:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 388,314,150
Активни 260
Страници 48,805
За един ден 1,302,066
Истинската история

Отоплението е вековен проблем в студената Европа

Докато в средновековните български обществени сгради и жилища е уютно, европейският Запад мръзне до 1720 г.
Снимки: Архив
Използваните отоплителни съоръжения в старобългарските дворци и обществени сгради осигуряват достатъчно топлина дори за големи зални помещения. Зиданата сводеста печка в казармите на Омуртаговия аул при с. Хан Крум, Шуменско, отоплявала помещение с площ 93, 5 кв. м, 821-822 г.
В Европа е студено. Жилищата, разположени на над 90% от територията й, трябва да се отопляват между октомври и април и това е най-значителният битов проблем за европейците след осигуряването на храната им поне от 8 хиляди години. Дори днес разходите за отопление следват непосредствено след разходите за храна в структурата на семейния бюджет.

Масовото европейско средновековно жилище, особено през ранното Средновековие, е обикновената землянка, а тя е достатъчно топла. Славяните и прабългарите населват Балканския полуостров от север и северозапад, от райони с много по-суров климат. Поради това може да се смята, че още с пристигането си те имат готова схема за разрешаване на един от главните проблеми на средновековния бит. Показателно е славянското заселване на големите късноантични градове. Например, в Сердика, в сектора източно от базиликата "Св. Георги" (днес в карето, образувано от президентството, Министерството на образованието и науката и хотел "Балкан") до масивните зидове на големите антични и късноантични обществени и жилищни сгради, славяните изграждат своите землянки и полувкопани жилища, които може да изглеждат кощунствено на фона на заварените великолепни здания, но са най-удобни за обитаване от новодошлите, а и са достатъчно топли.

На територията на днешна България вътрешните повърхности на стените на вкопаните в земята масови жилища в старобългарските селища са обшити с дърво или с камък. Много често подовете са от трамбована глина, също покрита с дърво. Очевидно е, че когато такова жилище със средна площ около 15 кв. м се снабди с отоплително съоръжение - печка, огнище или пещ, то всъщност се превръща в неголямо, но уютно обиталище. Така нареченото "уземно жилище", повече или по-малко вкопано в земята, се запазва в България чак до края на ХIХ в. и това съвсем не е случайно. Ако не беше суетата ни, вероятно още щяхме да се настаняваме в такива жилища.

С развитието на градовете в България от Х в. насетне уземните жилища постепенно намаляват за сметка на едно- и двуетажните, повече или по-малко представителни, градски жилища. Вторият етаж най-често е от т. нар. "паянтов градеж". Зад това откровено нелицеприятно название всъщност се крие удобен и здрав градеж, наричан в някои райони на страната "плетеница". Изработените от увити дебели еластични дървени пръчки и плътно обмазани с калов или хоросанов разтвор стени са не само здрави, но и добре изолират жилищните помещения от студа.

В сравнително топлия Цариград ранносредновековният период се характеризира с гъсто застрояване. Изгражданите 7-9 етажни жилищни "блокове", предназначени предимно за градската беднота, не само били доста грозни, не само скривали красивите гледки от очите на съседите, но и били достатъчно опасни при земетресения и пожари. Впрочем и император Зенон, и император Юстиниан издали специални нормативни актове срещу високото и гъсто застрояване и поради непрекъснатите пожари, предизвикани от отопляването с наръчи съчки на мизерните стаички в тези сгради. В по-топлите райони на Византия, както в градските, така и в селските домове, липсват отоплителни съоръжения. При нужда се използват мангали. През IХ-ХII в., когато византийските жилища рязко намаляват площта си, в средата на често единствената стая от 5 кв. м се разполага огнище, което служи и за приготвяне на храна, и за отопление, когато се налага.

Всъщност средновековният отоплителен проблем се отнася главно за големите сгради. Дворците, казармите, храмовете изискват нови технически решения, за да бъдат обитаеми и през зимата. Въпреки слабата съхраненост на големите обществени и жилищни сгради от българското средновековие, не може да не се отбележи изключителното умение, с което се отопляват големите помещения в тези сгради у нас. Зиданата сводеста печка в помещение II в "Омуртаговия аул" в с. Хан Крум (разкопки на В. Антонова и Цв. Дремсизова) е построена заедно с целия комплекс през 821-822 г., според "Чаталарския надпис". Тя има толкова добре пресметната конструкция, че с лекота е отоплявала всичките 93, 5 кв. м на огромното казармено помещения. Точно такива печки са открити и в Големия, и в Малкия дворец в Плиска. Поради усложнената си конструкция, която не се открива никъде другаде, можем да смятаме зиданите сводести печки за българския принос в решаването на отоплителния проблем на Европа.

По-късно сводестата зидана печка с конструкция от източноевропейските степи намира съвършеното си развитие в руската печка, която поддържа непрекъсната равномерна топлина, при сравнително икономично изразходване на горивния материал.

Във времето, в което в българските домове и в обществените сгради е топло, европейският Запад мръзне. Разкошните камини, които познаваме от идиличните пропагандни рисунки са още непознати. Въобще долепената до стената камина на Запад е непозната чак до ХII в. За мекия климат на Византия кухненското огнище и мангалите са напълно достатъчни за удобството на обитателите на домовете, но в суровия климат на Западна и Северна Европа тези съоръжения изобщо не успяват да разпръснат сковаващия студ. Първите камини са възприети от Изток с посредничеството на Венеция. Конструкцията им обаче в продължение на векове остава примитивна, поради което се налага площта на камините да се увеличава, за да може вътре в тях, под навеса, да се разположат пейки, където да сядат на топло обитателите на дома. Ползата от тези камини е толкова малка, че цялата останала жилищна площ през зимата е практически неизползваема, а западноевропейците остават сврени в примитивните си камини още няколко века. Студът пронизва и обитателите на кралските дворци. Даже в края на ХVII в. Шарлот-Елизабет Баварска, съпруга на брата на френския крал Луи ХIV, ни е оставила в едно свое писмо от 3 Февруари 1695 г. тъжната констатация, че във френските кралски дворци "виното и водата замръзват в чашите на кралската трапеза." И докато аристокрацията оцелява в дебелите си дрехи от скъпи кожи, то в студени зими в Париж "хората от народа мрат като мухи", пак според писмо на баварската принцеса от 2 март 1709 г.

Европейският Запад успява да се стопли поне малко чак след 1720 г., когато е усъвършенствана конструкцията на камините. Повече топлина се получава и защото от средата на ХVIII в. Западът престава да строи дворци с по 6 м височина на таваните, а се появяват дори представителни сгради с човешки размери. Точно в средата на ХVIII в. европейският Запад започва да се отърсва от комплексите си за малоценност, трупани в периода, когато е "задният двор" на Европа (психологически чак до ХIII в.). Този процес все още очевидно продължава, но три века не са кой знае колко много в общоисторическото развитие.УспоредициВ Средновековна Европа зимата настъпва като време за заслужена почивка. Не че се работи много по-малко, но празниците са повече. Трудът е съсредоточен предимно в близост до дома, където по-често е топло. Ляга се рано, става се, щом се развидели, спи се повече. Осветлението е лукс, който се полага рядко и за кратко. Отоплението дори в аристократичните домове не е целодневно, а още по-малко денонощно. Само като пълна художествена измислица можем да приемем героите в един нашумял английски исторически сериал за Тюдорите, които неспирно разнасят стройните си голи тела посред зима. В Англия, а и в цяла Европа, денонощното отопление е практически непознато преди средата на миналия век, а за ХVI в. е направо абсурдно. Средновековните европейски владетели често са тъпи, дори малоумни, развратни или извратени, некадърни, сребролюбиви и самовлюбени, но зимата е най-важният им, при това ежегоден и неотменим, управленски изпит. Защото от оцеляването на поданиците зависят данъците, войската и собственото им, на владетелите, благоденствие.

Поради техническия прогрес след края на Средновековието, днес, работният ни ритъм не зависи нито от годишните времена, нито от редуването на светлата и тъмната част от денонощието - всяка работа може да бъде свършена по всяко време. Но унила и тъжна дойде тая зима у нас. Сняг падна късно - някои даже още не са си извадили зимните дрехи, парното грее, транспортът върви, световната финансова криза е повече по телевизията. Уж трябва да е чисто и празнично, а е само угрижено. Не знам къде ходят сега децата да играят, но и тях ги няма. Тихо е някак. Само магазините се мъчат отчаяно да го докарат на празник. За политическата ни класа времето за ежегодния й, неотменим управленски изпит настъпи. Ако тя бе по-малко самовлюбена, нахална и алчна, със сигурност щеше да се вслуша в настъпилата тишина, която засега е унила и тъжна, но заплашва да стане оглушителна. А както е добре известно, тогава вече става страшно.
 Масовото българско жилище е топло. Печка в северозападния ъгъл на жилище N 14 в старобългарското селище под Самуилова крепост при с. Ключ, Благоевградско (графична възстановка), IХ-Х в. (разкопки на Д. Стоянова-Серафимова
 На Запад "виното и водата замръзват в чашите на кралската трапеза", а и в повечето домове. Голямата приемна в укрепения дом на търговеца на вълна Лъдлоу - замъка Стоксей в графство Шропшир, централна Западна Англия, края на ХIII в.
 В българските средновековни замъци, въпреки слабата им съхраненост, очевидно е отделяно много внимание на удобството да се обитават. Изграждани в човешки размери, с ниски тавани, с ефективни отоплителни съоръжения, в тях е било достатъчно топло. Видинският замък, ХIII - ХIV в.
42
12319
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
42
 Видими 
27 Ноември 2008 01:40
Ako:
Средновековните европейски владетели често са тъпи, дори малоумни, развратни или извратени, некадърни, сребролюбиви и самовлюбени,

то представете си руските какви трябва да са след като в Русия всичко е внесено наготово и често със столетия закъснение, я от изток, я от юг (България и Римската империя), я от запад (главно Франция)...
27 Ноември 2008 02:18
Уважаеми,
Как им е било топло в баните на Калиакра? (във връзка със заглавието)
То само него прочетох.

ПП Прочее, в каменната баня под Мадарския конник? Да, де, топло да е.
... и на ...

Редактирано от - ata на 27/11/2008 г/ 02:21:23

27 Ноември 2008 02:23
...Петрински ..
Особено финала..
27 Ноември 2008 02:52
Ата, ми напомни и нещо друго, че Западна Европа до 17-18в. не са знаели какво е това баня за разлика от източните народи и славяните.
27 Ноември 2008 03:00
Те едно време в началното школо и нас ни учеха, че България била най-красивата, най-могъщата и най-голямата страна в Света под най-мъдрото ръководство на комунистическата партия...
Митове, митове...
Някои си заминават от тоя свят с тези митове...
27 Ноември 2008 03:39
Мацо,
Те и в Девети век не са знаели.
А ние и преди сме... поне земите ни.
27 Ноември 2008 05:05
Мачко , те до 18 век може и по дърветата да са скачали западняците , ама я глей сега как са се обърнали нещата.
27 Ноември 2008 06:32
Русофилите не пропуснаха да отбележат, че огънят е открит от Путин. Ами всеки уважаващ себе си и истоическата наука знае, че банята е донесена от турците. И никой не спори. Само в този форум русофилите знаят, че всичко произлиза от Русия, а Путин го е доразработил според изискванията на времето.
27 Ноември 2008 08:38
Изводът от статията - ГОЛЯМА РАБОТА СМЕ!
Само дето другите ни завиждат и все ни пречат...
27 Ноември 2008 08:43
А в раздела "Автомобили" са показани някои неща, направени от тези, на които прадядовците им мръзнели и не можели да си построят свястна камина...
Оказва се, че не са чак толкова смотани внуците им.

Особено пък ако ги сравним с някои други....
27 Ноември 2008 09:31
Пиндоси!
27 Ноември 2008 09:39
Средновековните европейски владетели често са тъпи, дори малоумни, развратни или извратени, некадърни, сребролюбиви и самовлюбени

Значи сме изостанали столетия след Западна Европа по отношение на управляващата класа...
27 Ноември 2008 09:40
Някои си заминават от тоя свят с тези митове
А някои с нищо. Даже и без митове.

Петрински, , а за последните редове !
27 Ноември 2008 09:57
В западна европа отопление трябва от 15 ноември до 15 април
българия е южна, слънчева и топла страна, и поради това отопление тука си требва от 15 октомври до 15 май
27 Ноември 2008 10:24
Било е проблем в (западна) Европа, но остава проблем у нас. Докато имаше субсидиране на най-чистите енергии-електрическата и ТЕЦ-а, имахме гори и чиста атмосфера. Сега всеки се спасява по единично, горите са под ножа, а над населените места се стеле ретро-лондонска мъгла.
Ретро-лондонска, защото от както в Лондон не се отопляват с открит огън, мъгла там няма. Къде са модерните технологии-слънчеви панели, акумулиране на енергия? Понеже и те не са с икономически преференции излизат ни много скъпо. Така че - за нас най-добра си остава землянката!
27 Ноември 2008 11:24
Точно в средата на ХVIII в. европейският Запад започва да се отърсва от комплексите си за малоценност, трупани в периода, когато е "задният двор" на Европа (психологически чак до ХIII в.). Този процес все още очевидно продължава, но три века не са кой знае колко много в общоисторическото развитие.


Добър е - напипал е нишката на историчарството - същински Б.Д.
27 Ноември 2008 11:30
Само като пълна художествена измислица можем да приемем героите в един нашумял английски исторически сериал за Тюдорите, които неспирно разнасят стройните си голи тела посред зима. В Англия, а и в цяла Европа, денонощното отопление е практически непознато преди средата на миналия век, а за ХVI в. е направо абсурдно.

Сериалът не е лош за гледане, ама е страшно фризиран. То не са рокли и дрешки, и все различни във всеки кадър, то не са бижута, пак безкрайни количества. Красивите актриси и актьори са също измислица.Хенри 8 е бил нисък, дебел и грозен, а я във филма какъв е левент. Запада ни налага своето разбиране за историята, и то е доста фризирано и невярно.
27 Ноември 2008 12:33
Русофилите не пропуснаха да отбележат, че огънят е открит от Путин.

Някои хора (антибиотици, карамели и прочее) не могат да надскочат себе си. Нито в статията, нито във форума НЕ видях нещо за Русия и Путин, но те ни го сервират. Ебати и нещастниците . Колкото до статията, поздравления за автора. Двете снимки относно строителството преди в Европа и у нас, буди възхищение относно това, колко са били ефективни предците ни в това отношение. Жалко, че тази прозорливост си е останала там и сега говорим само в исторически аспект.
27 Ноември 2008 12:47
Антибиотик

Нещо не си наясно с историята на хигиената. Това, че турците били донесли баните е най-тъпото нещо, което съм чувал през тая седмица. Рим и Византия имат обществени бани (в Западна Европа са забранени от папата през Х в. май). Сигурно не си и чувал за голямата баня с кръглия басейн в ханския дворец в Плиска?!
27 Ноември 2008 12:57
"Банята е донесена от турците. И никой не спори."
Антибиотик,
Банята в европейските градове е разпространена от римляните. "Терми" се казват баните, по които никой не спори. Римляните впрочем са изобретили и съвременното водно отопление, това на което му казваме "парно". Не се чуди, че водното отопление е на повече от 20 века. Уникален е принципът му на "меко" и постоянно излъчване, нагряващо предметите и стените на стаята. Различава се принципно от другите видове като "открития огън": камина, огнище, очаг, излъчвател; "конвективното": всички видове уреди, които отделят нагрят въздух или обикновената печка, която съчетава интензивния и конвективния начин.
Руската печка е самобитен уред, близък по принципа си на отопляване до водното отопление. Спокойно можеш да наречеш руската баня или финландската сауна домашни "терми".
Петрински е напълно прав за изоставането на Западна Европа. Тази изостаналост се отнася не само до отоплението, а и до хигиената. Общоизвестен е фактът, че в оригиналния Версайски комплекс е имало една тоалетна при 18 хиляди фонтана. "Тоалетът" на Краля-Слънце се е състоял в сутрешното умиване на очите с палец, натопен във вода. Вследствие именно на подобни хигиенни навици сме получили парфюмите и прочее обезмирисители.
27 Ноември 2008 15:50
Лянча - водното отопление римляните са използвали където е имало топла минерална вода терми, например в София, в двореца на Константин.
В Будапеща също е имало и терми а и турците са построили много бани.
----------------------------------------- -------------
Вярно е че до времето на Людвиг 11 свети в Париж е имало 2200 бани и хората са се събирали на лаф, не в кръчмата а в банята, което и възмутило краля та ги по забранил!
----------------------------------------- -------------
Където е нямало са използвали тухлени газоходи по пода, направени от специални тънки тухлички, още се намират тук там.
Тази система е запазена по българските земи и от турците (в чорбаджийските къщи разбира се) чак до средата на 50 години на 20 век!
Пали отвън слугата нещо като голяма печка и горещите газове обикалят по пода докато излязат през комина!
Не вальо е измислил топлото!!!
27 Ноември 2008 15:50
...че сме най-умните, добре де, ама че сме открили топлото и топлата вода-ей това още не го знаех.Сега ще се похваля на моя баски колега, че ми омръзна да ми надува главата, че те(баските) са открили колелото!
27 Ноември 2008 16:22
А баският ти колега, как обяснява всеобщото заблуждение, че е измислено в Месопотамия?
27 Ноември 2008 16:58
Абе аз с кого говоря, не мога да разбера? Банята не е устройство, а КУЛТУРА.
Ти можещ да имаш парно, ама да миришеш на пръч.
Ясно ли ви е?
Турците са донесли ТАБИЕТА ДА СЕ КЪПЕШТИ МОЖЕ ДА СИ ОТКРИЛ И НА МАЙКА СИ ОНАЯ РАБОТА АМА ПАК ДА СМЪРДИШ НА ПОР.
27 Ноември 2008 17:22
Отдавна не съм минавал.
Няма за какво
Една вкиснала седянка с намръщени фили и фоби
Статията обаче заслужава
Само че вкесналите пак гледат все към по-задните си части и по-назад изобщо
А статията носи и прогностичен потенциал
Не само за България, но и за Европа
Студено става навсякъде...
27 Ноември 2008 17:23
Така е, Антибиотик, и затова където и да отидеш, в каквото и превозно средство да се качиш - мирише на пор! Липсва ни телесна хигиена. За духовната ми е неудобно да говоря.
27 Ноември 2008 17:42
Антибиотик
Ами всеки уважаващ себе си и истоическата наука знае, че банята е донесена от турците.
Турците пък са я взели от арабите. Арабите в Испания са се чудели, как европейците са могли да ходят мръсни и въобще да не се къпят. Въобще през Средновековието западняците са били много мръсни.
Руската, заедно с финландската и шведската бани нямат нищо общо с турската. Това са независими култури.
Нещата, обаче се обръщат пре з19-20-ти век. Да напомня какво е казал Чърчил след като ние сме обявили война на Великобритания. "Една държава на която гражданите си честитят като отидат на баня ни е обявила война" Чърчил се е къпел 2 пъти дневно. И у нас допреди 25-30 години повечето хора ходеха веднъж на седмицата на баня в градската баня. Имах един колега ходеше когато по теливизията имаше мач, тогава мъжката баня беше по-празна.
27 Ноември 2008 17:44
Забележки:

Петрински разглежда климата като постоянен. Голяма грешка. Той се променял чувствително в сравнително кратки периоди, например десетилетия. В края на 17 в. било последното голямо застудяване в Европа, когато студената пролет минавала в късна есен без никакво лято. Сега сме в много по-топъл период и температурите растат, но нищо чудно да ни чака и нова ледникова епоха.

В момента климатът в западна Европа не е по-студен от българския, мога да кажа, че в Париж по-може без отопление зимно време, отколкото в София (в Ню Йорк не може). Често зимата в западна Европа е по-мека от нашата.

Многоетажните блокове в Цариград - може някой да се чуди, но още в Рим около началото на новото летоброене имало 6-етажни блокове от тухли и бетон. В западна Европа обаче около 12 в. също имало нови многоетажки - миналото лято ходихме в Сан Джиминяно в Тоскана - село с крепостни стени, високи средно 5 ката масови къщи над тесни улички и кули по 10 и повече етажа, за които сега го наричат "тосканския Манхатън". В Генуа има и 6-7 етажни къщи от същия период. В Италия има много градове, дето античността никога не е свършвала и са минали в ренесанса без да усетят.

Сравненията със запада винаги забравят готиката, която се появила още в 12 в. във Франция. С какво в изтока, вкл. в Цариград, може да се сравни тя?

По това време обаче най-цивилизованата част от Европа (западна) била мавританска Испания.

Цитат от Петрински: "Така нареченото "уземно жилище", повече или по-малко вкопано в земята, се запазва в България чак до края на ХIХ в."

Вазов:

"Отбивам се в селското бедно жилИще,
катрина плачевна духа ми покрътя...

...деца застарели,
набърчени булки, души затъпели.
Къс ръжено тесто в пушливо огнище
подгрява се там за гърла изгладнели.

...лежат скот и стопан, духовно сближени."

(по памет)

27 Ноември 2008 18:12
Mrx++, няма съмнение, е Антибиотик не е ходил в прабългарския Плиска, щом смята, че е трябвало да чакаме нашествието на турските орди, за да се научим как се правят бани...
Не знам къде си живял, обаче, защото не мога да си спомня преди 25-30 години сред моите познати някой да е нямал баня в къщате си... преди 40-50 може би да... мисля че си позабравил, приятелю...
27 Ноември 2008 18:21
jjiro, ша го питам утре, че сега си отиде, ама сигорно че каже, че баските са от 7000г. на земята, благодарение на тва колело, а те месопотамците вече никви ги няма.
P.S.
Ей, ако имаш време и нерви да спориш с баски, че ти дам имейла му.
27 Ноември 2008 18:24
Ние у нас имахме първата топла вода от чешмата в 1968 г., подаваше се от шепа на шепа, имахме и гости, "да ни е честита новата придобивка, другари". Първия душ тип телефон. (Тогава дойде и първия малък хладилник Мраз, и първата газово-електрическа печка Терма. Първия телевизор Огонек (по-малкия брат на Електрон Лвов) дойде в 1967 г., заедно с първата пералня).

Дотогава (шестгодишен почти) сме ходили на градска баня - първо с жените, после с баща ми. Переше се в коритото за бебета с вода, стоплена на печката. Имахме три печки - за готвене с фурна и две бели пернишки. И електрическа тенджера за кекс. В мазето имаше дърва и въглища (ул. "Х. Стамат" Варна, до Стомматологията, circa 1966). Цигани носеха дървата с каруци с гумени колела и ги режеха на улицата - първо с бичкии, после и с моторни резачки. Пред всяка къща на тротоара имаше черно петно от кюмюра. Той се претакаше на ръка до мазето. Далече, нашия двор беше с три къщи, малко като неаполски, покрит с каменни плочи, между тях мъх, стените с бръшлян, горе ролки за прстиране, долу райска ябълка, чимшир, два външни кенефа с кранове и маркучи за вода и пирони за набучване на нарязан вестник, две външни чешми (едната в гаража, за бръснене).
27 Ноември 2008 18:35
Да ме говорим как това лято минах по околовръстния път на столица София, както е разкопан, и Симеоновското (бивше Волоколамско) шосе както е отрязано, и по околовръстното от Симеоново до Драгалевци - ред по редом строени сигански складове за дърва за горене.
Мила родна столична картинка от 21 век.
Във Варна видях да продават дърва в Пикадили в полиетилен, заедно с дървени въглища и течност за барбекю.
Но в Топливо в Максуда сигурно има и като софийските дръва.

Редактирано от - Чичо Фичо на 27/11/2008 г/ 18:37:29

27 Ноември 2008 18:41
Антибиотика е яко светнат по въпроса с къпането и канализацията. сигурно фактът че в т.нар. българско средновековие (архаизъм, непочиващ на никакви научни аргументи, ма нейсе) в България не е имало пандемии от чума, а в последствие от тиф и бяс, ще го обясни със здравия ни и несломим български ген, но истината е, че в места където има канализация, пране и вода, споменатите болести (без последната) са по-малко. Да не забравим за практически непознатата у нас проказа.
Какво става днес-ами очевиден регрес, като имаме предвид хигиената. Всъщност и това не е точно така, защото няма такива изследвания, може би все пак поне половината у нас се къпят...Това не значи че някога не сме се движили в друга посока, т.е. прогресивно.
А за банята може да се напишат професорски трудове. Англичаните уж поне днес са чисти, само дето си мият чиниите само с препарат и ги избърсват и по същия начин вземат вана и рнямат смесители за банята, нищо че дават акъл на останалия свят. За средиземноморските народи-е вижте сега, там хигиената никога не е била проблем на който се обръща внимание. Така че много неща са относителни.
27 Ноември 2008 18:43
Пропуснах да вметна за гарамелчо-Петрински тук визира инцеста, основна форма за реализирането на бракове между владетелите от Западна Европа. Вместо да се изказваш неподготвен, моля те вземи прочети ЗАПАДНИ трудове по въпроса защо в английския двор било пълно с хемофилици или защо Бурбоните в един момент станали толкоз грозни....
27 Ноември 2008 18:51
"Една държава на която гражданите си честитят като отидат на баня ни е обявила война" Чърчил се е къпел 2 пъти дневно.

Хората си честитяли след като са ходили на баня, а не когато просто са се изкъпали. Защото едно е къпането у дома в коритото, а съвсем друго да отиде човек на баня, да се напари, теляка му сваля кирта и едновременно с това му прави масаж. Кеф! После малко приказки с този и онзи и що да не си честитят?
И много ми е интересно Чърчил като се е къпел по два пъти на ден, по колко пъти в месеца са се къпели поданиците?
Сега на баните им казват спа-центрове.
27 Ноември 2008 18:57
А на мястото на Гъбата, някогашната "нова минерална баня" във Варна (от същия архитект като Фестивалното кино и със същата горе-долу архитектура) искат да строят 12-етажен блок, като се запази облика на банята долу.

В Ню Йорк старите градски бани сега са фитнес зали с басейни, ама в един от тях хванах едно време гъбички на нокътя на големия пръст на крака и ме лекуваха 6 месеца с ламизил и всеки месец давах кръв за чернодробно изследване
И оттогава само с колелото, никакви фитнеси.
27 Ноември 2008 19:30
Ама аз пак се учудвам на някои капацитети - по въпроса с банята исторически спор не е имало никога бе, шмунди! Това, че не сте чели а само сте ходили и зяпали си е ваш проблем. Купелът в Плиска е ембелматичен заради покръстването в него на царското семейство, след което никой не се е докосвал до него и затова е и останал в малката базилика. Отводнение е едно, баня е съвсем друго бе - не знаете ли лафа, че има хора дето и през баня да минат краката си няма да измият. Е такова нещо е било - културни пластове брато, културни пластове - другото е напъване да изтриеш стари миризми.
България си ми е достатъчно велика, за да я окичвам с лъжи и недомислици!
27 Ноември 2008 19:36
Антибиотик

Редактирано от - Nickolas на 27/11/2008 г/ 20:17:17

27 Ноември 2008 20:05
Абе вие понеже все западни трудове сте чели и затова от там знаете, че‌ :"Средновековните европейски владетели често са тъпи, дори малоумни, развратни или извратени, некадърни, сребролюбиви и самовлюбени", ше ви перем у панславянските кратуни.
27 Ноември 2008 20:53
Антибиотик

Ей, момче, не ти увира главата на тебе! Шест-седем часа ме нямаше, гледам - обясняват ти от просто - по-просто. Не отбираш и туй то.
Какъв купел, каква малка базилика те гонят, не мога да разбира. Кой ти говори за купели? Всички досега ти обясняваха за банята с кръглия басей в ханския дворец в Плиска. БАНЯТА С КРЪГЛИЯ БАСЕЙН! Още преди 30 години е писана дисертация за баните в Първото царство.

Да, мисля, че няма открити ОБЩЕСТВЕНИ бани в Средновековието. Което не значи, че сме ходили мръсни, щом не сме посещавали обществени бани, за да си гледаме голите задници там.
27 Ноември 2008 20:57
Средновековните европейски владетели ( да се разбира - "Съвременните български управленци " често са тъпи, дори малоумни, развратни или извратени, некадърни, сребролюбиви и самовлюбени. Наистина звучи страшно актуално !
06 Октомври 2017 08:47
Рашка пита, интересува се и бързо навлиза, та и изпреварва по-културните.
Ето, по ссоцвреме, савецка туристка влиза в нашенски Кореком. Вижда малко транзисторче и пита:
- Извините, пожалуѝста, ето спички?
Продавачът:
- Не, с долари е.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД