:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,232,260
Активни 120
Страници 10,793
За един ден 1,302,066

Сърбите в Косово си направиха парламент

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Косовски сърби, облечени в народни носии, присъстваха на учредяването на сръбския парламент в град Косовска Митровица.
Сърбите в Косово, което през февруари обяви независимост, учредиха свой собствен парламент - Скупщина на Съюза на общините на автономната провинция Косово, съобщиха информационните агенции. За председател бе избран Радован Ничич от Сръбската радикална партия, а той има и четирима заместник-председатели. Парламентът на косовските сърби ще има главно символична функция и няма да приема закони.

Парламентът се състои от 45 депутати, но на учредителното заседание в Косовска Митровица присъстваха само 30 от тях. Почетни гости бяха и няколко министри от досегашния кабинет на сръбския премиер Воислав Кощуница.

Прищина определи като неприемливо създаването на парламента. Още в края на миналата седмица президентът на Косово Фатмир Сейдиу осъди намеренията на косовските сърби да създадат свой парламент и ги обвини, че искат да дестабилизират обстановката в Косово.

Сръбският президент Борис Тадич натовари в петък късно вечерта досегашния министър на финансите Мирко Цветкович да състави новото правителство на страната. Кабинетът трябва да бъде гласуван от Скупщината в Белград до края на тази седмица.
21
1550
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
30 Юни 2008 01:26
Парламентът се състои от 45 депутати, но на учредителното заседание в Косовска Митровица присъстваха само 30 от тях.

Понеже останалите 15 били заети да стягат куфарите за Сърбия...
30 Юни 2008 03:27
Ха-ха-ха, много оригинално, Диньо. Да не дойде ден не 15, а 1 500 000 албанци да си стегнат куфарите за Албания. Бях писал преди, че чуждите войски няма да стоят вечно в Косово и Метохия. Ако сръбските свинари имат търпение, ще си върнат областта, шиптарите сами не могат да удържат Косово.
30 Юни 2008 07:18
Паразитите измират след като умре донора, така че предстои да видим кой е бил донора и кои са паразитите.

Редактирано от - кормиснош на 30/6/2008 г/ 08:24:52

30 Юни 2008 08:49
"президентът на Косово Фатмир Сейдиу осъди намеренията на косовските сърби да създадат свой парламент и ги обвини, че искат да дестабилизират обстановката в Косово"

Ама че наглост......Когато албанците ги вършеха тия същите работи-можеше, а сега не можело сърбите да се цепят...било "дестабилизация" на Косово. Само не знам кой ще се хване на тия двойни стандарти...
30 Юни 2008 10:23
Поредната балканска простотия! Разделяй и владей.Ачните американски и руски прасета плячкосаха и поделиха още една област.Да се готви македония!
30 Юни 2008 11:03
Кое е наглост? Когато косовците искаха автономия, сърбите постоянно им разтурваха парламента и им орязваха правомощия. Когато поискаха да се цепят, сърбите почнаха да бият. За реципрочност косовците сега би трябвало да нахлуят в сръбската област и да почнат да бият
А смешното е, че наистина скоро сърбите в Косово няма да могат да съберат достатъчно хора да попълнят 45-те места в "парламента" си. Това са последните конвулсии, тялото иначе е мъртво. А бляновете за "връщане" на сърбите са опасен реваншизъм. С лопата да ги ринеш местата по Балканите само, дето все някой чака някого да си "връща" разни "изконни" земи. И са точно това - блянове, халюцинации.
30 Юни 2008 12:15
Как кое е наглост? Ами позицията на албанците е наглост. Значи те можеха да отцепват територии от една държава, щото заслужавали независимост и не можели да търпят сръбско управление...Сега, когато сръбското малцинство прави същото, със същите мотиви, албанците запяха друга песен...."ама те ни дестабилизират". Е, каквото повикало-такова отговорило, нали така, Динаин?
30 Юни 2008 13:21
Аз казвам, че ако копират сръбските действия навремето, сега косовци би трябвало да пратят войски в размирната област, да разтурят парламентчето и да почнат да бият наред. Сърбите в Косово пък, се държат точно както косовците навремето - парадокс! Вдигат искания, които самите навремето отказаха на косовците! Каша пълна. Цирк балкански.
30 Юни 2008 15:28
По конституцията от 1974 г. Косово беше автономен край с фактически равен статус с републиките на СФРЮ. Ако сърбите ще цепят Косово, логично е и албанците в Сърбия, да се отцепят - Прешево, Бояново и Медвежда, а и в Белград да уредят въпроса за границата с БЮРМ - Скопие има претенции за Прохор Пчински (и защо не с България - поне да се прокара нормална граница в Босилеградско, Трънско и Царибродско). България трябва да участа в преговорите и като съседна страна член на ЕС и НАТО, а и като страна, в чиито граници през ПСВ и ВСВ все пак са били Косово, Прешево и Бояново.
30 Юни 2008 17:12
DINAIN,
/:/ "Аз казвам, че ако копират сръбските действия навремето, сега косовци би трябвало да пратят войски в размирната област, да разтурят парламентчето и да почнат да бият наред..."
......................................... ......................................... .....................................
ПАК го даваш инфантилно/или манипулативно?!/!
Косовската Независимост от Сърбия е НЕзаконна- спрямо Конституцията на Република Сърбия и спрямо Международното Право, Устава на ООН и Резолюция 1244 на ООН!
"НЕзаконните" действия на сърбите в Косово са ответна реакция на НЕзаконността на "независимостта" на Косово от Сърбия!
Сърбите в Косово имат изконно и конституционно/по Консдтитуцията на Република Сърбия/ Право да НЕ се подчиняват на НЕзаконната власт в Косово!
Ако сърбите в Косово сега вършат нещо НЕзаконно- то може да е НЕзаконно САМО спрямо Република Сърбия, а НЕ спрямо "независимо от Сърбия" Косово! КАЗАХ!
30 Юни 2008 17:27
Бягайте, Параграф!
30 Юни 2008 17:44
ЧИЧО ФИЧО,
/:/ "...По конституцията от 1974 г. Косово беше автономен край с фактически равен статус с републиките на СФРЮ..../
......................................... ......................................... .....................................
Би трябвало да знаеш, че има и следващи Конституции- тази от 1982 г./ на СФРЮ/ , и 1990 г. и от 2006- на Република Сърбия! И по двете Конституции/1974 и 2006/, Косово е НЕразделна част от Републикая Сърбия!
В Конституцията на Република Сърбия от 2006 г., приета и с Референдум, е посочено ИЗРИЧНО, че" "...в страната има две автономни провинции - "Войводина" и "Косово и Метохия"!!!- и на тях е посветена цяла глава от основния закон. В глава седем е записано, че двете провинции са автономни териториални области, установени в конституцията. Съществената автономия на Косово и Метохия трябва да бъде регулирана от специален закон, който трябва да бъде приет в съответствие с процедурите, предвидени по приемането на Конституцията. В документа се посочва, че могат да се създават нови автономни провинции, да се сливат вече съществуващи или да се отменят такива, само след проведен референдум, организиран в съответствие със закона.
На референдума, проведен на 28 и 29 октомври 2006 г. новата сръбска Конституция е одобрена с гласовете на 52, 31% от регистрираните гласоподаватели. В Косово е отчетена най-високата избирателна активност в цялата страна, въпреки че гласуват само сърбите. Косовските албанци бойкотират вота, както и всички сръбски избори, провеждани от 1990 година до сега!!!
......................................... .................................

УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
...

Аутономне покрајине
Појам, оснивање и територија аутономне покрајине

Члан 182.

Аутономне покрајине су аутономне територијалне заједнице основане Уставом, у којима грађани остварују право на покрајинску аутономију.
Република Србија има Аутономну покрајину Војводину и Аутономну покрајину Косово и Метохија. Суштинска аутономија Аутономне покрајине Косово и Метохија уредиће се посебним законом који се доноси по поступку предвиђеном за промену Устава.
Нове аутономне покрајине могу се оснивати, а већ основане укидати или спајати по поступку предвиђеном за промену Устава. Предлог за оснивање нових или укидање, односно спајање постојећих аутономних покрајина утврђују грађани на референдуму, у складу са законом.
Територијa аутономних покрајина и услови под којима се може променити граница између аутономних покрајина одређује се законом. Територија аутономних покрајина не може се мењати без сагласности њених грађана изражене на референдуму, у складу са законом.
...............


30 Юни 2008 17:48
DINAIN,
/:/ "Бягайте, Параграф!"
......................................... ......................................... .....................................
Аз ли да бягам-защо?!
Или другите да бягат-пак защо?!
Това ли са ти "аргументите"?!
ПАК инфантилно/ или манипулативно?/!
30 Юни 2008 17:50
БЯГАМ!
До довечера- до новия брой на "Сега"!
.....................
30 Юни 2008 17:54
Хем сте прави, хем не сте. Всички. Защото нито сърбите са стока, нито албанците.
30 Юни 2008 19:07
suhar е прав.
Гледайте нещата от наша гледна точка, а не кое е правилно и кое не.
В политиката правилни неща и невазможни неща няма, а законите винаги ги пише по-силният. В политиката има само:
1)Интереси
2)Интереси
3)Интереси
ПП. Още, в политиката винаги се избира по-малкото зло, когато имаш избор!
30 Юни 2008 19:28
Не мога да разбера перверзната радост на Динейн, че сърбите бягат от родните си места. А на тези, които стоят в родината си с риск за живота си, аз се възхищавам. И напълно одобрявам действията им - те са са в своята държава и могат да потвърждават този факт по какъвто начин намерят за добре. Сърбите за пореден път демонстрират колко високо в ценностната им система стои достойнството - качество, което не е познато отвъд източната им граница. Дори не е известно какво значи тази дума.
30 Юни 2008 20:01
Пообъркал си се. Там е Косово. "Тяхната" държава, Сърбия, е оттатък.
30 Юни 2008 21:03
Ще поврякат, ще поврякат и - ще клекнат.....
Истината е много проста - сърбите загубиха Косово! Колкото по-бързо го разберат и преболедуват - толкова по-добре за тях самите.
01 Юли 2008 01:22
TOTAL,
/:/ "Истината е много проста - сърбите загубиха Косово..."
......................................... ......................................... .....................................
Това е по-малката и по-малко вредната Истина!
Голямата и по-вредната Истина е, че с признаването от някои известни и влиятелни държави на "независимостта" на автономната сръбска област/провинция/ Косово от Сърбия, Светът загуби международноправните си Устои!- нарушени и неглежирани са Устава на ООН, Заключителния Акт от Хелзинки, Резолюция 1244 на СС на ООН и прочие! Оттук-натътък, всяко тяхно нарушаване от когото и да е, ще трябва да бъде ПРИЕМАНО и приемливо?!? А да се приемат нарушения на Правила и Забрани означава да НЯМА Правила и Забрани- а за Света това ще бъде световна Трагедия! Първото, за което се сещам, е световната Забрана за "Геноцид", например, или Забраните за Агресия и Окупация!
02 Юли 2008 02:17
Димейнчо ми казва, че съм се пообъркал. Той ме убеждава, че "независимо Косово" е всъщност неговата държава. Надявам се много скоро да отиде да живее там. Но на неговите форумни изяви не трябва да се обръща внимание, тук вече наистина сбърках.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД