:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 404,497,333
Активни 101
Страници 15,754
За един ден 1,302,066
Предизвикано

Защо ще увековечаваме у нас архитекта на великосръбската политика

Крайно време е да започнем да подбираме по-внимателно персоните, на които ще издигаме паметници в България
Сръбският княз Михайло Обренович
"Сам си подострих кола и сам си го набих в задника".

Турска поговоркаСъщисан бях, когато прочетох в броя на "Труд" от 20 август, че Георги Чапкънов е скулптирал на витошка морена ликовете на Раковски и Левски и тя щяла да бъде положена на централно място в Белград. Не заради това, разбира се, а защото, както се казва в материала, ние пък сме били поели задължението да открием в София подобен паметник на сръбския княз Михайло Обренович. Преди година от Софийската община бяха поискали мнението ми по повод тази идея. Ще си позволя да повторя тук накратко това, което написах тогава.

Разбира се, че одобрявам поетата инициатива. Необходими са символни актове от този тип, за да се преодолее натрупаното във вековете недоброжелателство. Но именно поради това трябва да се стъпва много внимателно, за да не "се извадят очи вместо да се изпишат вежди".

Какви са мотивите ми не само да имам резерви към предложението, дошло от сръбска страна за скулптурен образ на княз Михайло, но и да смятам, че то противоречи на нашите национални и държавни интереси?

Несъпоставими са фигурите на Раковски и Левски, от една страна, и княз Михайло, от друга. Българите са националреволюционери, единият е и виден книжовник. Княз Михайло е държавен глава. Разумно е да се изберат фигури, които имат сходен род дейност и значение за двата народа. Добър изход, според мен, би било да се издигне паметник на Вук Караджич или на Доситей Обрадович. В случай, че говорим за дейци на националната революция, подходящ е и хайдут Велко - един от героите на Първото сръбско въстание. Караджич пръв издава български народни песни (и то от Македония, като ги нарича "български"); творби на Доситей Обрадович нееднократно са побългарявани през Възраждането; хайдут Велко Петрович, роден в Зайчарско на границата между двата народа, е възпят във фолклора и на сърби и на българи.

Струва ми се, че най-добре би изглеждала комбинацията Караджич (книжовник, революционер)-Велко (революционер) с Раковски (книжовник, революционер)-Левски (революционер).

Цялостната дейност на княз Михайло е насочена към превръщане на Сърбия в централна държава на Балканите. Политика, естествена за сръбски държавник, но защо ще я увековечаваме в София?

Външната политика на княз Михайло се води от Илия Гарашанин, автор на прочутото "Начертание", в което се излагат основите на великосръбската политика, включително присъединяването на Македония и част от България към Сърбия.

Идеите на Обренович и Гарашанин бяха тотално дискредитирани и разгромени във войните около разпадането на Югославия. Нима искаме да увековечим един от стожерите на националистическата политика, отхвърлена от всички наши съседи?

В югославската и сръбската историография княз Михайло минава едва ли не за най-успешен владетел не заради своята вътрешна политика, а защото опитва да осъществи идеята "Сърбия - Пиемонт на Балканите".

Не бива да забравяме, че княз Михайло, който стои зад създаването на двете български легии, стои и зад разпускането им тогава, когато те не отговарят на сръбските интереси. По време на неговото управление Раковски получава материална и морална подкрепа, но се водят и гръцко-сръбски разговори и се сключва споразумение, което предвижда подялбата на Македония между двете страни.

Но нека да попитаме самия Раковски какво би казал за решението на общинарите:

"Многажди сме мислили да напишеме политичъските отношения Сърбскаго княжества с България в днешните времена... Нъ преважни причини въздържавали са нас досега от това ни намерение. Първа же и главна причина е била, че описавши самая истина и неискрений ход политици того княжества към българите, неизбежно би било да се появи едно голямо незадоволствие и студенина в последните, къту унеправдани и изложени на завладетелната хишта [иштах - апетит] първих....

Интелигенцията навлече и неопитното правителство да убрати вниманието си за разпространение на границите не по правий и естествений си ход към Босна и Ерцеговина де живее негов чист сърбски елемент, нъ кам Видин и София, сърцето на България! Присвоените в последните времена няколко окръжия от българ. Морава до Тимока, кои още отчясти говорят чист български язик, а отчясти помесан със сърбски, доказват явно наша реч и то е живо доказатълство хода сърбскои неправеднои към нас политици. Видин ся сматря и мисли от нашите братия сърби за тяхно неотбежно за в бъдущност притяжание..." (Из статията на Раковски "Сръбската политика относително на българите или мечтаний покрит пансърбизъм в турска Европа", писана вероятно през 1863-1864 г, т.е. по време на управлението на княз Михайло.)

И накрая, в телефонен разговор авторката на материала за скулптурата на Чапкънов спомена, че сърбите твърдо настоявали за княза. Като историк мога да заявя, че винаги в новата ни история Сърбия се е държала твърдо и безкомпромисно с България, а тя като правило е отстъпвала в името на добросъседството. И аз съм за добросъседството, но на равноправна основа.

Във всеки случай, ако общинарите наистина тръгнат да откриват паметник на княз Михайло в София, ще призова студентите от историческия факултет, членовете на клубовете "Съхрани българското", "Памет", ВМРО, членовете на клубове за историята на Македония да присъстват на "тържеството" и да изразят отношението си към подобно скудоумно и нагаждаческо решение, взето зад гърба на софийските избиратели.* Авторът е преподавател по нова и съвременна история на балканските народи в историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски"
 Стара Сърбия
68
7883
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
68
 Видими 
24 Август 2007 01:38
проф. Илчев,
***
А какво стана с гръцкия паметник на Филип II в Пловдивъ? ВМРО-то още ли дреме и не го e бухнала? А, Атака?
24 Август 2007 01:52
Бе я най-добре паметник на Милошевич!
__________________________________________
Аз пък искам Комарницки да рисува каки с цицки
24 Август 2007 02:45
Милошевич е направо цвете сравнен с княз Михайло Обренович
24 Август 2007 03:05
"... ще призова студентите от историческия факултет, членовете на клубовете "Съхрани българското", "Памет", ВМРО, членовете на клубове за историята на Македония да присъстват на "тържеството" и да изразят отношението си към подобно скудоумно и нагаждаческо решение..."
Опа, опа, проф. Илчев, май нещо напуснахме полето на "неплощадната и професионална история" и се хлъзнахме към чалга-изпълненията тип "Памет българска", МВРО-та и пр.? Че и ще каним членове на форуми за история на Македония? Ами, направо по примера на Божо в скандала преди няколко месеца организирайте "гражданското общество": най-сигурно е да се потроши сръбската легация, според мен...
Освен, че такива закани не подхождат на академичен историк, и други някои моменти от статията на професора будят недоумение. Например, Илия Гарашанин е представен еднозначно като оръдие на външната политика на Михайло Обренович, а "Начертанието" като основен програмен документ на тази политика. Как става това при положение, че "Начертанието" е от 1844 г., а Михайло Обренович управлява между 1839 и 1842 и 1860 и 1868 г.??? Нима проф. Илчев не е наясно с елементарни хронологии или просто нагажда фактите? Нима не е наясно, че Начертанието е изготвено по времето на княз Александър Караджорджевич? Не е ли наясно, че Гарашанин е основна фигура в т.нар. уставобранителско движение, насочено против Обреновичите, и в уставобранителския режим? Не е ли запознат с факта, че бащата и големият брат на Гарашанин са убити в борбата за сваляне от власт на Михайло Обренович? Вярно е, че после, през 1860-те, той е премиер и министър на външните работи, но е и уволнен от Михайло през 1867.
Дори това е достатъчно, за да не се говори за "Идеите на Обренович и Гарашанин..." ан блок. Да не говорим колко по-сложно е в действителност.
Нещо повече: може да се сметне, че проф. Илчев е ненаясно и с текста на "Начертанието". Нима професорът не знае, че там Гарашанин критикува Михайло Обренович като "руско оръдие"??? Определено трябва да се нюансира и твърде медийната или "чалга" (в терминологията на професора) идея за "Начертанието" като първообраз на сръбския национализъм през 20 век (споменаването от професора на войните в бивша Югославия). Така, например, противно на заявлението на професора, никъде в "Начертанието" не се говори за Македония, още по-малко пък за присъединяване на нея и на част от България към сръбска национална държава. Програмата, внушена бай дъ уей от поляка Адам Чарториски, е преди всичко антируска, в някакъв смисъл наистина "велкосръбска", но по качествено различен начин от това, което ще бъде сръбския национализъм от 1880-те години насетне. Така напр., българите са обявени за най-многоброен славянски народ на Балканите (а не, напр., за вид сърби и пр.). Накратко, "Начертанието", документ нямащ нищо общо с Михайло Обренович, е, по отношение на БГ, програма за засилване на сръбското влияние за сметка на руското. Всичко друго са по-късни екстраполации и проекции върху оригиналния текст.
Същевременно, положително оцененият от проф. Илчев Вук Караджич не само издава песни от МК (Разложко) като "български", но и такива от Западна МК като "сръбски". Не знам дали проф. Илчев е наясно с разсъжденията на Вук за "сръбския характер" на диалекта на Дебърско, покрай общоизвестното клише за "българските песни" в "Додатак"-а на Вук от 1822 г.?
Накрая, недоумение буди и следното изречение: "Като историк мога да заявя, че винаги в новата ни история Сърбия се е държала твърдо и безкомпромисно с България, а тя като правило е отстъпвала в името на добросъседството." Сигурно! Дали като историк проф. Илчев е чувал нещо за български окупации на Сърбия, за Топличко въстание, напр.? Или деканът не се занимава с такива дреболии?
При всички положения, най-проблематично в статията е дрънкането на оръжия по темата Македония. В интерес на истината, сръбският национализъм се активизира по отношение на МК точно след смъртта на Михайло Обренович през 1868 г.! От този момент датира и влизането в конфликт с българския национализъм пак по същата тема. Но, отнесено към времето на княз Михайло, говоренето за такъв конфликт е анахронизъм.
За жалост, явно не е късно академичен автор да тръгне по оказалия се печеливш циркаджийски път на медийните "историци"...
24 Август 2007 04:22
Е, па нема нищо лошо у строенето на мемориали на разменни начала...
По същийо начин турците биха могли да направят паметник на Архимед у Смирна, а братята елини-да издигнат паметник чудотворен на Великия Ататюрк у Солун.
Сигурен съм, че и пишман-фанариотите Тумбу и Геврекос за се съгласят, че от Солун по-подходящо место за Великия Мустафа Кемал нема.
Що се отнася до Архимед-ако има разногласие, вместо на него, у изконната елинска земя Смирна фесовете може да издигнат мемориал на великия гръцки физик Фасулакис.
Оня, де доказа, че земното ядро изстива.
Бавно.Неусетно почти.
24 Август 2007 06:24
Длъжим звинение на брат ми Геврекос...нема таков град Солун.
Правилното е Тесалоника или Салоника.
С елинските имена майтап не бива.
Звинявам са.
24 Август 2007 07:40
Ех, защо не съм историк, та да си пиша каквото ми падне...
Благодаря на Чавдар Маринов за изключително компетентния постинг. В този форум рядко може да се научи нещо.
Имах време за губене и проверих някои неща - те са точно така, както ги описва ЧМ.
В допълнение към коментара на ЧМ за новата ни история, любопитно е да се знае какво има предвид Илчев под "новата ни история" - вероятно всичко след завчера, но без днес.
Някой да е чувал за отношенията по време на В. Червенков и Тито, по време на бомбардировките на НАТО, по време на прекрояването на границите на наша суверенна съседка за създаване на нова държава-бандит?
24 Август 2007 07:55
Споко професоре, всичко е суета знайш ли. Както е тръгнало, след 20-30 години , тук , почти същия въпрос в почти същия форум /или вестник/ ще го нищи някой цигански професор по линия обмяна на паметници с Албания. Така че не му се впрягай толкоз не си струва
24 Август 2007 08:28
Изобщо не се очудвам, че ще се издига такъв паметник в София! Изненадам съм, че някой се е сетил да изкаже мнението си против него! Този паметник изобщо не трябва да се поставя, където и да е в България! Абе поредната антибългарска проява, вече не съм и възмутен, управаващите в страната са едни анти-българи!
24 Август 2007 08:42
Чарли Чаплин
Аз пък искам Комарницки да рисува каки с цицки
Чарли отдавна искам да отбележа, че всички несполуки в България идват, че не се следват цитатите на Мао. А там великия кормчия е казал. че "Големите цици разсейват еб..ча".
24 Август 2007 10:18
ИДОЛИ-на които да се кланяме.Е те за това не ни върви.
24 Август 2007 10:21
хасане не изкривявай нещата паметник на архимед може да има в турция защото по времето на архимед не е имало турци на балканите и архимед и да е искал не е могъл да се прояви с антитурски настроения, докато ататюрк изгони гърците от мала азия а една част от тях изкла така че едва ли ще е уместно точно неговия лик да бъде увековечен в солун.
24 Август 2007 10:54
Все пак споделям мнението, че личностите, чиито паметници ще се издигат в двете столици трябва да съпоставими по своята дейност и исторически заслуги.
24 Август 2007 11:21
кракра има и друго този чапкънов направо е болен от амбицията да се прослави сигурно се мисли за втори микеланджело.стане ли дума за склуптора все той иска да я прави. герба на българия бе негов проект статуята на софия също сега пак се натиска айде стига де само един скулптор ли има в българия?
24 Август 2007 11:24
СС Гоце на Кнеза Михайлова и Слоба на Дондуков 1
Горкият Илчев - тъкмо реши да поправи имиджа си на панславянски радетел и отде се взе тоз' лош Чавдар...

Чавдаре - мерси за сказката! На мен лично ми беше твърде полезна
P.S. А от подобни показни псевдоприятелски жестове нужда нямаме. Имаме нужда от истинско добро отношение със сърболята, в което никой не смята,
че е по-велик от другия (просто защото не е). В последното обаче ни водят в резултата яко, макар че напоследък имаме по-изгодни голови положения.

Редактирано от - Forza NATO на 24/8/2007 г/ 11:27:53

24 Август 2007 11:41
Ататюрк не изгони гърците а те изгониха Турците.
шопите, всичко на терсене четат ...
и като ви бяха толкова близки защо ни ги взехте вие.
намерилисте му колая, при турците - реченези, при
българите - шопи а при босненци как се зовете ...
24 Август 2007 11:46
Чавдаре, виждам градивна критика по отношение на професора, но не се разбира какво мнение имаш по отношение на "кацването" на Обренович в София!!!
24 Август 2007 11:59
Отговор на въпроса в заглавието"Защо ще увековечаваме у нас архитекта на великосръбската политика?"
***
Драги авторе, драги ми Иване, драги съвипуснико мой!
Защото гърците още тачат своята "Мегали идея", защото в Турция още кемализма е на почит, защото румънците продължават да твърдят, че даките са преки наследници на Римската империя, а македонците - на Александър Македонски!
И най вече - защото всички изброени наши съседи са нации, а не народи! Защото тях ги сплотява някаква национална доктрина!
За това! [/b]
24 Август 2007 11:59
ага ти не знаеш ли че титлите аги бяха забранени от ататюрк.именно ататюрк настоява за размяна на малцинствата тъй като турците са много по малко в гърция от гърците в мала азия, гърците бяха 1.5 милиона.не са ми мили гърците те ни взеха доста територии а и врагове от 1300 години не стават приятели толкова лесно но това е историческата истина.
намерилисте му колая, при турците - реченези, при

българите - шопи а при босненци как се зовете


не познавате вие потурнаците нашата славна тюркска история ага.иначе нямаше да пишеш такива глупости.шоп е производно от името на едно печенежко племе което е живяло на север от дунав и е споменато през 10 век от император константин багренородни, така че аз съм печенег от племето шопи и мога да се наричам и печенег и шоп.
След заселването им на Балканите и в Унгария печенегите са асимилирани от местното население. Според Йордан Иванов те оставят следи при формирането на шопите. Той свързва наименованието на шопите с печенежкото племе цопон [9].

Редактирано от - pecheneg на 24/8/2007 г/ 12:03:37

24 Август 2007 12:07
чавдаре сърбите много преди гарашанин водят асимилаторска политика спрямо българите конкретно михайло обренович поглъща тимошко и го сърбизирва.
24 Август 2007 12:14
...на по-младите, които имат наченки на разум, препоръчвам да прекосят океана и да не гледат назад...
24 Август 2007 13:03
Статията е силно патриотична и ако беше подписана от някоя националистическа партия всичко щеше да бъде ясно. Тя обаче е написана от известен учен с дълбоки познания из дебрите на балканската история. Прав е теоретично за всичко това.
Но, все пак сме в нова ера, нови времена. Нека гледаме толерантно и философски на историята. В глобалното село всичко се знае и всичко може да се променя. Дори историята - виж Уикпедия. Компромис и толеранс ще ни оправят отношенията на балканите, не в първия момент да се хващаме за ножа и пищова. За съжаление не можем да си променим разположението в Европа, тук са ни стопирали дедите и не може да избираме съседите. Трябва да живеем заедно с тях. Другото е политика.
24 Август 2007 14:00
Браво за тази статия!
Така рядко съчетание на разум и патриотизъм!
Позицията на автора е неоспорима, за което му свалям шапка!
24 Август 2007 14:47
автора,

huntervaley,
съгласна съм за толерантността и компромисите
Но когато ги видя проявени към нас и от съседните нам народи, до тогава - не ми говори за толерантност и компромиси, щото е нефелно

24 Август 2007 14:53
изпуснала съм едно "l" - ш мЪ прощаваш, ама си знам, че си толерантен и допускаш компромиси...

24 Август 2007 15:38
Pecheneq,
Отдавна се канех да те питам, ама га фанах и са сетих: к'ъв българин си тогаз ти бе? И защо толкова словослюнчиш кога чуеш нещо с "т"?
24 Август 2007 16:18
Аз сметам, че тукашния русо-сърбофил ще бъде възрадван от изсичане в лъкатнишките скали на четвирицата гарашанин-пашич-тито-слободан
24 Август 2007 16:23
Според мен се изпробва как върви прогресивното оглупяване на българина. Вчера съвсем сериозно се дискутираше в символ на българското да влязат джамия и синагога. Дайте да сменим името на държавата, щото напомня на съседите за времена в които са имали респект от нас.
24 Август 2007 16:23
Нямат край сърбоманските мекерета. К'в Обренович, бре хора? И що го сравняваме с Левски и Раковски? Той е бил един свинар помислил се за крал на правите срби. И що ни един от историчарите не упомена тоз факт? Единствен плюс на србското племе, че за разлика от нас не са хукнали да си търсят цар от Европата и не са избрали Кобургготски идиот, а са направили тоз свинар свой държавен глава.
24 Август 2007 16:27
за краль Милан место забравих.
24 Август 2007 17:33
официалната наука неболе признава шопите за потомци на печенезите ти какво искаш да взема да се изкарвам чист памирец както си мечтае петър добрев или чист славянин както пък мечтаят панславистите.печенезите са се вляли в българската народност това пречи ли ти?или по твоята логика да вземем да зачеркнем от нашата история цар теодор светослав само защото е бил куманин?а за славослюнченето дразни ме че хора като нашите югоизточни съседи които до 20-те години на 20 век се наричаха османлии а не турци си позволяват да крадат и узурпират чужда в случая тюркската история и да я преставят за своя те не са турци а потурнаци.

Редактирано от - pecheneg на 24/8/2007 г/ 17:37:28

24 Август 2007 17:49
Може и крал Аца с неговото пророческо "Чуваjте ми Jугославиjу!"
Тука още има хора, които следват завета му...
24 Август 2007 18:43
pecheneg,
Те са толкова турци, колкото и българите-българи, или пък гърците-гърци.
То тогава би следвало всичко да те дразни!?! Питам се тогава, какво ти (нарочно не пиша "липсва" за да не те дразня допълнително ) е за да се дразниш само от "т"-то?
Всичко е в съзнанието, а не в гените. Мисля, че това ти е ясно. Ето това някой трябва да им обясни на нашите тъпи атакисти. А единственият начин всички да се наричаме българи, без колебание и с гордост, е да не се чувстваме пренебрегнати и да имаме респект и уважение един към друг. Това е! С оплюване, със "Скат" - не става!
24 Август 2007 20:54
"...Всичко е в съзнанието, а не в гените..."
Небол,
ти ме уби... , ако напишеш и една книжица по въпроса шЪ требе да те номинираме с Небюла...
И как точно ВСИЧКО, ама АБСОЛЮТНО ВСИЧКО е в съзнанието?
?


24 Август 2007 21:28
Прост пример.
Дедо цар казва "аз съм българин"
Приемаме , че е искрен и му вЕрваме.
Пита се в задачата как може да каже такова нещо, след като няма доказана капка българска кръвчица?
24 Август 2007 21:56
NEBOL,
/:/ "...Всичко е в съзнанието, а не в гените. Мисля, че това ти е ясно. Ето това някой трябва да им обясни на нашите тъпи атакисти..."
......................................... ......................................... .....................................
Да ти ПОДОСТРЯ малко /НЕ/познанията ти в тази област!!!
Въпросът за "Етническата Принадлежност" има 2/два/ Аспекта и 2/два/ Отговора- ОБЕКТИВЕН и СУБЕКТИВЕН!
"Етническата Принадлежност" ОБЕКТИВНО/ т.е. извън и НЕподвластно на Волята на съответния човек/ е в зависимост от: ген, кръвна връзка, родова връзка, културна връзка, религиозна връзка и прочие! Човек се ражда и умира със САМО една-единствена ОБЕКТИВНА "Етническа Принадлежност"- тя е ЕДНА за цял Живот!
"Етническата Принадлежност" СУБЕКТИВНО /т.е., по Волята на съответния човек/ е въпрос на неговото САМОопределение към даден Етнос- НЕзависимо от ОБЕКТИВНАТА му Принадлежност към същия или към друг Етнос! САМОопределянетои на "Етническата Принадлежност" на човек е /негово/Право, а НЕ Факт! Човек може да се възползва от това си Право НЕограничен брой пъти през Живота му!
Ясно е, че негър може да се САМОопредели/субективно!/ на китаец или на швед- негово Право е! Но, ясно е и с НЕвъоръжено око, че негърът НЕ е нито китаец, нито швед, нали!!!
Проблемът е, че Правото, а и "Политиката", НЕ се интересуват от ОБЕКТИВНАТА "Етническа Принадлежност" на човек! НЕ е тяхна работа да КАЗВАТ и/или да ДОКАЗВАТ- а и никому НЕ е необходимо при Демокрацията, при която НЕ се признават "КОЛЕКТИВНИ Права"/ в това число и етнически!/-дали човекът наистина/ОБЕКТИВНО!/ принадлежи към даден Етнос! За Правото и "Политиката" е важно/защо ли?!/ като принадлежащ към кой Етнос се е САМОопределил човекът! И толкоз!
За разлика от "Етническата Принадлежност"- която НЕ се доказва!- "Националната Принадлежност" се доказва чрез Гражданството/по паспорт/ на човек! Към коя Нация принадлежи човек зависи от неговото Желание/ и от желанието на съответната държава- ако той реши да си смени националността/! Сиреч, "Националната Принадлежност" е ОБЕКТИВНА/Гражданството!/ , но НЕ е за цял живот/ за разлика от "Етническата Принадлежност"!/!!! Даже някои хора имат по повече от една "Национална Принадлежност"/повече от едно Гражданство/! Но същите тези хора си имат САМО една ОБЕКТИВНА "Етническа Принадлежност" за цял Живот и САМО една СУБЕКТИВНА "Етническа Принадлежност" в даден момент от Живота им!
При "Националната Принадлежност" има и КВАЗИсубективна "национална принадлежност"- когато човек принадлежи, ПО ПАСПОРТ/сиреч по Права и Задължение по Конституцията и законите на държавата на една Нация/ към есъответната Нация, но се САМОчувства като принадлежащ към ДРУГА Нация/ без да е Гражданин на държавата на тази друга Нация/! Тъкмо това СМЕСВАНЕ на Обективността/Гражданството!/ на Принадлежността към една Нация със СУБЕКТИВНОСТТА на Желанието и Самочувстването за принадлежност към ДРУГА Нация, поражда етно-национални ПРОБЛЕМИ в държави по Света/ и в България, също!/! Тъкмо това смесване на Обективност и Субективност при определянето и САМОопределянето на "Националната Принадлежност" на човек се ИЗПОЛЗВА от "политици", "Политики" и държави за постигане на НЕЧИСТИ Цели- обикновено, СЕПАРАТИСТКИ, за отцепване /завладяване/ на държавни територии и човешки ресурси! Което, обикновено, е съпроводено с кръв, сълзи, мъка и страдания за обикновените хора! УВИ!

------------------------------------------ -----------------
ДА ПРОСВЕТИМ БАЛАМИТЕ, ЗА ДА НЯМА ТАРИКАТИ!/Р39/
24 Август 2007 22:12
Вождът Монго-Бонго каза "добър ден"
24 Август 2007 22:33
huntervalley:

"Но, все пак сме в нова ера, нови времена. Нека гледаме толерантно и философски на историята. В глобалното село всичко се знае и всичко може да се променя. Дори историята - виж Уикпедия. Компромис и толеранс ще ни оправят отношенията на балканите, не в първия момент да се хващаме за ножа и пищова. За съжаление не можем да си променим разположението в Европа, тук са ни стопирали дедите и не може да избираме съседите. Трябва да живеем заедно с тях. Другото е политика."


Драги Huntervalley,

Или си много млад, или си с много промит мозък, или се правиш само на такъв, за да ни внушаваш смешно-нелепи постановки, но при всички случаи сънуваш чужди сънища...

Българите сме до такава степен били задължени да сме толерантни към измислената ни от Руснаците история (след 9.9.1944), както и към измислените национални истории на съседите (пак в съгласие с Руските амбиции и апетити на Балканите), че крайно време е да си публикуваме и изучаваме българска национална история и в училище и в медиите .

Длъжни сме заради бъдните поколения и собственото си национално достойнство да я пропагандираме и защищаваме. Не за друго, а защото отразява истината и по този начин ни предпазва от лъжи и манипулации, каквито напоследък зачестиха от къде ли не. При това в нашата история, за разлика от Руско/Масонския И вариант, няма от какво да се срамим, а има повече с какво да се гордеем и да живеем с вдигнато чело.


Забавянето на този акт ни прави уязвими спрямо множество манипулации и нескрити апетити на международни терористични организации или даже на такива с много пари, които могат да си позволят да налагат техен вариант на историята и след това да прекрояват и геогафията според прищевките си.

Така, че:

СТИГА ВЕЧЕ СМЕ БИЛИ ЖЕРТВИ НА СОБСТВЕНАТА СИ ТОЛЕРАНТНОСТ, ВРЕМЕ Е ДА КАЖЕМ ИСТИНАТА, А РУСКИТЕ ЛЪЖИ И ИЗМИШЛЬОТИНИ, Т.Е. КЛАСОВО-ПАРТИЙНИЯ ПОДХОД И ЖЕРТВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ИМЕТО НА ПОБЕДАТА НА КОМУНИЗМА ПО СВЕТА И У НАС ДА СИ ВЪРВЯТ В МИНАЛОТО И ДА СПИ ЗЛО ПОД КАМЪК! ТОВА Е ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН НА БАЛКАНИТЕ ДА СЕ ВЪЗЦАРИ МИР И РАЗБИРАТЕЛСТВО!

Редактирано от - Valeriana на 25/8/2007 г/ 00:21:10

24 Август 2007 23:28
неболе не ме дразни всичко с думата т иначе нямаше да се идентифицирам с печенезите които все пак са тюрки
25 Август 2007 00:24
В отговор на един горен постинг: нямам мнение по повод издигането на паметник на Михайло Обренович в София. Въпрос на политика. Може би има резон в мнението на проф. Илчев, че е за предпочитане "книжовник" като Вук Караджич. (Оставям настрана хитрото му предложение за хайдут Велько Петрович - знаем, знаем, че бил "българин"... Все пак любопитно надцакване на брачата от страна на професора: ние ще им турим двама българи насред Калемегдан, а те ще се прецакат със само един сърбин в Борисовата, понеже другият си е така или инак българин...
Ентелегентно! Кой казва, че историчарите не разбирали от политика!)
Всъщност, на Вук Караджич българите можем да сме само благодарни. И то не заради това, че издал някакви си песни от Македония като български, ами затова, че - без преувеличение - е човекът запознал европейския научен свят със съществуването на отделен български език!
Нещо, което слависти като Йозеф Добровски първоначално не приемат...
Но и тук можем да имаме некои съображения. Дейността на интелектуалци като Вук е не по-малко политическа от тази на държавни глави като княз Михайло, а резултатите й са дори по-трайни: като консенсусни фигури от националния пантеон, книжовниците и тяхната дейност и писания тежат доста по-дълго време от казаното или направеното от тоя или оня държавен глава или политически режим, които по правило минават за конюнктурни и около които често няма национален консенсус. Днес, в Хърватска и Босна не могат да понасят Вук именно заради негови баш великосръбски писания като "Срби сви и свуда": според Вук, всички които говорят штокавски диалект са сърби, а това се отнася и за две трети от хърватите, освен за всички босненци и черногорци. Между впрочем, там Вук споменава Македония като "сръбска земя" - за разлика от Гарашанин в "Начертанието"!... И това въобще не е нелогично: езиково-културният национализъм на Вук е всъщност много по-близо до съвременния сръбски национализъм от хегемоничната, но твърде "югославистка" програма на Гарашанин.
Т.е. и тук аргументацията на професора издиша отвсякъде.
25 Август 2007 02:10
Знаете ли че не е номера какво ще се слага и къде ! МИСЛЕТЕ !

25 Август 2007 02:16
Маринов това че си малко Сърбин не значи че ше ти сэрбам попарата !
Мисль че разбра какво написах !

26 Август 2007 17:09
Не си спомням някога да съм била съгласна с проф. Илчев, но сега не мога да си кривя душата. Напълно прав е, че няма място за сравнение между Раковски и Левски от една страна и изявеният представител на сръбския шовинизъм, който по правило е антибългарски.
"Общинарят", който бил дъл съгласие да се прави паметник на Михайло Обренович в София, е или неграмотен, в т.ч. и исторически, или нечие чуждо ченге.
Чавдар Маринов е намекнал е нещо много важно по въпроса, но като че ли остана неразбран.
"...Гарашанин критикува Михайло Обренович като "руско оръдие"???"
26 Август 2007 22:19
А, паметник на Милошевич в София - може, и то златен. Още в 1991 г. го предложих. Той изпълни блестящо задачата да се разруши СФРЮ и да се превърне Сърбия в парий на Европа.
*
Но засега не мисля, че е назряло времето за реципрочни паметници. Първо сръбския премиер да падне на колене в Сливница като Кол в Ошвиенчим, да се извини официално на българския народ за 1885 и 1913 г. в Народното събрание, па да дръпне и една реч на площада в Благоевград за македонизма - сръбска империалистическа уйдурма. Тогава ще ги пуснем в ЕС - а за паметници - трудно виждам подходящ сръбски кандидат и тогава. Освен може би - на св. Сава на гроба му в Търново.
*
Ние няма за какво да се извиняваме на Сърбия, и което е по-важно, сега тя зависи от нас, а не обратното. Ние нямаме друг подход към нея освен от позиция на силата.
27 Август 2007 00:56
Със сигурност българската бруталност към сърбите през двете световни войни е в пъти по-голяма от сръбската в Македония през 1913 г. и през 1919-1920-те, и има много за извиняване, но това е друга тема.
27 Август 2007 16:07
Всеки народ си има герои, но много редко те са герои и на другите народи. Може ли да очакваме в Турция да се вдигне паметник на Левски? За Турция Левски е главатар на нелегална терористична организация. И с право /тяхното/. Толкова повече трябва много внимателно да се избира чии чужди герои трябва да почитаме ние. Турците могат да се възхищават от героичната защита на Плевен от Осман паша, но не ние. Крал Милан за малко не завзе София, но за нас той е братоубиец. Василий 2 е национален гръци герой, но за нас е Българоубиец...
27 Август 2007 17:18
Със сигурност българската бруталност към сърбите през двете световни войни е в пъти по-голяма от сръбската в Македония през 1913 г. и през 1919-1920-те, и има много за извиняване, но това е друга тема.Мноого бомбастично.
А случайно някакво доказателство или препратка към оригинални документи или очевидци?
Или и това е "друга тема"?
28 Август 2007 00:20
Лунатика е прав.
Антибългарската пропаганда в сръбския печат беше чудовищна, вкл. и в 90-те години, когато я наблюдавах професионално. "Жестокостите" на българите беше основна тема - "Бугари гори од Пруса". Може нещо да е изтекло и във френския печат, дето г. Маринов да го е видял.
Сръбския премиер ще ни се извинява освен за Сливница, Тиквешията и македонизма, също и за калната им антибългарска истерия в продължение на над 80 години.
В това време (след 1913) у нас се извърши странна метаморфоза - българите почнаха да слушат сръбско и да се възхищават от сърбите.
28 Август 2007 01:33
Чичо Фичо, благодаря за високата оценка задето си черпя данните за Македония, или пък за Сърбия, и въобще за балканската история, от френската преса или въобще от пресата, от интернет, радио, телевизия. Един лесен въпрос: знаеш ли, например, какво е ЦДА, Ф. 246 к? Или - с понижена трудност: 1 б ?...
Страхувам се, че в твоя случай става дума за обикновена и типична за мало- и средноинформиран българин неинформираност. Сравни, моля те, цифрите, дори най-надутите, на убитите в Тиквешията през 1913 г. и на убитите няколко години по-късно в Топлица, дори според български писания, и може би ще можеш да схванеш разликата. А по въпроса за "македонизма", мисля, че има доста българи насам-натам по споменатите от проф. Илчев клубове по история на Македония, които имат доооста по-богата и комплексна идея от теб за възникването на твърде различните идентичности и идеологии, които се турят от българска гледна точка под общата шапка на това понятие. Ако искаш, потърси тук-таме по форумите. Интересува ме мен следното: как така знамето на либерализма в тоя форум, човекът, когото куп фашизоиди тук псуват като юдеин, турчин, циганин и т.н. има толкова мейнстрийм позиция по темата Сърбия? Така де, като ще говорим за истерии...
28 Август 2007 11:17
Аре пак ни препратиха към дебелите книги,
дет само избрани ги четат на свещи в тъмните архиви на Армията.


Ще повторя въпроса си пак.


Доказателства г-н Маринов? Поне ваша студия по темата? Или изследване на проблема?
Ако наистина има такива големи "български зверства", то сърбите не биха пропуснали да вдигнат медиен шум из Европа или поне в Русия.
Все нещо ще е публикувано по въпроса. Още повече, вие говорите за събития от ПСВ, когато пропагандата не би пропуснала такъв шанс.Или е много по-лесно да се раздават квалификации от "висотата" на професионалното поприще?... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД