:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 417,266,707
Активни 110
Страници 22,160
За един ден 1,302,066
Интервю

Сега живея по-бедно, но по-честно

Национализмът на големите нации се нарича къде интернационализъм, къде - глобализъм, а при малките нации се нарича шовинизъм и се разглежда като нещо отрицателно, твърди бившият ректор на Пловдивския университет проф. Огнян Сапарев, депутат от Коалиция за България в предишното Народно събрание
Снимка: Николай Дончев
Огнян Сапарев
-----------------

Проф. Огнян Сапарев е роден през 1943 г. в София. Зодия Лъв. Завършил е славянска филология и философия в СУ. От 1973 г. е асистент по литературознание в ПУ "Паисий Хилендарски". Изявява се като литературен и кинокритик. През 1990-1991 г. е генерален директор на БНТ. От 1993 г. до 2003 г. е ректор на Пловдивския университет. Депутат от Коалиция за България в предишното Народно събрание. В сегашния парламент бе кандидат за депутат от листата на Коалиция "Атака" в Смолян. Автор на шест книги.

------------------- Теоретично сега можеше да сте депутат от листата на "Атака" в сегашния парламент.

- Да. Но съм щастлив, че не съм.

- Съзирахте ли още преди година нещо, което да подсказва сегашното развитие на ситуацията в "Атака"?

- Всички ние разбирахме, че Волен Сидеров е суетен, но никой от нас не предполагаше, че е суетен в такава патологична степен. Освен това той се беше заобиколил с доста странни субекти, които явно държеше да сложи на изрично избираеми места. Още тогава ми стана ясно, че има нещо гнило не само в Дания, но и в "Атака". Така че се радвам, че не влязох, защото, ако бях влязъл, щеше да се наложи бързо да изляза или да участвам в едни срамни скандали, което не е по характера ми. Очевидно тези благи намерения, които ние влагахме в "Атака", смятайки че "Атака"-та ще бъде преди всичко социална, а не "антициганска", не се състояха и това разочарова всеки поне малко разумно мислещ човек. Аз разбирам, че "Атака" умее да бърка в някои болезнени язви на обществото, за които другите политици свенливо си мълчат и се разсейват, но начинът, по който го прави "Атака", не е много полезен от "хирургическа" гледна точка. Тоест той често води до разлютяване на раната, а не до нейното лекуване.

- Липсва ли ви с нещо парламентарният живот, битието на депутата?

- Определено не. Сега живея определено по-бедно, но в замяна на това с чиста съвест. Защото когато бях в парламента, непрекъснато трябваше да ходя с гузна съвест. Не можех да обясня на всички хора, че аз не съм гласувал за определени идиотски закони и че фактът, че съм в парламента, не ме прави автоматично мафиот и участник в някакъв партиен бандитизъм. Присъствието в парламента е много тягостно за всеки, който има съвест. А аз мисля, че имам съвест и съм го доказал.

- Преди време казахте, че КПД-то на интелектуалците в парламента е много ниско. Защо се получава така?

- Защото те нямат думата. От някакви кабинети им се спускат някакви решения, които трябва да бъдат гласувани. Единствената възможност на някой депутат нещо да направи е да задава неудобни въпроси от време на време или в краен случай да гласува по съвест. Разбира се, гласуването по съвест не се прощава. Но очевидно не всеки може да ходи на четири крака и да проявява тъпа партийна дисциплина, плюейки си на физиономията и гласувайки по начин, който е в разрез с всичките му убеждения, включително и с интересите на неговите избиратели. В парламента хазяйничат едни ловки комбинатори, остапбендеровци - впрочем Остап Бендер е направо романтичен герой в сравнение с тях, които се грижат добре за себе си и за партийните интереси. Това е истината. Те са царе на процедурата. Демокрацията у нас отдавна е сведена до процедура.

- Сбъднаха ли се вашите прозрения във връзка с Ирак навремето, когато застанахте срещу позицията на партийното мнозинство заедно с други ваши колеги?

- Сам виждате - никакви пари не ни върнаха, загинаха наши момчета. Видяхме, че кой знае каква полза от нашето присъствие там нямаше. Ние защитавахме американски интереси с цената на българска кръв. Това не донесе нищо на българския народ и на българската държава и няма да донесе и в бъдеще, както става ясно. Влязохме в НАТО. Това е много хубаво, всички се радват, но някой да е изчислил колко милиарда трябва да дадем за превъоръжаване. И кога ще ги изплатим? И какво означава това за бедна България?

Когато хората правят нещо, те се грижат за националния си интерес. Съгласен съм, че можеш да правиш жестове, от които нямаш интерес - но в името на някаква кауза, достойна за уважение. Е, добре, кое е достойното за уважение в случая около нашето присъствие в Ирак - в една гражданска по същество война между американските нефтени компании и иракския народ.

- Защо патриотизъм се превърна в мръсна дума?

- Има една стара приказка - национализмът на големите нации се нарича къде интернационализъм, къде - глобализъм, а патриотизмът или национализмът на малките нации се нарича шовинизъм и се разглежда като нещо много отрицателно.

- Как ще характеризирате управленията през последните десетина години?

- Царското управление беше много крадливо. Не знам дали успя да достигне по крадливост Костовото, трябва човек да бъде вътре в нещата, за да прецени тези работи. Не смятам, че днешното управление съществено се различава от царското. Може би си пречат, понеже все пак трипартийният комшулук създава някои затруднения в кражбите. А и основната част от българското национално богатство е вече окрадена.

- С какво освен крадливостта царското управление се оказа пагубно за България?

- Да кажа една хубава дума все пак, за да бъдем реалисти. Когато дойде царят, двуполюсното, синьо-червено противопоставяне беше много свирепо. Царят внесе една нотка на успокоение. Разбира се, при него акостираха всякакви червени или сини разбойници, които се пребоядисаха в жълто. Това, мисля, е публична тайна. НДСВ бе създадена като политическа конструкция именно за да лапа, това й беше предназначението. Смятам, че НДСВ просто довърши успешно голямото ограбване на българския народ, на българската държава, на българските активи.

- В кое от професионалните си превъплъщения сте се чувствали най-комфортно - били сте шеф на телевизия, имате академична кариера - преподавател, ректор, били сте преводач, депутат?

- Най-зле беше в телевизията. Това беше най-ужасното място. Вярно, че това съвпадна с най-тежкия период от нашето обществено-икономическо развитие - 1991 г. Когато отидох в телевизията за първи път, бях още с доста спортен вид, с една каубойска шапка. Искам да влизам. Полицаят долу ме спира, пита ме кой съм. Викам: аз съм новият ви шеф. Току-що ме избраха. Той ме изгледа много скептично отгоре-додолу и каза: сигурно временно. Оказа се пророк. През първите три месеца имаше всеки ден митинги срещу телевизията. Там се появяваше Фори Светулката, палеха се вощеници, водеха се разни баби. "Подкрепа" тогава беше един доста свиреп и силен профсъюз. Пращаше някакви 15-16-годишни момчета с почернени бузи и нахлупени миньорски каски, за да се правят на миньори - понеже автентични миньори беше по-трудно да изпратят от мините. Пълен маскарад. На първия митинг аз наивно слязох долу да питам хората какво искат и да им обясня, че аз също съм на страната на демократите. Никой не искаше да ме чуе обаче, всички искаха само да крещят.

Най-човешка и нормална е академичната кариера. Там в най-голяма степен имаш чувството, че вършиш нещо полезно.

- Някъде казвате, че всяко общество си създава героите, които заслужава. Такъв герой на нашето време безспорно е кметът на София.

- Още през юли миналата година написах няколко странички за Бойко Борисов. Там отбелязах някои характерни черти на медийния му образ. Той е медийно явление, което заслужава специален анализ. Аз съм убеден, че зад Бойко Борисов стои един много добър пиар колектив. Бойко Борисов е едно типично кинематографично явление. Той прилича на добро-лошо ченге от американските филми, на американски шериф. Той много добре знае това и го преиграва, влизайки в тази роля. Целият му вид е вид на една, така да се каже, преиграна мъжественост, но пък му прилича, трябва да признаем това. Един човек, много загрижен за българския народ. Трябва да отчетем, че и Бойко Борисов съответства на онзи типаж, от който българският народ в момента има нужда. Нещастният българин в момента се чувства несигурен, изплашен, изоставен, властта я няма или е подкупна и няма кой да го защити. На фона на тоя тотален бандитизъм, несигурност и крадливост, които царят в България, Бойко Борисов наистина има вид на човек, готов да спаси нацията. Но хората много обичат да вземат желаното за възможно и да поставят измисления образ на мястото на реалния. Именно този механизъм хората, които стоят зад Бойко Борисов, са го овладели до съвършенство.

- А как гледате на тезата, че той, подобно на Волен Сидеров, е просто подставено лице?

- Има основания да се мисли в такава посока, защото той - за разлика от Волен Сидеров - си е признавал, че прави това, което царят му каже. И е готов да направи необходимите движения по царско нареждане. Със сигурност той беше подставено лице. Но всички знаем, че има еволюция, при която подставените лица някой път развиват самостоятелност, съумяват да се еманципират. Не знам дали се е еманципирал напълно, но смятам, че при него в момента тече някакъв процес на еманципация. Доколко той е истински и докъде е стигнал, може само да се гадае. Това ще го покаже бъдещето. Но за мен лично той беше един медиен лакмус, беше "пуснат", така да се каже, на обществото, да се проверят някои нагласи. Мисля, че проверката мина успешно.

- Вие сте един от преводачите на световноизвестния фантаст Станислав Лем. Какви са уроците на Лем, които са валидни в момента за нашето общество?

- Лем е не само добър писател, но и човек с много силно прогностично или футурологично мислене. Лем ни учеше да мислим с една по-далечна перспектива, да виждаме нещата в развитие и да оценяваме преходността на настоящето.

- Какво казва перспективата на Лем за общества в затегнал се преход - като българското?

- Лем създаваше чисти модели. Българското общество е силно замърсено с всякакви наноси, примеси и съставки. Ако все пак приложим мисленето на Лем към българското общество, ще видим, че то е едно вътрешно противоречиво общество, което не може да насочи енергията си към съзидание навън, в градивен план, защото я амортизира във вътрешни междуособици. В България нищо не е такова, каквото изглежда. България е страна на привидностите. България е страна на мимикрията. Гледаш партия, отвънка всичко й е наред, а отвътре - авторитаризъм до шия, грабеж и експлоатация. Гледаш фирма, отвън всичко й е наред, а отвътре - форма на преразпределение на източени от всякакви фондове пари - уж в рамките на закона. България е едно деструктивно общество, чиято деструкция е насочена навътре към самото него.

- Изходът?

- Трябва да се смени по-голямата част от партийните елити - нещо, което много трудно обаче може да стане. Както и формата на управление на държавата. Парламентарната република поощрява всички най-лоши качества на българския народ. В парламента всъщност има няколко основни групировки, които се карат помежду си и влизат в безпринципни комбинации. Смятам, че България би спечелила повече при една силна президентска власт, при една президентска република.
159
5975
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
159
 Видими 
05 Май 2006 23:40
Какво можеш да кажеш за човек, кото е бил в СДС, след това в БСП, а накрая и в Атака?! БОКЛУК на 100%[/b]
05 Май 2006 23:58
Поредният боклук, опитал се да изплува на гърба на Атака.
Как искал горкия да се раздаде хем патриотично, хем социално - ама ей на, не влезнал и сега патриотизЪма му увехнал кат препикато мушкато.
Щото такива боклуци само у пЪрламента мое бъдат патриоти. ДОКАТО ГИ ЗАКУПЯТ.
А ако този човешки боклук беше онколог - сигур с чай от люцерна щеше лекува онкоболните
Чиста съвест имал - може, явно е ползвал прах за пране и избелване
06 Май 2006 00:41
Човек, който си е позволил да бъде едновременно и депутат и ректор. И защо взимат интервюта от такива?
06 Май 2006 01:12
Баси и боклуците скапани дет са покрили целия гръб на Атака и не дават на нормалните хора да видят кво че лъсне отдолу.
За чистата съвест съм солидарен. Бързо разцъфналата суетност Воленова му била виновен. Учен човек, ректор, шеф на телевизия - не може да се е объркал или да не е забелязъл. Поне една книга да МУ да беше прочел да види кво пише.
06 Май 2006 01:35
Не боклук, а само един объркан човек. Един от многото.
Признавам си, не съжалявам че изчетох цялото интерю, само зарди този пасаж:
Когато отидох в телевизията за първи път, бях още с доста спортен вид, с една каубойска шапка. Искам да влизам. Полицаят долу ме спира, пита ме кой съм. Викам: аз съм новият ви шеф. Току-що ме избраха. Той ме изгледа много скептично отгоре-додолу и каза: сигурно временно. Оказа се пророк.


Сапарев, изкара голям късмет че не влезе в парламента и ти прави чест че поне това си разбрал.

Редактирано от - Oraсle на 06/05/2006 г/ 01:39:44

06 Май 2006 01:42
Що бе..? Па на мен ми хареса какви ги ниже човека ... ама какво знам аз ... от 1991 не съм там ... а последно бях за 20 дена през 2000. Не мога да ги вдена тези работи. Някой ще обясни ли защо е толкова "лош" този господин.
06 Май 2006 01:50
Доколкото знам, проф. Сапарев е един от комунистите, които дигнаха глас срещу американските бази, заедно с проф. А. Пантев и ген. Петров. Отношението ми към тях е отрицателно. Идиотско е и, че се е заигравал с атакаджиите. Въпреки това Сапарев казва интересни неща в интервюто. За бат Бойко като кинематографски персонаж например, макар че не довършва. За туй, че у нас нищо не е както изглежда - властват "превърнати форми" - също. За деструктивността и др. лоши страни на много българи - не казвам "българина" - и проявата им в парламента - също.
*
Но предписанието му е слабовато. "Смяна на партийния елит" - нима партиите създават общественото? Самият Сапарев смята, че не. За да се оправят, българите трябва да излязат от схемите на деструктивното и да се включат в смислена, конструктивна, кооперативна дейност с достижими конкретни позитивни цели, да се уверят, че "крокодил ловится" и "растет кокос" - при определени условия.
*
Най-лесния начин това да стане е българите да се включват масово в съществуващи международни мрежи - например покрай американските бази у нас стотици, хиляди наши военни (и местни власти и население) ще се включат всекидневно в такива схеми. Повече чужди инвестиции (базите са какво друго освен крупна организационна инвестиция в отбранителния, security и външнополитическия ни сектор), повече българи на работа в международни компании и др. организации, повече образователни програми по западен образец, в т.ч. и програми на английски, в нашите ун-тети и т.н. Българския национализъм (истински) днес налага това разбиране с пълна еднозначност.
*
Проблемите ни до голяма степен идат (там дето не идат пряко от съпротивата на враговете на промяната) от чист провинциализъм и безхаберие. Често даже едното голо знаене на английски, наричането на проблемите на английски, водят до някаква промяна. Примерно, за нашенеца "сирене" и "кашкавал" са два различни рода на битието, а като научи, че на западни езици те са един род, и някак по другояче почва да гледа. На български, примерно, думичката "бизнес" звучи превзето и с намек за далавера и/или безсърдечна алчност, на английски пък звучи повече като яко бачкане, сериозност, честност, наличие на лоялни мющерии (thank you for your business).
*
Интелектуалците, които пискат срещу базите, срещу продаването на земя на чужденци, срещу чуждите инвестиции и приказват за някакъв "национализъм" (може и да е, ама в никой случахй не е български национализъм), не че не разбират за какво става дума, а го правят от корист. Типичен пример - проф. Пантев от ИФ на СУ - преди десети - (набеден) свежар, работил в САЩ, с палтенцето от туийд, шалчето, пръстена с камък на малкия пръст и луличката, той беше въплъщение на "западното", и като такъв беше широко харесван, в т.ч. от мене. Както бат Джимо от БТА и БТ ни беше прозорче към "западното". Когато към запада се отвориха широко много прозорци и стотици хиляди хора, в т.ч. и аз, довчерашни лагеристи от соцлагера, за пръв път можахме да го видим, поопознаем и го поопитомим според силите си, Пантев, Джимо и Ко. затъгуваха за старото време, когато държаха монопола.
06 Май 2006 03:19
И ако си беше стоял в БСП до сега тихо и мирно, както толкова мижитурки, щяхте ли да го плюете... Бил тук, бил там- това показва само, че за мислещия човек партиите са прекалено тесни. Чест му прави, че заявява и отстоява позиция публично и не робува на партийна дисциплина. Това е качество, достойно за уважение. И нека има повече такива българи!
06 Май 2006 03:39
В. "СЕГА"-06.05.2006:V блок на АЕЦ "Козлодуй" би бил безопасен
дори при най-тежката възможна авария. Това е оценката на научния екип на руската компания "Хидропрес", главен конструктор на реактора, за инцидента от 1 март. Тя бе представена вчера по време на среща на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров с ръководството на АЕЦ. По думите на Сергей Рижов, главен конструктор на "Хидропрес", предложените мерки са достатъчни, за да се осигури бъдещата експлоатация на реактора.
06 Май 2006 03:44
Всяка личност имала дори малка принадлежност към БКП или БСП
е недостойна за уважение (изчанчени политически или криминално мотивирани)
Тези хора изпратиха БГ на дъното на Европа и още по-долу дори.
06 Май 2006 04:32
КОЙТО иска- да вярва! Който НЕ иска- да НЕ вярва!
......................................... ...................................-
94 на сто подкрепят АТАКА, че законът трябва да е еднакъв за всички
В. "АТАКА".-06.05.2006

Според изследване на "ГАЛЪП Интернешънъл" 56 на сто от българите смятат, че АТАКА казва истини, които другите политици прикриват. Това сочи последното изследване на социологическата агенция "ГАЛЪП Интернешънъл". То проучва кои от тезите на националистите срещат подкрепа.
Според изследването 94 на сто от анкетираните изразяват съгласие, че законът трябва да е еднакъв за всички и не може сметките и данъците да са едни за българите, а други за циганите. 75 на сто са съгласни с тезата, че циганите крадат чужда собственост, вършат престъпления и никой не ги спира. 90 на сто от анкетираните заявяват, че етническият мир в България трябва да се запази на всяка цена. Въпреки това обаче 74 на сто от тях са категорични, че не може всяка критика срещу турци и роми да се обявява като заплаха за етническия мир. Убедеността, че етническият мир трябва да се запази, не отменя също и мнението, че циганите нарушават безнаказано законите, оправдавайки се с тежкото си положение.
66 на сто от анкетираните са съгласни, че ДПС преяжда с власт и назначава свои хора за сметка на българите, сочи още изследването. Сред съгласните има много висок процент симпатизанти на всички партии, а процентът подкрепящи нараства сред хората извън смесените региони, които не са пряко засегнати от тази тенденция. Според ГАЛЪП не е изключено формулата на обвързаните с малцинствата формации и политици "който ни критикува, е срещу етническия мир", да се окаже, че работи именно срещу етническия мир.
Едно от най-подкрепяните послания на АТАКА е "защита на българското достойнство". Според изследването 64 на сто смятат, че сегашните политически партии обслужват само икономическите интереси на лидерите си. 39 на сто изразяват съгласие, че трябва да се извърши национализация на всички приватизирани предприятия от 1992г. насам. 42 на сто са напълно съгласни, че само политиците ще се облагодетелстват от приемането на България в ЕС и никой не защитава интересите на обикновените българи. Според 52 на сто от анкетираните АТАКА защитава достойнството на българите.


06 Май 2006 05:36
.
06 Май 2006 05:53
що бе, интерсни неща хортува човека

Преди няколко години не можеше да се размине човек от царски ибрикчии във форума. Изгубиха се като старите пари.
Сега хатакистите напират - това коцето, чорбарчето, парата - запенили са се да просвещават народа. С бяс в очите и слюнки на уста. Няма лабаво за словото МУ. Дали знаят чи тях ги чака форумна смърт?
А най-отзаде гледа ласкаво кукловода и бърка в джоба за следващата кукла.
---------
- Царското управление беше много крадливо.хората много обичат да вземат желаното за възможно и да поставят измисления образ на мястото на реалния.


Българското общество е едно вътрешно противоречиво общество, което не може да насочи енергията си към съзидание навън, в градивен план, защото я амортизира във вътрешни междуособици. В България нищо не е такова, каквото изглежда. България е едно деструктивно общество, чиято деструкция е насочена навътре към самото него.- Изходът?
- Трябва да се смени по-голямата част от партийните елити - нещо, което много трудно обаче може да стане.


06 Май 2006 06:20
Сега живея по-бедно, но по-честно
Когато бях в БСП крадях яко и не живеех честно.
06 Май 2006 06:58
Къде спа досега другарю Сапарев, та не каза това преди 5 години когато избирахте дедото-"цар" за премиер. Да не би да не крадяхте до 1989г. Глупости. Сегашното е само обиране на трохите. Големото крадене беше по татово време и вие, комунистите бехте на власт. Направихте 9 млрд. дълг. Хората взимаха по 150 лева заплати. Нещо май се опитваш да си омиеш ръчичките. Айде не на нас тия номера.......
06 Май 2006 07:08
Огито Сапарев нивга не ми е бил симпатичен, ама тоа път наистина е казал доста истини.
Истини, които май само Разбирача е успел донекъде да разбере...
А Фичо ми чичо/както много често напоследък/па е успел с много думи нищо да не каже...успел е да забърка тюрлю-гювеч между базите/де били голема инвестиция/и различното звучене на некви думички кат "бизнес","кашкавал","сирене" и комсомолски кадър.
Кво да го правиш-комсомолското кадър си е комсомолско.Нелка наистина е улучила на кадърен кадър...
06 Май 2006 07:45
Все едно, че съм го написал аз! Само че Сапарев е литератор и го е казал по-добре.
Кога ще се научите, бе уважаеми форумци, да разграничавате двете само формално свързани неща: Кой го казва? И какво казва?
Не сте ли се убедили, че най-чистия, честен и уважаван от вас "херувим" може да направи най-голяма глупост и да нанесе непоправими щети за държавата, като лиши от здраве и живот хиляди хора, докато презряния сериен убиец изверг - само ограничен брой? Не стана ли пред очите ви разрушаването и ограбването на държавата и от червени и сини демократи, което лиши от работа и средства за препитание 1, 2 млн. души и точно толкова "изгони" от страната . Не се ли убедихте, че дори едно "Величество" достолепно може да окраде държавата 35 години напред, а онзи гнусен нотариус дето го осъдиха на две години условно-имотите само на няколко БГ. Не станахте ли свидетели как "сини" глобалисти не пускат косовските бежанци в РБ, а "червени" патриоти подписват за американски бази у нас.
Шарен свят! Много добре ги е казал нещата Сапарев!

Редактирано от - Zmeja на 06/05/2006 г/ 08:31:04

06 Май 2006 07:45
Разбирача, е едно просто момче, както и другите около него. Хора от народа, от дълбините баш - не забравили, какво са ги учили едно време баш изедниците - хора без мозък, както казва поета... Катили, както и пруфеясора-айдук, ако се изкажем малко по-прозаично.
Истински българи/османлии...

06 Май 2006 08:40
вярно другарю звездников,

признавам си. просто момче съм. Ако не бях толкова просто, щях да ходя да въртя далавери в парламента. Да се умилквам около политически задници. Да смятам каква игрица да завъртя, как да излъжа ближния, как да открадна нещо на едро под политическия чадър. да се боядисам я жълто, я пембяно. А най-паче, да гледам като теле поредната кукла , да бия главата в пода и редувам осанна - че трябва да се свети името МУ и делото МУ и разпни го - когато свърши далаверата.
Също така щях да псувам непознати и да им редя етикети, наричай ги простаци.
Дали мога да изпростея толкова? Кой знае, кой знае, "д-ре" ...

------
а сега малко интелигентни приказки от д-р звездников ; -)

Стига глупащини!

испанците са тъпа нация. Мексиканците още по-тъпа. Ама ние македонствуващите сме още по-прости, защото сме комплексирани

Ама такива тарикати като вас като им паднат: посинват ги от бой ако не ядат. Това не ви е маминка? Мислете му!

Добре че от вас, мръсните келеши и старшини, нищо не зависи! => Народа ЗНАЕ
кой е спасителят му

Какви са тези перверзии, сега?? Много се изврати тоя Свят..., ей!

Само едни комунисти могат да говорят за Фашизъм!

Какво го цитирате тоя дебелоглав мръсник?

Дъртофелник, параграф: не си за компютри! Ти изкуфялнико, не можеш да броиш до 5, камо ли нещо повече?

06 Май 2006 09:33
Цитирам Николай Колев-Босия по памет, затова предварително се извинявам за евентуално допусната неточност. Годината е 1975..?.1980.
Защо ме Господи наказа
където стъпя да греша?!
Затуй обхванат от омраза
от днес започвам да руша!

Редактирано от - Zmeja на 06/05/2006 г/ 09:36:56

06 Май 2006 09:48
Razbirach,
Не се връзвай на докторите от форума. Не го заслужават. Спомни си по-добре за циганската клетва: "Доктор здраве да ти дава!"
06 Май 2006 10:12
Статията е много вярна и точна.
Добрите идеи, които издигна "Атака" бяха компрометирани от Волен Сидеров. Не ми е ясно Костадинка и другите Атакаджии зад идеите ли стоят или зад личността на Волен Сидеров.
На чичо Фичо както винаги голямата му любов към хамериканците му идва отвътре. Разбира се, че допускането на чужди бази у нас е едно унижение за нас като нация и ние тепърва ще носим последствията на тези действия. Западните страни допуснаха такива бази по времето на Студената война и сега се стремят да се освободят от тях, докато ние се натискаме за тях по време на демокрацията.
На Фичко му обяснявахме какви ще са последствията от нахлуването в Ирак, ама той си пишеше неговите тестиси ли бяха тезиси ли бяха. Сега се вижда кой е бил прав. Няма ден без десетки избити в Ирак.
Още по-лоши резултати ще има една авантюра в Иран.
Авторът е много точен, ама понеже Оракълката е объркана самата тя на нея и се вижда, че е объркан - приципът на относителността.
06 Май 2006 10:28
Фичката
...Примерно, за нашенеца "сирене" и "кашкавал" са два различни рода на битието, а като научи, че на западни езици те са един род, и някак по другояче почва да гледа....
Ей с това изречение Фичката изби всичкия паламуд в устието на река Хъдзън. Само като научат, че сирене и кашкавал в нглийския са едно и също и благосъстоянието на целокупния български народ ще се вдигне неумоверно.
Там е работата, че на това което викаме сирене - бялото саламурено сирене, съвсем не е било познато и традиционно за западните народи. Я Америка то се внася най-вече от Гърция и е безобразно миризливо. На запада е познато под името Фета. Така, че и там имаме разграничение. Общо взето Америка е много бедна откъм разнообразие на сирена, не е като Франция, Швейцария, Холандия и др. А и у нас разнообразието е доста голямо.
Кашкавал, между другото идва от италиански - каш де кавали (нещо като конска каша), т.е., пак идва от любимия на Фичката Запад.

06 Май 2006 10:37
Обеднял човекът- и прозрял истината, какво толкова, нормално си е.
06 Май 2006 10:56
Бил тук, бил там- това показва само, че за мислещия човек партиите са прекалено тесни.


Или показва, че е конюнктурно ко.пеле, пардон, май беше майна.
06 Май 2006 10:58
Всъщност cacciacavallo, каква каша?
06 Май 2006 11:16
Естествено зад ИДЕИТЕ, Mrx++,
Идеите са вечни! Човека е преходен.
Не може заради един човек да си мениш идеите.
Нека някой даде, макар и един пример, Сидеров да е подменил принципите и идеите на Атака. Само един!
Да е подменил и променил Атака или измамил някого, както Костов СДС или Секскобурготски НДСВ!
*
Не му харесвала интонацията на Сидеров, не му харесвал погледа на Сидеров, жестовете, как го казвал, къде го казвал, ама защо го казвал, имал съмнения някакви.... - и опаланка Идеите вече други!
Е, другарите Костов, Секскобурготски, Стоянов, Каракачанов, Мозер и Софиянски говорят тихо, "правилно" и без жестове - що не им се радвате?
*
И завършва господина с - "трябва да се направи"??!! Какво, бе? Ами хайде направи го. На кого хленчиш и какво ми се обясняваш.
Аман от теоретици и селски мислители. Аман от конюнктурни патриоти на повикване.
*
Свършете нещо, па тогава дирете кусури на Сидеров и Атака.
06 Май 2006 11:34
в америка можеш да си купиш каквото искаш бяло сирене-булгарско, ов4е и краве, македонско, гръцко, датско, естонско и не знам какво си още.
а гръцкото тук е по вкусно и от бялото ов4е саламурено и въобще не е миризливо.
06 Май 2006 11:50
Професоре, много късно ви идва "инсайта". Анализа Ви е добър, но до тук. Кой да смени партийните елити ? Същите които не искат да сменят Закона за политическите партии? Няма да стане. Това просто е фантастика. По лоша от тази която пишехте. А това че държавата ни трябва да стане с двукамарен парламент е неминуемо. Ако искаме да сме ДЪРЖАВА и уважаващи се един друг Граждани.
06 Май 2006 12:33
Костадинке Иванова,

принципно съм съгласен с някои от идеите на вашата Атака, но като цяло платформата ви е демагогска, нереалистична и насочена към нисшите и примитивни страсти на електората. В икономическата сфера, защото тя е най-съществена за момента, вие нямате представа, какво трябва да се направи, а идеите ви, доколкото изобщо имате такива, са просто утопични!
Не ми стана ясно, зад кои идеи на Сидеров по-точно стоиш, зад тези когато беше в Демокрация, зад тези когато беше в Монитор, или зад тези когато беше царската депутатска листа? К’ви идеи, к’ви пет лева ти се привиждат? За Волен думата морал е чужда! Човека просто със зъби и нокти се бори за място под слънцето и не иска да бъде домоуправител, например. Та той откровено лъже органите на следствието и се крие зад депутатския си имунитет! К’ъв атентат на магистралата?
Против съм платените и нескопосани хули срещу Атака, но за съжаление лидерът ви непрекъснато дава повод на глутницата еничари-слуги (не ги наричам журналисти) от СМИ за сипят кофи помия по него и респективно да дискредитират движението ви. Защо например трябваше да въздига късно пубертетния синец на Капка, че даже и да го праща в Брюксел – да, ама там дебело плащат!
Това са само някои детайли от пейзажа, които се набиват в очите на страничен наблюдател. А ти помисли с главата си и по-малко го избивай на лозунгаджийство и сляпа вяра във вожда, защото това никога, никъде и никой не е довело до добро!
Нищо лично, а напротив с най-добри чувства и съчувствие.

Редактирано от - Captain Buddy на 06/05/2006 г/ 12:38:56

06 Май 2006 12:38
Сапарев е визионер, има широк обхват на виждане и яснозрение. Мислим еднакво с него.
Ето един от хората, които още ми харесват в България.
Като ще ми дуднете в бъдеще за пристрастията ми, включете и Сапарев вътре-ако запачи начина си на изчистено мислене.


_____________________________________
Какви са функциите на държавата, освен паразитиране на гърба на гражданите си?
06 Май 2006 12:50
Кайли, и ти ли си визионер?
06 Май 2006 13:18
Който има очи, отдавна е видел.

_____________________________________
Какви са функциите на държавата, освен паразитиране на гърба на гражданите си?
06 Май 2006 13:24
От СДС през БСП, оттам в Атака и след това и срещу нея.Голяма визия-като на цинагите от квартала.Който даде повечè .
06 Май 2006 13:36
Зависи дали човек е верен на идеята или на средството за реализирането и.
Ако искаш да напишеш роман, няма значение колко молива ще се счупят и ще смениш, докато го пишеш.
Ако си привързан към молива, тогава вече си го носи на златна верижка на шия.

_____________________________________
Какви са функциите на държавата, освен паразитиране на гърба на гражданите си?

Редактирано от - `Kaily на 06/05/2006 г/ 13:37:38

06 Май 2006 13:40
Сега живея по-честно, но по-бедно
06 Май 2006 13:40
Да ми кажеш само общите идеи на СДС и БСП от онези години ако може?
06 Май 2006 13:55
Ама, той-самият Костов, проплакваше в ония години, че БСП им откраднала Прогамата на СДС, бе?!? Значи, човекът е намирал достатъчно прилики в Програмите на БСП и СДС!
06 Май 2006 14:27
Да, и общото е, че и БСП, и СДС не можаха да изпълнят една и съща програма.
Толкова общо има Атака с... коя беше тази пишман партия, на която Атака открадна програмата?
06 Май 2006 14:39
Аз пък си копи-пейстнах други интересни неща от статията

....разбирам, че "Атака" умее да бърка в някои болезнени язви на обществото, за които другите политици свенливо си мълчат и се разсейват, но начинът, по който го прави "Атака", не е много полезен от "хирургическа" гледна точка. Тоест той често води до разлютяване на раната, а не до нейното лекуване.
................
Царят внесе една нотка на успокоение. Разбира се, при него акостираха всякакви червени или сини разбойници, които се пребоядисаха в жълто. Това, мисля, е публична тайна. НДСВ бе създадена като политическа конструкция именно за да лапа, това й беше предназначението. Смятам, че НДСВ просто довърши успешно голямото ограбване на българския народ, на българската държава, на българските активи.
.....................
Аз съм убеден, че зад Бойко Борисов стои един много добър пиар колектив. Бойко Борисов е едно типично кинематографично явление
.............................
Със сигурност той беше подставено лице. Но всички знаем, че има еволюция, при която подставените лица някой път развиват самостоятелност, съумяват да се еманципират. то. Но за мен лично той беше един медиен лакмус, беше "пуснат", така да се каже, на обществото, да се проверят някои нагласи. Мисля, че проверката мина успешно.
................
България нищо не е такова, каквото изглежда. България е страна на привидностите. България е страна на мимикрията.
..............

Парламентарната република поощрява всички най-лоши качества на българския народ.
...............
Всичко това сме го твърдели тук многократно
06 Май 2006 14:42

Отдавна не бях чел интервю с някой, който е свалил цветните политически очила и говори премислени неща - браво на Огнян Сапарев. Преди това интервю имах по-лошо мнение за него. Въпросът е защо Огнян Сапарев може да си позволи да говори така, а на практика всички журналисти не могат да си го позволят. Отговорът е тъжен - защото Огнян Сапарев не зависи от днешната управляваща мафия, а за журналистите се сещайте сами. През 1990-1991 година е бил на 47-48 години, сега е на 62. Човек с достатъчно опит в живота, доста видял, на доста места е бил в "кухнята на нещата" и знае за какво говори. С решението, което предлага - смяна на политическите елити, даже и да беше възможно, то вече не върши работа. Това имаше смисъл веднага след 1989-та, най-много до 1996-та. Какво от това, че ще се смени елита, нали открадното остава, взетите комисионни също. Собсвеността вече е на други.
06 Май 2006 15:02
Той че говори верни неща спор няма , но по скоро защото гладна кокошка просо сънува.
Параграфе
онези програми бяха едни велики програми
Как да не краднат?

Редактирано от - WHATS UP на 06/05/2006 г/ 15:07:02

06 Май 2006 15:14
Captain Buddy
ще поспорим, като му дойде времето
Нещо обаче не се връзва!!!
Като е толкова "безпомощна" Атака, с "крадени" програми и същевременно с липсата на такива???, "безидейна", "демагогска", ....
като е толкова "незначителен", "смахнат", "тарикат", "без морал" и без управленски човешки потенциал Сидеров, .....
като всичко това, взето заедно изглежда безсмислено и налудничаво за вас и т.н. български медии
ЗАЩО се хвърля целия държавен апарат със целия си репресивен ресурс по унищожението на нещо толкова "безсмислено и незначително"
ЗАЩО вече 12 месеца се води директна война срещу една толкова "безлична" формация
ЗАЩО беше необходимо нарушаване конституцията от НС, както и редица закони от Президент, Председател на НС, Министър на МВР, Г.Прокурор и по-нискостоящи управленски /вече/ бандити - само заради някаква незначителна и безсмислена партийка с "долнопробно" и "нищожно" ръководство?
ЗАЩО т.н. "независими" медии отделиха и отделят огромен процент от информационния си обем да сипят огън и жупел нонстоп по една "незначителна" и "безсмислена" политическа формация?
ЗАЩО в изборната нощ ВСИЧКИ партии"победителки" и техните лидери отделиха 30% от времето си на пресконференцията да обясняват колко ЩЕ Е лоша Атака и как те ЩЕ странят от нея? /какво знаеха ТЕ тогава за Атака. Какво знаехте ВИЕ тогава за Атака? - НИЩО. Само Кукловода знаеше ВСИЧКО или поне усети и даде съответните нареждания на куклите и медийния слугинаж ТОЧНО на и малко преди старта на изборната пресконференция/
ЗАЩО, след като има т.н. "патриотични" формации, като ВМРО, БНРП, БНП и какви ли не други - точно Атака ви обезпокои?
ЗАЩО, ...защо...защо...????????
*
Атака не е идеална. Никой не е идеален.
Който е съвършен - нека продължи да "хвърля камъни" по Атака. Има си правото


06 Май 2006 15:17
Не бива да отминаваме и майсторството на журналиста. Деян Енев е отличен журналист, но го помързява, както повечето кадърни и можещи хора. Поне не е многу проуктивен тук, де. Въпросите са барнати отвсякъде, авторът на интервюто е "на ти" с материята и успява да отмъкне максимума, така, щото да стане хубав разговор. За мен винаги е удоволствие да го чета, ако ще да пита Садам Хюсеин или Бен Ладен. Поздрави.
06 Май 2006 15:21
Чичо Фичо
[Златен]
от USA
Примерно, за нашенеца "сирене" и "кашкавал" са два различни рода на битието, а като научи, че на западни езици те са един род, и някак по другояче почва да гледа.

Фичо,
Таман бех решил да та пофала за постинга, но като видех забележката ти за кашкавала, реших по принуда да заема Mrx++-ска позиция по вопроса.
Тва, че правим разлика между сиренето и кашкавала, както и че имаме шуренайки, баджанаци, балдъзи, девери и пр., дека по-младите от нас народи го немат, не е недостатък, от който требва да са срамуваш, че си са родил българин.

Тва несравнимо богатство на българския език не е измислювано от разни дръвени философе и прочие кабинетни учени, а е резултат на богатия български бит и напредък в разделението на труда, както и в дръжавното управление (37 степени), по времето, кога другите народи или вообще ги не е имало или са биле совсем в диво състояние.

Ако речника ти позволява тва да го обясниш на американците, но без да са червиш кат комплексар, гарантирам ти, че "некак по другояче ша почнат да та гледат", а не кат некаков виетнамец в Германия, напр.
Ако па искаш да ти са смеят, можеш да им обясниш, какви кандидат "президенти" ни предлагат ченгесарете при все, че си имаме жив Цар вече над 60-е годин.

Редактирано от - другаря Тодар Живков на 06/05/2006 г/ 15:27:52

06 Май 2006 15:33
О. Сапарев би трябвало да знае, че честността не се степенува. Или си честен, или не си. Толкова!
Това негово "по-честно" е признание за "бившата" нечестност и оставя възможността за париране на упреци към нечестността му към днешна дата - днес по-честно, но затова пък утре най-честно... И така - до края на света .

Редактирано от - Real Life на 06/05/2006 г/ 15:35:15

06 Май 2006 15:47
Mrx++,
Kayli,
и за двамата --

И все пак - кой го казва?! И кога го казва?!
Когато ние избираме някого за депутат, изпращаме го в парламента. Там да говори. Там да работи. Там да предлага. Там да решава. Там да съди. Там да опрощава. Там да променя! Там да гради достойнството на своя избирател.
След излизането от Там - особено ако не си свършил нищо - la politika finita!!
Можеш да си пишеш само академичните книги. И статии за полската литература. И мемоари накрая, без да сочиш някого с пръст...
Ж.Желев...
П. Стоянов...
Ф.Димитров...
Ив. Костов...
м-р Божков...
кандидат-м-р Кошлуков...
м-р Атанасов...
м-р Социална /хората забравиха името й/...
м-р Образователен /хората и неговото име забравиха/...
съветник Паскалев...
м-р Бонев...
шеф на АЕЦ "Козлодуй" - дето сега ни топи от Запад...
................
.................
................
Всеки един от тях, след като вече не е на предишния си голям пост, знае кой е виновен за българските тегоби. Всеки от тях демонстрира всяка сутрин политическа грамотност, народолюбие и мускули. И всеки от тях тайно се надява отново да се върне Там, където да потъне в самодоволна забрава...
Единствените печеливши от такива излияния остават само Коритаров и Бареков.
Има и един друг професор - Др. Драганов. Той пък не пропускаше брой на "24 часа" да се оплаква колко му пречат другите в парламента да си върши работата като депутат. Зовеше за помощ читателите. А преди да влезе в парламента зовеше за гласовете им.
И нито веднъж не каза, че камъкът си тежи на мястото... И само там оставя следи.
Лека му пръст на Радичков. Не прочетох нито една негова жалба към другите. И от другите. Когато го попитаха защо се раздели с парламента, простичко каза на любопитните журналисти: Аз не бях за там. Да сте чули Блага Димитрова?
И Валери Петров.
И Вагенщайн.
И Тодор Колев.
......................
........................
Да са ни живи и здрави.
Преди време някои четоха в парламента една възкресена приказка за някаква стълба. И я бяха разлистили на всяка парламентарна банка. Забравиха я още на другия ден. Дали защото нейният автор бил "мръсен комунист" или поради други причини...


06 Май 2006 15:52
Не бях чел писание с толкова граматически грешки. Нямате ли там някой, редактор или коректор, който да назнайва нещо от граматиката?
06 Май 2006 15:57
Чичо д-р,
Май не си схванал какво казва Сапарев. "По-бедно, но по-честно" в контекста е сравнение с как би живял ако беше станал депутат от Атака, не е сравнение с предишни изяви.
Което си е самата истина. Само Волен и Костадинка са еднакво честни вън и във Атака, защото са истински свободни и могат да си позволят да не мърдат и на милиметър от официалната линия.

06 Май 2006 16:13
Понятията за бедно и честно са доста разтегливи.
И относителни.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД