:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,284,718
Активни 157
Страници 31,360
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

В ГЕРБ има много слаби хора, които са влезли с някакви интереси

Прегръдката на ДПС и БСП в смесените региони все още е много силна, казва координаторът на партията в Търговище и депутат Лили Боянова
снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Лили Боянова
Лили Боянова е родена на 17 февруари 1964 г. в с. Габрица. Завършила е "Стопански и финансов контрол" в ЮЗУ "Неофит Рилски" и "Счетоводство и контрол" във ВТУ "Св.Св. Кирил и Методи". Работила е в сферата на застраховането и презастраховането. В момента е областен координатор на ГЕРБ-Търговище, депутат и член на бюджетната комисия.

----------

- Г-жо Боянова, как се стигна до загубата на общински съветници на ГЕРБ в Попово - от 6-има останахте само с 2-ма?

- Още първите месеци след местните избори през 2007-а съветничката на ГЕРБ Милена Иванова се обяви за независима. Така и не разбрахме мотивите й, но тя излезе с позиция в местния вестник в Попово, финансиран от общината, че имала проблеми с другите общински съветници от ГЕРБ и не иска да е в тази група. Нормално е една нова партия, която иска да има ред, да потърси отговорност на този, който е станал независим. Затова Изпълнителната комисия (ИК) взе решение тя да бъде изключена от ГЕРБ. Групата ни след това продължи да гласува единно, но не срещу определени идеи, а срещу определена политика, в случая водена от кмета Людмил Веселинов. Той е на поста вече 5-и мандат и прокарва политиката си чрез Общинския съвет и двете си сдружения, едното от които е "Антола 2006". ГЕРБ е против тази политика, която не е в интерес на гражданите.

- Явно обаче не успявате да й противодействате. А гражданите избраха ГЕРБ, за да разбие именно статуквото.

- Точно така. Но какво се оказа впоследствие? След изключването на Иванова излязоха няколко човека, които обвиниха областното ръководство на ГЕРБ, че това е станало без съгласието им. Оттам групата на ГЕРБ от петима души се разцепи. Първи излезе д-р Иван Димитров - на него кметът му предложи да оглави общинската болница и той като хирург прие. После друг от съветниците ни напусна, защото по медиите писаха, че има явочна квартира. Човекът се обиди и реши да напусне ОС. Най ми е болно за четвъртия съветник Илиян Илиев, който е и общински ръководител на партията. Според мен той се повлия от това, че е зависим от общината, тъй като е на заплата там. Малко или много, ако не слуша...

- Какво ако не слуша, нали ще продължи да е общински съветник?

- Ще продължи, но така или иначе той се повлия от по-голямата група, която подкрепя политиката на кмета. По този начин по-голяма част от групата ни мина в лагера на кмета.

- Как си го обяснявате? На какво се дължи това?

- В един малък град това може да стане много лесно. Хората се познават, зависими са един от друг. Къде роднини, къде приятели, могат да бъдат и в определени икономически взаимоотношения. Правят си услуги един на друг. Това важи и за много други малки градове. Но искам да ви кажа, че няма нищо случайно. Това бе организирано, защото кметът има нужда от общински съветници, които да гласуват като роботчета.

- В крайна сметка как ГЕРБ-Попово може да преодолее разцеплението на "добър" и "лош" ГЕРБ?

- Няма "добър" и "лош" ГЕРБ. ГЕРБ е един и хората в ГЕРБ са тези, които се съобразяват с правилата, с устава, с политиката на ГЕРБ.

- Това звучи като "Който не подкрепя дадено решение, да си ходи".

- Не е така. Всеки трябва да се съобразява с политиката на партията. Не може ти да твърдиш, че си от ГЕРБ, а да афишираш друга политика. Значи ти се съобразяваш, затова си в тази партия. Ако не се съобразяваш, по-добре излез, няма смисъл да стоиш в нея.

- Напоследък скандалите в ГЕРБ станаха много - изключени бяха кметът на Горна Оряховица и общинска съветничка в Пловдив, ръководителят на ГЕРБ "Красно село" пък разкритикува авторитарния стил. Едва ли за това са виновни само външни лица?

- Не мога да говоря с подробности за другите градове. Членството в партията е по желание и по убеждение. На упреците към ръководството мога да кажа само едно - това ръководство спечели на ГЕРБ 5 изборни победи. Това, което се забелязва като тенденция, е, че има хора, дошли в партията заради интереси, гледат на организацията като на бюро по труда. Специално в Попово проблемът е изкуствено създаден, като се пускат няколко човека в медиите да разпространяват неверни информации. Те упрекват ГЕРБ защо областният управител не бил примерно от Попово. Какво значение откъде е? Той трябва да отговаря на определени условия, а не да е от еди къде си. Ние в Попово с 6 човека не можем да прокараме политиката си, можем само да даваме конструктивни предложения. Но знаете, че те се приемат с мнозинство. А мнозинство на ГЕРБ не може да стане нито в Търговище, нито в Омуртаг, нито в Опака. Макар изпълнителната власт да е на ГЕРБ, цялата област реално се управлява от ДПС и БСП.

Знаете, в смесените региони политиката на ДПС и БСП е много по-активна и там се влагат огромни финансови ресурси, за да се запази статуквото. Прегръдката на ДПС и на БСП в смесените райони все още е много силна, но това не означава, че ако хората искат да се измъкнат от нея, няма да могат. Напротив - могат, защото с всеки вот се вижда, че електоратът на ДПС и БСП намалява. Част от него първо се вля в НДСВ, сега друга част се вля в ГЕРБ, защото хората искат нещо ново.

- Т. е. изходът е избори?

- За да се промени ситуацията, трябва да се смени местното управление. Ако не успеем да вземем властта, няма защо местното население да се сърди на ГЕРБ. То трябва да проумее, че с хора, които години наред са провеждали дадена политика, не могат да се правят реформи. Според мен голяма част от хората, с които аз съм разговаряла, се борят срещу статуквото. Неслучайно точно в Попово имахме 6 избрани общински съветници, при положение че в Търговище са 4-има. Това означава, че има гражданско общество в Попово, че хората са гласували за партията, а не за личности.

- Как бихте могли да задържате хората си, да ги направите по-устойчиви на съблазни?

- Има методи, с които биха могли да се задържат. Но първо трябва да се промени избирателният кодекс. Например в него се включи клауза, че не може общински съветник, избран от една партия, да става независим. В парламента вече се прие такова условие.

- Но за местната власт май няма да има подобно условие?

- Не мога да коментирам избирателния кодекс, защото не съм в работната група, която го готви. Но тези неща не се случват само в нашия регион. Така че колегите сигурно го имат предвид и се надявам да го приемат. Човек трябва да бъде лоялен към партията и хората, които са му гласували доверие, защото той иначе подменя вота на избирателите.

- Какъв извод си правите година след управлението на ГЕРБ. Коя е най-голямата слабост?

- Слабостта е, че има много слаби хора в партията, които са влезли с някакви интереси, а не за да работят за промяната. Просто явно хората са податливи на предварителни зависимости, които са имали. Не може, когато видиш човек, да кажеш: "Той е изключително почтен, никога няма да се поддаде на влияния." Мисля, че почти няма такива хора или ако има, много трудно може да ги намериш и трудно те биха поели ангажимента да станат лице на дадена партия. Хората не можеш да ги избираш. Когато се отнасяш към тях с доверие и установиш в един момент, че то не е оправдано, се разочароваш. Въпрос и на подбор е, но не можеш да кажеш кой какъв човек е само като го гледаш на външен вид. Просто и ГЕРБ няма как да избяга от властогонците. Всяка нова партия се сдобива с такива членове, които влизат с някаква лична цел. Когато има лични интереси, много трудно може да се намери консенсус.

- Готви ли се вече ГЕРБ за изборите?

- Нормално е да се готвим. Но първо искам ИК да излезе с решение кои ще влязат в новите общински ръководства. Аз нито съм номинирана за общинско ръководство, нито съм пожелала, но това не означава, че като депутат съгласно устава няма да бъда в областното ръководство. Чак тогава може да се направи събрание, на което да се набележи план-програма за местните избори.

- Има сигнали, че вие може да бъдете сменена като областен координатор на партията в Търговище заради проблема в Попово.

- Четох, че имало такива сигнали. Тези неща явно са интересни на медиите. Но не мога да коментирам, преди ИК да вземе решението си, което ще приема. Ръководството е много добре запознато със случая и очаквам скоро въпросът да бъде приключен. Да бъдеш областен координатор е изключително голяма отговорност. Дали аз ще съм координатор, или само член на областното ръководство, няма значение. Аз съм влязла в ГЕРБ заради промяната и ще продължавам да работя за нея.

- Но ако бъде преизбран човекът, ще е знак за добре свършена работа.

- Така е, но който и да бъде избран или преизбран, това означава, че му дават права, но и повече отговорности. Защото с новия устав се дават повече права на общинските ръководства да взимат решения, но отговорността ще я носи координаторът.
16
4846
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
27 Юли 2010 20:34
Битката за връщането на Държавата на гражданите няма да е никак лека... И няма да приключи с това правителство
27 Юли 2010 22:06
Пламен Пенев мили ,
Кога го стигна туй , изключително прозрение , в Братко ? ...

Редактирано от - beagle на 27/7/2010 г/ 22:07:22

28 Юли 2010 01:33
Не е така. Всеки трябва да се съобразява с политиката на партията. Не може ти да твърдиш, че си от ГЕРБ, а да афишираш друга политика. Значи ти се съобразяваш, затова си в тази партия. Ако не се съобразяваш, по-добре излез, няма смисъл да стоиш в нея.


Аз пък си мислех, че в едно демократично общество - хората трябва да могат свободно да изразяват мнението си, а не да изпълняват команди, против убежденията си защото са влезли в някаква партия... За сравнение при никоя друга партия /с изкл. Атака/, критиката от страна на съпартийци не се счита за предателство и не се наказва с изключване на членовете по тази причина... ТЕ двете подкрепящи се политически субекта явно не случайно са заедно - май скоро време ще се обединят в едно цяло...
28 Юли 2010 04:52
В ГЕРБ има много слаби хора, които са влезли с някакви интереси


Те за това останалите са милиционери.
Да ги ловят и изправят тутакси пред правосудието.
28 Юли 2010 10:20
В ГЕРБ има много слаби хора, които са влезли с някакви интереси

В същност - много точно казано. Някакви!
Досега бяха с определени - да се пребара това, това и това.
За орицата от по масовата сурватка - някакви.
Ще рече - квот падне!
28 Юли 2010 11:36
Вие колеги сте умни момчета и момичета и сами ще прецените. От мен - няколко цитата от горната дописка, почти без коментар.
-"Групата ни след това продължи да гласува единно, но не срещу определени идеи, а срещу определена политика..."
-"Според мене той (общинският съветник - б.м.) се повлия от това, че е зависим от общината, тъй като е на заплата там."
-"Няма "добър" и "лош" ГЕРБ. ГЕРБ е един и хората в ГЕРБ са тези, които се съобразяват с правилата, с устава, с политиката на ГЕРБ." (б.м. - из стихотворението на Хр. Радевски "Към Партията" - "Аз знам, аз вярвам, че си права, когато съгрешиш дори."
-"Но първо искам ИК (това трябва да е Изпълнителна Комисия, т.е. централен орган на Партията - б.м.) да излезе с решение, кои ще ВЛЯЗАТ в новите общински ръководства. ...но който и да бъде избран, или преизбран..."
-

Редактирано от - селяк на 28/7/2010 г/ 14:17:01

28 Юли 2010 12:53
Пламен Пенев, битката за връщането на Държавата на гражданите ще започне след това правителство.
28 Юли 2010 13:13
Това не е ли Лили-ола таз дишица герберова, умницата на чичко
28 Юли 2010 13:27
В ГЕРБ има много слаби хора, които са влезли с някакви интереси


По-скоро в ГЕРБ има съвсем малко хора, които не са влезли с някакви интереси.
28 Юли 2010 14:22
А бе то в другите партии, всичките едни такива идеалисти, алтруисти, "света вода ненапита" в човешки образ ! Мани, мани ...


Стига тъп майтап, колеги - интересно, преди ГЕРБ да спечели изборите, кой оглозга България до шушка за тия 20 години ? Марсианците, а ?
28 Юли 2010 15:08
Селяк мили ,
Добави към колекцията си , само в туй : "В ГЕРБ има много слаби хора , които са влезли с някакви интереси" ... То в стига ...


Редактирано от - beagle на 28/7/2010 г/ 16:18:29

28 Юли 2010 16:00
Марсе,
така си е. Партийци стават тези, които искат да глозгат България, а не да я изграждат. 20 г. я глозгаха, но още има за глозгане, щом се цвъкат една след друга нови партии и движения. И герб не прави изключение. Една птичка, дори и тя да е ББ, пролет не прави и не е слънце да освети всички крадливи ръчички на съпартийците си.
28 Юли 2010 16:31
Това не е ли Лили-ола

Васуки,
ц!
Визираното от теб се обявява за -психо анал и тичка.
28 Юли 2010 16:49
Adolff,
то хубаво ще започне връщането на държавата на гражданите, ама какво ще си върнат е въпроса? След тия за връщане ще има налъми само
28 Юли 2010 18:23
Пламен Пенев, битката за връщането на Държавата на гражданите ще започне след това правителство.

И кой ще я води - скоро ли ще се роди? Защото втори ББ и Цветанов едвали заслужаваме при лекотата с която се маскарят от цялото парто-котило кражбократи.

Редактирано от - Езоп на 28/7/2010 г/ 18:24:15

07 Ноември 2010 20:05
Верно е, че в ГЕРБ се присламчиха хамелеончета с досиенца и го направиха да отърват панделариума и ако г-н Борисов не желае да се излага с такива хора които са работили и работят в системата на МВР единствено за далавера и избиване на комплекси би трябвало да ги ориентира към военен съд.
Ако има интерес мога лично да му представя доказателства щото и пред тях го чаках и два пъти в приемна ходих.

с уважение; Мурджо
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД