъби банки, всички заедно преследвайки една единствена цел, как да присвоят спестяванията на българските граждани и как да присвоят държавните предприятия за фалшиви стотинки. Вторият министър, с верига от академични завоевания - Филип Димитров дето продължи опустошаването на страната със същите темпове. Това са факти, това е история. Прави са форумци, че всички държави си имат мафия, но нашата е единствената държава принадлежаща на мафията (разбирай и политическа, административна и силовата по улиците).
'
Историята доказва, че навсякъде където мафията е понесла най-сериозните си удари се е дължало основно на Главният Прокурор. Пример, Сицилия, 1992 г. дълбоко почитаният от мен прокурор Джиовани Фалконе както и неговият наследник, прокурора Паулло Борсалино. Честни железни мъже и бойци. А нашият нов прокурор, ако се съди по автобиографията му, е направо много готино девойче в сравнение с тях. И аз, официални заявавам, че ако новият ни прокурор Борис Велчев, успее да се пребори с по-голяма част от престъпността в България, но по високите етажи на властта, надолу ще си дойде след това като последица, АЗ ПУБЛИЧНО ЩЕ СЕ КАСТРИРАМ.
'
А ти на какво си готов да се обложиш?
'


20 Януари 2006 04:46
Незнайко,
аз донякъде гласувам доверие на новия гл. прокурор, но не може да му се спестяват такива думи, та дано се амбицира и да ги опровергае.
Нека да докаже, че ненапразно е един от титулярите в олимпийския ни отбор по дисциплината- дядо, татко и внуче.
20 Януари 2006 05:02
Е Зую не можем да го съдим преди да видим какво ще направи !
Знае се че обещания къща не правят но къща бутат !
Така че не съм скептичен към падането му , но съм оптимистичен че може и да се докаже !
Изчакването е най- силната атака ! Тукидит мисля че го е казал не си спомням вече !
ПП-Виж
- Кой трябва де се занимава с царските имоти: прокуратурата или парламентът?

- Въпросът е имуществен. Ако във връщането им има престъпление, ще стане въпрос на прокуратурата. Но аз и пред ВСС казах - политиците да си решават споровете с политически средства. Ако всички политици решат да спорят чрез прокуратурата, това просто няма да се случи.

Редактирано от - nesnaecht на 20/1/2006 г/ 05:07:02

20 Януари 2006 05:23
Контраст, Зую и т.н.
Както правилно сте отбелязали - вие сте анонимни, а аз не. Това е достатъчно, за да не коментираме много навътре нещата.
Но "контраст" казва нещо интересно: "Защо обаче подминаваш факта, че неговата кандидатурата е единствената издигната, и забележи, именно от хора, които трабва да бъдат разследвани:"

Първото, което ми идва в главата е: Защо не предложиха и друга кандидатура тези, които имат право? Нали не мислиш, че 17-е подписали са хора на БСП, Доган и Симеон? Забравяш ли, че този ВСС е избран предимно по времето на Костов и Симеон? Доколкото ги познавам, там няма дори и симпатизанти на БСП. Но не го направиха, защото в момента не могат да открият в самата прокуратура човек, който да отговаря на европейските стандарти.

Второто - не може да хвърляш с лека ръка определения, които при това не са и точни: наказателната отговорност е лична, т.е. БСП не може да е виновна за каквото и да е. За Доган - ако знаеш за негово престъпление и си мълчиш, самият ти ставаш престъпник. За Симеон самият Велчев е отговорил вече.

И изобщо - ако ще гледаме нещата сериозно, трябва да се съобразяваме със законите, а не с чувствата си.
Аз никога не съм си обяснявал случващото се с това, че всички, които успяват, са мошеници. Не случайно цитирах Митко Ганчев по-горе. Защото по логиката на голяма част от пишещите тук, той също е за боклука - баща му е писател, значи Митко е номенклатура.
Странното е, че повечето хора, като ги питаш защо те не са направили това, за което обвиняват другите, не могат да отговорят.
Прочее, знаеш ли каква е една от големите разлики между България и САЩ? В САЩ като дадеш някаква идея, първото, което чуваш е: "Супер! Какво да направим, за да се осъществи?" В България реакцията е" "А-а, тая работа няма да стане!"
Чак като си променим мисленето, чак тогава ще може да се преборим и с престъпност, и с боклуците по улиците, и с ниския стандарт, и т.н.
Впрочем и ти самият правиш стандартната грешка, че дори искаш и да се кастрираш: прокурорът не е единственият, който се бори с престъпността. Доказателствата в едно съдебно дело се предоставят от полицията. Съдът отсъжда дали те са достатъчни, за да излезе с осъдителна или оправдателна присъда.
Ние все чакаме някой друг "да ни оправи". Ти опитал ли си се да извършиш конкретно срещу някое извършващо се престъпление или да си предотвратил някое?
Та, така.... Време е да гледаме с отговорност и с мисъл на това, което се случва, а не само да търсим някой, който ни е виновен.

_____
П.П. Вече е доста късно и няма да препрочитам текста за грешки и словоред - ако има такива, ще ги уточняваме утре следобяд
20 Януари 2006 05:33
Вени Марковски - никой никого не съди просто спомените са достатъчно лоши !
А това което казваш по-долу - го каза Цар Симеон доста преди тебе със фразата
Трябва да си смените чипа за да сте нещо !
Плагиатството не се толерира и го знаеш много добре даже казано и с други думи !
Чак като си променим мисленето, чак тогава ще може да се преборим и с престъпност, и с боклуците по улиците, и с ниския стандарт, и т.н.

20 Януари 2006 05:43
Зую е прав. Марковски реагира съсловно, като едно внуче, забележката му за българите е дразнеща, знаем доста за космополитизма на дядо му, затова е и обидна. Избират Велчев не само по политически съображения, но и по партийна. Затова е уреден да с избор без конкуренция, но това вече е основание за първите иронични нападки, ще има втори, трети и т. н. Не е издигната друга кандидатура, защото никой няма да си хаби името и да ръгне срещу ръжена на политическия сговор, който е сформирал кабинет, че няма да избере главен прокурор. Властта е благословила фаворита си, дори седесарите и костовисти като И. Григоров явно застават на нейната страна. Далаверата е видна отвсякъде, затова личните качества на кандидата са без особено значение, щом е толкова очеваден НАШ ЧОВЕК, НАШЕ МОМЧЕ. А хората си казват "Аман от вас, внучета, зетчета, синчета и дъщерички!".
20 Януари 2006 05:52
Материалите на Чоли са писани от някоя милиционерска десница, но в тях има верни неща. Има и милиционерски интерпретации - в езиковите гимназии например приемаха направо в осми клас с приравнителен изпит по езика деца, живели в чужбина - независимо на големци или не. В нашия клас дойдоха две момичета - щерки на обикновени учени, специализирали за малко в САЩ и Британия. И двете бяха отличнички.
*
Но Велчев е човек, раснал сред купони до Докторската до 27 г. възраст (и после участник във фирма за недвижимости в същия квартал), защитил кандидатска на 25 г., една година след завършване на университета, явно не е и служил, понеже е бил до 19 г. в гимназията, назначен на 26 г. на работа в МС. Десет години участник в партийни фирми. Идва от ръкава на Първанов. Сигурно благонамерен и към царските имоти, и към всичко. Няма собствена политическа физиономия и авторитет, научаваме, че трябвало да търпи и двамата заместници на Филчев още много време. Няма време за съдебната реформа, чака го политически отговорна и конфронтационна работа в кратки срокове. По всичко изглежда, че работата му ще е мимикрия.
20 Януари 2006 06:02
Фичко - колкото и да ти не понася той ще е Главен прокурор ! Макар че той е по начетен от теб !
ПП- Питах те подписа ли си новия договор , ако не си скоро ще дойде може и със уволнение незнам !
"Уморените коне ги убиват нали " !- Български комунистически филм със руски сценарии по американски стил !

ПП- Забравих и това да ти кажа че това е чиста лустрация по твой стил !


Без колебание ще поискам имунитета на всеки политик, дори и да е върхът на властта, ако е минал от другата страна на барикадата. Няма да има чадър над никого.

Редактирано от - nesnaecht на 20/1/2006 г/ 06:08:04

20 Януари 2006 06:07
"..внук на члена на Политбюро на ЦК на БКП...." това е достатъчно. Не е необходимо да пишете цела статия....
20 Януари 2006 06:08
Вени, ако четеш вестници, знаеш какво става с кандидатурата на съдията Алито за върховния съд на САЩ. Освен това в САЩ главния прокурор е член на кабинета, правосъден министър, гл. юрисконсулт на президента, и представя правителството във всички дела във върховния съд, по които то е страна. Той е политик от голям калибър. Не само той - прокурорите изобщо са политици и често от голям калибър, каквито бяха гл. прокурор на щат Ню Йорк Елиът Спицър (сега кандидат за губернатор) и окръжния прокурор на Манхатън Боб Моргентау - и двамата смятани за народни герои Зоровци, борци срещу акулите. Спицър разнищи най-големия застрхователен брокер в света Марш & МакЛенън, Моргентау вкара Денис Козловски, бизнесмена на годината и човека от корицата на Форбс, в панделата и разцепи гиганта Тайко на три части. В САЩ няма нашенския "консенсус", предназначен да бетонира управляващите и да отврати останалите от политиката.
20 Януари 2006 06:45
До 1989 студентите от Юридическия факултет бяха ченгетата на университета. Единствените, които са си позволявали да ме сплашват, че ще ми разгледат студентскто положение (???), защото съм излязла рано от митинг в защита на ...Нелсон Мандела.

И аз се извинявам на присъстващите юристи, но те добре знаят каква им беше славата в СУ до 1989.
20 Януари 2006 06:45
Вени Марковски,
извинявам се за пиперливия език! Нямам лоши чувства.
Казах, че донякъде съм съгласен с избора на новия главен прокурор. Първо, защото мисля, че другите спрягани конкуренти гарантирано няма да се борят с престъпността. И второ, защото Борис Велчев е загадка. Вероятно е да излезе лош гл. прокурор, но е вероятно и да излезе по-добър от предшествениците му. Което, по принцип, няма да е много трудно. От една страна не е опитен много в тези дела, но от друга- не е окалъпен. Изборът е факт и нека му се даде кураж на човека.
20 Януари 2006 06:46
спорите с Марковски? Ногу ви е паднало нивото...утре ше искате и на Първанов да обяснявате, че не е прав. Наивни сте като щайга с домати.
20 Януари 2006 06:52
Вени, извинения, но кой беше дядо ти? Не беше ли онзи дето пишеше за три войsки дето разплакали дете у майка, първата - германска, втората - талянска, а третата, най-лошата, "морава войска бугарска"?
20 Януари 2006 07:00
Зую никой не те е бутал за да се извиняваш . Дръж си на думите бре магаре ниедно !
Какво толкова е станало че Вени Марковски казва какво мисли за Велчев ?!?! Не ми пука аз казвам какво мисля както него и не се давам лесно ! А а се е заял със мене ще сърба лютата чорба !

ПП- И как може да се давате така лесно при една реплика ? Къде ви е вашето АЗ бе въздухари ??? И после държавата ви виновна че не можете да си защитите думите ! А пиенето още по-малко
20 Януари 2006 07:05
Незнайко,
стана ми съвестно за момчето. Не изглежда да е лошо. Извинявай и ти, ако съм те обидил с извинението си. Не може ли поне веднъж да бъда добър?
20 Януари 2006 07:13
Какво ли правят Владко Живков, Калин Балев, Пламен Кубадински, че още не са ги "снабдили" с някои високопоставен служебен пост?
20 Януари 2006 07:16
Не Зую ти можеш да бъдеш добър и без да се извиняваш !
Най ме нерви кога някой от форума земе позиция за нещо и отстъпи без основателна причина ! Уртикария получавам веднага !
Бъдете такива каквито сте и се доказвайте бре а не , това написах ама моля извинявай !
Такава свинска пържола не съм вкусвал , и сигурно ще умра то глад !
Ако сваляте гащи при всеки клатен и недоклатен винаги ще е зле в БГ !
Я им се озъбете бре серсеми !
20 Януари 2006 07:30
gudjonsen, ..."наивни, като щайга с домати", А?
20 Януари 2006 07:42
Зую, ако си убеден, че си прав, еби и мамата на добрината - с рогите на преде!
Незнайко
20 Януари 2006 07:51
ВОСИ - я се запитай защо всичките политици и личности не се явявят тука както се яви Марковски ???
Защото знаят че само аз ще им изям бъбреците , камо ли останалите форумци!
И ако не им се покаже на тия политици че сме със рогата напреде покрай Марковски срещу тях , тия ще си карат как си знаят !
Ма със будали аз чета няма да правя !

Редактирано от - nesnaecht на 20/1/2006 г/ 07:54:48

20 Януари 2006 07:52
Да ни е "честит" новия главен прокурор!!!!
Наскоро прочетох биографичната книга на Жельо Желев “Въпреки всичко”.В нея той възхвалява българския “мирен преход” и “нежната революция”.Искам да го попитам:И какво стана като направихме нежната революция?-само нежно погалихме комунистите!След 1989г. комунистическата номенклатура се сниши и овладя възловите икономически лостове (банки, пазари, доставки, предприятия.....) благодарение на “мирния преход” поддържан от Жельо Желев и “къглата маса”.Сега комунистите триумфално се върнаха във властта и им (ни) показаха среден пръст!
А сценария трябваше да бъде:
1. Политбюро + ЦК на БКП + ЦК на ДКМС +ПП на БЗНС+ ДС направо в затвора на различни срокове излежаване, без да им се зачитат “човешките права”! По сталински ! (Те само от това разбират!)
2. 20 000 партийни секретари на поправителен труд за отработване на действителен трудов стаж! Безкомпромисно!
3. Абсолютно отваряне на досиетата! Без шикалкавене!
4.Прочистване на МВР
5.Прочистване на армията
6.Тотална лустрация
7.Осъждане на комунизма
Зер, Жельо беше 5г.+? президент!
Само така можеше да се строши гръбнака на БКП! Вместо това – нежни меки китки!
Сега сигурно ще ме обявят за десен екстремист и закъснял антикомунист-определения от книгата на Ж.Ж.
Прав ли съм Чичо Фичо, Чичо Доктор, Светло пиво?
Е, тая рецепта за преход към демокрация трябва да се предпише в скоро време на
Куба и КНДР !
Аман от комунисти!20 Януари 2006 07:52
Вени, СЕГА по ред:
'
Вени Марковски - "Първото, което ми идва в главата е: Защо не предложиха и друга кандидатура тези, които имат право? Нали не мислиш, че 17-е подписали са хора на БСП, Доган и Симеон? Забравяш ли, че този ВСС е избран предимно по времето на Костов и Симеон? Доколкото ги познавам, там няма дори и симпатизанти на БСП. Но не го направиха, защото в момента не могат да открият в самата прокуратура човек, който да отговаря на европейските стандарти."
'
КОНТРАСТ - Друга кандидатура не е предложена, защото избора на Велчев е направен предварително, т. е. той е най-удобният на управляващите и зделка е реализирана с тези, които се е знали, че може да го отхвърлят.
'
И аз да те попитам. Не е ли в съответствие с демократичноте принципи правото да се прави избор измежду най-кадърните вместо да се налага отгоре силово на народа държавният обвинител?
'
Ако отговора ти все пак ще е вече изразеното от теб, "Но не го направиха, защото в момента не могат да открият в самата прокуратура човек, който да отговаря на европейските стандарти." Ще те попитам, (1) Какви са европейските стандартите за прокурор, (2) управляващите с европейските "стандарти" за прокурор ли трябва да се съобразяват или с потребностите и нуждите на нейните поданици? (3) прокурорите на страните членки в ЕС по същите стандарти ли са одобрявани? (4) Има ли стандарти ЕС по които МВР Министъра, Минитър председателите трябва да бъдат определяни, (5) Ти самият в евро стандартите ли се вместваш?
'
Какъв е коментара за изнесеното във в. "ПАРИ"? "БРОЙ 13 - ЧЕТВЪРТЪК, 19 ЯНУАРИ 2006 г НЕ ОСТАВИХА СЪМНЕНИЕ ЗА ИМЕТО НА НОВИЯ ГЛАВЕН ПРОКУРОР И СЕ ЗАСТРАХОВАХА С ЕДИН-ЕДИНСТВЕН КАНДИДАТ - ПРЕЗИДЕНТСКИЯ СЪВЕТНИК БОРИС ВЕЛЧЕВ
. . .
СДЕЛКИТЕ
ПРЕЗИДЕНТСКИЯТ съветник се ползвал и с одборението на съдия № 1 Иван Григоров. Според неофициална информация всеки от подписалите кандидатурата е получил обещание в замяна на подкрепата си. Григоров ще бъде оставен на мира относно ремонта на Съдебната палата. Жълтите са получили гаранция, че няма да се ревизира връщането на царските имоти, в изгодна позиция са и БСП, на които няма да им се напомня миналото и сделките в Петрол срещу храни. Подкрепата на главния прокурор Никола Филчев пък била в замяна на посланическо място в една от бившите съветски републики.
. . .
СЪДЪТ
Председателят на ВАС Константин Пенчев заяви пред в. ПАРИ в края на миналата година, че няма да се подписва под нито едно предложение за главен прокурор. Три седмици по-късно Пенчев е на коренно различна позиция и е един от подписалите номинацията на Велчев."
'
КОНТРАСТ - Приемам забележката ти, "...наказателната отговорност е лична, т.е. БСП не може да е виновна за каквото и да е." Добре. Тогава разбирай за съдебно преследване на всички БСП членове участвали във аферата с петрола. Едва ли това обаче е станало без знанието и удобрението на партийният лидер или тези около него.
'
Вени Марковски - "И изобщо - ако ще гледаме нещата сериозно, трябва да се съобразяваме със законите, а не с чувствата си."
'
КОНТРАСТ - Звучи добре (за лекомислещите) но е лишени от смисъл. Ако всички тези "отговорни другари" се съобразяваха със законите, но не как да ги заобиколят, а как да ги спазят, не с теб нямаше да водим диспути сега.
'
Вени Марковски - "Аз никога не съм си обяснявал случващото се с това, че всички, които успяват, са мошеници."
'
КОНТРАСТ - Разбира се, че не са. Но "демократичната" система под диктатурата на партийните ръководствтва създадоха такава среда в днешния живот, че честните хора са обречени да умрат в мизерия. А след някоя година може и да бъдат експонирани в музеите или да се наложи да ги размножават чрез клониране.
'
Вени Марковски - "Странното е, че повечето хора, като ги питаш защо те не са направили това, за което обвиняват другите, не могат да отговорят."
'
КОНТРАСТ - Вени, не е нужно да питаш хората за това. За чудене е, че ти обаче не отчиташ факта, че хората не се раждат с еднакви умствени и физически възможности. Така като и че всички не се раждат само от родители членове на Политбюро, професори, световни шампиони. Долното е когато децата на такива родители ползват неоспорвано предимство при заемането на упавленчески позиции в обществото и силово (упражнявайки властта си) налагат волята си над презреният пролетариат. И наистина е смешно, когато такива деца питат, "защо те не са направили това, за което обвиняват другите" За повече светлина по въпроса който те озадачава, прочети отговарящичт ти по горе Зую "Вени Марковски,
българинът не мрази онези, които са постигнали нещо, благодарение на собствения си труд и собствените си способности. Не познаваш добре българина.
*
Просто българинът е забелязал, че всички, които имат видни дядовци, бащи и тъстове, показват блестящи способности и успехи. Нямаш ли ги, рязко ти намаляват шансовете да покажеш на какво си способен. И като погледнеш цялостната картина на способните и успелите в България, и веднага те светва причината за успехите им. Да ме извиниш, но всички дядови и таткови момченца се набутахте в институтите и университетите без реални конкурси. Това ви даде възможност да се развивате. След туй да оглавявате всякакви комитети, съвети и да се наредите на всички млечни нянки в държавата. Юнакът, що бозал десет години, ряпа да яде. За справка- бизнес биографията по-горе на новия гл. прокурор. И той ги е изредил всякакви доходоносни дейности. Разбира се, няма да бъда обективен, ако не спомена и за успелите чрез бандитизъм, разбойничество, кражби и чрез всякакви други методи, забранени от закона. Такава е картината да успелите в България българи. И ти накрая да правиш обобщения от рода на, че неуспелите българи, които са абсолютно мнозинство, завиждат и мразят "успелите"... и то с добавката, че са успели със собствен труд и способности..."
'
Вени Марковски - Прочее, знаеш ли каква е една от големите разлики между България и САЩ? В САЩ като дадеш някаква идея, първото, което чуваш е: "Супер! Какво да направим, за да се осъществи?" В България реакцията е" "А-а, тая работа няма да стане!"
'
КОНТРАСТ - Чичо Фичо цитира разликите, но за разлика от теб, той говори за разлики със значимост в обществото. Ето го и написаното от него до теб: "Вени, ако четеш вестници, знаеш какво става с кандидатурата на съдията Алито за върховния съд на САЩ. Освен това в САЩ главния прокурор е член на кабинета, правосъден министър, гл. юрисконсулт на президента, и представя правителството във всички дела във върховния съд, по които то е страна. Той е политик от голям калибър. Не само той - прокурорите изобщо са политици и често от голям калибър, каквито бяха гл. прокурор на щат Ню Йорк Елиът Спицър (сега кандидат за губернатор) и окръжния прокурор на Манхатън Боб Моргентау - и двамата смятани за народни герои Зоровци, борци срещу акулите. Спицър разнищи най-големия застрхователен брокер в света Марш & МакЛенън, Моргентау вкара Денис Козловски, бизнесмена на годината и човека от корицата на Форбс, в панделата и разцепи гиганта Тайко на три части. В САЩ няма нашенския "консенсус", предназначен да бетонира управляващите и да отврати останалите от политиката."
'
КОНТРАСТ - Вени, ПРАВ СИ до болка в едно, и ще ти отговоря защо най-накрая. ова за което си прав е дето казваш:
'
"Чак като си променим мисленето, чак тогава ще може да се преборим и с престъпност, и с боклуците по улиците, и с ниския стандарт, и т.н."
. . . "Ние все чакаме някой друг "да ни оправи". Ти опитал ли си се да извършиш конкретно срещу някое извършващо се престъпление или да си предотвратил някое? Та, така.... Време е да гледаме с отговорност и с мисъл на това, което се случва, а не само да търсим някой, който ни е виновен."
'
КОНТРАСТ - Вени, отговора ми е в израза, Не е луд този дето яде баницата, а този дето му я дава." Точно така е както ти казваш, отговорността е във всички нас (от народа. Не разбирам защо ти обаче се слагаш под този знаменател). Та докато народа продължава да се държи като овца, трагичното му съществуване и експлоатация от избранниците няма да се промени.
'
Благодаря за вниманието и епитетите!

20 Януари 2006 07:57
Роги напред и връткане на опашката....
Зую прави са хората. Дръж си на мнението и тва е. ......
Ако не ти стиска, ДПС раздава безплатно килимчета, фесчета и коран на новоприетите...
20 Януари 2006 08:07
...царят също е внук на дядо си...
20 Януари 2006 08:08
Контраст- постинга ти не е в нормите спуснати от ЕС !
20 Януари 2006 08:14
Незнайка, разбра ли какви ги е говорил др. Шираков?
20 Януари 2006 08:23
ДР Звездников - знам и се кефим !
По ми е интересно че репликата против изказването на Ширак идва от немските леви и зелени !
Така че няма какво да се чудиш кои са терористите по света !
Бе знам го от старо време като видиш комунист на снимка удари му шамар ! Те са терористите по света !
20 Януари 2006 08:26
nesnaecht, ти ме притесни. Наистина ли не са в нормите? Може ли заради това да не ни приемат в съюзническа Европа? Немога да го понеса. Збогом!
20 Януари 2006 08:32
Избран единодушно, ама защо единодушно, нямал опит като съдия и адвокат, щото Узунов имаше голям опит га стана от редник генерал и първи разузнавач на Родината, бил внук на печетаря каманист, и висш функционер на БКП, а уж провъзгласиха, че според демокрацията синовете не отговарят за делата на бащите си , та камо ли на внуците... Бил даскал, а Богдан Филов от даскал археолог става министър председател и такива "велики"дела сътвори за България... Двоен стандарт в разсъжденията, на друго място писах иезуитщини...Но нейсе, не обвинявам никого, просто констатирам подхода...
20 Януари 2006 08:33
Хипер-интересна дискусия, особено с включването на Чоли-Боли от Свериге (Бот, смили се над него поне още час-два). От която научихме: едни имат дядовци, дреги - не; юрфакът на СУ били ченгетата на ВУЗа преди 89, а философфакът - просто фъка на ВУЗа; стажът в прокуратурата е задължителен за третия поред избран Гл. пр., но не и за първите двама; Ж.Живкова ке бидне следващиот председник.
20 Януари 2006 08:33
Контраст не разтройвай радиатора на ЕС !
А това сбогом ми го показваш от лани и още не съм го видел !

ПП- За да се обесиш ти требе и стол , и най важно некой да го ритне !

Редактирано от - nesnaecht на 20/1/2006 г/ 08:35:54

20 Януари 2006 08:39
Нели, много си предубедена. Един човек не значи цял факултет.
20 Януари 2006 08:39
nesnaecht брат, трябва да излизам. Една дузина хора ме чакат и не искам да закъснявам.
20 Януари 2006 08:42
Контраст подливам ти вода за сполука
20 Януари 2006 08:46
Mitnichar: не мое така?! Стига си ме радвал, че Жени Живкова, че е следващият президент.
Я съм съгурен само, че Илята Велчев, че стане шеф на Медиината комисия, защото беше много "репресиран" от комунистите , заради филма му "Завръщане от Рим", чиято плоанта беше върху основата на негово стихотворение :"Един е Бате Влади и хляба с хуи си вади, но много като Ани от него са еба...и"/в гл.роля:Юри Ангелов/
20 Януари 2006 08:51
bill,
зурналистите не могат вечно да са запазена само за теб територия...трябва да свикваш с това.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД