:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,415,346
Активни 76
Страници 8,474
За един ден 1,302,066
Истинската история

Кръвният десятък е най-тежката тегоба за християните под османски гнет

Стотици хиляди български деца са откъснати от семействата и народността им между ХІV и ХVІІІ в., за да бъдат превърнати в ударна сила на исляма и османската държава
Овчарчета, стенопис от църквата "Рождество", с. Арбанаси, Великотърновско, 1649 г. На малката снимка: Деца, събрани от кръвния данък, османска гравюра, ХVI в., музей "Топкапъ" - Цариград
Етническите българи в края на Руско-турската освободителна война се изчисляват на около 2.5 млн. Тежката стопанска криза от втората половина на ХIV в., чудовищното изтребление до средата на ХV в., ислямизирането, отвличането и робството през следващите няколко века довеждат до тежко обезбългаряване на цели области по нашите земи в началото на ХIХ в. Само българската "победа в леглото" от втората и третата четвърт на ХIХ в. и развитието на новобългарската просвета спасяват от изчезване нацията ни.

Наследници на някога могъща империя, българите през ХV-ХVII в. са напълно обезправени. Предвидливо лишена от водачи - средновековната ни аристокрация и интелигенция бързо емигрират, претопяват се или даже приемат исляма, останала без пример за подражание и без пастири, на българската народност ще й трябват три века, за да се съвземе.

Огромните загуби за българската народност през ХV-ХIХ в. са не толкова от ислямизирането на християнско население без преселването му - голямата част от това население остава с българско народностно самосъзнание и днес. Непоправимите загуби за България са ислямизираните българи, преселени в чужда, небългарска среда. Основната част от тези българи са ислямизирани и преселени в резултат на варварския кръвен данък, наричан още, твърде условно, кръвен десятък. Събирането и ислямизирането на момчета е най-тежката тегоба за християнското население под османски гнет.

Първото сведение в османските извори за събиране на кръвен данък са от 1395 г., а последното такова известие - от 1705 г. Повече от три века на 3, 5 или 7 години стотици хиляди български деца са откъснати от семействата си, насилствено ислямизирани, отдадени на робски труд или пратени по бойните полета в еничарския корпус. По-подробни сведения в изворите са запазени за събирането на кръвния данък през 1567, 1601, 1610, 1622, 1646 и 1705 г. За мащабите на тези ужасяващи процеси е достатъчно да се отбележи, че по данните за първото масово ислямизиране на християнско население на Балканите през 1515 г. от целия полуостров са отведени в Цариград и в Мала Азия общо 325 000 момчета.

Основен проблем за османските турци, които стъпват на европейския бряг при крепостта Цимпе на Галиполския полуостров през 1352 г., е острият недостиг на войници за непрекъснатите военни походи и за задържане на новозавладените земи. Този проблем се решава с различни военни, религиозни или фискални методи. Временно недостигът на войници османската администрация преодолява чрез създаването на еничарския корпус при управлението на султан Мурад I през 1365 г. Първоначално еничарите са християнски деца пленници (обикновено всяко пето), сравнително набързо пречупени чрез откъсване от семейната и верската си среда, брутално ислямизирани във военни лагери. Експериментът се оказва сполучлив и не след дълго е създадена стройна организация за едновременно обезкръвяване на християнските балкански народи, и за осигуряване на жизненоважни за османците войници.

Правилата за събирането на кръвния десятък още в средата на ХV в. са вече напълно сътворени. Събират се, на първо място, само най-здравите, най-силните и най-жизнеспособните момчета на възраст от 8 до 15 години. На практика обаче разбиранията за подходящата възраст са твърде размити, и се разширяват още повече всеки път, щом възникне по-значителна нужда от войници. В изворите съществуват данни за събиране както на 5-годишни деца, така и на 22-годишни младежи. Опитите да се укриват деца, или да се представят като подлежащи на събиране по кръвния десятък циганчета, безпризорни или нефелни момчета, се наказва жестоко от османската власт.

Първоначално от немюсюлманските народи в империята от кръвния десятък са освободени единствено евреите. До 1622 г. от кръвния данък са освободени също немюсюлманите от рударските селища и от вакъфските владения. По-късно от девширме се освобождават жителите на Цариград, владеещи турски език, физически и умствено непълноценните момчета, както и женените. Последното условие е от особена важност за силното намаляване на възрастта за женене при момчетата. Вероятно са много близо до историческата истина пресмятанията, че за периода 1395-1705 г. чрез кръвния данък са събрани не по-малко от 1/5 всички български деца.

Събраните от девширме деца, на групи от по 100-150, силно охранявани, се отвеждали първоначално в Одрин, Цариград и Бруса. В казармите на града децата най-първо били безпощадно ислямизирани. Обикновено най-красивите и умните от тях били предавани като прислуга в султанските конюшни, в двореца. Останалите прекарвали като домашна прислуга в Анадола, в крайно враждебна и фанатизирана среда. Когато асимилацията им била напълно завършена, най-способните младежи били зачислявани в еничарския корпус.

Кръвният данък е една от основните причини за доброволното приемане на исляма от българите. За родителите често това се оказва единственият начин за спасяване на децата им.

През 1403 г. еничарите все още наброяват едва 10 000 души, но в края на века нарастват до 35 000. След още век, в края на ХVI в., еничарите са вече 78 000, за да се удвоят още веднъж до началото на ХIХ в. От 1683 г. еничарският корпус се попълва и с мюсюлмани. Първоначално султанската власт не вярва особено на новоислямизираните си бойци, което става ясно от забраната те да създават семейства (и да се възпроизвеждат). Забраната пада чак в средата на ХVI в. Еничарският корпус бързо започва да поема участия в дворцовите и въобще в политическите игри. Еничарите, които отдавна са анахронизъм и досадна пречка за султанската власт, са безмилостно унищожени на 14 юни 1826 г. По заповед на султан Махмуд II столичната артилерия открива огън по еничарските казарми в Цариград. Тези, които не загинали в развалините, били изклани по еничарски.

Втора страшна форма за масово ислямизиране с преселване е заробването, предимно на девойки и жени. Само по време на Априлското въстание, и само през пролетта и лятото на 1876 г., от Пловдивско са отвлечени в робство повече от 20 000 жени. Такива заробвания имат всъщност масов характер още от края на ХIV в. Тяхната съдба е същата, както на момчетата - пращани са като домашна прислуга в Анадола и в Цариград, попълвали харемите или служили в тях.

Известни и добре документирани в изворите са случаите на масови преселвания на българи в съвършено чужда за тях етническа среда. Това била съдбата на по-голямата част от населението на Търновград, на Поморие, Охрид, Скопие. Особено добре е документиран този процес при похода на Мехмед II през 1467 г. Минавайки през Охрид, по негова заповед всички по-първи граждани, както и всички свещеници, били отведени в робство или на ново местожителство в и около Цариград. Същата съдба имали пак през 1467 г. 15 семейства от Скопие, преселени в чисто ислямска среда в албанския град Конюх, както и населението на Дебър. "Дойде цар Мехмед бек в дебърската земя и пороби и посече."* * *Със сигурност не е трудно да се намери начин някъде в Цариград и в Одрин, в нашите консулства или в църквите ни, да бъдат поставени поне паметни плочи, напомнящи за стотиците хиляди български деца, които насилствено са ислямизирани в тамошните казарми между 1395 и 1705 г. Това би било малък знак, че България може да помни всички свои чеда. Поне това им дължим.
 Еничарин, гравюра на Н. дьо Николе, ХVI в. На малката снимка: Летописна бележка "В лето 6473 [1467 г.] пресели цар Мехмед охридчани на 2 октомври, в деня на свети Киприян и Юстин", лист 46, Пролог 2/19, библиотека на Рилската обител.
385
18023
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
385
 Видими 
03 Юни 2009 23:30
Авторе,
трябва ли да наливаш бензин в огъня с такива статии преди изборите? Цялата мара фтасала на българската държава, та липсва още един повод електоратът да псува на верски признак.

Има толкова примери, когато мултиетнически и мултирелигиозни общества преодоляват различията си и съществуват съзидателно.
03 Юни 2009 23:40
Авторе,
трябва ли да наливаш бензин в огъня с такива статии преди изборите?

Трябва - за да се помни и знае!

__________________________________________ _____________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
03 Юни 2009 23:41
Хаха, не мога вече! Как ни ръчкат на националистическа основа. Вчера разказчето беше за българските безобразия върху турското мирно население около Освобождението на България. Сега пък, за турските безобразия върху поробеното население. Какво ли ще ни донесе утрешният ден?
03 Юни 2009 23:54
"Със сигурност не е трудно да се намери начин някъде в Цариград и в Одрин, в нашите консулства или в църквите ни, да бъдат поставени поне паметни плочи, напомнящи за стотиците хиляди български деца, които насилствено са ислямизирани в тамошните казарми между 1395 и 1705 г. Това би било малък знак, че България може да помни всички свои чеда. Поне това им дължим."
***
Да, България помни всички свои чеда!
04 Юни 2009 00:14
Иван Петрински
04 Юни 2009 00:15
За момент помислих да не съм влезнал у в.Атака
04 Юни 2009 00:18
.
04 Юни 2009 00:18
Работата не е смешна.
Онзи ден - Филов и лов на фашисти.
Вчера - Филов и лов на фашисти.
Сега - зверствата на правоверните.
Сами по себе си темите са ценни, интересни и достойни за публикация. Но ако утре и вдругиден се появят още теми за свирепа конфронтация, малко ще почна да се съмнявам...
04 Юни 2009 00:56
Сократе, оня ден имаше статия от някакъв турски историк-как българите били малцинство преди освобождението, после масово избиване на турци по и след освобождението.Днес статия огледало-двата народа си сменят местата.
Един среднообразован човек веднага разбира, че въпросните историци(Петрински и турския му колега) си нямат и понятие от числа.Ей така си нахвърлят едни хиляди и милиони, без да се усетят, че после сметките нещо не излизат.
04 Юни 2009 00:57
Sorry, Сократе, но аз не видях нищо ново по темата, освен последния абзац.
04 Юни 2009 01:01
Това е толкова ужасно, че направо побеснявам от гняв!!
*
Чакам сега FL да обясни как Османската империя е била много демократична всъщност не е имало защо да се освобождаваме.
04 Юни 2009 01:05
Какво против имате статията? Вярно, написана е заради изборите, но как според вас да се проитовейства на безочливата кампания на Ахмед Кючекчи?


На мин ми писна да гледам банерите на Нова Зора за Борисов и Костов - те са изместили даже рекламните карета на букмейкърите, което означава че ОГРОМНИ средства са дадени за тях. Имам усещането, че и капака на тоалетната чиния да вдигна и там ще прочета "Гласуваш ли за Бойко получаваш Костов".
04 Юни 2009 01:06
Само по време на Априлското въстание, и само през пролетта и лятото на 1876 г., от Пловдивско са отвлечени в робство повече от 20 000 жени
Авторе, какви доказателства имаш за това?Това са много хора!Къде са отведени и КАК???Да преместиш 20 000 души през 1876 от едно място на друго, си е голяма работа, и то никой(имам предвид останалият свят да не разбере) да не разбере!
04 Юни 2009 01:13
Авторе, какви доказателства имаш за това?Това са много хора!

То освен да се пита требе и да се чете.
Има свидетелства на очевидци, има анкетна комисия - ма за потурнаците това не е достатъчно - крещи се със страшна сила: "Поименно, поименно".

__________________________________________ _____________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
04 Юни 2009 01:16
не съм съгласен с автора. от това, което аз съм чел (а линия на бизнеса се занимавам косвено с тази част от историята ни) "данъкът" не е бил чак толкова тежък, ако вообще може да се говори за данък. че са се взимали момчета от християни, взима ли са се. но много повече турското/мюсюлманско население се е натискало да си даде момчетата за еничари, т.к. това е било възможност за издигане по служба и печелене на богатство. взимането на деца от подвластни народи е със стара традиция в източната част на средиземноморието - практикувано е много преди турците и арабите.

статията за мен е доста тенденциозна. 35 хил еничари били виновни за демографския срив на бг?! еничари са взимани от цялата империя - все пак помислете, че тя се е простирала от алжир, през египет, грузия, армения до босна.

още много има кво да се каже, ама е късно вече
04 Юни 2009 01:24
Кому е изгодно да се раздухват подобни фашистки и турски истории последните седмици във вестника, точно преди избори?
Май нечии червен електорат трябва да настръхне, а кафявият от друга страна да се заздрави още повече, та да може червено-кафявата номенклатура да продължи да управлява и да дои българина!
04 Юни 2009 01:38
От истината има много смисъл. А някои питат за доказателства от типа да влезе убития свидетел.
И да е ясно, че примълчаването на истината е храна за лъжата. И пак да припомня, че освен кръвния данък става дума за десетки милиони избити българи праз робството, за варварски огромен негоцид извършен от османските терористи, които дишат в страната.
Ако има българи, които осъждат или се подиграват сас статията, или да спрат или да се самозатрият себе си, защото не заслужават гените си. Ако българите ликвидират поне няколко милиона османски терористи имаш шанс да станат ангели. За сега става дума само за подплазмодии.
04 Юни 2009 01:50
mehudi,

Практиката да се отвличат населения в Близкия Изток още от библейско време не е случайна. Чак до 19-20 век и демографския бум, най-важния ресурс в целия свят е количеството хора. Заради техния недоимък са преселвани евреи във Вавилон, негри в Америка и всевъзможни роби в Рим.
През 14ти век по (приблизителни) оценки в трите български царства са живели около 500 000 души. Дори пет хиляди момчета са 1% от тогавашното цяло население и много повече като дял от демографския и трудов потенциал на българите.
В случая не коментираме мотивите на Османската империя, за да търсим нейно оправдаване или осъждане. По-скоро статията е това, че османлиите от един файтон хора през 12ти век днес са 10 пъти повече от нас и повече от всеки друг техен съсед.
04 Юни 2009 02:04
Мдаааа, въпросът не е за време оно.Той бае Стамболов е рекъл:"Кой днеска ще да брани народната ни чест
от нашите тирани, от българите с фес?"04 Юни 2009 02:20
Според мен статията е отговор на онзиденшната изява на турския историк. Който иска може да си го схваща предизборно, разбира се. Но преди изборите всичко изглежда предизборно. Тия въпроси са по-дълбоки от един предизборен момент. Факта, че биха могли да се използват за избори не е основание да потискаме дискусията и да премълчаваме истината.
04 Юни 2009 02:46
Разбира се. Никой не иска истината да бъде премълчавана.
Само дето за цяла година никой не се сети да дискутира фашиските и турските изтъпления над българският народ, та една седмица преди изборите трябва да се търси истината в политически вестник.
Може и да греша за това че тези статии имат 'стягащ' редиците ефект точно върху БСП‌ , АТАКА и‌ ДПС, но съдейки по коментарите вчера и днес надали.
04 Юни 2009 05:34
Вчера Димитри с тютюна и мюсулманите , днес - еничари , оня ден - фашаги , утре може малко за кокалите на Чаплин , вдруги ден за атентата срещу негово светейшество Папа Йоан Павел Втори и тн. до края на света !!
Ами Коминтерна , ами Белене , Скравена , Ловеч , ами всеки околийски затвор след девети септември , ами Национализацията , ами Възродителния процес !!!
Ами разграбването на достиженията на социализъма !!!
А най-добре би било да зададете въпроса - откъде са им на Андрей Райчев и на Кънчо Стойчев парите и дали са платили данъци за тези пари и ако не са да платят и да лежат за малко поне- може и с лек режим !!
04 Юни 2009 05:42
И как да коментира човек подобни...Айде да не казвам какви - не обичам да псувам.
"данъкът" не е бил чак толкова тежък, ако вообще може да се говори за данък. че са се взимали момчета от християни, взима ли са се. но много повече турското/мюсюлманско население се е натискало да си даде момчетата за еничари, т.к. това е било възможност за издигане по служба и печелене на богатство.


Ей сега ще се появят след инструктажа форумните "тюрки" и ще заизсипват "свидетелства" колко щастливи са били всички българи тогава и какви нещастия е донесло Освобождението.
Впрочем, защо само те? Един самозван "професор" - Цветков, отдавна развива тезата, че Освобождението е било...поробване.
04 Юни 2009 05:46
Добре е да познаваме цялата история на България, а не само да се взираме в периода от 1944г. насам, независимо че той най-пряко ни касае. Друг е въпроса дали е подходящо да се обсъжда темата точно сега.
04 Юни 2009 06:17
Статията излиза точно навреме и с приближаване на изборите става все по актуална. Дано се събуди тоя заспал народ и измете турци и комунисти от властта .....
04 Юни 2009 06:19
Е, па...не се гаси туй що не гасне.И е акъл, а не нещо друго, че да моеш го вкара на разните ни там отворковци.
Верно, тоа Петрински еднъж ни убеждавА, че Балканите са биле центърот на средновековната Аврупа, а следующата седмица се кълнеше, че они у Аврупата не били щели и да чуват за наще Балкани, ама тоа път...наш Петрински не само е дигнал адреналино на пурфесори кат брат ми генек, ами е обърнал историята на приказки "а ла Братя Грим".
Аре, за отведените у Константинуполис 325 иляди момци само за една годинка иди-доди...сетащи се от математика кат нищо мое да ни убедят, че даже е възможно и три милиона да са биле.
Ама те тва "Само по време на Априлското въстание, и само през пролетта и лятото на 1876 г., от Пловдивско са отвлечени в робство повече от 20 000 жени." е достойно за награда, пред която онаа на Нобел бледнее.
Така за е, приятели.
Дорде имаме "историци" кат шефа на НИМ и тоа клан Петрински...нивга не ще разберем каква е аджеба истинската история на майка България.
НИКОГА.
04 Юни 2009 06:28
Бай Хасане,
Как ти се струва кръглата бройка от 300000 (триста хиляди) избити тюрки и 1000000 (един милион) преселени тюрки от търновско, софиийско, пловдивско и северно одринско няколко месеца по-късно?
04 Юни 2009 06:33
Между другото съм съгласен с преждеговорищите, че статиите за Филов, вчерашната за америкаския историк от тюркски произход и днешната са си чисти провокации.
04 Юни 2009 06:38
И понеже защото така или иначе у момента гледам мача и пцувам наще за слабата им игра срещу Коста Рика, имам саде една питанка към Ловкия:
Ловкий, ти си умен и харен чиляк.Забелеза ли ка за едното нищо и колко избирателно ма фърлиха у фризеро?
Не, не се оплаквам изобще.Секи весник си има пулитика и е нормално да се заглушава секи неотърващ та сигнал, ама поне да беха го сторили малко по-тарикатски...
***

Редактирано от - sybil на 04/6/2009 г/ 10:19:20

04 Юни 2009 06:45
Бай Хасан е тарикат - приема по-недостоверното и се съмнява в реалното. Популярен демагогски ход за сразяване на опонента, тръгване от уж признаване на тезата му и постепенно внушаване колко невярна е тя.
Друг е въпроса дали е подходящо да се обсъжда темата точно сега.

Добре, но ние винаги сме в някаква ситуация - кога е време дас е говори по тия въпроси?
Мисля, че винаги може - както и винаги може да се използват за създаване на напрежение и развихряне на шовинизъм. Атакистите и депесарите са майстори на това последното.
А авторът не е надминал себе си. Но и тая ниска летва дава възможност за дискусия. Макар че - какво да дискутираш при исторически факти и ясното съзнание какво е коствало това на народа ни?
П.П. Сега, след като в обход беше пусната леката кавалерия в лицето на бай Хасан, чакайте разноплеменните леки стрелци с лък, а към обяд - тежката артилерия на псувачите "тюрки".
04 Юни 2009 06:46
Аааа, Бармалей вече не се лови...

_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
04 Юни 2009 06:48
На автора и форумците които се интересуват мога да предложа да прочетат какво са писали стари китайски летописци за турските степни орди в средна Азия. Турските орди в Средна Азия са се занимавали основно с грабеж и мародерство, китайците са ги наричали степни вълци. След като са приели исляма са тръгнали да го налагат с огън и меч. Турците са нямали своя култура заимствали са и са асимилирали каквото и от където минат (от култура до население).
Както казва форумеца Iwan Wazow:
"османлиите от един файтон хора през 12ти век днес са 10 пъти повече от нас и повече от всеки друг техен съсед."
Рано или късно Европа ще предприеме нов Кръстоносен поход срещу Туркя, това го е знаел много добре и дюмнето Кемал Ататюрк, затова е направил столица за Туркя, Анкара.
04 Юни 2009 06:57
Не знам как успяват каманяките да се правят на патриоти в момента като управляват с мандато на Доги .
А той самият плаши собственио си електорат че " демократите ще правят нов възродителен процес " , в момент в който е в коалиция с истинските виновници за прекръстването им.
Май голема част от населението на нашата Татковина е коджа хахаво щом се лови на тия гимнастики.
04 Юни 2009 07:07
VOCI,
Партията винаги е права, "когато съгреши дори".
04 Юни 2009 07:25
Добре, да приемем, че Историята е спорен документ.Защото борави с дати. И цифри. А , иначе тези така наречени конкректни данни, са именно набухвателя и маята за тестото наречено "История". Според рецептата , която ти харесва, можеш да слагаш повечко годинки, или пък да забравяш толкова , колкото ти е угодно.Важното е тестото да втаса и да стане удобно за употреба.Според твоя вкус , естествено.И ако ти се отдаде шанс да бъдеш за малко Главен готвач, то ти непременно ще вложиш своята рецепта.Ама за малко... Защото никой не е бил Главен, повече от колкото му се полага, в кухнята на Историята...
04 Юни 2009 07:30
Мачот свърши току-що, приятели...утрепаха ни с 3 къмто 1.
А за статията...кой-знае колко йощ за казване нема.
Почнат ли пурфесори кат брат ми генек да задават питанки от сорта на: "какво да дискутираш при исторически факти и ясното съзнание какво е коствало това на народа ни?", не се иска кой знае колкоз акъл да предположиш ква вълна от русокоси умници, гусин Катя Златевци, Метювци или па по рождение дезориентирани кат патриотът КОРК ке последва неговийот светъл пример.
Леки ви нощи.
Я бегам да потушим мъката си от загубата с бубайкова домашна ичкия и с надеждата, че утре Хедо ке разкаже играта на Кобе.
А, да не забравя да ви попитам за n-тий пореден път...некой от вас знае ли оти почти цели три века след падането под османский гнет Хилендарскийот монах се е дивел на желанието на българския народ да се ошлайфа у староелинский?
04 Юни 2009 07:38
Бай Хасане,
Поради същата причина, която кара целиот свет сега (без широките народни маси от руски тюрки) да се ошлайфа в езика на оня англичанин Шекспир.
04 Юни 2009 07:55
И за да не съм голословен /а и понеже защото така или иначе книжката на този велик българин е една от мойте настолни книги/ ке си позволим да ви цитирам един цитат от стр.26 на изданието от лето 1976 на Славянобългарская история:
"Но от що се ти, неразумне, срамиш от свои род и влачиш се на чуж язик?Но са, рече, грци по-мудри по-политични, а болгаре са прости и глупави и не имеят речи политични, за то, рече, лучше пристати по грци.Но вижд, неразумие, от грци има много народи по-мудри и славни.Дали оставя некой гръц свои язик и учение и род, като ти, безумие, що оставлаш?"
О, НЕРАЗУМНИ И ЮРОДЕ...
Каква е таз омраза и жажда за мъст към народ, под чието владичество и след почти цели пет века българите са си запазали идентичността си?
Народ, чиито чада некои българи се опитаха за неколко си 5 десетилетия само да върнат окончателно и безвъзвратно у българскийо им корен.
Не само живите, но и ВСИЧКИ УМРЕЛИ.
О, неразумни....
04 Юни 2009 08:04
Предизборен "османски" гнет....
04 Юни 2009 08:15
Етническите българи в края на Руско-турската освободителна война се изчисляват на около 2.5 млн

Много молим, чичо Фичо да вземе отношение към това число 2, 5 милиона българи през 1878г.
Защото язе съм чувал от други историчари, че сме биле тогаз къде 7 милиона, дори Левски е споменувал това число. Истината преди всичко.
Числото 2, 5 милиона нема да направи омразата ни към османлиите по-голема, нито числото 7 милиона ще я смали
04 Юни 2009 08:24
***

Редактирано от - sybil на 04/6/2009 г/ 10:16:07

04 Юни 2009 08:24
Бай Хасане,
Аз турците не мразя. Но ще се опитам да ти обясня няколко от причините поради, които част от българите мразят турците:
-считането на християнската религия за по-долна от исляма;
-юридическо безправие на християнското население до 20-те години на 19 век и фактическо безправие (на българите) до 1913 г., когато българският въпрос е окончателно решен в рамките на Османската империя и Република Турция;
-грабежите, кланетата и изнасилванията от страна на мюсюлманите към българите;
-отричането и/или умаловажаването на тези факти от страна на съвременните турски политици, историци и много обикновенни турци-форумът е пълен с тях;
-използването от страна на Анкара на българските мюсюлмани и в частност българските турци, като средство за влияние върху българската политика;
-собствената ни човешка (на нас българите) склонност да си мислим, че все някой ни е крив за съвременното положение.
П. П.
Има и още, но не мога да се сетя и напиша всичко.
04 Юни 2009 08:28
Първоначално от немюсюлманските народи в империята от кръвния десятък са освободени единствено евреите.


Леле авторе - ако знаеш какво ти се готви малко по надолу...
04 Юни 2009 08:28
Аз предлагам статията да се приеме само като исторически факт и съвсем да не се свързва със сегашната политическа и предизборна ибстановка. Ясно е, че нашето настояще е следствие на многовековен исторически процес, ама лично аз смятам, че не трябва да се фокусираме толкова на историята. Тя трябва да се приема, като факти, които обясняват защо сме в това положение, в което сме и защо не можем да бъдем като Запада. Но ние не можем да върнем историята назад. Така, че ние трябва да приемем, че ние имаме наше собствено развитие, обусловено от историческото ни развитие и да търсим най-доброто му продължение. От тук сляпото копиране на Запада се видя, че не работи - и всички тези приказки за бели и нормални държави са пълни глупости. Те са имали свое собствено развитие, което ги р довело до това водещо състояние до което са сега.
04 Юни 2009 08:32
ЗИП-е,
Гарамел има хубва препратка под вчерашната статия за един от многото тюркски Божидар Димитров-ци. Гарамела беше последен от изказалите се.
04 Юни 2009 08:40
Ако трябва да избирам между (етнически) мир и истината - избирам... абе всеки да си реши за себе си. А между впрочем за истината никога няма удобен ден - било преди избори или не знам кога си.
*
Не са важни цифрите на Петрински - явлението на девширме-то е бая описано. Впрочем дори са и по-намалени. Османските източници говорят за близо 100 хил. еничари при обсадата на Цариград 1453та - дори двойно по-малко да са били... пак е повече.
*
Явление на български банди нападащи мюсюлмани (темата от вчера) е имало. Но според всички източници - твърде ограничено. Показателно е че Петко Киряков е направил кариера като адвокат именно защитавайки турци в Новоосвободена България - т.е. били са равни пред закона с българите, въпреки желанията на някои за мъст и да им гепят имотите. А Карнегиевата комисия е описала дословно какво е било отношението на Българската армия към турското население.
*
А явлението кръвен данък е несъпоставимо. То е огромно по размери, чудовищно и именно то е причината за възхода на османската държава. Затова сега като се разходи човек из Цариград турците му се струват досущ европейци - има руси със сини очи, червенокоси, бледолики - а ако тръгне към Диарбекир попада на една азиатщина от ниски тъмнички човечета - наследниците на оня войнствен турски етнос, дето със силата на оръжието е наложил религията и името си. Добре че мнустафато кемал избута що може от примитивността им. Въпреки, че напоследък май тая примитивност се завръща...
04 Юни 2009 08:43
Статията е на историческа тематика с подсилващ емоционален оттенък. Самото заглавие иде да ни набие в тъпите глави следните неща:
КРЪВ - човека живее и пренася себе си чрез кръвта. Всеко посегателство върху нея се счита за смъртен грях и се погасява само с кръв;
ДЕСЯТЪК - прогресивна форма на облагане, прилагана от османлиите турци за примамване на феодалите по европейските земи по онова време, въведен и понастоящем в България от тройната коалиция с мандат на етническа турска партия;
НАЙ-ТЕЖКА - дори някои от 4-токласниците знаят, че няма повече от "НАЙ";
ТЕГОБА - задължение, повинност, данък и прен.: голямо тегло, скръб, мъка, страдание;
ХРИСТЯНИ - в случая определено хора, които са (българи и) не-мюсюлмани;
ОСМАНСКИ - османската империя през 17 век далеч надхвърля представата за държава, има нещо, което може накара човеку да се замисли, пък защо все пак е било - Натиснете тук;
ГНЕТ - терор, ярем, робство, иго, хомот, потисничество...
Всичко събрано само в заглавието е достатъчно да накра кой да е българин да срита кварталното куче, но дали това ще му помогне да си оправи държавата?!
Това не е много по християнски някак си в изборно време, кога Доган и без това си плюнчи ръцете, пак да е мандато-държател.
Но така Бай Ганю прави избори...


Редактирано от - Гн Фотон на 04/6/2009 г/ 09:00:35

04 Юни 2009 08:51
Помпаме яко отрочетата на КГБ - ДПС и Атака.
Ама маркуча спукан...
04 Юни 2009 08:53
Браво на автора, статиятта е точно на момента!!!
Нека тези който се чувстват българи добре да си помислят какви дни идват!!!
Въобще нямам предвид да се насажда някаква омраза или нешо такова, пепел ми на устата.Толкова години сме живели и ще живеем мирно и тихо с нашите съграждани с турско самосъзание.Идеята е друга и много проста.Не знам за вас но някой ходил ли е по т.н. турски райони? Ама по навътре!Да казват че ДПС било мафия и т.н., сигурно е вярно, но не се лъжете че електората им е толкова глупав, той не би гласувал ако поне нещо не се правеше за тях! А се прави да прави се!!! има селца с 20 къщи, но чисти, с асфалтирани улици и т.н., просто се вижда че пари се дават и то от държавата.Това е проблема - ДПС с 300 000 гласа или по малко от 7-8 % от гласопосавателите на България, с тази апатичност която имаме ние българите МУ ДАВАМЕ ДА ДОГАН за разпределя повече от 1/3 от парите на държавата.Е ясно е къде ще ги даде, нали не се учудвате че точно на тези който са го избрали и са напълно прави, тъй на тях е обещал, не на нас!!! Това е гадното, но никой не ни е виновен че вместо да гласуваме за някоя пратия без знание кое (добре би било поне да е такава която ще влезе в парламента) ние предпочитаме да се правим на сърдити!!!! ??? на кого!!! НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ!!! А после нма кръчмата псуваме власта и ДПС!!! АМИ ЧЕ ГЛАСУВАЙТЕ БРЕЕЕ!!! КАКВО ТОЛКОВА ЧЕ ЩЕ ЗАГУБИТЕ 30 МИНУТИ ОТ ДЕНЯ СИ!!!
04 Юни 2009 08:54
петрински ако и да има слабости е добър за "вестникарска история", без да заприличва на божо димитров. НО този път се е омазал невероятно. Още от заглавието тръгваме с глупости - десятъкът няма нищо общо с кръвния данък. А пък за цитираните милиони "еничари българи" няма смисъл дори да си губи времето човек да ги оборва. Напомня ми на едно антропологическо генетично изследване, дето се оказа, че половината европа сме потомци на ченгиз хан. И най-лошото е, че пише такива статии в момент, когато атакизма и слепият национализъм само чакат някой да запали искрата. Не че тази статия ще запали огиня, ама е още една съчка в огнището. Аре немаше нужда.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД