:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,307,296
Активни 120
Страници 18,284
За един ден 1,302,066
Анализ

Съветниците - много власт и малко отговорност

Най-близките служители до министрите и премиера са в сянка, правителственият пресцентър дава с мъка и най-малката информация, свързана с тях
Снимка: "Сега"
Още когато Станишев влезе в премиерския си кабинет за първи път, Ирена Борисова /втората от дясно/ вече беше спечелила конкурса за съветник по протокола. Първата вляво е шефът на правителствения протокол Боряна Симеонова.
Девет са явните съветници на премиера Сергей Станишев, които работят на щат или по граждански договор към политическия му кабинет. Тяхната работа е да формират мнения, да предлагат политики, да подготвят документи, да участват в комисии за избор на важни длъжности. Те остават встрани от обществения интерес и най-често могат да бъдат забелязани по време на задграничните командировки на премиера. Съветниците не подават имуществени декларации и не обявяват конфликт на интереси, независимо че са най-близко до премиера. Съветниците на Станишев никъде не са обявени публично и затова вестник "Сега" поиска данни за тях по закона за достъп до обществена информация. От правителствената пресслужба предоставиха само двете им имена, вероятно за да не може да се направи справка за участие във фирми и фондации. В тайна запазиха и времето, от което заемат този пост, защото според шефа на правителствения пресцентър Таня Джаджева това са лични данни. Не съобщиха и сферите, в които подпомагат работата на премиера. Причината - нямали ресори и отговаряли за всичко. Двама от съветниците са назначени на граждански договор - Лидия Руменова и Росен Карадимов.

Неофициално обаче се знае, че Валентин Радомирски е ангажиран с въпросите на външната политика. 31-годишният Драгомир Стойнев дава съвети в областта на икономиката. За връзка с медиите, синдикатите и работодателите отговаря Ивайло Данаилов. Лидия Руменова се занимава с имотни въпроси и връщане на земите. Иван Дочев отговаря за военните въпроси. Той е и секретар на междуведомствения съвет по ВПК и мобилизационната готовност на страната. Калин Славов следи здравеопазването. Ценка Василева има едни от най-силните позиции в Министерския съвет, но не е ясно по какво точно съветва премиера, скрито зад понятието "секторни политики".

Още двама премиерски съветници са с не съвсем ясни функции. Росен Карадимов, който вече трета година се спряга като бъдещ говорител на кабинета, засега е натоварен да пише словата на премиера. Ирена Борисова може би е с най-силни позиции пред Станишев. "Май го съветвала нещо за протокола, макар че в МС има цяла дирекция "Правителствен протокол", опитват се да се ориентират служители от сградата на "Дондуков" 1. Тя е около 30-годишна и служители в МС разказват, че стои в стаята преди премиерския кабинет, при секретарките. По време на задгранични визити на премиера попада много по-често в списъка с официалната делегация от някои други съветници като Лидия Руменова, Иван Дочев и Калин Стоев.

През миналата година например Ирена Борисова е пътувала с фалкона за четири дни до Лондон и за два - до Брюксел. За 7 дни се е разходила до Индия и за още три до Тел Авив. Общо за пътешествията й МС е платил 6 850,31 лв. за 16 дни. За първите три месеца на тази година съветничката е ходила само до Молдова за три дни. Ирена Борисова е от Кюстендил и е близка с депутатката Мая Манолова. По-рано тя беше началник на кабинета на лидера на БСП Станишев на "Позитано" 20. Сега се чува, че се гласи да става PR на ДАНС.

Интересни пътувания има и другият съветник на премиера Ивайло Данаилов, с когото те са приятели от доста по-рано. Данаилов е бивш журналист. Макар че отговаря за връзките със синдикатите, през миналата година той е бил в Индия, Хърватия, Азербайджан, Армения, Грузия. Пътувал е заедно с Ирена Борисова за Тел Авив на 24 април миналата година. Заедно с тях е бил и Азер Меликов, който е назначен на длъжност експерт към политическия кабинет, но това не му пречи да оглавява борда на "Информационно обслужване" - фирмата, която брои гласовете на изборите. Предишното работно място на Меликов е в международния отдел на "Позитано" 20, което беше и първото работно място на Сергей Станишев.

Тази година само за първите три месеца Ивайло Данаилов е бил в Молдова и Австрия. Тук забележителното е, че билетът му до Виена е струвал 1123 евро.

В отговор на депутатско питане премиерът Сергей Станишев обясни в парламента, че съветниците се назначават след конкурс на трудов договор. Според 47 МПС от 2004 г. те трябва да имат завършена образователна степен "Магистър", минимален ранг "Първи младши" или девет години професионален опит.

Бърз преглед на съветническите назначения обаче сочи, че само хора, които идват от "Позитано" 20 или са били в Евролевицата, са успели да се справят с конкурса. Ивайло Данаилов, Ирена Борисова и Росен Карадимов само смениха кабинетите си от "Позитано" на "Дондуков". Още при приемането на поста от Станишев Борисова вече беше издържала конкурса. Но може би това е дребнаво. Все пак като много близки до премиера е нормално това да са хора, които той познава отпреди и им има доверие.

Валентин Радомирски и бившият съветник на премиера Петко Сертов, който оглави Държавната агенция за национална сигурност, са от кръга около шефа на премиерския кабинет Филип Боков. И двамата са бивши съветници на президента Първанов.

Радомирски е завършил Института за международни отношения в Москва. Бил е пълномощен министър в Москва, заемал е дипломатически пост и в Лондон. От 1999 г. Радомирски е шеф на "Арсенал трейдинг", която е собственост на "Арсенал" АД. През 2006 г. той напуска фирмата и поста поема синът му Момчил Валентинов Радомирски. От 5 април миналата година съветникът на премиера е в борда на "Булгаргаз холдинг" .

Младият съветник Драгомир Стойнев също идва по президентска линия. Той е завършил Сорбоната и е специализирал във френското училище за висши кадри и политици ЕНА. Работил е в Дирекция "Стратегическо планиране и управление" на МС. През 2006 и 2007 г. е съавтор на годишния икономически доклад на президента Георги Първанов.

Доста стремителна и спорна е кариерата на съветничката Ценка Василева. Тя е с медицинско образование и след 10 години работа в димитровградската болница става общински съветник в града през 1991 г. След това става зам. областен и областен управител в Хасково. Била е експерт в парламентарната комисия по социална политика и главен секретар на Съюза за икономическо развитие. По-известна е обаче като шефката на кабинета на царския министър Димитър Калчев. Името й беше замесено в корупционен скандал през 2002 г. , но така и не се разбра имаше ли проверка по случая. Маргарита Михнева я обвини, че е взела рушвет като областен управител заради имот. Депутатът Минчо Христов обясни на премиера от трибуната на НС, че по времето, когато Василева била зам. областен управител , била отстранена въз основа на ревизионен акт за финансови злоупотреби от правителството на Беров. Според Христов докладът се намирал в деловодството на МС. Така или иначе в правителството на Сакскобургготски Василева беше шеф на кабинета на министъра на държавната администрация Димитър Калчев.

След това Ценка Василева спечели доверието и на премиера Станишев. Неофициално се твърди, че тя е силна, защото е в добри отношения с ДПС.

Съветникът Калин Славов е член на УС на НЗОК, а експертката Таня Лилова е член на контролния съвет на НЗОК и член на ръководството на Националния жилищно-компенсационен фонд.

Общо седем са експертите към политическия кабинет на премиера - Таня Лилова, Азер Меликов, Ана Ананиева, Ваня Иванова, Гергана Карааланова, Маргарита Николова и Невена Алексиева.

Твърде интересни са и съветниците на вицепремиерите. Оказа се, че Айруш Хаджи едновременно съветва министърката на бедствията Емел Етем и е в борда на държавното предприятие "Земинвест", което е към Министерството на земеделието. Собственост на "Земинвест" е и прелелият миналата година язовир "Домище" в община Кирково. Тогава Етем и Чакъров се заканиха да глобят "Земинвест", ето че се оказва, че се надзирава от съветник на вицепремиера.

Наричат Айруш Хаджи несменяемия политик въпреки скандалите около неговото име. Той е сред основателите на ДПС, бил е зам.-шеф на движението, депутат, работеше в дирекцията по вероизповеданията, бизнесмен. Стана прословут с рибарниците си по Места. Другите двама съветници на Етем са Ина Ахмедова и Мая Георгиева-Котларска. Авторката на закона за бедствията Мая Георгиева е била за няколко месеца в управата на Националния компенсационен жилищен фонд.

Четирима са членовете на политическия кабинет на вицепремиера Ивайло Калфин. Освен шефа на кабинета Веселин Вълчев го съветват Боян Иванчев, Марияна Кордова и Мирослав Попов. Шеф на кабинета на вицепремиера Даниел Вълчев е Валерия Николова, а съветник е Лилия Николова. И двете са в борда на "Академика 2000".

Както се вижда, работата на съветниците е достатъчно отговорна и много малко осветена. Тяхната задача наистина е да стоят "зад кадър", но със сигурност е по-добре поне да се знае какво получават и за кого лобират. Така разговорът за предотвратяване конфликта на интереси ще бъде по-лесен.
Снимка: "Сега"
Росен Карадимов (дясно) и Андрей Бунджулов от времето, когато членуваха в Евролевицата. Сега първият е съветник на премиера, а другият - на президента. Преди два месеца стана ясно, че освен другите задачи, които Станишев поставя на съветника си Карадимов, му е стоварил и отговорната мисия да разработи стратегия как да се развие голф туризмът в България. Което на този етап се изчерпва с готовността на държавата да отписва земи и гори от собствеността си в името на голфа.
9
25132
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
06 Юни 2008 05:49
Казано по-просто и с народни изразни средства:
На един му омръзнало котаракът му всеки март да виси по покривите. И го кастрирал. Обаче, котаракът пак всеки март излизал на покрива. Не можел, но раздавал съвети.
06 Юни 2008 06:43
За Надя, че е осветлила част от синекурчовците около премиера. Обикновено тази порода хора са най-зловредни.
06 Юни 2008 07:46
По въпросите за голфа и голфтуризма премиера трябва да пита Андрей, Кънчо и Колю. Онзи ден ги гледах по телевизията, как дават съвети на целия народ от собственото си голфигрище. Напред са с материала. Пък са и от една порода.
06 Юни 2008 08:56
хихи, не съм знаел. Защо не публикувате съветнците и на трибуквените кръгове? Ще стане много интересно.
06 Юни 2008 09:28
Поздравления за блестящата статия!
А иначе информацията, поднесена в нея, не би могла да предизвика нещо друго, освен дълбоко възмущение. И разочарование от това, че наистина ни управляват децата и внуците на някогашното Политбюро и в този смисъл не е изненадващо, че нещата в тази страна се влошават с всеки изминал ден.
06 Юни 2008 09:42
Като котешки черва се точат.
06 Юни 2008 11:40
И как една симпатична дама, не намери тоя наш премиер да си тури за съветник бе?
06 Юни 2008 13:26
Дописката на Надя , описва само фрагмент от апартната структура на управление над общите ни дела ... Като метод , тя възпроизвежда "предпреходното" състояние на политическата система не само в нея , но и в сферата на демократичното гражданско общуване ... То също се "формализира"... Успешното излизане от подобния "апаратен кръговрат", предполага Радикално преструктуриране на самата политическа система , с категоричен акцент върху Гражданската идея за нея , а в частност и за потискане на "естествения" й стремеж , тя и своеволно да се бюрократизира ...

06 Юни 2008 15:09
И как една симпатична дама, не намери тоя наш премиер да си тури за съветник бе?

товарищ Маузер


Той господ не дава всичко наведнъж.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД