:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 401,618,501
Активни 66
Страници 11,043
За един ден 1,302,066
Разтуха

Меса Верде и тайнствените анасази

Преди загадъчно да изчезне, древният народ е оставил уникален архитектурен комплекс, кацнал на 2600 м височина
Градът на древния народ е прототип на съвременните мегаполиси.
--каре1--

Платото Меса Верде се намира в югозападната част на щата Колорадо на височина над 2600 м. Името му идва от mesa (маса, заради плоския релеф) и verde (зелен - заради обилната зеленина на места). Националният парк "Меса Верде" е най-големият археологически резерват в САЩ с открити и добре запазени над 5000 архелогически обекта и поне 600 скални жилища, датирани от преди 8-15 века.--каре2--

Не си правете илюзии, че можете да пристигнете тук с масов транспорт. Обществените автобуси грижливо заобикалят тези места, а последната влакова композиция на "Юниън пасифик" е изтрополила по релсите на 27 август 1997 г. Единственият начин да се доберете е с лек автомобил, каран от местен приятел или взет под наем, да речем от Денвър. Оттам на юг до Монте Виста по шосе 285, край знаменитата Бонанза и през горното течение на не по-малко знаменитото Рио Гранде, след което - на запад към границата с Юта. Малко преди нея, съвсем край пътя, се намира Меса Верде - може би най-известното селище на тайнствените анасази. Обектът е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1978 г.

---

Всички знаем, че индианците от Мексико нагоре не обичат да строят къщи. Те живеят в преносими вигвами от кожа и пръти, за да могат лесно да се придвижват съобразно климата и миграцията на животните. С едно изключение - анасазите.

Някъде по време на нашата инвазия на юг от Дунав група индиански племена се заселват в зоната на четирите кьошета - мястото, където докосват правите си югли щатите Колорадо, Юта, Аризона и Ню Мексико. Из целия район са пръснати техните селища, изградени в огромните подмоли на изоставените от реките каньони. На юг те са многобройни - върху територията на резервата "Навахо" в Аризона и в Ню Мексико. Но тук - на платото Меса Верде, е най-популярната група.

Културата "пуебло", към която принадлежат анасазите, е отрязана с тесен етнографски пояс от зоната на културата "ноуа-ацтек". По-късно този пояс е неселен от многобройното семейство на апачите. Може би някога анасазите са били съседи, а защо не и по-близки с потомствените строители на юг от Рио Гранде. Ненапразно пуеблосите на анасазите носят такива имена като Замъкът на Монтесума, Ацтекските руини, Каньонът Хавасупаи и т.н.

Най-ранните обитатели на "Меса Верде" строяли жилищата си в отвори в земята върху платото. Около 13-и век анасазите подобрили условията си на живот, премествайки се в недълбоки пещери по склоновете на платото, където построили скалните жилищни комплекси, стоящи и до днес. Това не са просто дупки в стените на платото, а постройки от изработени тухлички и дървени гредички, сглобени с много мисъл, някои са дори декорирани.

Много характерни са т.нар. "киви" - кръгли подземни стаи с покрив от листа, дебел пласт кал и отвор, през който са се спускали вътре посредством стълби. Служели са като аналог на днешните храмове. Имали огнище с хитро проектирано отвеждане на дима, място за сядане и отвор в пода - връзката с подземния свят.

Макар и внушително конструиран проект, тези скални домове са били обитавани само за около век. Около 1300 година по неизвестни причини жителите просто изчезнали, изоставили мястото. Предполага се, че продължителна суша (20-25 години) е принудила анасазите да се преместят. Тя унищожила посевите на анасазите, разчитащи за препитание предимно на земеделието. Но по време на седемстотингодишния им престой тук анасазите са устоявали на къде-къде по-големи суши. Лютите колорадски зими също не ги плашели - подмолите на надвисналите скали са ги пазели от виелиците, дрехи и одеала от кожи и пуешки пера са сгрявали телата им, а следи от огромни огньове личат до днес както в огнищата насред жилищата, така и на специални места на открито. Има и по-приемливи хипотези - за изчерпването на ресурсите след вековете заседяване - почва, гори, животни... Има и хипотеза за социално-политически катаклизми. Не са за пренебрегване дошлите по-късно по тези земи навахи. "Анасази" на езика на навахо означава "древен враг".

Както и да е. Тежка работа е да гадаеш историята на народ без писменост. Нас, днешните пътешественици, повече ни интересува завещаното от древния народ, което е повече от впечатляващо.

След влизането в археологическия резерват "Меса Верде" пътят се разклонява на две. Точно на разклона има горям паркинг, ресторант и музей. Няма да се объркате - на входа освен билет ви връчват и информационна дипляна с карта. Десният клон по неизвестни причини работи до 1 октомври. Може би през есента има опасност от срутвания. Така лесно можете да пропуснете многоетажната Дълга къща, която е един от най-интересните обекти. Левият клон минава край хотел и къмпинг за каравани. Първият обект вдясно е къщата с квадратната кула. По тясна и стръмна стълбичка се стига до наблюдателна площадка, загнездена в скалите. Оттук великолепно се вижда подмолът отсреща в който се издигат развалините на двуетажна постройка от равна каменна зидария с правоъгълни врати и прозорци, а над тях се издига четириетажна кула с прозорци и квадратна основа. Постройките изглеждат толкова на място в гънките на скалата, че спокойно могат да минат за природно образувание.

Следват Пещерната къща, Храмът на слънцето и далечния Скален дворец. Удобни за наблюдение са "трите смърчови тераси", а от другата странан на каньона Навахо са Къщата със стъпката, Къщата Кодак и Къщата с балконите. Над първата поредица в дълбокия подмол има втора цепнатина, в която е изградена друга поредица. Твърди се, че това го няма никъде из разхвърляните из "четирите кьошета" пуаблоси.

Всички останали групи могат да се наблюдават и отдалеч, но Скалният дворец трябва да се види отблизо. Той е сътворен в ниша над един от каньоните в "Меса Верде" и под ръба на платото е четириетажен апартаментен комплекс с 217 отделни помещения и 23 киви (подземните церемониални стаички). Предполага се, че индианците са използвали инструменти от речни камъни, за да обработват пясъчника, оформяйки тухли, които с помощта на кал и кедрови гредички са се превърнали в сградите, които все още стоят и будят удивление.

Пешеходната пътека дълго лакътуши между канари и огромни дървета и ето я изведнъж главната улица на селището. Почти всички сгради са двуетажни. В идеално подравнената зидария, освен прозорците се виждат малките квадратни отвори, в които е бил закотвен междуетажният гредоред. Покривите са излишни - хитрите анасази са обитавали подмолите не само заради завета от ветровете и природната маскировка, скриваща ги от враговете. Те са получавали наготово най-важния елемент на своите къщи - покрива. Тук наред с камъните се появява и зидария от кирпич и дори тук-там мазилка от глина. Правоъгълната структура е обогатена с цилиндрични форми - кръгла кула, големи кръгли басейни на всяка крачка. Как ли е изглеждало това преди 7 века?! Бегла представа може да добием от множеството останки от стари оръжия и съдове, откривани от археолозите навсякъде в комплекса. По тях учените съдят, че първо - древният народ е поддържал хигиена основно вътре в дома си, но хич не е обръщал внимание на естетиката на околожилищното пространство. И второ - че строителството на анасазите е далечен прототип на съвременните американски многофамилни сгради.
 Платото Меса Верде от птичи поглед.
 Анасазите са били отлични архитекти.
 Природата на "четирите кьошета" сама по себе си е туристически обект.
 Националният парк е сред опазваните обекти на ЮНЕСКО.
 Скалните ниши са изпълнявали и функцията на покриви.
 Суровата природа може би е принудила предците на индианците да напуснат териториите си.
 ---
 Тухлите са били изработвани от пясък.
 Правоъгълната структура на сградите е обогатена с цилиндрични форми.
 Причудливи форми в платото Меса Верде.
 Самото плато прилича на крепост.
 Хиляди туристи ежегодно се стичат в древните земи въпреки неудобния транспорт.
 ---
9053
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД