:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,152,526
Активни 128
Страници 209
За един ден 1,302,066
КЛАН

Театралният ген пази рода Бъчварови през годините

През 1922 г. Стоян Бъчваров създава Варненския театър, в който днес Грациела Бъчварова е една от водещите актриси. Ути от "Вкусно" също е издънка от фамилията
Снимка: личен архив
ДЕСИ ТОДОРОВА

Прав ще е Булгаковият Воланд да каже отново: "Колко силно нещо е кръвта", ако чуеше историята за двата рода, тръгнали от Медвен, Котелско - Бъчварови и Лолови. В тях най-силният ген, наложил се за век и нещо, се оказал театралният.

"Аз съм внучка и на Бъчварови, и на Лолови. Баба ми Тиха беше Лоловка", обяснява примата на Варненския театър Грациела Бъчварова. "Знам, че Татяна Лолова ми е братовчедка, но не знаех колко дълбоко Лоловият род е навлязъл в театралните води. Преди години научих, че и Петя Силянова ми е братовчедка, открих я в театър "София" и й се представих. А последното ми откритие бе, че съм рода и с едно много хубаво момиче - Деляна Хаджиянкова. Съжалявам, че тя стоя само една година във Варненския театър, но пък съм щастлива, че дебютът й бе с мен в пиесата "Вампир", изрежда известната актриса.

Грациела Мария Стойка Бъчварова е родена във Флоренция преди седем десетилетия. Баща й Васил - племенник на големия актьор и режисьор Стоян Бъчваров, учел там архитектура.

"Стоян Бъчваров е брат на моя дядо Димо, който пък е първият кмет на Медвен след Освобождението", обяснява родствените връзки Грациела. И уточнява, че баща й е работел известно време с чичо си във Варна - през 1921-1922 г., когато се основава театъра в морския град.

Собствения си дядо Димо тя не помни - починал е преди нейното раждане. Но помни Стоян Бъчваров. "Бях на 6 години, когато го видях за първи път - разказва тя. - Баща ми ме водеше в София, отидохме и на премиера в Народния театър. Помня, че беше на пиеса от Вазов. Но дали "Чичовци" или нещо друго... Помня обаче декора - една лозница, чешма, от която тече вода, и една скамейка пред ниска масичка. Имаше един човек, баща ми го посочи и каза: "Там седи дядо ти", спомня си Грациела.

След което допълва: "И до ден-днешен усещам миризмата на онзи декор - лепило и етер, които отдавна не се използват. Може би този етер и това лепило останаха в душата ми и за мен въпросът "Какво ще следвам?" отпадна окончателно", категорична е тя.

Баща й Васил, въпреки че започнал в театъра, направил първата трупа в Добрич, даже увлякъл и майка й към театъра - в крайна сметка решил да си смени професията. И отишъл във Флоренция да следва архитектура. Майка й го последвала да учи там фармация. Там се родила и Грациела. Затова е такова и името й.

Грациела обаче има и още две официално вписани имена: Мария - на Богородица, чиято статуя изнесли в деня на раждането й от флорентинска църква, и Стойка - на баба й.

"Баща ми не искаше да ставам актриса", признава тя. "Мислеше, че нямам характер за тази професия, че съм прекалено чувствителна, ранима. Майка ми обаче застана зад мен. Обещанието бе, че ако не вляза първата година, няма да повтарям опита си", припомня си Грациела.

Тя кандидатства заедно с братовчедка си Галя Бъчварова. "Тя не стана актриса, светла й памет, а завърши театрознание. Беше един от най-добрите редактори на телевизионен театър", отдава й почит Грациела.

А Стоян Бъчваров-младши щял да стане прекрасен актьор, но се споминал много млад - твърде скоро след началото на работата си в Пловдивския театър.

Грациела държи да спомене и още един от рода - Лада Панева. "Тя беше Бъчварова по майка. Беше прекрасен човек и великолепен театрален критик. Беше близка на всички ни - обичаше ни и направо се раздаваше за актьорите", казва Грациела.

Единствено обаче Грациела останала в театъра. "Летвата беше твърде висока. Дълги години въобще не се говореше за това, че имам родствена връзка със Стоян Бъчваров. Може би и аз съзнателно не съм споменавала за това. Известно е какво означава да си дори и непряко протеже на някого. Затова за роднинството ми се чу едва през 1970 г., по време на турне в Украйна. Тогава бях Милкана в "Майстори" на Рачо Стоянов и дамата в "100 години смешно театро" - две диаметрално противоположни роли, комедийна и трагична. Тогава народният артист на СССР Доброволски дойде да ме вдигне на ръце и ме заведе пред критиците. А нашият директор Парушев каза: "Ама то не е случайно, тя е внучка на Стоян Бъчваров." Аз съм внучка и по име, той е брат на дядо. Така се разчу", разказва тя.

Грациела Бъчварова явно се гордее с две неща особено много - с внука си Пламен-Йоан и с факта, че първа е направила моноспектакъл на варненска сцена - "За първи път омъжена" на Павел Нилин.КАРЕ 1 ----------------------

Стоян Бъчваров: Дойдох във Варна, за да направя театърВ деня, когато чества своята 25-а годишнина на сцената - на 11 март 1922 г., пред възторжената публика във варненската зала "Съединение", Стоян Бъчваров казва: "Дойдох, за да направя театъра във Варна." Цар Борис III му праща приветствена телеграма: "Много ми е приятно да Ви поздравя по случай днешния Ви юбилей и изкажа моята истинска адмирация към Вашия голям артистичен талант."

Истината е, че престоят на Бъчваров на варненската обществена и театрална сцена е краткотраен, драматичен, но изключително ползотворен.

В началото на 1921 г. Стоян Бъчваров е поканен да оглави и да даде първи тласък на Варненския общински театър. Както пише местен вестник, цитиран от Любомир Владков в книгата му "Театрална Варна": "Общинското управление на града ни ангажира известния столичен даровит български артист Стоян Бъчваров да устрои общинска трупа, поддържана и субсидирана изключително от общината. Град като Варна, с 50 000 население, с такава голяма интелигенция, истинска и просветена, се нуждае от един сериозен, добре устроен, осигурен театър. А такъв може да съществува, само ако е поддържан от едно учреждение, което има свой бюджет. Тъкмо такова е общината."

Стоян Бъчваров е директор, режисьор и актьор. Той събира трупа, репетициите започват на 13 февруари 1921 г., а първата премиера е на 12 март. Спектакълът е "Инстинктът" на Анри Кестмекер. Следват го "Врагове" на Максим Горки (пиесата е играна веднага след поставянето й в Петербург, преди да е поставена в Москва), "Фарисеи" на Бърнард Шоу, "Жестокият благодетел" от Карло Голдони. Но една от най-силните и най-обсъждани роли на Стоян Бъчваров остава тази на Едип.

След смяната на властта в общината, Бъчваров е освободен от длъжност. Той остава във Варна и заедно с повечето от актьорите от трупата си поставят пиеси на сцената на зала "Ранков". Наричат се Театър "Пробуда".

Връщат го в общинския театър за кратко през 1922 г., а след 9 юни 1923 г. Стоян Бъчваров окончателно е принуден да напусне и театъра, и града. Умира в София през 1949 г.

-------------------------КАРЕ 2 --------------------------

Ути Бъчваров - от НАТФИЗ до "Вкусно"Днес Ути Бъчваров е едно от най-популярните лица от големия род. Причината разбира се е, че всеки делничен ден е на телевизионния екран като водещ на авторското си кулинарно предаване "Вкусно".

Неговата кариера обаче съвсем не започва в телевизията. Той е внук на Стоян Бъчваров и син на покойната Галя Бъчварова, дългогодишен главен редактор на Телевизионен театър в БНТ. Той не крие, че точно майка му преди години е насърчавала първите му кулинарни опити. Така че любовта към готвенето е и от нея.

Като временно отклонение в живота си Ути определя годините, прекарани в електротехникума "Киров". "Нелепа случайност бе влизането ми в този техникум. Всички преподаватели разбраха, че от мен инженер няма да стане", не крие той. Ути и досега изпитва ужас от електричество. В крайна сметка попада, където трябва - в НАТФИЗ "Кр. Сарафов", който по онова време е все още ВИТИЗ.

Ути Бъчваров е завършил театрална критика при доц. Севелина Гьорова, а после кинорежисура при проф. Хачо Бояджиев. По онова време активно снима в почти всички чужди продукции, които се правят у нас. Изиграл е над 20 персонажа, повечето мутри, биячи, бодигардове, бандити. Той обаче никога не е съжалявал, че е играл епизодични роли. "Така се трупа опит", е категоричен Ути.

Бил е и в продължение на шест години водещ на радио предаването "И рибар съм, и ловец съм" по БНР. Но славата го споходи истински, когато стартира "Вкусно" по БНТ. В идейния замисъл за "Вкусно" всъщност стоят Ути, Нико Тупарев и майката на Ути - Галя. В хода на предаването се родиха и трите книги на водещия: "Вкусно - рецептите на Ути", "Вкусно 2 - рецепти без граници" и "Кулинарен наръчник по сезони".

-----------------------
 
Грациела с внука си Пламен Йоан.
 
Като виден експерт по кулинарните въпроси Ути Бачваров е канен често за член на жури в различни конкурси по хапване.
 
Стоян Бъчваров в ролята на Калеб в "Щурецът край огнището" на Дикенс.
6621
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД