:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 396,142,574
Активни 150
Страници 29,724
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Има поне дузина чиновници без дипломи в еврозвената

Хората трябва да мислят за предсрочни избори, казва политологът Валери Жаблянов
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Валери Жаблянов
Валери Жаблянов е роден през 1965 г. в София. Завършил е политология в СУ. Доктор е по политология. Специализирал е по програмата "Фулбрайт" в САЩ. Член е на Националния съвет на БСП.

---------

- Г-н Жаблянов, продължава ли да бъде печеливша за БСП коалиционната формула, след като Изборният кодекс въвежда утежняващи за коалициите условия?

- Избирателният кодекс не е оня фактор, който ще попречи на партия като БСП да се яви на избори и да ги спечели. Най-малкото защото от гледна точка на класическите политически партии БСП остана единствената в страната със структури, представителство, местни органи. От тази гледна точка БСП не се притеснява от формата, в която трябва да се яви на изборите, и от коалиционните формати. Въпросът за нас е кандидатите да могат да представляват интересите на гражданите.

- Защо й е на БСП коалиция и дали тя не я извинява за липсата на по-ясна идентичност или липсата на по-ясно поети ангажименти?

- БСП има най-ясната идентичност от всички политически партии. Тя знае, че е социалистическа партия.

- Но само когато е в опозиция. Иначе започва да изпълнява десни мерки?

- Няма десни мерки. По време на тройната коалиция няколко пъти се увеличиха доходите на всички българи. Това не е дясна мярка. В момента сме в мизерия. И това е очевидно. И никой не може да го опровергае, дори премиерът с неговия артистизъм. Най-вредно е, когато в политиката се говори с клишета.

- Нали не искате да кажете, че тройната коалиция водеше само крайно социална и лява политика?

- Искам да кажа, че БСП в рамките на тройната коалиция е намирала пътищата да води своята собствена политика. И мисля, че го правеше успешно. Но това е дотук. Мисля, че за година и половина имаме възможност чрез метода на сравнението да установим кой къде е в пространството. Защото, ако нещо интересуваше българите през всички тези 20 г. на промени, беше дали те живеят по-добре. Да имат свобода да пътуват, да изразяват мнението си, да имат приличен жизнен стандарт, да могат да ползват свободното си време като европейски граждани. Но това, което виждаме в момента, е точно обратното. Затъваме в мизерията, все по-малко пътуваме, все по-малко неща можем да си купуваме. И на всичко отгоре ни отнемат и политическите свободи чрез Изборния кодекс. Налице е последователен стремеж от страна на ГЕРБ да се задържат във властта чрез недемократични средства, чрез ограничаване на демокрацията. Изборният кодекс е израз на това разбиране.

- И все пак защо, от една страна, БСП е структурирана като коалиция, от друга - тя се нуждае от други нови коалиционни партньори, за да упражнява властта? Има ли нужда левицата от нов партньор за властта, или ДПС остава дежурният заподозрян?

- Вашият въпрос предполага някакъв отговор, в който ДПС играе по-особена роля. В политическото пространство и в демокрацията коалициите, както показва цялата европейска политическа практика, са нещо естествено и напълно възможно. През изминалия управленски мандат в общественото мнение се насади лошо отношение към коалициите. А в условията на демокрация коалицията е основно средство за управление. Ние си затворихме пътя към създаване на ефективно управление с всички тези негативни квалификации. Затова сега правителство, което по същество е коалиционно, между "Атака", "Синята коалиция" и ГЕРБ, се представя пред гражданите като еднопартийно, даже еднолично, за да може да поддържа настроенията, създадени преди година и половина в общественото мнение. Това правителство и стилът на поведение на премиера, който се държи като малко диктаторче, защото не може да се разгърне като голям диктатор, издават ясно характера на управлението, към което се стреми ГЕРБ. Мисля, че тук е голямата роля, която БСП е призвана да играе, а именно да покаже на българското общество какво представлява и как изглежда това правителство. Това управление се характеризира с личните капризи на премиера, с удара върху представителните институции, с тежка преса върху средствата за масова информация, ограничаване на политическите права на гражданите, които не могат да си избират кметове, ако са 150 души в селото.

- Следващата година ще бъде изборна. Отново ще станат актуални видеоклиповете. Смятате ли, че клипът с брадвата ще е пак актуален, и какво може да е посланието този път: "Гласуваш за Бойко Борисов, получаваш..."?

- Брадвата е настоящото правителство. То е брадвата върху БАН, върху българската духовност, брадвата върху университетите, брадва върху доходите. Мисля, че вече няма разумен българин, който да не го е разбрал. Никой няма да получи за Нова година бонуси и тука лъжат най-безсрамно и финансовият министър, и министър-председателят, който твърди, че в САЩ нямали такава практика. Всички фирми раздават бонуси в края на годината, даже станаха световноизвестни бонусите на банкерите в САЩ. Но не политическата пропаганда решава изхода от изборите. Тя може да помогне на един режим да се задържи, като този на Борисов. Защото, ако той не разчиташе на политическата пропаганда, досега да е паднал три пъти. Защото, ако след него не ходеха телевизии да го снимат как реже ленти на обекти, които са финансирани от предишното правителство, за което пък той твърди, че подписали договори, които не били обезпечени, Борисов с цялата си управленска безпомощност днес щеше да бъде изправен пред собствената си политическа катастрофа. Доколко тя е ефективна, предстои да се види. И затова българските граждани трябва сериозно да мислят върху предсрочни избори. Защото искането за избори ще изпревари политиците и ще дойде от обществото. БСП ще поиска предсрочни избори, защото това управление е заплаха за държавността.

- Ако има предсрочен вот догодина, той кога ще бъде според вас - преди местните избори, по време или след?

- Трудно е да се дават прогнози в тази обстановка. Ние имаме най-непредвидимото правителство и управление в цялата нова демократична история на България. То е свързано изцяло с капризите на министър-председателя.

- Кой може според вас да катализира един предсрочен вот - самото правителство или сили извън него?

- Предсрочният вот може да бъде предизвикан от политическа и парламентарна криза. Ние все още такава нямаме. Но имаме наченките и всички характеристики на кризисното управление, което генерира кризи. Това, което моите колеги наричат скандали, всъщност е характеристика на едно правителство, което се намира в перманентна криза. Защото какво означава висши държавни чиновници да нямат диплома? Това не е скандал, това е израз на кризата на управлението. И не е само тази госпожица, за която премиерът обяснява, че нямал отношение към нейното назначаване. Има още поне дузина чиновници без дипломи.

- Може ли да дадете примери?

- Надявам се разследващата журналистика с всички ресурси, с които разполага, да ги извади. Те се намират там, където се управляват европейските пари. Там са поставени хората без дипломи. И тук възниква големият въпрос какво стана с управлението и усвояването на тези средства, че министърът, който уж се занимава с тези въпроси, обясни колко лошо се управляват тези средства. Но нали за това ви избра суверенът, не да им обяснявате колко лошо се управляват тези средства, а да направите така, че да се усвояват по-добре.

- Скандалът с отзоваването на посланици може ли да доведе до такава управленска криза?

- Не знам. Ако това е скандал, смятам, че в този скандал незабавно трябва да си отиде министърът на външните работи. Той няма какво да прави начело на това министерство със семейството, от което идва. На мен ми е интересно как този министър ще отзове посланик за това, че е бил на работа в българско посолство преди 1989 г. Настоящият министър, както е известно, се е изучил в чужбина на разноските на същата тази държава и е пребивавал дълго време в чужбина със семейството си, които са били дипломати. А от коя Държавна сигурност са били министрите на Борисов? От друга ли? А самият институт в Симеоново, който е завършил г-н Борисов, извън системата на Държавна сигурност ли е бил? Раздвояването по върховете на властта, а оттук и хаосът в управлението, ще доведе до катастрофа, която може да бъде решена само с предсрочни парламентарни избори.
19
8200
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
21 Декември 2010 21:04
Това момче и по лице и по акъл прилича , на Халександър Лилов . Ха сега да ги видим , форумните партийци ...
21 Декември 2010 21:58
По важно е не , че прилича на Лилов, а че анализът му е доста точен.
21 Декември 2010 22:00
човека ми е малко нещо батко, но при все че е мноого мазен, не намирам очеизвадна системна или логическа грешка в твърденията му.
21 Декември 2010 22:42
Типичен номенклатурен изрод. Да!
21 Декември 2010 22:51
Това му диктуват интересите - това казва.
А водата, която поскъпва, той ли ще ми я плати или бившия зам.министър на МРРБ настоящ депутат от БСП - Димчо Михалевски?
21 Декември 2010 23:13
Клати се, клати се...
БСП да стягат редиците, че още на пролет, (като падне тирана) ще трябва да съставят собствено правителство...
21 Декември 2010 23:57
БСП ще поиска предсрочни избори, защото това управление е заплаха за държавността.


Бързайте, бързайте доган ви чака.
22 Декември 2010 00:05
това управление е заплаха за държавността.

Нтц,
Това управление е заплаха преди всичко за Еволюционната Теория.
------
Никъде другаде, в наши дни, не може да се наблюдава подобна концентрациа на питекантропи и австралопитеци, и ествения им хабитат.

Редактирано от - intel_inside на 22/12/2010 г/ 09:00:57

22 Декември 2010 01:11
.
22 Декември 2010 09:24
Голям майтап. Нямало логически грешки. Ами какво е твърдението , че без мрежата на ДС външната политика на Б-я е невъзможна и че министърът трябва да подаде оставка в случая?
22 Декември 2010 12:41
Това е факт приятелю.
Ако се загледаш в думите на бойко - излиза че кадровите офицери от вътрешния репресивен апарат са "ангели небесни" докато сътрудниците на Държавното Разузнаване - църни дяволи.
герберашка логика без съмнение.
22 Декември 2010 14:12
Ами какво е твърдението , че без мрежата на ДС външната политика на Б-я е невъзможна

Нещо като идеята, че без милиционери няма неонатология
22 Декември 2010 14:25
Калки
22 Декември 2010 15:19
Защо когато някой е в опозиция обикновено говори верни по-конкретни неща, а когато е на власт говори общи приказки?
22 Декември 2010 17:03
Хей, низши духом! Като нямате какво да възразите по същество, веднага плювата в посока "Що биете негрите?" и "Ти са педерас!"
Ако имате акъл, опровергайте го!
22 Декември 2010 17:15
Защото "спонсорите" ще останат без папкане и ще го изритат от властта моменталически.
22 Декември 2010 18:02
Интересна работа - комунетата толко мразят "хамериканците" пък все напират там да учат
Що не в Москва и Пхенян бе другари?
23 Декември 2010 01:08
Сигурно защото пък доста антикомунисти се изучиха в СССР по времето, когато за другите и това не беше достъпно
26 Декември 2010 14:38
както се казва от устата на автора в божиите уши!!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД