:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 420,072,478
Активни 80
Страници 19,675
За един ден 1,302,066
Ред

Електронните библиотеки - на ръба на закона или отвъд него?

И в тази зона от виртуалната мрежа опитите за налагане на ред са безуспешни
СНИМКА: РОЙТЕРС
Фондовете на Нюйоркската обществена библиотека също ще влязат в интернет по проекта на "Гугъл", в който участват и Оксфорд, Харвард, Станфорд и др.
Българското интернет пространство е конфликтна зона още от появата си. В него бурно процъфтява пиратството и България бе поставена за известно време в "черния списък" на САЩ за страни с висок процент на разпространение на пиратски продукти. Положението и до днес изглежда така: огромната част от потребителите се възползват от безплатните филми, музика, софтуер, а една малка част в лицето на носителите на авторски права и съответните правови органи се опитват да им попречат. Твърде безуспешно до момента.

Положението добре се онагледява чрез една история от една не чак толкова популярна област на мрежата - електронните библиотеки. През 2001 г. незрящият Виктор Любенов създава сайта http://bezmonitor.com, в който качва софтуер за незрящи и сканирани книги, които да се ползват чрез тези програми. През 2005 г. той печели националната награда "Христо Данов" в областта "Електронно издаване и нови технологии" за този сайт. Година по-късно Министерство на културата, което е присъдило тази награда, получава сигнал от издателска къща "Труд", че на страницата има качени материали с активни авторски права, които могат да бъдат сваляни и четени от всеки. Тези проблемни произведения са били там и към момента на присъждането на наградата. Същевременно от издателството пращат имейл и до Виктор Любенов и го уведомяват, че считат правата си нарушени. Любенов доброволно сваля посочените книги, а по-късно и останалите достъпни заглавия. По-късно е привикан на разговор в НСБОП и е предупреден да спазва закона. Преди две години тези събития предизвикаха оживена полемика в интернет пространството, следите от която са лесно откриваеми и до днес.

Понастоящем сякаш всичко това не се е случило. От няколкото сайта, срещу които са подадени жалби, на практика само Виктор Любенов е премахнал достъпните книги. Но остава проблемът с други интернет адреси, предоставящи възможност за сваляне и четене на литературни произведения.

Проблем има според издателските къщи, Министерството на културата и органите на МВР, ангажирани със защитата на авторските права. Създателите на електронни библиотеки, обаче смятат, че тяхната дейност е напълно съобразена с действащия Закон за авторското право и сродните му права. Създателят на един от сайтовете за научна фантастика, познат само с псевдонима Мандор, обобщава положението с думите, че "електронната библиотеканарушава "духа на закона"за авторско право, но що се отнася до "буквата на закона" нещата влизат в "сивата зона" на юридическото тълкуване.

Къде е проблемът ? В чл. 24, ал. 1 на закона е записано, че "Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо: ...т. 9 възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели; т. 10 възпроизвеждането на вече разгласени произведения посредством Брайлов шрифт или друг аналогичен метод, ако това не се извършва с цел печалба; т. 11 предоставянето на достъп на физически лица до произведения, намиращи се в колекциите на организации по смисъла на т. 9, при условие че се извършва за научни цели и няма търговски характер". Цитираме подробно тези три точки от закона, защото именно върху тях електронните библиотеки претендират, че дейността им е легална.

"Всеки сайт, който не принадлежи на организациите, упоменати в т. 9, нарушава закона", казва Георги Дамянов, началник на дирекция "Авторско право и сродни права" към Министерство на културата. Според него "не може да има свободно качване и сваляне на произведения, каквито и да са те - по-рядко книги, най-често музикални и аудиовизуални произведения, без съгласието на техния автор или автори правоносители." Дамянов обясни, че Министерството на културата е законен носител на правата на български автори без наследници, но защитава равнозначно правата и на всички останали носители на авторски права в България.

"Във всеки подписан договор с автор или негов наследник се отбелязва и възможността за легално публикуване в интернет", обяснява Румен Стефанов, мениджър "Права" в книгоиздателска къща "Труд". С чуждестранните издателски къщи положението е малко по-различно, защото в договорите с тях е упоменат терминът market, който включва езикът и формата на издаване и какви права има за разпространение. Според г-н Стефанов инвестицията на издателството за всяко заглавие е по няколко хиляди лева (за енциклопедии дори многократно повече), особено ако е преводно издание. То обаче поддържа и сайт със свободен достъп до произведения с легални авторски права.

Проблеми с разпространението на безплатни книги в интернет има и управителката на издателство "Ера" Цветелина Дечева. Тя посочи случай, в който в мрежата се разпространява превод на книга от техния каталог,пълен с грешки и неточностиТака се накърнява реномето на издателството, заяви тя, и се ощетява читателя, който не може да оцени истинската стойност на произведението.

На другия полюс са защитниците на свободата в мрежата. Споменатият вече Мандор обяснява, че в една обикновена библиотека таксата, която се заплаща, е за обслужването, не за книгите. Следователно, смята той, достъпът до книгите на практика е безплатен. По какво е тогава различен един сайт, чийто създател се е отказал от заплащането на труда си, но предоставя достъп до книга на всеки желаещ, пита той? Според него електронните библиотеки не са просто "склад за книги". Те са база данни с литературни произведения, информация за авторите им, критика и анализи. Той посочва, че е лесно да се "разхвърля" съдържанието на библиотеката по безплатни сървъри по света, а в основния сайт да останат само препратките. Такива линкове са ненаказуеми.

Създателката на сайта http://www.e-bookbg.com Аделина Низамова пък смята, че електронните библиотеки "по никакъв начин не намаляват доходите на издателствата, по-скоро им правим добра реклама". Борислав Манолов, който поддържа електронната библиотека http://www.chitanka.info е на мнение, че "всеки човек трябва да има свободен достъп не само до литературните произведения, но и до всяка общественополезна информация".

Видно е, че между тезите на издателствата и на създателите на електронни библиотеки лежи пропаст, която законът за авторското право не успява да запълни. Въпросът е дали между тях трябва да се води битка в съдебните зали или законодателството ще бъде осъвременено, за да отрази глобалното развитие на световната мрежа. Във все по-виртуализиращия се свят този закон трябва да излезе от постгутенберговата епоха и да бъде адекватен на реалностите на 21 век. Защото четенето не е привилегия. То е необходимост. И достъпът до него трябва да бъде надеждно защитен и регулиран.БЪДЕЩЕ НЕИЗМЕННО

В световен мащаб електронните библиотеки се развиват с бързи темпове. "Проектът Гутенберг" е създаден през далечната 1971 г. По-голяма част от съдържанието му са пълните текстове на хиляди книги, събрани благодарение на доброволен труд на съмишленици на идеята. Файловете са в свободен формат, за да са достъпни за всеки желаещ.

В Русия библиотеката на Максим Мошков, създадена през 1994 г., се развива също изцяло на доброволен принцип. През 2004 г. срещу нея е заведено дело от компанията "КМ Онлайн" за нарушаване на авторски права, но в крайна сметка присъдата е 3000 рубли глоба за нанесени "морални щети". Същевременно библиотеката привлича вниманието на държавата и създателят й получава субсидия в размер на 1 млн. рубли.

През октомври 2007 г. в Париж бе представен прототипът на Световната дигитална библиотека, иницииран от Конгресната библиотека на САЩ, търсачката "Гугъл" и сътрудничеството на националните библиотеки на Русия, Бразилия и Египет. Целта на проекта е да се постигне свободен достъп до фондовете на световните библиотечни центрове. Очаква се проектът да заработи свободно през 2009 г.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Четенето онлайн е неизбежно бъдеще за книгата - вече има и специални модели компютърни екрани.
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Не малко издателства у нас се опитаха да вземат мерки срещу безплатното разпространение на техни издания в интернет.
67
7674
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
67
 Видими 
18 Септември 2008 23:21
Тука на това му викат FAIR USE.
Молете се другари, хамериканците да не успеят да убедят света че това е незаконно, че тогава АВТОМАТИЧНО това правило става НЕВАЛИДНО за всички които имат търговски взаимотношения със хамериката или еуропата, сиреч ВСИЧКИ.
18 Септември 2008 23:29
Брей - става ли въпрос за търговски интерес и потенциялно пропуснати и частно търговски печалби /не говорим за накърнен държавен интерес/ роднио чиновник започва да защитава "духът на закона" и да се тюфка, че буквата не е ясна и требе да се земат спешни мерки.

Само като паралел - стане ли въпрос за тирове с безмитна стока или неплащане на осигуровки - същите тез законотворци и отговорни лица нещо се сапикясват и заявяват че това са най нормални практики с които за съжаление не можем да се занимаваме.

На кого служи администрацията се пита в задачката>? на гласоподаватели избиратели или на XYZ Inc.
Май знам отовора ма дали съм прав.
18 Септември 2008 23:46

Една от най-богатите руски онлайн библиотеки е на отец Яков Кротов. Включва всичко от хуманитаристиката:

http://www.korotov.info

......................................... ......................................... ....................

Не изпускайте:
http://www.knigabg.com/index.php?page=boo k&id=14686
19 Септември 2008 00:08
Да се включа и аз: LIB.RU
19 Септември 2008 00:11
Бдят!
19 Септември 2008 00:19
Не му викат fair use.
В примерите по-горе няма чист fair use - и от гледна точка на американското право няма, да не говорим за Европа - където няма такава конструкция изобщо, а свободното ползване е в изчерпателно изброени хипотези.

България не е била в черния списък за пиратство онлайн.

Не можах да разбера авторът за какво е написал този повърхностен текст, за какво се бори - и поне смята ли, че е безобразие това, което Труд направи с Без монитор, или не.


19 Септември 2008 00:21
YOUTUBE според тебе как успяват да пускат чисто пиратски видеота???
Ша подскажа, щото не ти искат пари, и щото "не знаят" дали това което се качва е законно или не
19 Септември 2008 00:46
Твърдо подкрепям електронните библиотеки.
И от две години не купувам нищо на "ТРУД".
"Малкият принц" на Екзюпери бил техен. Ами хубаво, ама откъде да си го купя???
Щом и Държавен вестник вече е само он-лаин да не се правим на щтрауси.
Бъдещето принадлежи на е-книгите.
Ако има кой да ги чете.
Къде е обещаната "Видрица" бе абдали!!!! Нали щяхте да я издавате отново. И двете части.
Виж книгите на Христо Стоянов си ги КУПУВАМ.
Защото си ги издава и разпространява самият ТОЙ.
И не защото му харесва или това му е работата, а защото се е опарил от ..... / нямам уста да изрека/ издателства.
Не, не е това начина за един творец, но дерзай пич.

----------------------------------------- -----------

Ако изборите можеха да променят нещо - отдавна да са ги забранили
19 Септември 2008 01:59
Еколози, заведете дела срещу издателствата за това че заради тях изсичат горите при положение че отдавна съществува по-прогресивна технология за съхранение и разпространение на информация!
19 Септември 2008 03:31
Немой се пъна, чадо! Няма как да се спре достъпа до човеку-сътвореното дори и с авторското право. По скоро трябва да се намери ново измерение на авторството и източник на печалбата. Интернета ми не е безплатен.

19 Септември 2008 04:23
Това тези дето с Кръстьо Петков ограбиха КНСБето ли го казват!!
Заеби!!!
Крадците , викат дръжте крадеца!!!
Абе какви автори , какви права бе!!
Платет му на Данте Алигиери и на Толстой му платете-шамандури!!!
19 Септември 2008 08:00
Brightman,
Съгласен съм че чрез свободния достъп до човешкото знание и култура днес се създава нов хоризонт за обогатяване на човека. Свидетели сме как за 20-сет години Интернета обърна понятията ни за много неща. И просто ми е смешно с претенциите на някои за право на разпространение дори на неща известни на света от векове. Например някой претендира за авторските си права върху книга с похвати на дао. Китайците от хиляди години ги владеят. Днес те излизат от затворените им общества. Ако аз се интересувам и Интернета може да ми представи някаква информация аз приветствам нейното наличие там и не ми пука за някакво си право на разпространение. От милиардите хора на земята колко реално биха се заинтересували от това? Не много, нали?
Имах случай в служебната си работа - американци патетентовали инжектирането на въздух с вентилатор за изтласкване на изгорелите газове на дизел-генераторите на нефтената платформа по далеч от наситената с оборудване палуба. Смешна работа след като дюзите и ежекторите се ползват повече от век. Но хората го патентовали и никой в САЩ и тереториалните им води не може да го ползва без да им плати. Направихме собствена разработка и я монтирахме. Принципа един и същ но външно всичко различно. Резултат същият.
От днес няма да режете лука на кръгчета, защото съм го патентовал и никой в България не може да готви и продава манджа с по този начин нарязан лук! И хукват полицаите по ресторантите да ловят и дават на прокурора нарушителите. Отпосле излиза статия в "Труд"с констатацията, че 83.7% от ресторантите са нарушили патента ми. И ще ме обезвъзмездят с по 100 грама пържени картофи с форма на среден пръст, защото всички други форми били също патентовани.


Редактирано от - Гн Фотон на 19/9/2008 г/ 08:02:49

19 Септември 2008 08:14
Непрекъснато повдигам този въпрос и пак ще си го окна: Как автора и издателствата защитават правата ми на потребител? Как мога да върна "стока" - книга или филм или музика, която е БОКЛУК? ЗАЩО МОГА ДА СИ ПОЛУЧА ОБРАТНО ПАРИТЕ ЗА ДЪНКИ ОТ ЛОШ ШИВАЧ, А НЕ МОГА ДА ГИ ПОЛУЧА ЗА КНИГА ОТ НЕКАДЪРЕН АВТОР?

Твърдо съм ЗА електронните библиотеки! Те и само те ще отсеят зърното от плявата! Защото когато прочета хубава книга в нета, отивам и си я купувам.
19 Септември 2008 08:42
Ако се даде воля на наглеците, всичко ще патентоват и за всичко ще скубят, както става например в по-долния откъс от една хубава българска антиутопия:

Първият продукт на Микроген бе генно стабилизиран ориз. Оризът беше действително чудо на генетиката и човешкото развитие. Издръжлив на всички познати болести, нападащи това нежно растение, отблъскващ вредителите чрез модифицираната си външна обвивка, издръжлив на студ, жега, суша и природни стихии, този продукт на Микроген сякаш щеше да реши колосалния проблем на Земята — глада. Микроген започнаха да продават продукта си на висока цена, предвид почти сто процентната събираемост на реколтата. Естествено, имаше пазар. Още по-естествено беше, че получи страхотно разпространение по света. И тогава Микроген нанесоха удара си. Измислиха лицензна годишна такса за ползване правото на всеки фермер или държава да сее от нейния продукт — Ориз-Г, както го наричаха. Лицензите бяха непосилни, като се има предвид, че Микроген започнаха да пускат всяка година нови и нови генно модифицирани култури, включително и нови версии на Ориз-Г. Много държави и фермери се отказаха от ползването им, а много ги ползваха нелегално. Тогава в действие се включи апаратът на Майкрософт и започна едно велико дебнене, следене и съдене.

Драмата стана пълна, когато обикновените култури, тези, с които човечеството се беше изхранвало хилядолетия наред, изведнъж започнаха да мутират и загиват. Говореше се, че пръст, при това среден, имал Микроген, защото разпространил бактерии, унищожаващи всички други видове ориз, освен Ориз-Г. Някаква плаха световна организация се опита да разплете случая, но кълбото се обърка още повече. Хилядите дела, които бяха заведени срещу Микроген, не стигнаха до никаква развръзка, обикновените земеделски култури загиваха и хора и цели държави се принуждаваха да отглеждат продуктите на Микроген, повечето от тях естествено нелегално. Печалбите на монополиста станаха толкова големи, че наложиха дори в Съвета за сигурност към ООН да се приемат резолюции срещу държави, които ползват и поощряват използването на пиратски — каква дума само! — селскостопански култури. Колкото и да е чудно, Микроген се наложиха и в международното право, осигурявайки на нарушителите жестоки санкции, парични глоби, ембарго, включително и военна намеса в особено нахалните държави, които вместо да оставят народа си да пукне от глад, отглеждаха и консумираха пиратски видове Ориз-Г, Боб-Г и Леща-Г.
19 Септември 2008 08:44
въпросът е тъп, та вдлъбнат. баш въпросът е колко са отвъд разума законите за авторски монопол, и колко са отвъд разума тия, дето взеха да титулуват монопола с юридическата безмислица "интелектуална собственост". отговорът е -- много отвъд, чак не се виждат вече.
19 Септември 2008 08:52
Когато си купя книга в книжарницата, никъде на нея не пише, че не мога да я дам на N-броя мои приятели и познати да я прочетат, нали? Не ми стана много ясно кой точно член на закона нарушавам ако сканирам купената от мен книга и я кача на сайта си, за да я четат други хора, които не могат да си я купят, след като аз не получавам абсолютно никаква печалба от това и не съм юридическо лице?А градската /селската/ библиотека заплаща ли авторско право за това, че дава закупената книга да я четат много хора? Обяснете моля. А безплатните руски библиотеки са мнооооого /за щастие/ и повечето книги, които съм прочела последните години са от там. И ако ги няма тези библиотеки, просто няма да успея да прочета книгите, които ме интересуват, защото не мога да си ги купя, а и не искам, защото качеството на повечето, изобщо не отговаря на цената.
19 Септември 2008 08:56
Подкрепям напълно електронните библиотеки. Ето няколко руски линка:
http://librus.ru/
http://www.belousenko.com/
http://stking.narod.ru/download.html
http://www.knigka.info/
http://lib.rus.ec/
http://www.litres.ru/
http://lib.aldebaran.ru/
http://www.litportal.ru/
19 Септември 2008 09:02
Само след два месеца се очаква да заработи "Европеана" - европейски мащабен проект, който няма да е само за библиотечни материали, но и архив, а също ще дава достъп и до произведения на изкуството - общо над 2 млн дигитални източника, с тенденеция до две години да станели 6 млн. Ще чакаме...

http://www.europeana.eu/
19 Септември 2008 09:23
"Тя посочи случай, в който в мрежата се разпространява превод на книга от техния каталог, пълен с грешки и неточности" - а разберете дали грешките и неточностите са в превода или в каталога!
19 Септември 2008 09:41
Всичко е ясно.
Само едно не е:
Защо аджеба, Уважаемите Автори(не само на книги) искат да бъдат издавани, преиздавани, превеждани и разпространявани "По света и у нас" - за Пари или Слава?
Нещо май..."И дупето в Рая...", а?
.
P.S. Абе вий защо пишете тук?

Редактирано от - OLDMAD на 19/9/2008 г/ 09:43:05

19 Септември 2008 09:57
Терминът "интелектуална собственост" предполага наличието на интелект. Да, ама в какво количество? Колко процента от въпросната "собственост" е "интелектуална"?
Би могло да се допусне - като отправна точка, като еталон - че най-тиражираната книга /може би и най-четената/ - Библията е плод на 100% чист разум. Т.е. "интелектът" във всички последващи ще се обозначава с по-малко число, съответно и авторските отчисления би трябвало да бъдат по-малки.
А доколкото на мен ми е известно, за Библията авторски права няма!
Ама дали не е поради давност?
19 Септември 2008 10:18
Ами добре де, ами писателите от какво да живеят? Приноса им бил минимален... ами не ги чети тогава... някой да ти е наврял насила главата в книгата...???
Всеки има право на заплащане за труда си. Или ти бачкаш за едно потупване по рамото и не "ползваш безплатно създаденото от поколения наред преди теб, да ползваш безплатно език с формирани понятия (идеи), азбука"?
Ако един писател може да се издържа от писане, ще има достатъчно време за да продължава да пише... Ако обаче получава трохи и трябва да бачка като таксиджия да се издържа... едва ли ще си даде толкова зор. И ще четем Илиада и Одисея во веки веков.
НО ми е странно че се засяга темата точно по отношение на авторското право при книгите. Още много хляб има да изядем докато електронните книги заменят хартиените. Отвратително е да четеш книга на екран.
Странен е и плача на издателите като се има пред вид, че електронните книги стимулират купуването им и в хартиен формат...
19 Септември 2008 10:21
А, додохме си на правилната дума значи - "ИЗДАТЕЛИТЕ"!


19 Септември 2008 10:40
Не знам с каква цел се пишат подобни статии за авторски права и прочие, но добре си спомням, когато в-к Труд започна да издава книги и да ги продава с вестниците си, май имаше нарушение на авторски права, ама не чух да са осъдени. И аз като си сваля някоя хубава книга от нета, ако я има на пазара, си я купувам, защото си е друго да държиш книга в ръка и да я четеш в каквато си искаш поза. Но пък някои книги не се намират на пазара, пък и в класически библиотеки също, тогава какво правим. Добре, че ги има електронните. Благодаря на всички форумци по-горе, които са посочили линкове към руски сайтове, че не всички ги имам, а руските електронни библиотеки наистина са богати.
19 Септември 2008 10:46
По въпроса за издателите. Не съм чувал за друго издателство, освен за "Ж....", което да дава хонорар на автора. /Макар че май др. Г. в последните години има напредък в тази област./ Другите най-паче искат пари, за да произведат книгата. Говоря за художествена литература.
Т.е. издатели у нас няма /или поне са незначителен брой/, както няма и галеристи, а има продавачи на картини. Не се инвестира в автор, ама и кой да прецени дали от въпросното дърво става свирка.
Да не говорим за нелегалните тиражи, при това не само на книги, а и на музика.
С писателите нещата са по-сложни. Не съм убеден, че живеещият в охолство творец непременно ще създаде по-качествени произведения. Разбира се, човешкият живот е прекалено кратък, за да се проверят на практика и двете възможности.
19 Септември 2008 11:16
С писателите нещата са по-сложни. Не съм убеден, че живеещият в охолство творец непременно ще създаде по-качествени произведения. Разбира се, човешкият живот е прекалено кратък, за да се проверят на практика и двете възможности.

Не става въпрос да живееш в охолство, а да можеш да се издържаш от писането.
Предполагам, че и сред клошарите може да има добри писатели, но едва ли някога ще го разберем...
А издателите нямат право да реват ако самите те не плащат авторски права.
*
len, едва ли някой реве за книги, които ги няма на пазара...

Редактирано от - Amilcar на 19/9/2008 г/ 11:26:44

19 Септември 2008 11:46
Терминът "интелектуална собственост" предполага наличието на интелект.


глупости. ударението е на собственост. целта е да се подмени отношението между автор и общество, което е в основата на авторските и сродни права.

принципно, целта на правата е да мотивират автора да твори. технически, авторът получава ограничен във времето монопол върху идеите си, през което време може да дере обществото както иска. след като срокът изтече обаче, идеите стават част от културата на обществото. или поне така е било навремето.

в днешно време, идеята на "интелектуалната собственост" (която се пробутва като голяма далавера) е да стане така, че монополът на правата да стане вечен и "собственикът" да може да дои дори без да твори.
19 Септември 2008 12:08
монополът на правата да стане вечен и "собственикът" да може да дои дори без да твори.

Да дои кого? Теб да не са те задължили с указ на правителството да купуваш книги на "собственикът"?
да дере обществото както иска

Е*аси злите автори... Те рекетьорите пред тях изглеждат като ученички... Взривяват ти колата ако не им купиш книгата...
19 Септември 2008 12:11
Има и GUTENBERG има и други.
Требва да се учат езици...
19 Септември 2008 12:13
Не разбирам кой жадува толкова много да чете модни буламачи.
Който иска да чете модни буламачи требва да си плаща. Точка.
19 Септември 2008 12:20
Манипулатори!
Авторът е балък по природа!
Вътрешната потребност да пишеш, не се равнява с материалната изгода.
Издателите го знаят и затова експлоатират авторите най-безогледно...
Е, има и изключения - т.нар. "комерсиални автори"!
Ама тук не спорим за "Пайнер-мюзик", нали?
19 Септември 2008 12:27
Как автора и издателствата защитават правата ми на потребител?
Щото потребителя има три основни права:
1. Да плаща
2. Да плаща
3. Да плаща (неговата мама!!!)
Сори, ама такъв е съвременният свят. Ако не ти харесва, стани автор...
А авторството е толкова защитавано и надзиравано, щото има съществен принос в БВП на САЩ. НСБОП не ходеше с качулки да изземва пиратски копия на други продукти освен американски.
19 Септември 2008 12:32
Имаш право и да не платиш... като не купиш...
19 Септември 2008 12:35
Han, то вярно че като си купуваме някоя книга плащаме, ама не и на Автора!
19 Септември 2008 12:39
Старче, съгласен. Плащаме на собствениците на авторските права.
В тоя смисъл авторите са едни скъпоплатени наемни работници, даващи повод на тия собственици да скубят милиарди.
Как беше, не ща да взема 1 милион долара от един човек, искам по 1 долар от 1000000 човека...
19 Септември 2008 12:53
Де тоз Тираж, майно льо..
19 Септември 2008 13:00
Алчността заслепява понякога и най-светлите умове. Но случаят е безспорен казус, който няма еднозначно тълкуване.
Предлагам да не се купува от издателствата, които повдигат въпроса пред съдебните власти. Много лесно може да се използват електронните сайтове и други методи за огласяване имената на съответните издателства.
Мрежата е нова реалност и ако се допуснат бакалските закони същетсвували до откриването и, ще стигнем до там да ни искат и данък "поглеждане към женски задник."
Доколкото разбирам се подема кампания от издателствата срещу съответните библиотеки, за да им се плаща "роялтис".
Обаче!
Ако например си организирам на чужд сървър в Латинска Америка една международна библиотека на всички езици и включа и българските заглавия на "ограбеното" издателство "Труд", за който сайт естествено ще научат и българските читатели и ще го използват. Как ще реагират от Труд - ще си наемат адвокати и ще хукнат да гонят Михаля в Латинска Америка?
19 Септември 2008 13:22
Кой беше тоя хубостник туканка дето наскоро пусна двете велики книги на Илф+Петров в оригинал ?
Питам за да му благодаря, не за друго !
19 Септември 2008 13:23
Естествено че нищо не могат да направят.
Единственият им шанс е да ангажират интернет доставчиците - да ти режат интернета при провинение... май щяха да правят нещо подобно във Франция ли беше, в UK ли?... Ама едва ли...
*
Ама аз не ви зная как може да четете книги на момпютъра.... и то в работно време ...
19 Септември 2008 14:09
огромната част от потребителите се възползват от безплатните филми, музика, софтуер
Мале-е-е, де да беше вярно, нямаше сега да има толкова простаци.
Колкото до интелектуалната собственост, като всяка собственост следва да бъде защитавана от закона (Закон за авторското право и сродните му права): "Общо правило
Чл. 27. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2000 г., в сила от 05.05.2000 г.) Авторското право се закриля, докато авторът е жив и седемдесет години след неговата смърт.
(2) При произведения, създадени от двама и повече автори, срокът по ал. 1 започва да тече след смъртта на последния преживял съавтор."
Проблемите възникват с нейното използване, или по-скоро с неразбирането за използване, а те са уредени така:"Свободно използване без заплащане на възнаграждение (Загл. изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.)
Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:
1. (доп. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) временното възпроизвеждане на произведения, ако то има преходен или инцидентен характер, няма самостоятелно икономическо значение, съставлява неделима и съществена част от техническия процес и се прави с единствената цел да позволи:
а) предаване в мрежа чрез посредник, или
б) друго разрешено използване на произведение; ...."
Сиреч, когато чета "Мечо Пух" на 5-годишната си щерка НЕ НАРУШАВАМ авторски права, защото нямам ИКОНОМИЧЕСКА ИЗГОДА, а и нито аз, нито който и да е друг може да докаже използването. Но ако чета на група деца, от родителите на които съм събрал дори само по една стотинка, без разрешението на притежателя на авторските права, съм в нарушение. Ако няма икономическа изгода, а съм чел публично, турил съм в интернет страница, това минава (макар че четенето и творческото "туряне" в интернет също е "авторство" в сферата на рекламата - на произведението, и на себе си -че съм успял да го прочета (Не като "Егмонд" дето не е успял да преведе "Мечо Пух" и щерката ги обвини, че я лъжат, сиреч превода на "Егмонд" и интерпретацията на Уолт Дисни е в нарушение на добрите нрави и следва това издание да бъде иззето от пазара).
За Сократ: патентите са средство на защита на индустриалната собственост - изобретения (монопол 20 г.), полезни модели (монопол 10 г.), промишлен дизайн (максимум 15 г.) и търговски марки (на всеки 10г. може да се подновява) (за последните защитният документ е "Сертификат", в България "Свидетелство"
За наглеците - гледането на телевизия и четенето на книга е "творческа дейност" (не е присъща на другите примати, па били и с други сексуални наклоности), значи за да се гледа телевизия или чете книга, на зрителя/читателя следва да бъдат платени авторски права. Няма претенциите за защита от 70 г., човешката памет е адекватна до 30г. след това има интерпретации.
19 Септември 2008 14:12
Apolitichen, к'во ти стана бе?
До ей ся нищо ти нямаше?
19 Септември 2008 14:23
Ех, драги аполитичен,
Че е така - така е.
Ама правата се отнасят само до големите риби и големите пари.
Преди години имах възможност да се убедя в това. Много голяма наша компания за музика, видео и кино ми наруши авторските права. Ачик-ачик.
Съдих ги.
Както можеш да познаеш, решението на съда беше: вярно, нарушени са авторските права, но това е в рамките на нормалното, вървете си всички поживо-поздраво.
Или на народен език битият - бит...
19 Септември 2008 14:45
По темата.
Тука е кореспонденцията между между едни "пирати" на интелектуалният фронт намираши се в ЕС и едни англосаксонски защитници на авторските права (хамериканци - Dreamworks)

Натиснете тук
19 Септември 2008 14:56
И между другото - засегнатите могат да прочетат директива 2001/29/EC на Европейският парламент и ЕС от 22 May 2001 относно "harmonisation of certain aspects of copyright and related rights in the information society"

в кратце - по горната директива измита на 101% всякакви желания за блокиране на информационен достъп особенно за нон профит юз.

да не се окаже че некои наши издатели малко леко прекаляват.
19 Септември 2008 15:04
"Пайнер - Мюююзик"!
19 Септември 2008 15:05
Кое е най-голямото перо в износа на САЩ, от какво се формира то? От продажби на автомобили? На царевица? На самолети? На оръжия?
Не, от продажби на интелектуална собственост.
Ето защо за американското правителство този въпрос е толкова важен и то упражнява силен натиск да се спазват законите за авторското право (особено в Китай). У нас то например организира семинар за всички издатели, на който най-големите спецове по авторско право разясняваха всичко, за което ги питаха (да не каже някой после, че не знае или нее разбрал). Отделно раздадоха (безплатно!) бая дебелички брошури с тълкувания на авторското право. Така че в момента всички издатели плащат авторски права (поне авансовата вноска), свършиха ония златни времена от началото на 90-те години, когато можеха и да се поослушат. (В резултат на което Маркес не дава вече позволение да му издават книгите в България.) Сега има само единични случаи, когато много закъсали, отчаяни и решени на всичко издатели пускат някоя книга, без да са платили правата й.
Това важи и за българските автори - почтените издатели си плащат процента и не лъжат с тиража. А който се хваща да работи с тарикати, да се сърди сам на себе си.
19 Септември 2008 15:11
Имаш право и да не платиш... като не купиш...


нямаш. при идеите не е като при гледането на кокошки. ако нямаш достъп до култура, ако не можеш да стъпиш на рамената на тия преди тебе, нема как да се развиваш. за творчество требва колкото талант, толкова и копиране, вземане на заем и т.н. правата спират точно това -- възможността да вземеш нещо, да го обогатиш с твое виждане и да продължиш напред без разрешение на автора. обикновено на това му се вика прогрес.

когато концепцията за авторско право е въведена за първи път -- в англия през 16 век -- скоростта на разпространение на информация е била милиони пъти по-бавна от сега. въпреки това, хората са били на мнение, че 14 години са достатъчни да се избият парите от автора. сега е милиони пъти по-лесно, обаче сроковете за монопола се увеличават. щото тия с правата купуват депутати да гласуват закони в тоя смисъл.

да не говорим, че още не съм видял икономически анализ базиран на реални данни, който да показва, че от авторски и сродни права ползата е повече, отколкото вредата.
19 Септември 2008 15:13
Умните - което за мен означава прагматично мислещите - издатели не протестират срещу електронните библиотеки. От реални наблюдения мога да кажа, че продажбите на книгата в хартиения вариант изобщо не се повлияват от поместването й в интернет. Някои дори твърдят, че ги стимулира, но това е трудно да се докаже, защото няма как да знаеш всички фактори, които влияят на продажбите. Във всеки случай - не вреди.
Протестират само заблудените - т.е. идеологизирано мислещите - издатели.

Редактирано от - Д-р Тормозчиян на 19/9/2008 г/ 15:16:37

19 Септември 2008 15:17
Кое е най-голямото перо в износа на САЩ, от какво се формира то?...
Не, от продажби на интелектуална собственост.


данни?
19 Септември 2008 15:29
Как каво ми става!? - Когато трябва да се защити недвижимата собственост или средства за производство (ел. кабели, пътни решетки), Съдът си бара оная работа, а некакви дудуци спрягат отвлечени понятия като дискриминация, неравностойно положение и др. глупости. Когато става дума за авторски права, еле пък на американски издЕВАателства, "поглеждането" и с едно око (при две очи даунлондвам) вече е углавно престъпление и се впряга целия държавен апарат за защита на "Заякът Ренджи" дето щерката го пренебрегва (не съм го купувал, подарък е, ама пак средства хвърлени на вятъра) и жули "Ну, погоди!"
Па тоя експерт от Министерството на културата да беше създал един читав регистър! Едно дело да може да се заведе за "уронване на обществените нрави" срещу ширещата се порнография. Пък и да се направи справка, когато има съмнение за авторските права.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД