:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,200,491
Активни 167
Страници 12,888
За един ден 1,302,066
Интервю

Главното е човек да не се мисли за центъра на света

Поетесата Калина Ковачева смята, че да имаш дебел врат и къща с 20 стаи не ти гарантира, че знаеш какво да правиш с живота си
Снимка: Любомир Спиров
Калина Ковачева
-------

Калина Ковачева е родена в с. Божурлук, Плевенско. Завършва ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Работила е във в. "Народна младеж", в сп. "Лада". Участник в разширения състав на националния отбор по алпинизъм. Автор на поетични и прозаични книги, сред които "Трябва да те има", "Лични стихотворения", "Имах приятел просяк. По хималайските пътеки", "Малките жестове на внимание", "Докато ме няма". До края на годината ще излезе документалното й четиво за Хималаите "В планината на голямата маймуна".

-------

- Калина, наскоро получи първа награда в конкурса за стихотворение за Славейковата награда. Какво е наградата за поета? Как гледаш на тях?

- Мисля, че най-голямата награда за един поет е да пише колкото може по-дълго. Тоест, стиховете да не го изоставят. И това, че продължавам да пиша, за мен е най-голямата радост. Но една награда от хора, които уважаваш, е, разбира се, признание. Журито, което ми даде тази награда, е от поети, които уважавам - Екатерина Йосифова, Иван Цанев, Бойко Ламбовски, Петър Чухов. В тоя смисъл голямата ми радост е, че колегите ми по някакъв начин са уважили това, което съм написала.

- Има ли днес изобщо място за стихове?

- Не е тайна, че днес на мода са т.нар. чалга-поети. Но атмосферата в Трявна при връчването на наградите ме окуражи. Публиката беше великолепна. Тук обаче има една подробност - доколкото разбрах, кметът на Трявна не разрешава по местната радиоуредба да се пуска чалга. Ето как един дребен, почти символичен жест изведнъж разширява пространството за поезията. Защото нашето време е изключително цинично време. Днес моженето се определя от богатството. А беднотията навсякъде в България е тотална.Това е голяма трагедия, особено за младите хора, които при еднакви възможности нямат равен старт, защото тяхното бъдеще зависи от паричните възможности на родителите им. Но мисля, че именно поезията може да даде душевен уют на четящите хора в това озъбено време.

- Имаш ли определение за таланта?

- Според мен талантливият човек е този, при когото поезията избликва. Не е въпрос на нагаждане към дадена стъпка, не е въпрос в търсене на рими в римен речник, не е въпрос на поставяне на цел. А просто въпрос на избликване. И то винаги личи.

- Искаш да кажеш, че съвремието и талантът са противопоказни?

- Чалга вълната един ден ще отмине. И ще останат стиховете на големите поети. Днес много малко хора четат Александър Геров, много малко хора четат Атанас Далчев, ето един великолепен поет като Веселин Ханчев е забравен... Но както след Десети ноември имаше една вълна на розови романи - купуваха се на килограми -защото българският читател не знаеше какво е това розов роман... Тази вълна отмина, както имаше една вълна на криминални романи, както имаше една вълна на еротика, но всичко това отмина, така и сегашното ще отмине. Не знам по какви причини, може би поради беднотията, чалгата е най-лесно достъпна.

- В романа на руския писател Михаил Анчаров "Чимширена гора" срещнах много точна формулировка на таланта - талантлив е този, който улавя главната посока на живота. И която много често не съвпада с видимостта, с видимия развой на събитията. Според теб каква е главната посока в нашия живот сега?

- За съжаление главната посока се определя от т.нар. американски начин на живот. Тоест, главната посока е да имаш, да имаш колкото се може повече, независимо на каква цена, независимо за сметка на колко други хора, независимо че ти още нямаш тази култура, която да те накара да имаш, но това да имаш да не е само да седнеш да ядеш, да ядеш, да ядеш... И да направиш дебел врат. Или да си построиш къща с 20 стаи, а да сте двама души. Мисля, че когато хората знаят за какво им е това имане, те правят друго - те се образоват, те пътуват, купуват картини, стават меценати на изкуство или се занимават с благотворителност. У нас за съжаление това го няма. Това го няма и на много други места в света, но при нас е катастрофално.

- Ти си единствената българска поетеса, която е ходила четири пъти в Хималаите. Да припомним на читателите на "Сега" кое те накара да тръгнеш натам?

- Аз се занимавам с алпинизъм от студентските си години. Много обичам планините. Беше ми много любопитно какво може да бъдат Хималаите. Отидох и разбрах - единствено там можеш да се пречистиш от всичко, което животът ти е натрупал, и то ти е излишно; да се видиш оголен душевно и да си дадеш сметка кой си. Там това може да се случи, защото зависиш само от вятъра и от дъжда, от нищо друго. В Хималаите можеш да разполагаш със себе си. Това е много пречистващо и за мен беше много полезно преживяване. И друго - там можеш да правиш добро естествено, ненатрапливо, без да се афишираш. Едно е онази благотворителност, така популярна и в България - дадеш пет лева и вече целият свят трябва да те види на снимка. А там непрекъснато, всеки ден, някой те моли за нещо. Например на мен половината ми раница беше пълна с анкерпласти, с йод, с риваноли, с антибиотици - там лекарите са малко, по селата няма лекари. И непрекъснато трябваше да превързвам рани, трябваше да лекувам, доколкото ми стигаха силите и познанията. Отиваш в едно село, нареждат се пред теб на опашка, всеки със своите рани и със своите проблеми. Никой не те пита кой си, какъв си. Паднал си от небето. Дошъл си с лекарства, помогни. На мен лично това много ми харесва.

- Какво разбра - кое остава след такова пречистване?

- Главното е човек да не се взема за нещо голямо, да не мисли сам себе си за центъра на света. Да знае, че е като всички останали. Там виждаш, че всеки има твоята болка. Няма защо да я афишираш, защото понякога даже неговата е по-голяма и по-ужасна. Да бъдеш анонимен в света според мен ти дава по-голяма възможност да проумееш, да разбереш какъв е този свят. Защото, когато ти се изправиш и кажеш - това съм аз и се тупаш по гърдите, светът някакси се наглася към теб, иска да ти се хареса или да не ти се хареса, а това са изкуствени взаимоотношения. А там, в Хималаите, си просто никой, разтворен сред другите. И ако имаш сърце да виждаш, виждаш много повече неща.

- Как промениха Хималаите мирогледа ти?

- Научих се да съм си аз. Да не се преструвам на друга, да не играя. Откакто се върнах последния път оттам през 1998 г., съм си забранила да играя, забранила съм си да казвам неистини, за да се харесам на някого, или да направя впечатление, или да изглеждам по-умна и по-талантлива. Това при мен е строго забранено.

В отдалечените селца в Непал, когато преспиш в някоя къща, домакините ти приготвят нещо за ядене, обикновено ориз каквото ядат те, плащаш си ориза, но аз нямам случай да са ми искали пари и за нощувката. Колкото и да са бедни, категорично отказват. Приемат те като гост, а според тях от гост не могат да се искат пари за нощувка.

- Каква страна от българската действителност би сравнила с Хималаите?

- Трябва да направя едно не много приятно за България сравнение. Когато за пръв път бях в Катманду през 1985 г., бях поразена от мръсотията, от многото бездомни кучета по улиците, от това, че всеки се облекчаваше където намери за добре. Сега знам, че в Катманду е доста чисто, че кучетата вече не са част от пейзажа, но всичко това сякаш дойде в България - и мръсотията, и кучетата. Може би общото нещо е гостоприемството. Те са изключително гостоприемни хора. Смята се, че това е признак на първобитност, но според мен това е признак на човещина. Макар че на Запад не е прието така, за мен именно гостоприемството е много определящо за характера на една нация.

- С една дума, престоят там е вид катарзис. Една от водещите теми в момента е темата за досиетата. Трябва ли да се отворят всички досиета, за да преживее най-сетне България своя катарзис?

- Това е много жесток проблем. Според мен вече е безкрайно късно да се занимаваме с този проблем. Всичко това трябва да бъде още от днес веднъж завинаги забравено. Естествено много хора носят своята вина за това, че са искали да се пригодят към системата. Много хора са го направили, за да спасят семействата си, бъдещето на децата си. Именно с оглед бъдещето на децата, мисля, че този въпрос трябва да бъде забравен. Защото как ще живее едно дете, ако се окаже, че баща му е сътрудничил на Държавна сигурност? Каква вина има то? Оттук нататък ще започне пак едно делене на невинни и на виновни, за което децата нямат никаква вина.

- Кой носи голямата вина за несполучливия български преход? Някои твърдят, че именно неразградената Държавна сигурност...

- Човек трябва да е запознат с тънкости, които не се изнасят в печата, за да вземе отношение по това. Според мен причината е лакомията. Желанието на малко хора да имат колкото се може повече. Без да ги интересува, че колкото повече имат те, толкова повече хора няма да имат. Това за мен е някакъв велик цинизъм - да вземеш това, което принадлежи на другите, без да знаеш какво да правиш с придобитото.

Цитати

"Поезията е въпрос на избликване. И винаги личи.""В Хималите правиш добро естествено, ненатрапливо, без да се афишираш."
38
2555
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
01 Юли 2006 00:18
Великолепно четиво!!!
01 Юли 2006 00:35
Евала!
01 Юли 2006 01:01
ако това би било верно: ""Това е много жесток проблем. Според мен вече е безкрайно късно да се занимаваме с този проблем. Всичко това трябва да бъде още от днес веднъж завинаги забравено.""
То, тогава, тези, които ""трябва да бъдат забравени"" - Нека се оттеглят Сами от властта!!!
..
П.С. (главното е: Да не подвеждате Хората!!!)
(другото - не сте го разбрали - сложно ви е, явно)

Редактирано от - Perkoles на 01/07/2006 г/ 01:05:29

01 Юли 2006 02:03


Мехлем за душата, но чист натурален катран за разума, невероятен катран.
На въоръжение е взето внушението , за мръсното минало и приемливото и перспективното настояще.
Това гадно внушение няма никакви опорни точки , никакви.
Миналото е такова , когато не се съпоставя с настоящето , когато на настоящето се приписват човешки и земни характеристики.
Само че , настоящето е поне десет пъти по уродливо , ужасяващо уродливо.
Хората на човешкият дух , когато се правят , че не знаят как народа на България е похитен от невиждан и нечуван геноцид , невиждано и нечувано мародерство , стават много съмнителни в техните кристални душевни преживявания.

Много мъка , човешка мъка и УРАГАНЕН гняв трябва да ИЗБЛИКВА от сърцето ви госпожо.
Другото са морални задръжки и преструвки , стъписани от днешната вулгарност на днешните вулгарни типове , който са се застраховали с много измислици , много лъжи , много кражби , много алчност.
Историята и времето такива неща не ги забравят и това няма да намери покой , в душата на толкова много озлочестени хора , заради достойнството което имат.Хората имат достойнство , това достойнство е осквернено.
неговото лукуване няма да стане с приспивни песнички , просто няма да стане?
01 Юли 2006 05:33
Не са малко хората , които искат да налапат всичко за себе си. Малко бяха удобно позиционираните на старта. Т .Е. на предните места в редичката за куфарчета. А незрялото българско общество им позволи да го лъжат и грабят доСЕГА, или както е казал поетът - да го " похити невижданият геноцид" .
01 Юли 2006 06:32
"...главната посока се определя от т.нар. американски начин на живот. Тоест, главната посока е да имаш, да имаш колкото се може повече, независимо на каква цена, независимо за сметка на колко други хора, независимо че ти още нямаш тази култура, която да те накара да имаш, но това да имаш да не е само да седнеш да ядеш, да ядеш, да ядеш..."

Това може да е главната посока на българския живот, не разбрах какво общо има американския
01 Юли 2006 07:15
"Желанието на малко хора да имат колкото се може повече. Без да ги интересува, че колкото повече имат те, толкова повече хора няма да имат."

Да това е истина, но е само една гола констатация. Госпожата не предлага решение. Такива като нея, с лопата да ги ринеш. Когато опре до полезни съвети сме царе, когато опре до работа ............
01 Юли 2006 08:46
Чичо, с риска да си навлека благовейния ти гняв - какво "криво" намираш в тези думи? "Американския", начин , който поетеста описва е онази вътрешна нагласа на твоите "сънародници", който може да е много по-човечен, благороден и несравним с повсеместната чалга и простотия в България (в момента), но който се налага по света като онази измислена "култура", манталитет и стереотип, който ти, живеейки с философки ерудирани ръкоблудства в Манхатън - никога няма да разбереш защо не струва и защо вреди на "инакомислещите".
То не трябват знания, интелект и енциклопедични еквалибристики, на които си цар. Трябва поне малко Душа. Не се опитвай, тя идва отвътре, човек или я има, или я няма...
01 Юли 2006 09:26
Американски начин на живот, но с ориенталски привнасяния. Събрано е най-лошото от Америка, Европа, Азия, Африка и останалите континенти, за да се получи обтекаемата и мъглява идеология и доктрина на глобализма.
А Фичо се прави на ощипан, както винаги не му отърва на пропагандните попълзновения.
01 Юли 2006 09:30
Цуцур, това и аз го забелезах, особено ме впечатли годината когато г-жата е решила да бъде честна...
01 Юли 2006 09:31
Ами, да беше казал по-рано, щото реших да не си развалям настоението и се изтрих.
01 Юли 2006 09:34
Ами тя логиката е същата: "Естествено много хора носят своята вина за това, че са искали да се пригодят към системата. Много хора са го направили, за да спасят семействата си, бъдещето на децата си." Не да ги спасят, а за им осигурят предимство пред останалите, защото не ставаше въпрос за застрашен живот, а за по-добро обществено положение.
"Според мен причината е лакомията. Желанието на малко хора да имат колкото се може повече." Същите подбуди - сега парите носят по-добро обществено положение...
01 Юли 2006 10:20
Късно е чадо, мадалото лопна и ручея цуцурна...
01 Юли 2006 11:42
Ба, истината рано или късно лъсва, кат пехливански задник, тъй че и читателите на СЕГА трябва да го забележат, нека не подценяваме тяхната йЕнтелегентност.
01 Юли 2006 18:16
Точно определениe за "егоцентризЪма" и написано на чист български разбираем език!

Редактирано от - The Spy на 01/07/2006 г/ 18:16:40

01 Юли 2006 19:34
Т.нар. "Американски Начин на Живот" е запазен "вид" и виден единствено в индианските РЕЗЕРВАТИ в САЩ и на няколко места в Аляска! Навсякъде другаде е Начин на Живот на Гражданите на САЩ! Един е този Начин на Живот в китайските квартали, друг е в афро-американските гета, трети е в испанскоговорящите квартали, четвърти е в богаташките квартали на белите, пети е на Хавай! И т.н. , и т.н. !
Ако някой твърди друго- нека КАЖЕ, кратко и ясно: що е то "Американски Начин на Живот" и КАКВО го характеризира като такъв! КАЗАХ!
01 Юли 2006 22:34
Парграфе, много точно!
Но аз ще допълня, за спорта - как холивудския модел на консумирането без край, го налагат и в щатите и по света.
Фичо се репчи, щото той където щъка, под Сентръл парк, хората са симпатяги, джогери, готини мацета и т.н. Въобще, Манхатън не е САЩ, най-тлъстата нация (ако термина е на място...) по света.
02 Юли 2006 00:30
ДЪРТРЕАЛИСТ,
ТАКА Е!
САЩската /"американската"/ Нация е, може би, НАЙ-РАЗНОРОДНАТА по национални и НЕнационални/северноамериканските индианци и ескимосите/ Етноси и Раси в Света!?
Така че, АБСУРДНО е да се говори за САЩски/"американски"/ Начин на Живот, при такова разнообразие на расови и етнически културни дадености в САЩ! НЕ, че няма никаква "конвергенция" между културите на различните раси и етноси в САЩ, но "рано е да се говори" за еднакъв Начин на Живот! Това би означавало да се твърди, че НЯМА вече различни Раси и Етноси в САЩ- защото, "начинът на живот" е ВАЖНА /и обединяваща!/ част от расово-етническата Характеристика-успоредно с езика, религията, обичаите, Родовата памет и връзки , и т.н. на съответния Етнос или Раса?!
Може би, трябва да се говори за Конституционните и Законовите Правила на Живот на гражданите на САЩ- които Правила, наистина, са ОБЩИ/поне, теоретично!/ за всички граждани на САЩ, НЕзависимо от тяхната/на гражданите на САЩ/ Расова или Етническа Принадлежност, и които Правила РЕГУЛИРАТ, поставят и държат в общи РАМКИ, "проявите на Живот" на гражданите на САЩ/ че и на тези със "Зелените карти", даже!/!

Редактирано от - paragraph39 на 02/07/2006 г/ 00:32:55

02 Юли 2006 03:41
Какво знае тази възрастна (вярвам, талантлива в поезията) лелка от село за Америка? Знае бабината си.
02 Юли 2006 09:05
Фичага, не се праскай, и ти си научил това което четеш във вестника или гледаш от колелото в гетото, Америка е прекалено голема лъжица и за твоята уста! Дори не знаеш за маминият пай, защото са те отхранвали с баниците на мама, нейде из Варненско...
02 Юли 2006 13:56
Най-смешни са емигрантчетата на по няколко години в "новата си родина" които се изживяват като вся и всьо. Тахният "пламенен патриотизъм" към новата Дойка идва да задави задушаващо-перисталтичните движения на избликналата носталгия, от една страна - а от друга е естественият израз на меркантилната им същност.

Това съм го наблюдавал в продължение на почти три десетилетия, особено след сакралната 1989г. Фазите са следните:

* Вдъхновение и еуфория след преодоляване на естественият страх от "Новото и Неизвестното". Плашливостта намалява с постепенното напредване в "материята" с опипване и установяването на първите сериозни запознанства. Но в зависимост от умствения багаж и морални одежди са възможни и то това е нерядко, екцесивни прояви достойни за описване:

- Пламенен нео-патриотизъм към Гостоприемничката лишен от каквито и да са нюанси или (не дай Боже!!) критичен поглед. В този период всичко е IN, всичко е OK и т.н. И обратното: - Мястото където са родени, отраснали, учили, се превръща в синоним на най-отвратителните неща на света! Всяка нова и незначителна придобивка, па било това и нощно гърне с терморегулатор, се превръща в световно събитие и обект на нескончаеми дитерамби и хвалипръцкания... Проявяват се като по французи от французите, по немци от немците, по американци от американците...

* В зависимост от резервите съвест, вродена интелектуалност чифтосана с естествена доброта, след 4..6 години (може и по-рано) нивото на "адреналиновия шок" спада и настъпва осъзнаването. Тогава нещата си идват постепенно на мястото. Вече може да се прави трезва преценка за плюсовете и минусите на последствията от емиграцията. Тогава е възможно да се видят и негативните страни на социално-политическата реалност на Гостоприемника. Но е възможно това отрезвяване да не настъпи никога... Случва се не рядко и може да се обясни с паталогични изменения в мисленото, психиката и поради особено силни стресови моменти основани на някакъв страх от някого, нещо и пр. и пр.

* При индивиди претърпяли крушения на надеждите си за бързо забогатяване и изпълзяване по обществената стълбица нагоре след редицата безплодни години, се срещат дълбоки психологически травми водещи дори до психо-екцесии, респективно - тези започват да се люшкат между крайностни, диаметрално отдалечени отправни точки! Тогава се наблюдават неадекватностни изяви и те са сигурен знак, че засегнатите се нуждаят от спешна психиатрична помощ. Тези изяви не може и не трябва да се разглеждат като осъзнати действия на субекта и най-често минават за пред външния наблюдател като някаква странност или уродство на характера.

* Като цяло, емигрантите успяли да се адаптират, да подтиснат обидата си, че те ТАМ никога няма да могат да достигнат върха на възможностите си - ако въобще и са успели да заемат сравнително добра "екологична ниша", живеят сравнително щастливо в рамките на възможностите си. Възприемат навиците на обкръжението си, научават езика достатъчно добре и се грижат децата им да получат добра стартова възможност. Тяхното поколение, второто вече, има всички възможности да достигне макс. си таван на развитие...
02 Юли 2006 14:04
таа зена на снимката прелица ного на ена извесна форумка само дето е десетина лазерника помлада оцилата са им състите
02 Юли 2006 14:05
САМО ДА СПОДЕЛЯ,
Форумецът/ката/ с ник CALINA MALINA и с Е-MAIL <calina_malina@abv.bg> най-ЛЮБЕЗНО ми е изпратил/а/ на моя e-mail ВИРУС !!!
Надявам се, Изпращачът на този вирус да НЕ форумецът/ката/ с ник <calina malina>
......................................... ......................................... .....................................
EТО Доказателството:
Virus "W32.Mytob.B@mm" found. The file attached to this message was
infected with a virus that we were unable to clean. You should not
download this attachment


......................................... ................................
calina_malina@abv.bg,
BLAGODARQ TI ZA TOZI VIRUS, NO NQmA DA GO PRIEMA!!!
A I TEKSTOVETE TI NA KITAYSKO-MARSIANSKI alfabet NQMA DA 4ETA!
KAZAH!
.................................
PARAGRAPH39- ot Bourgas


calina_malina@abv.bg wrote:
Æ ´#…Œ {Åš Ž‚Ü ukª
Ö"í bj¼ %Š Þ …Ó ¦QP|
º [ '*Ô 8¬]|É k`RÝ YÓ ý 3ð F3ì rá .Ã#b'<× ô‹D¥
Š ˜ OFÎ Pï /‘b4·é Ù w¾ ê ² ª t
oÃ ß ø â FÆ ¤Ê Ayù D_TÝ ¤S*ð„Fï 6á Iad†ß Ç Å ù u~
YiÒ Ù ³’û Ü Ó ¡ È Á J¹ eu¾ rÐ Ã °«œ  ë#æ þ Wé xiB“­ ù Ð ñ £ 2—£ È , K£ !D; ]Ï :Ú Pö ­ ^Ÿ ?¤A’V·‰Á ÷ Ÿ›ã l—Â Ý ¸ c…
œ z§2  ­ Ÿ Ñ GMÈ ž ¡ ·%" edâ Í 9, (‰9 Õ  w«À [E"]ò Dj¢ pkŒ µ ¢ _³ N4÷ L•Ö ý ­ u8]
É p‘Ù ½ fÉ `¸ µÚ »Ü ?"W®qá 0tƒ ·c!|3ô 5‚S‚ü AÍ ˆ ¿ f Ci"ß 6^Þ ¾ â ž ³ {à À þ å Ä“°HRô «‹
lì  ß ƒ  î û'yK9Š û nÔ ô  YÊ ä æ t©hŒ nª ý ü K(χŒ Z7PYù L™
Ö é <°!ð POÉ É•¡ Tð  ?y WÖ þ _¦ErÓ nµÌ S_kYí A² B i‰¶WÍ >ë * ø hX× eh>´ Bö™
…Ï  N>X2Ž  7~š—Œ‘7n, 0¬È 3A
F-~PÖ Œ 1hÜ ±œ ¯ {[¤ ‡Ç ý ø þ bš É ´ á WÓ Ã ALj; ª µ}À“¸ ò cæ î Uµ‹>eš
oO¼ rÜ Y× ¡ Á—´ Hé ~¿ 3À j¤Å xD~BG­ …Y˜ Ë |LÍ ¨ ³ h^ü Y¡  í ã™î .Ë u®yì â Q0°WÞ Ø–¿’Ú è; ¢ ð ¡ 2Q[Ò õ Ô ô Î’ì Ã#Û s~|È D¾ Gõ À  7
L¨  ®Ï x¢ %6ü ÷ ñ Ké 9(GŸ »nT¡ ¾ J}›°!o2 ³„'á”t#¡   é Ñ Þ‰HÞ™£ ã wò‘QSÆ FÜ  ý §…Ó ª Ÿ è 4ræ B
3î ®ï XÕ µFdö Vé |² ª ï pí í ZF˜‹Cè Ð Õ Œ ¥ ª î ½ ¦Ux1`"3Vˆ à kg§Rß }‘² ó ˜ Œ Ì hÏ 3T :ª Š G±µÑ ±Ô Ä
kŽ TF¯ ±·¢  À é W,–, ö Š M5WDŠ
Ê Í ¨ p‡ó Ñ æ
Ué œ ñ jo´ J6%½ eì ü w[/]È ü Ê »¨ cÙ†Ø B/1™¤‡cÊ (rx´  å fMZ{¼ Xû
 , Æ *|CÄ
 1%è Ë Õ–v³‰ ˜ ­ Ië B± ö Û„Cê—*%Ó
.Aª *Š ZÍ ã ^3}m9-{v–õ”~§Dû »ý“Єí `þ OÈ ¥ ¤~6—opÁ
¢ xDÜ’]n›*Û Eä g Y?j¨ §, ú a/“´ Ø  TkÓ &¡’y ^‹‰07·Q³ i.auzá ò 8:Í æ ~¢ A†£ Oq¨ ª »¥ ø Ê Ð Zné è ¨ ¿ »tà Á ]8awä å 3{L‹Ž fÔ lZæ; Ô ã  d/Ø [^ß ì c¯ ˜‡
Í æ >û ø …Ç Ç•?ë#Ç WoÎ £ ž x¿ £ è Ø W¹ ú gã %Ý ,'–ò Ñ Ó Ö £ N¼ ó TŠ RŸ ý J‡Ç %/„Xtxa¶®!)¼ ­ Ë wcª F¯ Þ Î•dù O
Ó ð }<
UÅ qL è ¶NÄ sIü ¨’Ë è *Ä$£ !Cs&


02 Юли 2006 14:36
Правилно Параграфе, не го приемай. Това не е моe дело. Този имейл адрес не е функциониращ r с форумци не водя частна кореспонденция. Не е учудващо де, в бг среда на доносничество, компромати и всякаква друга гадория може и това да се очаква.

Редактирано от - Calina Malina на 02/07/2006 г/ 14:42:05

02 Юли 2006 16:10
Признавам, че завиждам на ината на някои от форума, който би бил прекрасен при една по-добра кауза. Всеки Божи ден получавам от един и същ адрес един и същ вирус. Всеки ден го изтривам и на другия ден пак го получавам. Стана ми навик, почти приятно задължение. Какво ли ще правя, когато инатът на този дебил изведнъж секне?
02 Юли 2006 16:19
Като ви омръзнат конспиративните теории, може да прочетете и мъничко за вирусите и да научите нещо елементарно - че "mass mailing" вирусите събират адреси отвсякъде и като изпращат копия на себе си, се правят, че писмото идва от някой "познат" адрес с надеждата, че получателят по-вероятно ще отвори вируса. Да се регистрира човек с някой адрес във форум или подобен сайт е сигурен начин да почне да получава спам и вируси на този адрес - както и да се изпращат вируси от негово име. Не го правете с основния си адрес!

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
02 Юли 2006 17:07
тая много и разбира манерката
комунистите за 50 години не са измислили една българска машина с която да и издават поезията по света и у нас или непал а също алпинистко оборудване което да даде препитание на обикновения гражданин в българия
а тодор живков и номенклатурата имаха резиденции и палати по няколко декара
02 Юли 2006 19:35
Абе то не е хубаво да се мислиш за центъра на света, ама още по-лошо е да се мислиш за задника на географията.
А Фичко да не скача, все едно знае какво е американски начин на живот. От писанията му се разбира, че живее слугински начин на живот, а не американски....
02 Юли 2006 19:45
Ех, хубаво, лъха доброта...
02 Юли 2006 19:57
CALINA MALINА,
ИЗВИНЯВАЙ, че се наложи негативно да цитирам ника ти тук, но счетох, че съм длъжен да предупредя и другите потенциални "жертви" !
..................
MANRICO,
САМО "тесните спициалисти" знаят все-повече за все по-малко неща!
А в областта на интернет-комуникациите аз НЕ съм от тях!
Та, любопитно ми е: дали някой е получавал "подарък" вирус от адрес paragraph39@yahoo.com?! А и НЕ знаех, че в този форум може да се регистрира човек с НЕвалиден e-mail адрес!!!
ВЕЧЕ ще знам!
02 Юли 2006 20:24
простотия до шия - относно интервюто.
простотия до шия - относно компютърната и нравствена култура на порнограф 39, който бе трябвало да знае, а ако не знае да се гръмне, триковете на межовите спамаджии.
02 Юли 2006 20:28
Е, ИМА И ДОБРИ НОВИНИ, де!!!
Заглавието на скандалния френски порнофилм ще бъде сменено
02 юли 2006 | Агенция "Фокус"

София/Париж. Френският порнорежисьор Кристиан Лавел, който засне филма “Петит кошон булгар”, в превод – “Малки български мръсници”, заяви специално за предаването “Пропаганда” на Дарик радио, че не е очаквал такава реакция у нас и че в отговор ще смени името на лентата на “Петит кокин булгар”, което в превод значи “Малки български хитруши”. Лавел каза още, че ще промени стила си на работа, за да не накърни и други национални символи.

02 Юли 2006 20:36
ПИЧ от манхатън,
/:/ "простотия до шия - относно интервюто.
простотия до шия - относно компютърната и нравствена култура на порнограф 39, който бе трябвало да знае, а ако не знае да се гръмне, триковете на межовите спамаджии.
......................................... ......................................... .....................................
И със съкратено име в ника ти/"пич", вместо.../ си разКОНспириран! По културата ти си личи какъв си! ЯСЕН ЛИ СЪМ?!

Редактирано от - paragraph39 на 02/07/2006 г/ 20:37:14

02 Юли 2006 21:45
""Главното е човек да не се мисли за центъра на света""
в следващото ентервю, да очакваме ли отговора на въпроса: На кой свят?, както и това: за кой човек става дума? (мисленето - отделна работа), а позйорството - още по-гадно!
Знаете ли баснята за орела и охлюва - как стигнали до върха?
02 Юли 2006 22:24
"Според мен вече е безкрайно късно да се занимаваме с този проблем (досиетата - на тези, които ги създаваха и на потърпевшите). Всичко това трябва да бъде още от днес веднъж завинаги забравено."

Наистина ли вярвате на тази наедряла (не от мизерен живот) госпожа, че е истинска поетеса, т.е. по призвание? Много се е загрижала за оялите се като нея "невинни" дечица на мизерниците. А да не би ние децата на онези от списъка "врагове на народа" да бяхме виновни, че с такива категорични решения като нейните: "да бъде завинаги!" унищожиха нашите родове, които имаха еднинствена вина, че не бяха съгласни с комунистическото безумие. Съответно зачерниха и нашия живот?
Госпожо Ковачева, без да бъде изкарана на светло цялата истина за управлението на партията, за която такива като вас редяха възхвални оди, България никога няма да се измъкне от кървавото блато.


02 Юли 2006 22:27
Наистина ли вярвате на тази наедряла (не от мизерен живот) госпожа, че е истинска поетеса, т.е. по призвание? Много се е загрижала за оялите се като нея "невинни" дечица на мизерниците. А да не би ние децата на онези от списъка "врагове на народа" да бяхме виновни, че с такива категорични решения като нейните: "да бъде завинаги!" унищожиха нашите родове, които имаха еднинствена вина, че не бяха съгласни с комунистическото безумие. Съответно зачерниха и нашия живот?
Госпожо Ковачева, без да бъде изкарана на светло цялата истина за управлението на партията, за която такива като вас редяха възхвални оди, България никога няма да се измъкне от кървавото блато.
02 Юли 2006 23:06
Режат правомощията на президента от страх, че ще се кандидатирам, казва генералът
Бойко кани кмета на Вашингтон в София
Фирмите на Доган, а не Турция създавали етническо напрежение у нас

В. "МОНИТОР"-03.07.2006
......................................
ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ ТУК:
Натиснете тук
02 Юли 2006 23:48
В Мексико се провеждат президентски избори


02 юли 2006 | Агенция "Фокус"
Мексико. Претендентите за висшия държавен пост са петима, представители на различни политически партии. Съгласно проучвания на общественото мнение най-голям шанс за победа има кандидатът на левите сили Лопес Обрадор, бивш кмет на столицата Мексико, и кандидатът на управляващата Партия за национално действие Фелипе Калдерон.
Предизборната кампания на бившия градоначалник бе доминирана от обещания за “всеобщо благополучие” и реформи, целящи създаването на “социално ориентирана икономика”, строг контрол върху средствата от бюджета и запазване на независимия статут на мексиканската Централна банка. Обрадор обеща да се бори с инфлацията и корупцията, да въведе безплатно средно образование.
Политическият му опонент Фелипе Кадрон залага на продължаването на либералните реформи на сегашния президент Висенте Фокс. Той се ползва с популярност преди всичко сред предприемачи и хора от “средната и висока класа”.
Наблюдатели отбелязват, че чрез вота мексиканците ще направят своя избор за това по какъв икономически модел ще се развива страната им в бъдеще – дали ще продължи досегашният модел на развитие, при който определен кръг от хора забогатяват за сметка на други, или ще бъде избран пътят на социално ориентираната икономика.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД