:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 396,315,078
Активни 164
Страници 20,283
За един ден 1,302,066
есе

Защо не се усмихваме?

Знам, че някъде по света има мои сънародници, които работят, мислят, творят, мечтаят и сбъдват мечтите си. Защото те са част от нормалния живот
Вени Марковски
Замислих се защо е толкова трудно да се обяснява на моите сънародници случващото се в света. Вярно е, че аз съм се променил доста (смея да твърдя - в положителна посока), но нали и България се променя? Или може би не се променя достатъчно? Или може би страната се променя, но въпреки липсата на промяна в бита и душевността на българите?

Има няколко много характерни неща, които различават западните/другите цивилизации от българската. Не съм убеден дали ще изброя всички, както не съм и убеден, че мога да ги степенувам по важност, но нека опитаме (и да ме прощава Кирил Христов, но не мога да стигна до неговото "Ад в рая" - все още):

- У нас липсва връзка между труд и заплащане - нашенецът пита "Колко ти плащат", а не "Колко изработваш". Той не може да разбере каква е връзката между труда и заплащането, защото при комунизма само частниците - при това на черно - успяваха да изработят парите си, а другите си ги получаваха.

- Да не говорим за това, че изобщо не му е работа да знае колко изработват хората, а по-скоро трябва да се интересува от това не дали той получава колкото другия, а дали работи достатъчно добре, за да получава още повече.

- Нашенецът не се усмихва. Преди няколко седмици бях в Би Ти Ви - дори на водещите им направи впечатление и Анна Цолова ми направи забележка "Много се усмихваш".

- Нашенецът обича да си прави дебелашки шеги с другите. За да се засмее доволно, шегите трябва да имат и сексуален подтекст, от който да става ясно, че българките са най-красивите, а българите - най-надарените мъже. Но не на света, а на Балканския полуостров, защото светът е голям, а Балканите си ги знаем.

- Нашенецът предпочита да ходи намръщен по улицата, а на въпроса "Как си?" да отговаря "Горе-долу". Което, разбира се, е лъжа - все някой е горе, а друг - малко по-надолу.

- Нашенецът отговаря на въпроса "Какво правиш?" с "Нищо". Е, като не прави нищо, защо иска нещо (хубаво) да се случва?

- Нашенецът инстинктивно мрази онези, които са успели повече от него. Той не се сравнява с тях по способности, а на принципа "откъде накъде той ще е по-успял от мен" слага себе си на едно ниво с всеки друг. През 1999 г., когато пуснах своя първи блог (когато още нямаше дума "блог"), Митко Ганчев написа едно мнение, което - за съжаление! - не само все още е актуално, но има шансове да остане актуално за вечни времена, защото то се отнася до психиката на българина и преди не само векове, а дори хилядолетия :)

- Нашенецът произлиза от малък, но много силно комплексиран народ. Комплексите идват от "славното" минало, което не е подплатено с нищо в днешно време.

- Нашенецът предпочита да живее в историята, отколкото в настоящето. В един разговор на тема "защо сме на това дередже" винаги ще се намерят хора, които да напомнят за турското робство, за комунизма, изобщо - за историята. Но никой няма да иска да каже защо не прави нещо, за да се промени настоящето. Всички велики моменти на нашенеца са в миналото. Всички тегла - в настоящето.

- Нашенецът по никакъв начин не може да приеме, че друг нашенец е по-кадърен, по-умен, по-работлив. Ако той чуе похвала от чужденец по адрес на някого, то реакцията е "Кой, бе? Този ли е по-добър? Аз го знам, бе! Нали братовчедка ми е била в един клас със сестра му!"

- Нашенецът не разбира живота в чужбина, особено на запад от Белград и на изток от Истанбул. Но нашенецът никога няма да си го признае, защото той винаги има мнение за всичко, което мнение е единствено правилното, разбира се.

- Нашенецът предпочита да живее с клишета за чужденците, защото така се самоуспокоява, че "и при тях има проблеми". Нашенецът отказва да разбере, че "техните" проблеми се решават, докато нашите се задълбочават.

- Нашенецът не вижда бъдеще за себе си или за децата си в България. Както навремето се казваше "Учи, мама, за да не работиш" (само се замислете над това пожелание!), сега се казва "Иди навън, за да успееш".

- Нашенецът в чужбина престава да бъде нашенец и бързо се адаптира към новата среда, в която нашенските номера не минават. Учудващо лесно е да се спазват законите и правилата на обществото... когато има общество, което те кара да ги спазваш.

- Нашенецът иска държавата да му решава всичките проблеми. Същата тази държава, която той псува под път и над път за какво ли не.

- Нашенецът иска да надхитри всички останали. Той отказва да разбере, че в желанието си да прецака околните той прецаква най-много себе си.

- Нашенецът обича интригите и това особено си личи сред хората, които живеят у нас, но имат взимане-даване с чужденците. Погледнете отношенията ни с Европейския съюз и институциите на Съюза. Нашенецът все още си мисли за Брюксел като столицата на нещо, към което България не принадлежи. Колко често се чува - по медиите, на срещи във ведомства, институции, от политиците: "Какво ще кажат в Брюксел".

- В отношенията си с ЕС нашенецът е като смутен гост, който е събул цървулите на входа; на чорапите си има дупки, през тях прозират немитите пети и пръсти... само за да разбере, че всъщност всички други са с обувки.

- Нашенецът не иска да си признае, че някога е носил бели чорапи (защото миналото е винаги славно, нали?). Това пак е израз на комплексарщина - да отказваш да признаваш верни факти.

- Нашенецът спори, но не защото мисли, че е прав, а защото е убеден, че другият не е прав.

- Нашенецът си подрежда дома, но продължава да не иска да има нищо общо с подреждането на общия дом - улица, квартал, град, държава.

- Нашенецът иска някой друг да дойде и да го оправи. Той иска да живее по-добре, но е нещастен, защото непрекъснато му казват, че това си зависи от него. Той не иска качеството на живота му да зависи от него, а от някой друг - цар, генерал, пъдар...

- Нашенецът се страхува да поема инициативата за дела, които изглеждат "глупави" в очите на другите нашенци. Той не знае, че най-доброто нещо е да правиш нови грешки, и затова предпочита да повтаря същите стари грешки.

- Нашенецът предпочита да гледа сеир, вместо да участва в него.

- Нашенецът усеща, че "западняците" го гледат с недоумение, но вместо да се амбицира, се дразни и с думите "Ще им покажа аз на тях!" той се затваря в себе си и гледа сърдито към тях с мисълта "Аз ги спасих от турците през XIV век, а те не са ми достатъчно благодарни..."

- Нашенецът се сърди, когато някой прави обобщения за него. Той винаги е готов да се оправдае с думите "Аз не съм като тях".Този списък може да продължи още - предполагам, че приятелите от Facebook (Марковски е написал текста в резултат на дискусия в социалната мрежа, б.р.) ще го разширят, както предполагам, че много от тях няма да се съгласят с написаното. Но аз не пиша така, че да се харесвам на 100 % от читателите. Дори и не се стремя към половината от читателите. Аз пиша, защото знам - там някъде, по света, има мои сънародници, които не са "такива". Които работят, мислят, творят, мечтаят и сбъдват мечтите си. Защото те са част от нормалния живот. Хора, които се усмихват, а не се надсмиват. Хора, които са щастливи, защото някой друг е направил нещо хубаво. За тези хора аз съм готов на всичко - защото без тях светът не просто няма да е същият, а ще е много по-тъжно място за живеене.

Аз искам всеки нашенец да има възможност да поживее по-дълго време сред нормални хора, в нормални общества. Искам онези нашенци, които са кадърни, да успяват още повече. Искам онези читави хора, които по една или друга причина са в България, да успеят да наложат нормалните правила на поведение в обществото. Искам хората силно да обичат, а не силно да мразят.

Да, знам, че много искам, но като си помисля - наистина ли толкова много искам? Или просто нашенецът е свикнал да се задоволява с малкото, защото не полага никакви грижи, за да го постигне.

Аз не съм намерил своето спасение, като съм отишъл да живея в чужбина. С Митко Ганчев в продължение на 15 години работихме това, което искахме - направихме фирма, започнахме от нула, докарахме на десетки хиляди души интернет достъп, участвахме в някои от най-интересните моменти от развитието на страната. Сега продължаваме - всеки по своя път, но и заедно, в "Интернет общество - България" да се радваме на живота. Защото - за разлика от Никола Вапцаров - аз не се гледам с живота под вежди и строго. Тази борба с живота не носи нищо добро. В живота ние трябва да се обичаме, да се подпомагаме един друг, да насърчаваме предприемчивите... а строго трябва да гледаме към онези, които искат да ни излъжат, да ни прецакат, да ни "минат".

Трябва да разберем и приемем факта, че светът се движи напред и нагоре, а не назад и надолу - както ни се струва, като гледаме нашето дередже. И да се стремим към истинско щастие, а не към простото очакване на смъртта в комфортна обстановка.

Да се усмихваме, но не когато ни е смешно, а когато искаме да подкрепим - някой до нас или дори нас самите. Защото една приятелска дума и подадена ръка са важни за онзи, който ги получава, но още по-важни за онзи, който ги дава.
Flikr, сайт за споделяне на снимки
-----------
648
11797
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
648
 Видими 
25 Февруари 2011 20:06
Аййййй, ох, олеле! Виждам на хоризонта една малка армия лузъри да идва и ще стане страшно За есето и особено за смелостта да се публикува точно тук

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
25 Февруари 2011 20:17
Вени, къде намираш толкова вкиснати българи?
25 Февруари 2011 20:20
М-да.
Двама, които смятат за много умно да поучават другите, давайки за пример себе си.
Само да попитам Вени и Манрико - господа, вие не сте нито Стив Джобс, нито Лий Якока, нито Айнщайн, ако не греша?
Някак лековато стои да давате себе си за пример за успех, еталон за подражание и алтернатива на българския "лузър", не намирате ли?

Редактирано от - popangelov на 25/2/2011 г/ 20:21:03

25 Февруари 2011 20:23
Замислих се защо е толкова трудно да се обяснява на моите сънародници случващото се в света.

И защо човечето е решило, че то трябва да ОБЯСНЯВА случващото се в света?
Преди имаше БКП -тя казваше кое какво е. Сега има ББ - той е носител на истина от последна инстанция.
А тук се пръкнал нов кандидат месия.
Пък хората не щат да слушат НЕГОВИТЕ обяснения, предпочитат сами да се ориентират в света.
Колко горчивина има в страданията на манерките на прехода, че малцина ги слушат...
Ако казват нещо умно - хората ще ги слушат.
Ако умеят да лъжат - пак ще им вярват.
Но явно ни знаят нещо умно, ни могат да лъжат.
И си вдигат палчета един лузър на друг - обявявайки за изпаднали тия, дето се смеят на акълчето им.
П.П. Е, Сократе, ти говореше за някакви, дето обиждат народа. Какво ще кажеш за това пуберско излияние:
[/quote]Аз искам всеки нашенец да има възможност да поживее по-дълго време сред нормални хора, в нормални общества.

Тъй! Нашенецът да живее сред нормални - защото не е нормален???
Мисля, че има някои неморални, считащи се за нормални. Но не е нашенецът.
------------------------------- --------
Блогът на Генек

Редактирано от - генек на 25/2/2011 г/ 20:27:51

25 Февруари 2011 20:31
генек бе вярно пълно лузъри.. и не ги слушаме като обяснявааат а пък живеят в Аризона!! А ние не се впечатляваме че те НЕ СА ЛУЗЪРИ! е , спокооо не сте бееее.. постигнали сте своята Аризонска мечта-там при вас всички са усмихнати!
25 Февруари 2011 20:34
Подобна ухилена усмивка, като на нелузъра на снимката, баба ми сравняваше с едно ястие от свинско месо ... "Като пача!" беше сравнението на ухилването , въпреки, че на пръв поглед пача и хилене нямат нищо общо, мисля че изразът е много точен!

Редактирано от - samuil на 25/2/2011 г/ 20:35:24

25 Февруари 2011 20:42
Типично "богоизбранско" четивце Я се вижте вие българите бе! От тази поза се черпи основание за превъзходство.
25 Февруари 2011 20:46
Сега, Вени, ще се появят тук едно по едно потвърждения на всички характеристики на българина, които си описал!
25 Февруари 2011 20:46
Абе, имаше едно място, дето събират всякакви с мания за величие - "Аз съм Наполеон!"
Специално Вени ми звучи точно като човек, който никак не е щастлив, та се налага с пресилени думи и изнасилени клишета да убеждава околните в щастието си. Дожаля ми за него.


ПП И е добре да види в някой речник разликата между усмивка и озъбване

Редактирано от - Die Hexe на 25/2/2011 г/ 20:51:25

25 Февруари 2011 20:50
Ся, редакцията, уважаемата, с туй предосадно нящо горе, искате да ни накарате да жалим по Ленчето Кодинова ли, що ли?
То е ясно, че в съботния "Наблюдател" е отворена рубрика "Предъвкване на ланшни обеди", ама чак такива мерки за разгонване на читателите - ентусиасти, мисля, че никой от форума не заслужава.
P.S.
FliCkr (вж. долната снимка) действително е сайт за споделяне на снимки, но това не ги прави снимки за споделяне и на страниците на вестници. Всяка снимка от Flickr си има автор и като такъв си има съответните права.
Да бяхте написали направо "Снимка: интернет"!
Я, усмихнАх се, ликуй Веничка!Редактирано от - Forza NATO на 25/2/2011 г/ 20:59:26

25 Февруари 2011 20:53
Есето е бомба! Вени,
Пророчеството на Манрико се сбъдва! Пъплят начумерени на талази.
25 Февруари 2011 21:11
Уф, Генек!
Две покани ми идват множко.
Утре ще се изкажа.
25 Февруари 2011 21:11
Това на снимката пък ако е усмивка--------

25 Февруари 2011 21:12
За първата снимка става въпрос.
25 Февруари 2011 21:20

Нашенецът по-скоро ще си отхапе езика, отколкото да каже добра дума за някого или за нещо.

25 Февруари 2011 21:25
Много забавно се получава: коментарите на практика подкрепят тезата на автора. И положителните, и отрицателните. Очакваме отрицателните да са в съотношение 5:1 към положителните, може би дори 7:1. Явно малко хора си дават сметка, че това е по-скоро разрез на обществото, отколкото поглед върху цялото. А при разрез има рана, болка и кръв. Боли ни, че сме такива, но още повече ни боли, че някой има "наглостта" да ни го казва, че дори и да го пише. Откъде-накъде!? Безобразие!
25 Февруари 2011 21:29
Боже, Боже, колко мъка...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
25 Февруари 2011 21:30
Автора и статията
За плювачите - усмихвайте се бре, хората не обичат когато на другите им е хубаво.....
25 Февруари 2011 21:33
на места много мизантропски, на места много точно
Това е вярно
У нас липсва връзка между труд и заплащане - нашенецът пита "Колко ти плащат", а не "Колко изработваш". Той не може да разбере каква е връзката между труда и заплащането
, и го поддържам,
но това за усмихването и "горе долу" ми се изплъзва.
Горе долу - английска въздържаност и добро възпитание (Джеймс Кавел Цар плъх)? Или чисто балканска простотия? Ъпстеърс Даунстеърс - наистина не знам
25 Февруари 2011 21:35
Толкова много стереотипи на едно място не съм виждал. Покайте се, "нашенци"!
25 Февруари 2011 21:42
:"Нашенецът предпочита да ходи намръщен по улицата, а на въпроса "Как си?" да отговаря "Горе-долу". Което, разбира се, е лъжа - все някой е горе, а друг - малко по-надолу.
". За инфо на автора отговорът има следния метафоричен пример: горе-долу като асансьор - малко е по-дълбоко осъзнатия възход и падение е странно близко до националното самосъзнаниеи даже в езика ни - все пак за нас битие е и битие и глава първа от библията и последните ще бъдат първи е горе-долу верую, щото този народ три български държави е създал, а политици и журналист-мислители като Марковски са разрушили горе-долу...
25 Февруари 2011 21:44
Забелязвам някакъв необясним овчи възторг у част от съфорумците. Сякаш усмивката нивгаж не слиза от лицата им и най-после се е намерила сродна нахилена душа да натрие носовете на темерутите.
Ако българите изобщо имат някакъв комплекс, той е за изостаналост и датира от Възраждането. Парадоксалното е, че в писаниците на Вени Марковски прозира точно този комплекс. Типична реакцията на българин, заселил се в Америка. Ако преди това беше поживял в Западна Европа, щеше да е наясно, че контрастът между разкривената в усмивка физиономия на американеца и сериозната морда на германеца е същият като този, срещу който негодува.
25 Февруари 2011 21:47
Хм, нека наблегна на някои интересени констатации:
1. По стар български обичай Нашенецът (в случая - Форумецът) първо гледа кой е авторът, познава ли го покрай на шурея шуренайката и най-вече - точно колко карата му е усмивката. Какво е написал не е толкова важно, особено ако фигурират нищо-незначещи за съвременни българин думички като "усмивка", а липсват животоподдържащи, основополагащи думи като СССР/Русия, комунист/куманез, ДС/БКП/ДС и т.н.
2. По същия стар обичай нашенецът моментално "преценя" на коя страна на барикадата да застане, хваща лайномета, прицелва се във вентилатора и почва методични откоси.
3. Никой не обсъжда темата, а всеки гледа кой от коя страна на барикада е застанал, за да го фрасне с едно: "Ей така те искам, копеле!" ако е от твоята страна или да го облее целия в кафяво, ако е от другата страна.
Сега моят коментар:
1. Вени е доста нестандартен човек и не винаги съм бил съгласен с неговите, понякога доста пристрастни мнения. Този път, обаче, вдигам палче за (почти) всичко написано, макар да не е ново, а просто умело подбрано и изказано.
2. По гледните точки и коментарите - съгласявам се с мнения на форумци, с които определено не "мелим брашно заедно". Нещо, което е хубаво, ако е масово масово явление в този свят на мразещи се по принцип...
3. Аз лично не виждам къде Вени плюе по някого конкретно. Просто самите форумци се разпознават в не-много-лицеприятни типажи и това не им харесва. Е, сори - това е част от целта на занятието.
4. За едно нещо не съм съгласен с Вени - той казва: "- Нашенецът в чужбина престава да бъде нашенец и бързо се адаптира към новата среда, в която нашенските номера не минават."
Да, ама става въпрос за нашенеца, който е бил "нашенец" само географски, но не и по душа (тук - разбирай "нашенец" = Бай Ганьо). Другият "нашенец", "байганьовец" изобщо не се адаптира. Напротив - опитва се да промени другата среда по ганьовски, но не му се отваря парашута.
Този типаж е ясно олицетворен в "Чаво" (българският Де Ниро), героят на Георги Стайков от "Мисия Лондон".
Подобни екземпляри се познават много лесно - те са най-често спечелили или зелена карта, или са емигрирали по педалска или циганска линия, или с някаква околозаконна врътка (за друго нямат нито образование, нито стаж, нито знаят език). Отиват с огрома кошница в новата страна след сума ти хвалби, софри и биене в гърдите на какво велико място отиват. Почват да живеят в някаква дупка, докато посвършат парите, не учат език, не подват документи за работа, щото не нзаят език, а и нищо не умеят. Почват някакви врътки, далаверки или сезонна нископлатена работа. Когато свършат парите - се връщат в България и почва едно голяма плюене какви тъпанари били местните, как не уважавали чужденците, какви тъпи обичаи и нрави имали, колко загубена им била държавата. Като поседят в БГ-то на гладен г@з няколко месеца - отиват пак (ако междувременно не са ги подгонили за нещо незаконно местните власти).
Ей това е другата категория "нашенци", Вени! Един съвет - сблъскаш ли се с такива - бягай надалеч! Както казваше героят на Стайков - Чаво - "От всички най-мразим българите!" Просто защото много добре се познава като категория нрав...
25 Февруари 2011 21:47
- У нас липсва връзка между труд и заплащане - нашенецът пита "Колко ти плащат", а не "Колко изработваш". Той не може да разбере каква е връзката между труда и заплащането, защото при комунизма само частниците - при това на черно - успяваха да изработят парите си, а другите си ги получаваха.


Ей пак комунизма виновен. Имам чувството, че след още 100 години, все с комунизма ще се обяснява това и онова.

Нещата са прости - няма правила, заради това всеки гледа да прекара другия. Така най-лесно се печелят пари. Пазарна икономика без спазване на правила няма. Конкуренция също няма, и как да има при положение, че всеки си прави каквото си иска - защо да плаща данъци, защо да плаща заплати, защо да работи?? И как да се усмихва българинът, когато всеки гледа да го прекара по някакъв начин/просто така е по-лесно, след като няма правила/ - а да и това само когато той не прекарва някого
25 Февруари 2011 22:00
Само да попитам Вени и Манрико - господа, вие не сте нито Стив Джобс, нито Лий Якока, нито Айнщайн, ако не греша?
Някак лековато стои да давате себе си за пример за успех, еталон за подражание и алтернатива на българския "лузър", не намирате ли?

Ми да се опитам да ти отговоря - да, наистина не съм "нито Стив Джобс, нито Лий Якока, нито Айнщайн" и това не ми пречи да се радвам на живота и да не съм озлобен към никого, освен към зъболекаря си, но и то е само по за няколко дни след всяко посещение. Благодаря на Бог, че близките ми и аз сме живи и здрави, създал съм си и поддържам добро семейство, имам си добри приятели, имам работа, която хем е интересна и предизвикателна, хем ми носи признание и уважение, хем ми дава достатъчно доходи, за да покривам скромните потребности на семейството си и да остава нещо малко за черни дни и за удоволствия - казано по уманитарному, постигнал съм атараксия и апония. За мен това е успех и ме води към мир със себе си. Ако пък си известен само в кварталната кръчма и форума, семейството ти те презира, живееш с 500 лева заплата и заеми откъдето намериш, а приятелите ти са мрънкяла-неудачници като теб, може да смяташ за успех само Джобс, Якока и Айнщайн и цял живот да се вайкаш, че си по-талантлив и заслужил от тях тримата, взети заедно, ма не се намерил кой да те оцени

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
25 Февруари 2011 22:05
Ало, редакцията, объркАли сте се, бе люде, тук не е мястото за платена реклама на американска паста за зъби и флосове (да турна и аз една истинска усмивка)
ПП. Все пак тука сме свикнали да четем Джимо, Ламбовски, Донков, Денков... Сюжетите за мола и неговата култура са в съседната стая.
25 Февруари 2011 22:05
Чудесно, Манрико!
Това е психически здравата личност - без мании за величие , а интегрирала хармонично всички аспекти на живота си!
25 Февруари 2011 22:09
alabala12,
Ти без да се усетиш си фомулирал още едно свойство на нашенеца:
Нашенецът винаги мисли, че всеки гледа да го прекара по някакъв начин и това само когато той не прекарва някого.

Пиши на Вени да го тури в списъка.
25 Февруари 2011 22:30
както Манрико предрече - първите пет реда трябва да са с чадър...
За сега ще обърна внимание, че на много места текстът си противоречи логически. Цялата статия е като откъс от семеен скандал, в които хората си изливат яда без да слушат другите.
***
Вече втора седмица редакцията се опитва да ни изненада като бик на корида със сигнално жълто и червено... Получавам леки киселини в резултат. Някой вече беше предложил да преместят писмата от България 1 в петък...

Редактирано от - rbb на 25/2/2011 г/ 22:39:30

25 Февруари 2011 22:36
"Нашенецът предпочита да живее с клишета .."
Очевидно Вени е наше момче
25 Февруари 2011 22:42
анацефале: . имено подобни работи имах предвид... Вени:
25 Февруари 2011 23:09
Обобщенията са опит за опростяване на нещата, който най-често е несполучлив. Има милиони нашенци , които не се вписват в горните характеристики. Малко безсмислено е подобно усилие на ума. Дано за някой да е от полза.
25 Февруари 2011 23:26
Авторът споменава Вапцаров. Това е лош вкус. Вапцаров е свят човек, сам е отишъл при бедните, без да е роден беден. Баща му бил приятел на двама царе и закупувал за тях квадратни километри земи. Къщата им в центъра на Банско е като замък и в нея и гостувал и немският кайзер. Вапцаров реално бил инженер (морското училище станало официално висше след завършването му, но той е учил 6 години след средно, почнал е на 17 г.), който работил само блу-колър джобс.

Работата има две страни. Едната е социалнопсихологическа. Българинът не се усмихва, защото е натясно, без простор, обречен е на самоизяждане.

Втората е чисто икономическа. Българинът е беден и несправедливо прекаран. Наистина. Основната вина за неуспехите на прехода в нашия регион е на коренно грешната икономическа политика на "вашингтонския консенсус". Тя се провали и в САЩ, и в нашия регион (вижте с темата ми "Цайтгайст" петъчната колонка на Кругман).

Редактирано от - Чичо Фичо на 25/2/2011 г/ 23:32:56

25 Февруари 2011 23:26
А че авторът и аз сме се спасили на запад няма нищо общо.
25 Февруари 2011 23:32
Усмивката на американеца не е само маркетинг, истинска е най-често (обикновено, особено у обикновените хора).

И тя си има чисто икономическо обяснение: широтата (безкраят на границата, франтиъра): изобилието на земя, жилищна площ, храна, доскоро - и на работни места, пари и други блага, дефицитът (в миналото)‌ на работници, липсата на пренаселеност и малтусиански напрежения. Е, и религиозността, също тясно свързана с границата.

Сега Америка обаче се усмихва много по-малко, иф евър, и скоро ще видим големи политически и икономически промени.
25 Февруари 2011 23:32
Нерде Ямбол, нерде Стамбул, чичо. Обясни ми как тоз проклет консенсус и таз липса на простор не пречат примерно на словенците да се усмихват, а на нас пречат.
25 Февруари 2011 23:34
Словения повече мяза на Швейцария, отколкото на Австрия. Възпитани са така. Има разбира се и културни фактори. И ‌нашите попове са примерно по-шкембести, космати и навъсени от техните. Но икономическите са водещи.
25 Февруари 2011 23:34
... обидно ми стана, някак си ... не от това, което е написало хилещото се човече ... от това, че сериозен вестник го е отпечатало - не бива да се подиграва газетата с нас, нееее ...
пп.... ама па добре се е описало момчето, нали ...

Редактирано от - Старшината на 25/2/2011 г/ 23:37:54

25 Февруари 2011 23:40
Е кой ли вече не се изреди да народопсихологства. Ще го изтърпим и това. Подобни упражнения сме чели с килограми. Някои бяха доста по-талантливо написани. (И аз съм се упражнявал по темата, явно в момент на фрустрация )
Сериозно, момъкът нищичко ново не ни казва. Изрежда познатите констатации без даже и опит за някакво, дори и повърхностно, осмисляне. Освен душевна наслада за групичка мизантропи, аз, честно, не виждам някакъв ефект.
25 Февруари 2011 23:44
Натиснете тук
25 Февруари 2011 23:47
... Карамфилов, собственият му нрав проличава, де ... ама то не е виновно - толко му пипето ... да ни се извини който го е пуснал тук ... как да подпиша тоя пост - пекенезин?

Редактирано от - Старшината на 25/2/2011 г/ 23:55:39

25 Февруари 2011 23:53
Статийката е лъжлива, подла, клеветническа. Натрапливото повтаряне на "нашенците" иде да прикрие не-нашенството на автора. Чийто дядо коминтерновецът е създавал "македонския" език по времето на Сталин. Фичо е засегнал същественото за нерадостния изглед на българите днес - обективните условия, в които сме поставени. Аз бих ги нарекъл геноцидни. Зевзеченето в случая е чистопробно гаднярство, подигравките със своя народ са изродщина. Но и такива има между нас, повтарящи с извратено сладострастие известните думи на руския шпион Петко Славейков за народа като мърша.
25 Февруари 2011 23:59
Прав е авторът.
(ама и аз после ще пиша защо - иначе темата е интересна)....
26 Февруари 2011 00:08
Тази повест ще докара киселини на някои форумци. Великолепно.
Мислите са изцяло и болезнено вярни и толкова хубави, че не мога да ги цитирам всичките; само една, която ми направи най-силно впечатление:
Искам онези читави хора, които по една или друга причина са в България, да успеят да наложат нормалните правила на поведение в обществото. Искам хората силно да обичат, а не силно да мразят.

И аз така искам и даже се опитвах в началото, когато дойдох в България. Но след като се сблъсках с морето от злоба, завист и простодушие, лека-полека се овълчих, озлобях и аз, и обърнах другия край. Все по-често не съжалявам глупака и завистливия, а ги мачкам. Знам, че така няма да разберат грешката си, но след като не можеш да го превъзпиташ, поне можеш да му теглиш един як бой. Метафорично. Защото някои хора наистина разбират само от бой.
26 Февруари 2011 00:18
Браво на редакцията на СЕГА!
26 Февруари 2011 00:18
Всъщност от редакцията са напипали правилната формула - пускаш провокативна статия на злободневна тема (като онази за софиАнците) в съботния брой и гарантираш висок трафик през уикенда. Хората не са на работа, броя не се сменя два дни, и имат мегдан да натрупат 5-600 поста, равняващи се на 15-18000 кликания (средно 1 от всеки 30 влизащи оставя коментар).
26 Февруари 2011 00:21
Обяснявам защо: и с Елена Кодинова, и с Вени Марковски, ни подхвърля тези, които са спорни. Затова има толкова много мнения. А на тези, които не харесват авторите или статиите им, препоръчвам: "Не четете тези статии и не коментирайте нищо отдолу". Да, ама не. Като ви кажат някои истини, даже частично, много ви боли и изливате злобата си в коментарите.
26 Февруари 2011 00:23
Динаин, коментарите под статиите на Кодинова са много, и не винаги статиите излизат в петък.
26 Февруари 2011 00:27
Браво Вени!
Не слушай червените тикви по форума, от тях никой никога не е чул похвала, когато е казал истината.
Статията ти е топ и абсолютно вярна, подписвам се с 2 ръце под нея!
26 Февруари 2011 00:28
Моето мнение съответства на Манрико (от 22:00:56). И бих ви посъветвал: Не злобейте срещу успелите! Те не са виновни че вие не сте успели! Виновни сте самите вие!
Макар че авторът не казва нищо ново . Поне размърда блатото с пръчка и се развоня.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД