:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,669,471
Активни 148
Страници 21,251
За един ден 1,302,066
Наказателно право

Що е самоуправство

В Глава Десета на Наказателния кодекс (НК) са регламентирани престъпленията против реда и общественото спокойствие. Наред с престъплението "хулиганство" (чл.325 от НК) едно от най-разпространените престъпления против реда и общественото спокойствие е и престъплението "самоуправство". То е уредено в разпоредбата на чл.323 от НК.

Чл.1 гласи: "Който самоволно, не по установения от закона ред, осъществи едно оспорвано от другиго свое или чуждо действително или предполагаемо право, се наказва в немаловажни случаи с лишаване от свобода до пет години и глоба до хиляда лева."

На теория за да е осъществен съставът на престъплението "самоуправство" е необходимо деецът да внесе в съществуващото фактическо положение противоправна промяна. Като това трябва да стане самоволно и под предлог, че осъществява едно оспорено му от другиго право. Извършване на престъпление по чл.323, ал.1 от НК ще е налице и тогава, когато претендираното от дееца право на собственост върху конкретно определена вещ бъде оспорено от владелеца на тази вещ и деецът отнеме владението върху вещта в отклонение от установения законов ред преди разрешаването на спора върху нея с влязло в сила решение.

На практика това означава например някой да сложи ограда на дворно място, за което спори със съседа си. Или съсобственици на търговски терен (например базар) докато спорят за квадратни метри от терена, да започнат да спират тока и парното на конкурента.

За да е налице престъпление "самоуправство", случаят трябва да е и "немаловажен". Т.е. да е налице сериозна обществена опасност и да са нанесени значителни вреди.

Законът съдържа и една поощрителна норма. Според чл.323, ал.3 от НК: деецът не се наказва, ако след предупреждение на съответния държавен орган незабавно възстанови първоначалното фактическо положение. Но привилегията отпада, ако отново извърши същото самоуправство.

В НК има и един по-тежко наказуем състав на самоуправството. Според чл.323, ал.5 престъплението е осъществено чрез сила или заплаха, наказанието е лишаване от свобода до шест години. А в наказателното право престъпленията, които се наказват с над 5 г. затвор, се наричат "тежки престъпления".

Престъплението "самоуправство" е от общ характер. Това означава, че задължително трябва да се проведе досъдебно производство - разследване под ръководството на прокурор. Според действащия НПК за самоуправство се провежда полицейско производство като форма на разследване. Компетентен да извърши полицейско производство е дознател от МВР. Но когато случаят представлява фактическа или правна сложност, прокурорът може да нареди провеждане на предварително производство (следствие) от следовател. И в двата случая е необходимо наличие на законен повод. Най-често това е съобщение до прокурора, дознателя или следователя за извършено престъпление. Съобщението може да се подаде от всяко лице: пострадалия от самоуправството, трети лица, полицейски служители и т. н. Освен законен повод обаче трябва да са налице и достатъчно данни за образуване на наказателно производство. След като делото е от общ характер, цялата доказателствена тежест се поема от онези, които защитават публичния интерес - прокурорът и дознателят (съответно следователят).
34273
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД