:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 413,029,527
Активни 106
Страници 20,949
За един ден 1,302,066

Оряхово - стара дунавска перла

Малкият град на брега на голямата река може да ви предложи тишина, спокойствие и исторически спомени от стари и бурни времена
Два храма се грижат за духовните нужди на град Оряхово. Църквата "Св. Георги" е обявена за паметник на културата с национално значение.
Градецът Оряхово е от тези места, покрай които не се минава ей така, покрай устрема към по-бляскави дестинации. За да стигнеш до Оряхово, трябва да си тръгнал тъкмо нататък. А за да си тръгнал тъкмо нататък, трябва да си любител на необлетяните от туристически ята селища.

Оряхово е такова селище. Градецът, разположен след Козлодуй на десния бряг на Дунава, е малък - днес няма и 7000 души. Най-лесно до него се стига от Враца или Монтана. Общината е в границите на област Враца (на 72 км) и има фериботна линия през Дунав до град Бекет в съседна Румъния.

Ако се озовете в Оряхово, приятно впечатление ще ви направи прекрасният панорамен изглед към Румъния от високия оряховски бряг. Открива се прекрасна гледка по протежението на Дунав. Местните твърдят, че когато въздухът е чист,погледът спокойно стига до КарпатитеЗа високия си бряг за съжаление Оряхово си плаща с един постоянен проблем. Градът периодично страда от свлачища, предизвикани от постоянните подпочвени води. Кметът Христо Иванов е пълен с решимост да се справи с тази напаст, съществуваща тук от векове - за нея пише и пътешественикът и изследователят Константин Иречек през 1893 г.

Самото селище Оряхово съществува според историците поне от 2000 г. През различни периоди от развитието си се е наричало ту Врхов, ту Орезов, ту Рахово - преди 100 години...

Исторически градът е преживял тежки изпитания, особено през периода XIII-XVI век, когато няколко пъти е бил напълно разрушаван от кръстоносни походи и османски пълчища. Разцвет Оряхово изживява по време на Възраждането, когато става значим търговски и културен център. Тогава започва и строежът на църквата "Св. Георги", завършена през 1837 г., която и до днес е една от забележителностите на града.

Друга местна забележителносте крепостта Камъка,строена през IX в. и просъществувала до XIV. Тази средновековна твърдина е доказателство, че селището е играло важна роля в миналото на този край. Още повече че има следи от други антични крепости наблизо - Вариана до с. Лесковец и Валериана до с. Долни Вадин.

Крепостта Камъка е била точно на пътя на два кръстоносни похода, предвождани от унгарските крале Сигизмунд и Владислав Ягело. Днес от крепостта е останала правоъгълна двуетажна кула от времето на Второто българско царство.

Богатата история на града и региона е частично съхранена в местния исторически музей. Фондът му притежава над 6000 експоната. Особено голяма е стойността на два от тях - статуята "Добрият кръст" и "Каменен кръст" от IV век. Интересно е, че самият исторически музей дължи създаването си на един местен родолюбец - Никола Коцев. Този оряховчанин през 1939 г. създава музея като частен ентусиаст на музейното дело. През 1954 г. музеят е преместен в къщата на възрожденския деец Филип Симидов.

Изобщо градът е дал на България и будни и читави люде. Безусловно местна забележителност е къщата-музей "Дико Илиев". Народният музикант и композитор е автор нанай-прочутото българско хоро - ДунавскотоТой е живял в Оряхово цели 42 години, а е започнал кариерата си на музикант към духовия оркестър на местния полк.

Градът има още забележителности, но особено приятно впечатление ще ви направят някои сгради в старата градска част, носещи белезите на архитектурни решения в стил късен барок. Ако сте решили да останете в града, има приличен частен хотел, една ловна хижа и няколко къщи, където можете да отседнете срещу доста скромна сума.

Наесен, на празника на града, се провежда традиционен панаир с богата фолклорна програма и местни екзотики като пиене на хубавото вино, много танци и хора. По същото време се организира и пленер, посветен на художника-гобленист Марин Върбанов, за който пристигат художници от чужбина.

Добър сезон за посещение на Оряхово е късната пролет и лятото. (Има комари, но когато пръскат както трябва, те не са напаст за хората). Както при самия град, така и покрай селата наоколо има поддържана плажна ивица, която заедно с чудатия и забележителен остров Есперанто предлагат хубави места за почивка. Особено доволни могатда останат любителите на риболоваТе могат да изберат къде да хвърлят въдици, а могат и да се доверят на местни рибари, които срещу скромна сума ще им покажат особености на местната ихтиофауна.

Самият остров Есперанто е обект на сериозни туристически амбиции. Намира се на 5 километра източно от града. Получава екзотичното си име през 1934 г., защото тъкмо на неговите брегове се провежда национален есперантски конгрес. Разположен е съвсем близо до брега - на 10 метра, и при нисък Дунав може да бъде достигнат пеш. Островът е покрит с извънредно фин златист пясък, много приятен за плажуване. Тук можете и да се насладите на растителното богатство на острова и оряховския край. За съжаление то е отчасти заплашено с изчезване на някои видове. На територията на общината могат да се наблюдават растенията бял бор, водна роза, алоевиден стротиотес и др, включени в Червената книга на България.

Специалистите ботаници обръщат внимание и на други уникални растения, които могат да се срещнат в заблатената част близо до Оряхово -Плаваща лейка, Жабешка водянка, Сенников водолюб...

Изобщо извън града също има какво да се види, стига да сте любители на спокойните разходки в слабонаселени области. Вече стана дума за античната крепост Вариана, възникнала още през 1 век при с. Лясковец. Тя още не е превърната в туристически обект, но има такива планове. Тъкмо моментният й статут може да ви накара да се почувствате откривател на гледки, нестанали достояние на стотици туристически очи... В нейните развалини след разкопки бяха открити ценни находки - бронзова мъжка фигура, украса на колесница, част от надграбна плоча с надписи, и уникалната мраморна раннохристиянско статуя на Добрия пастир от IV век, която се съхранява в Историческия музей на града.

Също до Лясковец можете да се разходите до голямата старинна чешма, наречена по името на близкия връх - Капитанец. В миналото нейните води са били използвани от старото римско селище наблизо - Вариана. За това свидетелстват откритите водопроводни тръби по посока на чешмата.

А когато си тръгнете от скромния, но чист и приветлив градец, можете да се гордеете с още нещо. Познавате град, в който по принцип идват малко посетители. А вие сте били един от тях, и знаете, че си струва.
Снимка: Велислав Николов
Кметът на Оряхово Христо Иванов харесва града си, но желае да го харесват и други.
 Пристанищният комплекс в Оряхово е пригоден за интензивен стокообмен на хора и товари.
Велислав Николов
В архитектурен план Оряхово демонстрира стара градска култура.
архив
Останките от старата оряховска крепост са влезли дори в герба на общината.
Велислав Николов
От Оряхово има хубав поглед към Дунава. Някои части на града обаче са под заплаха от свличане.
Велислав Николов
Къщата на известния самоук композитор Дико Илиев е превърната в музей.
11249
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД