:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 422,033,179
Активни 84
Страници 17,903
За един ден 1,302,066
РАЗТУХА

Тайната пътека към Подвис

Легендарното родопско селце ще се бори да засенчи Царевец
Подвис се учи от тези реставрирани къщи в близките селища.
„Стигнахме село Подвис, което е третото, най-горно село в долината Елинденя. Селото спеше, само реката шумеше между къщите. Това село цялото е в дере, защото хората не посмели да откраднат от орната земя за къщите си, та ги построили на гол камък. И окото се радва, като гледа къщите и плевните, надвесени над реката, ала дворовете са малки и каменисти. Реката до днес нито веднъж не беше прииждала, защото еловият лес над селото пие водата на планината и спира снега. Лесът е бранище, заповедна гора и в него не бива да се чува глас на брадва. Само овчарите, когато слизат през буря, могат да дълбаят по елите кръстове, та да не ги бие небесен гръм. Разправят, че когато веднъж някой си подвисчанин започнал да сече една ела, тя заплакала с човешки глас, а от раната потекла кръв. И ръцете на оня изсъхнали. Не зная вярно ли е, разправяли са ми го, ала е вярно, че без тая гора Подвис ще слезе надолу по реката. През тая гора минахме ние по тайна пътека и изведнъж излязохме тъкмо пред Маноловата къща..."

Из „Време разделно", Антон Дончев

----

Когато пътувах с автобуса към родопското село Подвис, още не си бях спомнила тая сцена от „Време разделно" - когато Манол кара сина си Мирчо да се закълне над костите на майка си, че ще изпълни заръките му да умре, но да не стане еничарин. Бях ученичка, когато романът за пръв път бе издаден. Ще прочета пак книгата, както със сигурност знам, че пак ще отида в Подвис. Мистичната чистота на това място, българщината, запазена сякаш повече у помаците, отколкото у останалите местни, привличат и владеят за цял живот.

Оказа се, че информацията за село Подвис е доста оскъдна. В един от специализираните сайтове прочетох, че в селото живеят 1000 души, в друг, че са 148, според последното преброяване през 2005 г. Вечерта, когато бях в селото, светеха прозорците само на две къщи.

„Всички са в Смолян, чаках внукът ми да дойде, обеща да ми донесе някои неща, ама те младите са на работа...", каза ми баба Хайрие на стар родопски диалект, та едва разбрах думите й. От пътеката пред нейната къща, покатерена на високото, се вижда цялото село - скупчено, къщите една до друга, ливади, останки от плевни.Времето тук е спряло отдавна.Само един полуготов строеж на нещо средно между почивна станция от времето на комунизма и съвременна прогимназия в стил "мутренски барок" разваля пасторалния уют в селото. Има няколко стари родопски къщи, прясно реновирани и приспособени за гости. Те дават живот на иначе забравеното и от бога, и от аллаха място.

Мястото лесно се намира по пътя Смолян-Рудозем, на около 5 км вляво. Бях чувала, че съвсем наблизо е Момчиловата крепост и наистина - оказа се над селото. До нея се стига по същата пътека, дето се катери край къщата на баба Хайрие. Според една от легендите през 14 в. Иван Кантакузин назначава Момчил войвода за управител на Ксантийския вилает. Само месец след това обаче Момчил обявява своята самостоятелност и става деспот. Изгражда две крепости - едната е именно Момчиловата крепост, а другата - крепостта "Света Елена" над Ксанти. Има поверие, че когато се разкрие богатството на Момчил юнак, конете ще бъдат със златни подкови. Иманярите вярват и на друга легенда: че в стените на българската крепост Момчил войвода е заровил скъпоценности.

Казват, че кметът на близкото с. Търън Явор Говедаров, обнадежден от това, че спечелил пари за детски площадки по т.нар. "царски кредити", е взел под крилото си крепостта на подвисчани и чака нов царски кредит за туристическа пътека дотам. Преди месец пък енергичната кметица на Смолян Дора Янкова каза, че мечтата й да направи общината номер едно в туризма е на път да се сбъдне и съвсем скоро тя ще станеперлата на туризма в България.„Само преди дни спечелихме финансиране за проекта „Момчиловата крепост - мит и реалност". Археологическите разкопки на крепостта на Момчил юнак ще се превърнат в изключителна туристическа атракция. Това място с историческо значение за Родопите е на около 15 км източно от Смолян. Светлинни ефекти и лазерни връзки с Калето ще върнат туристите във времето на Средновековието и легендарния юнак Момчил", обещава Дора Янкова с вярата, че „Момчиловата крепост ще засенчи Царевец".

Ирония на съдбата е, че по-заинтересовани от девствените родопски селца са чужденци. Англичани, ирландци, немци, холандци, че и даже австралийци купуват или наемат къщи тук. Местните ги приемат добре, дори помагат с доброволен труд. Надяват се, че така ще бъдат привлечени туристи и селата ще живнат. Тези, които купуват къщи, не жалят пари за обновяването им, нищо че ги ползват само по време на лятната си отпуска.

Хубавото е в това, че предприемчиви млади българи също се вълнуват от съдбата на тези български села и инвестират в тях като превръщат стари плевни и полусъборени постройки вкокетни къщи за гости.„Хората търсят нещо близко до природата, търсят традиционния стил - разказва Крум Николов, един от новите български инвеститори в региона. - Всички, които живеят в големите градове, са изморени от асфалт, бетон, шум, прах, хорат искат поне за два-три дни или повече да сменят тотално обстановката. Освен това през последните години се забелязва възобновяване на интереса към старите неща. Излъчването на камъка, дървото, на старите черги, халищата, камината - това успокоява и човек може да си прекара добре - сам или в компания".

Не на много места в България е възможно да се влагат средства в реновиране на стари къщи. Освен в Родопите този тип туризъм може да се развива донякъде и в Стара планина, по-трудно в Странджа, заради лошата инфраструктура.

Задължително условие е да се запази автентичният архитектурен стил, цветовете, подредбата. Пред такива къщи както в Подвис, така и в гр. Рудозем, с. Орехово, гр. Смолян, с. Павелско се редят стари плочници. Често на фасадата се опирастаро колело от каруца,също като онова от Йовковата „Песента на колелетата". Хаирлия да е. Прозорците са с дървени капаци, които пазят от силните планински ветрове зимата или от слънцето през лятото. Вътре се реди дюшеме, което по възможност не се лакира, а се обработва така, че да изглежда естествено. Местни майстори се занимават със зидането на камините - едно от най-притегателните места на старата българска къща. Камък, дърво и бяла вар, в камината истински чамови цепеници бумтят и хвърлят искри нагоре - какво повече му трябва на човек.... Кухните се обзаведени от - до, като се почне с модерни готварски печки, мине се през два вида скари - електрически и за жарава - и се свърши с битовите сервизи за хранене. Баните са все едно по каталог, като в мокрото помещение задължително има пералня. Дебели родопски одеяла спасяват нощем от планинския студ.

„Никой не иска да отиде в традиционна къща и да няма баня или кухня, търсят се удобствата, нали целта е човекът да отпочине добре", обяснява Николов. Освен това хората съчетават удоволствието от престоя си в стари къщи с природата - чист въздух, слънце, гори, води - пълноценна почивка.

Милена Стоева, която също се занимава с инвестиции в стари родопски къщи, само че в Рудозем, смята, че в никакъв случай цените не са мотив за любителите на селския туризъм. „Парите не са определящи и това важи както за чужденците, така и за българите - в старите къщи има много по-голяма емоция, отколкото ако идеш на хотел", разказва Милена. Тя мисли какви цветя да засади в дворовете на старите нови родопски къщи. Обещах напролет да й дам семена за калдъръмче и невен, когато пак ида в Подвис.--- каре--

В Родопите, където и да си, имаш куп възможности да обикаляш, стига да си с кола. На разстояние 10-15 км от Подвис можеш да видиш чудно красиви скали, водопади, минерални извори, пещери. Смолян е на 5 км, с. Смилян се намира на 30 км, а пещерите на село Могилица - на 40 км. Контролно-пропускателният пункт на границата с Гърция при село Глекум е на 40 км, а Бяло море е на 80 км от Смолян. Мадан е на разстояние 12 км., Баните са на 40 км., точно толкова е разстоянието до Златоград, където може да се разгледа старият град. Тези, които предпочитат урбанистичния тип курорти и зимните спортове, могат да карат ски на „Пампорово", курортът е на 30 км. и лесно могат да се върнат в Подвис.

--
 Стара къща, обновена изцяло от Милена Стоева.
 Туристите търсят автентичната атмосфера, но изискват и удобства.
 Родопските одеала са задължителни в интериора.
 Далеч от смога и шума на големия град.
 Тенденцията е към все по-малко пустеещи дворове.
 Точно тези полусрутени къщи са най-ценени от чужденците.
 Старата плевня има солиден зид и лесно може да се превърне в къща за гости.
 Даже австралийците се прехласват пред уникалната природа на Родопите.
 Родопите помнят драматични моменти от историята ни.
 През зимата околността опустява.
 Подвис е на 5 км вляво от пътя Смолян-Рудозем.
 Вечер светят прозорците само на две къщи.
 Ще стане ли Подвис туристически център?

Изглед от Пампорово

 По пътя към Пампорово
6
17352
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
04 Февруари 2007 18:32
Предпоследния изглед "от Пампорово" нещо ме съмнява....
04 Февруари 2007 23:09
Naistina, tazi snimka niama nishto obshto s Pamporovo, no az chesto minavam prez tezi mestenca i moga da kaga, che kashtite si zaslugavat da badat poseteni, horata, koito gi stopanisvat sa mnogo gotini, a i ne e skapo!
03 Януари 2013 09:40
Я да видим ще се повдигне ли тази тема във форума, че да се видят снимките.
03 Януари 2013 14:17
Някой е премахнал злополучната предпоследна снимка "изглед от Пампорово", текста под нея е отанал.-
03 Януари 2013 14:22
Доколкото мога да преценя, останал е всъщност текстът над въпросната снимка.
03 Януари 2013 14:33
Сбъркал съм - наистина е останал текстът, който е бил под снимката!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД