:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,414,852
Активни 74
Страници 7,980
За един ден 1,302,066
Интервю

Здраво лобиране падна за закона за морския бряг

Най-много вреди на крайбрежието нанесе НДСВ с две наредби на министър Церовски. Сега и законът е в този дух , твърди депутатът Любен Дилов-син
снимка: Велислав Николов
Любен Дилов-син
Любен Дилов-син е роден преди 42 години в София. Сценарист и журналист, един от създателите на "Ку-ку", "Каналето", "Хъшове", "Шоуто на Слави" и други телевизионни предавания. Бил е главен редактор на в. "Експрес" и на сатиричния "Ку-ку".
Учредител е на Движение "Гергьовден" и негов председател от 1999 г. През март тази година той и цялото ръководство се самоосвободиха, давайки път на следващото поколение в ръководството на партията. Бил е два пъти общински съветник в София, сега е народен представител в 40-ия парламент от групата на ОДС.


- Г-н Дилов, изхабихте много думи и нерви при приемането на Закона за Черноморското крайбрежие. Кои са му най-големите дефекти?
- С колегата Тодор Батилов внесохме над 60 предложения, които бяха отхвърлени без аргументи, противно на логиката. Настоявахме например да се уточни понятието "преместваемо съоръжение" и законът изрично да забрани заливането на плажовете с бетон и цимент. Ще ви обясня с примери защо настоявахме. Знаете ли историята на хотел "Дюн" на покойния Георги Илиев? Навремето собственикът получил разрешение да направи лятно заведение на плажа, появило се ресторантче, после се изградили трайни връзки, после бетонна плоча, сега вече там има цял хотелски комплекс.
Примерите са безброй - на най-южния плаж на Созопол, точно под разкопките на стария гръцки некропол, на самия пясък някой е излял бетон и е направил 4 огромни бункера, където да си държи лодките "временно".
Нещо, което се нарича преместваемо съоръжение, трябва да може да се мести, да се премахне от плажа след края на сезона, така че да не остане и следа от човешка дейност. Затова искахме забрана на бетона, но мнозинството не прие нашия текст.
- Законът предвижда незаконните обекти по плажовете да бъдат премахнати. Вярвате ли, че "Дюн" ще бъде съборен?
- Там адвокатите са опекли нещата. Имаше проверки, които установиха, че по документи всичко е законно. Един от най-големите виновници за сегашното състояние на Черноморието ни е НДСВ. Техният министър Валентин Церовски с две наредби в края на мандата си легитимира всички строителни безумия, които са се случили преди това. Макар че според мен няма как да е законно нещо като "Дюн", след като самото му съществуване на плажа противоречи на конституцията, която е над всички други закони. Надявам се поне занапред тези безобразия да спрат.
- А освен бутането на незаконни постройки по плажовете какви санкции бяха приети?
- И тук парламентът се изложи. Ние предлагахме специално за концесионерите, които доста често нарушават правилата, глобата да стига до 50 000 лева. Тя в момента е до 5000 лв., което е оборот за една седмица. Искахме също фирма, която не си е изпълнявала съвестно договора, да няма право да кандидатства за концесия през следващите 3 години. И това не се прие.
Настоявахме да се запише, че инвестиционните намерения към момента трябва да се приведат в съответствие с новите разпоредби на закона. Мнозинството не само че отхвърли това предложение, но дори приет изричен текст, че законът не важи за вече заявени инвестиционни намерения. А на финала мина и предложението на ДПС законът да влезе в сила от 1 януари 2008 г. Което означава, че всички, които в момента са си наумили да правят нещо по морето и този закон ги притесняваше, сега имат цели 7 месеца да си прокарат инвестиционното намерение през общинските комисии и съвети.
Много разочароващо завърши и спорът за пречиствателните станции. Нашето предложение бе нов курортен комплекс да се строи само ако има подписан договор с действащо пречиствателно съоръжение. Тук наскачаха Данчо Цонев и Борислав Ралчев - така бабите от Созопол и Царево, които дават стаи за курортисти, нямало да могат да вдигнат нова къща, защото имат само дворен клозет. Направо щяха да ме разплачат. Само че ние не говорим за къща на баба, а за курорт.
- Въпросът за пречиствателните станции обедини дори вечни опоненти като бившите министри на екологията Eвдокия Манева и Долорес Арсенова?
- Да, и въпреки това предложението бе отхвърлено. И затова по Черноморието ни ще има курорти, които предлагат уникална "балнеоуслуга" - къпане в собствени фекални води. ТUI в момента строи комплекс на къмпинг "Нестинарка" - на самия пясък, въпреки забраните. А като застанеш на високото, ясно се вижда, че тръбата отива някъде навътре в морето. Понеже заливът е голям, теченията се въртят и част от мръсните води се връщат обратно точно там, където се къпят летовниците.
Нашата позиция е, че ако трябва, няма да се строят нови курорти за известно време, инвеститорите ще изчакат да се изградят пречиствателни станции. Златни пясъци сигурно вече гони 90 хиляди легла, а има пречиствателна станция с капацитет за 15 хиляди.
Така е и в Слънчев бряг. Плажът е претъпкан и е далеч над нормативите на Световната здравна организация, според които на него могат да легнат около 25 хиляди души.
- Заради това претъпкване на курорти и плажове у нас ще идват само бедняци...
- Това е резултатът. Стефан Софиянски ме попита - как ще ги гледаш в очите хората, като искаш да прокараш такива ограничения? Ами изобщо няма да им виждам очите, защото ще почивам в Гърция, където най-високите къщи са на два етажа, морето е чисто и никой не ми пречи да изляза на плажа. Гърция има хиляда пъти по-голям бряг, но пази всяка педя от него, идеята някой да заграбва пясъка е немислима. А в България има километри между Несебър и Поморие, където изобщо не можеш да излезеш на брега - нарушено ти е конституционното право, така са нагъчкани хотели, ресторанти, къщи, че просто нямаш достъп - не с кола, пеша не можеш да стигнеш до морето.
- Очертаха ли се лобитата, стана ли ясно коя парламентарна група чии интереси прокарва?
- Това е интересното, че имаше здраво лобиране, а нямаше ясни партийни позиции. Имаше плаващи разноцветни мнозинства по различните текстове. Съдбата на самия закон е особена. Правен е от правителството на НДСВ и бе внесен в предното Народно събрание, после БСП го подкрепи и тръгнаха обсъжданията в новия парламент. По всеки деликатен текст започваше говорилня, после някой предлагаше отлагане и след два-три месеца консултации с лобитата се появяваха нови предложения. Така се получиха страхотни обърквания. А някои недоразумения дойдоха от глупост. Мисля, че скоро ще се наложи да променяме текстове.
- Например?
- Аз със сигурност ще внеса отново текста за задължителните пречиствателни съоръжения за курортите. Другото е безумие. Ще внеса и забраната за "временни" съоръжения с бетонови основи.
В нашите предложения има експертен опит, няма партийни или частни интереси. Знаете, че в групата на ОДС и "Гергьовден" има много бивши кметове - на Варна, Русе, Пазарджик, община Студентска - все хора, които са много в час с въпросите на градоустройството. Затова и въпреки различията с "Атака" бяхме на един акъл по повечето промени.
При дебатите по закона непрекъснато наблягахме на израза "влязъл в сила устройствен план". Въпросът е ключов. Като се появи НАТУРА 2000, лъсна една мрачна истина - че много от малките черноморски общини нямат планове заради далаверата на кмета и на главния архитект. Защото, като няма устройствен план, всичко е в ръцете на кмета и на архитекта, те могат да правят чудеса. Един архитект на черноморска община, той се самоуби, се прочу с това, че вкарваше и морето в частични изменения на плана. Вкарваше го в парцели, за да увеличи площта на някой, който има там реституция и претендира да изкупи по-малката част на общината.
А когато се разбра, че при влязъл в сила устройствен план, НАТУРА не се прилага, изведнъж всички се разтичаха да правят планове. Най-драстичният пример бе опитът на един друг покойник - председателя на общинския съвет на Несебър Димитър Янков, да вкара плажа Иракли в плана на Несебър.
Факт е, че НАТУРА свари някои общини неподготвени и сега на места е трудно дори път да се прокара. Ахтопол например заради НАТУРА в момента е като демаркационна зона, защото отвсякъде е ограден от парк "Странджа". Преди 6 години общинският съвет взел решение да се направи план, но познайте дали администрацията е изпълнила това решение. Не е, защото, ако има план, кметът и главният архитект какво ще правят, ще могат да печелят само от консултации, защото не те, а планът ще казва къде какво може и какво не може да се строи.
А Иракли е особен случай. Аз бях там, имах среща с 250 разгневени собственици на терени и научих интересни неща. Природозащитниците скачат да бранят плажа, който е 10 000 кв. метра. Министър Джевдет Чакъров откликва и налага временна забрана за строителство за 1 година, но не само за плажните 10 000 кв. метра, а за 40 хиляди хектара! И собствениците казват - ние също искаме да го има плажа, но защо блокират имотите ни, които са далеч от него. Решават да се жалват във ВАС, а от съда им казват, че няма смисъл да се започва дело, защото, докато се произнесат, срокът на временната заповед ще изтече. Да, но след година министър Чакъров може да реши да удължи забраната с нова временна заповед. А всяка забрана може да има изключения. За изключенията обаче се произнася самият министър.
-Намеквате, че изключенията имат цена?
-Казвам, че подобни актове насърчават индивидуалния подход на министъра и към министъра. От друга страна, убеден съм, че държавата трябва здраво и принципно да контролира нещата. Защото има общини като Царево например, където местното общество е склонно да изяде целия парк "Странджа", ако не му попречат. В такива случаи държавата трябва да се намесва.
16
4281
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
06 Юни 2007 21:39
Ех, Дилов, Дилов-как противно на всякаква логика не ги приели.Това лоби пари е взело, за да свърши точно тази антилогичност.Мноого пари!И въобще не се изложи, човече.Парламентът де.А ни се изплю отново в лицето.Защото и парламентаристите строят още и още.А морето ще го гледаме отдалеч, ако изобщо ще можем да го мернем измежду бетона.
06 Юни 2007 22:40
Сине Дилов ,
Стига с псевдопозитивизмите си ...

06 Юни 2007 22:43
То на всеки е ясно, че от туризма се изкарват много пари.....(затова се строи толкова).
06 Юни 2007 22:46
Чудя се докъде трябва да се стигне застрояването, та да се усетят собствениците на съществуващите хотели, че туризмът ще се сгромоляса до една-две години. Те може би биха могли да направят нещо
07 Юни 2007 07:33
Тоз като омръзна на хората с опитите си за писателствуване и стана "политик".
Корупция е далавера, в която Любен Дилов не участва.
07 Юни 2007 08:47
Ами ако продължава така, след две-три години, най-много пет, туристите ще започнат да заобикалят Черноморието ни. Че то кой щойде в бетонната джунгла, за да му дерат кожата и да гази лайна? Аз лично вече едва ли ще отида там. Предпочитам Гърция - чисто и по-евтино. Жалко...
07 Юни 2007 10:09
започвам да им влизам в положението на манафите

много проблеми имат
07 Юни 2007 11:19
Бих си поговорил с Дилов в кварталната кръчма ... половин-един час ... най-много ... нищо повече ...
07 Юни 2007 13:57
Този Дилов син-червен, мисли, като бившия си приятел Слави само в зелено та ми е ясен напълно...Ха си го разкритикувал точно във вестничето му Новинар, веднага спира достъпа, висша проба демакрат-тоталитарист...
07 Юни 2007 14:04
мдам, дилов-син много обича в памет на доброто старо студентско време да се изживява като народен трибун и да попържа конкурентните лобисти, като по този начин самия той си лобира за своите поръчители

07 Юни 2007 16:58
milche, кой Слави имаш предвид? Трифонов или Бинев?
Чакаме г-н Дилов да погледне още по позитивно на Атака. По архонтски така, някакси...
07 Юни 2007 17:52
Знаете, че в групата на ОДС и "Гергьовден" има много бивши кметове - на Варна, Русе, Пазарджик, община Студентска - все хора, които са много в час с въпросите на градоустройството

Това не са ли случайно онези същите лекета, дето са подписвали досегашните строителни безумия? Спор нема - много са в час!
07 Юни 2007 18:10
Чудя се докъде трябва да се стигне застрояването, та да се усетят собствениците на съществуващите хотели, че туризмът ще се сгромоляса до една-две години.

Хич не им дреме кога ще се сгромолясат творенията им и туризма. Хотели правят „по-бедните”, като политици, дупетати, магистрати които заработват „допълнително” от богатите. А при богатите схемата е по-друга или строят почивни комплекси(бетонни чудовища замъци) които се разпродават по апартаменти, етажи, басейни и т.н.(вж. табелките „for sale”) и след 2 г. нямат нищо общо. Примерно творбата на брадърс Велчеви в Равда(сътворена при странни обстоятелства) е отдадена за рехабилитация на израелски военослужещи и след някоя годинка става тяхна и ако се срути собственика ще е друг.
07 Юни 2007 18:36
бахти нихилистите сме това българите, ...
08 Юни 2007 19:44
Здрави глупости се изписаха за тоя морски бряг.
09 Юни 2007 16:01
Рубрика "Зовът на дивото"

Ликуйте, прородозащитници:

Диво прасе разигра истинско шоу на Златни пясъци
Дарик радио
9 юни 2007 13:36

Диво прасе паникьоса туристите на Златни пясъци. Първоначално глиганът се нахвърлил върху микробус, който се движил по околовръстния път на курорта, но след като бил подгонен от полицаи, отпрашил към курортния комплекс, където почиват много туристи.

Това довело до невъзможност униформените да стрелят по прасето. В крайна сметка капитан на частен катер ударил животното с прът, то се зашеметило и удавило пред стотици летовници на плажа.





Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД