:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 402,243,872
Активни 86
Страници 5,075
За един ден 1,302,066
Сметки

АЕЦ "Белене" - колкото по-късно, толкова по-скъпо

Българските преговарящи сами се поставят в неизгодна позиция, като не вземат категорично решение по проекта, а протакат преговорите
Снимка: БГНЕС
АЕЦ "Белене" засега е просто любимият гьол на премиера Борисов - илюстрация срещу неговите речи за наследството на тройната коалиция.
Разпространените от "Уикилийкс" грами за АЕЦ "Белене" едва ли са изненада за някого - от тях става ясно, че върху българската страна натиск по въпроса са оказвали и Русия, и САЩ. А правителствата се лутат между двете велики сили и не смеят да вземат решения заради риска да разгневят някоя от тях. Показателно е, че повече от две години след подписването на основния договор за АЕЦ "Белене" (2008 г.) българската и руската страна не могат да се разберат за цената. И че всички "крайни" срокове, които се поставят, не се спазват - онзи ден енергийният министър "откри", че проектодоговорът, по който се преговаря, бил само няколко странички и трябва да се пренапише, което отново ще отложи във времето изясняването на ситуацията. Само емоционалният градус на противниците и привържениците на централата е неизменен.

Големият спор се точи заради липсата на професионално становище от българската страна по ЕРС - договора за изграждане, строителство и експлоатация на централата.

Международният търг за изграждане на два ядрени блока на площадката край Белене стартира през 2005 г. През 2006 г. руската "Атомстройекспорт " бе обявена за победител, а договорът с НЕК беше сключен през януари 2008 г. Основен подизпълнител е френската "Арева". Немската RWE, която трябваше да държи 49% от акциите в АЕЦ "Белене" срещу съответен дял осигурено финансиране (при 51% участие на българското правителство), излезе от проекта през 2009 г. В началото на 2010 г. пък френската BNP Paribas отказа да предостави на Българския енергиен холдинг обещания кредит от 250 млн. евро. България започна да търси нови инвеститори.

На 31 март 2011 г. "Атомстройекспорт" и НЕК подписаха меморандум за разбирателство и допълнение 12 по споразумението за АЕЦ "Белене" от 29 ноември 2006 г. Страните се задължават до 1 юни 2011 г. да съгласуват и парафират документи по ЕРС договора. До 30 юни трябва да бъдат оценени въпросите с безопасността на бъдещата централа. Междувременно българската страна възложи на британската банка HSBC да направи анализ и да даде препоръки за цената и правните аспекти на договора за изграждане на АЕЦ "Белене".Скъпо или евтиноВ сравнение с проекти, които трябва да се осъществят в Европа, Русия, Африка и САЩ, нашата АЕЦ, която трябва да има два реактора, едва ли е от най-скъпите. Консорциумът между немските E.ON и RWE изчисли, че може да изгради на територията на Англия ядрени блокове по цена 2.9-3 млрд. евро всеки. Но тъй като в нашия случай става въпрос за руски реактори, най-близкият пример е в Турция. Там АЕЦ "Акую" (4 реактора) се оценява на 20, дори 25 млрд. евро. Факт е обаче, че проектът върви с бързи темпове, а финансовият модел вече е ясен.

Стойността на реакторите с руски дизайн по официални данни е 2300-2400 долара за 1 кВт установена мощност. Френските EPR са с 1000 долара по-скъпи. Всеки може да сметне дали цената в основния договор - 3.9 млрд.евро, е в рамките на разумния финансов риск. Не е тайна, че забавянето на един голям проект за срок, по-дълъг от година, води до оскъпяване. Материалите за атомните централи според официалната европейска статистика за периода 2000-2009 г. например са поскъпнали със 173%. В този смисъл нарастването на цената на АЕЦ "Белене" от 4 млрд. евро до сумата, която се споменава в публичното пространство - 6.3 - 6.5 млрд. евро, се дължи в голямата си част на забавянето на проекта, както и на изграждането на съпътстваща инфраструктура.Омагьосан кръгТвърдението, че българският проект е най-напреднал, може и да е вярно за техническата част. Но неясната позиция на България за цената и качеството на проекта обърква нещата. Лошото управление от страна на БЕХ, довело до загубата на стратегическия партньор RWE, както и неясната политика от страна на НЕК, свързана с прехвърляне на финансови средства по проекта, са сред основните причини АЕЦ "Белене" да е в настоящото неустановено положение.

През 2008 г. българската страна получи два пъти предложение от Русия за финансиране на дейностите за АЕЦ "Белене". Всяко от тях бе отхвърлено. По своята същност предложенията от 2008 г. са за отпускане на заем от 3.8 млрд. евро на изпълнителя "Атомстройекспорт", а така руската компания сама си гарантира кредита. Тази възможност е изискана от самата НЕК още при подаването на офертите. По такава формула ще работят Турция, Виетнам, а и други страни с руски реактори.

Проблемът е, че в българския вариант НЕК държи на монопола си върху търговията с електроенергия, а производството на централата в Белене би трябвало да е предназначено за свободния пазар. Резултатът от политическото шикалкавене за периода до 2008-2009 г. струва досега над 1 млрд. евро. Събитията, целящи ново отлагане, са на път да се повторят.

Най-странното е, че настоящият министър на икономиката, от една страна, оценява проекта за АЕЦ "Белене" на 10-11 млрд. евро, а от друга, настоява, че трябва да е до 5 млрд. евро. Така след безкрайно търкаляне на цифри в пространството през ноември 2010 г. отново руската страна направи първата стъпка по уточняване на цената. След среща между премиера Борисов и генералния директор на "Росатом" Сергей Кириенко се стигна до предложението за твърда цена. И тя беше назована - 6.238 млрд. евро. "Тази цена е предвидена при завършване на строителството на централата до 2017 г. В случай, че се проточи, целият риск се поема от руската страна. Това е риск за нас, тъй като инфлацията през 2017 г. може да е по-висока от сегашната", коментира изпълнителният директор на дирекцията за ядреноенергийния комплекс на "Росатом" Кирил Комаров. Той уточни, че с българското правителство се преговаря и за нефиксирана цена с отчитане на ескалационния индекс. Думите на Комаров бяха потвърдени и от вицепрезидента на "Атомстройекспорт" Генадий Тепкян.

Ескалационният индекс се изчислява в резултат на неизвършени дейности от българската страна, и то за всяка от годините от официалното стартиране. В частност в споразумението между "Атомстройекспорт" и НЕК е заложена датата 1 февруари 2007 г. Оттогава се отчита въпросният "ескалационен индекс", който се натрупва върху договорената сума, дори да не се прави нищо по проекта. Твърдението на икономическия министър, че ако изчислението е по ескалационен индекс, цената ще е 5 млрд. евро, остава непотвърдено. Оскъпяването ще е по-малко, ако централата бъде изградена за по-кратък период. Към средата на миналата година минимумът оскъпяване на тези 4 млрд. евро е 2.5-3% годишно, твърдят експерти.

Системите за безопасност формират 40% от цената на централата. От "Росатом" са категорични, че проектът за "Белене" е уникален и че централата е проектирана така, че да издържи удар от 400-тонен самолет и температури от минус 57 до плюс 61 градуса. Според вицепрезидента на "Атомстройекспорт" Генадий Тепкян руската компания няма какво повече да предложи. Сега топката е отново в полето на българските преговарящи, които по думите на министър Трайков пак ще пледират за отлагане на проекта, но този път с 18 месеца. В същото време срокът за уточняване на цената, поставен в документа, за който беше уволнен шефът на НЕК Красимир Първанов, изтече вчера.

Ако българската страна се откаже напълно от проекта, ще трябва да прежали вложените дотук 1 млрд. евро. Когато към това се прибави и очакваната сума, за която руската "Атомстройекспорт" ще претендира, преките загуби може да са до 1.5 млрд. евро.

Равносметката не е радостна. Преди няколко месеца имаше възможност проектът за АЕЦ "Белене" да бъде изваден от сферата на политиката и с него да се заеме бизнесът. В края на април 2011 г. той се върна в началната си точка.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Екологични движения редовно организират зрелищни протести срещу строителството на нова АЕЦ.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Министрите на енергетиката на Русия и на България Сергей Шматко и Трайчо Трайков редовно се срещат, постоянно си определят крайни срокове и все не могат да постигат окончателна договорка по проекта.
161
4769
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
161
 Видими 
01 Юни 2011 20:08
Отново и отново и отново с тази разлика, че в други случаи казваме - правят ни на маймуни, а СЕГА е доста по-тъжно - МАЙМУНИ ни правят на маймуни!!
Нама да се вземе необходимото политическо решение - поствах го вече поне 5 пъти!
Примата се насира от страх да го вземе и отбива топката като на мачле в Бистрица.Само че няма как да я отбие окончателно-като си мутра, бъди до край бе, примат!
Те и мутрите ще те намразят, че ги излагаш, лайно такова!

Редактирано от - Old_BG на 01/6/2011 г/ 20:09:43

01 Юни 2011 20:48
Натиснете тук
01 Юни 2011 21:06
каго погледна снимката и о ужас този с очилцата е точно ПРИМАТ.
01 Юни 2011 21:07
Олд, поспри се, мен заради една Циганска Испания ме изтриха днес.
Преговорите се протакат, не само защото изгодна позиция няма. И какво означава изгодна позиция, за кого!? Колкото по-малко срещи си определят, толкова по-малко ще се шматкат. И без това никакви договорености няма да има.

Редактирано от - svetulka на 01/6/2011 г/ 21:08:45

01 Юни 2011 21:12
Банкянското говедо е най големия резил за България през последните години... .
Олди
01 Юни 2011 21:14
Сега топката е отново в полето на българските преговарящи, които по думите на министър Трайков пак ще пледират за отлагане на проекта, но този път с 18 месеца.
И той и другите са идиоти. По-добре да емигрират и да не се връщат.
01 Юни 2011 21:18
Чефко, този не е примат, този е увлечен там от пороя, той е повече експерт може да се каже.Не се бъзикай с тези неща, всеки ден закъснение ни коства по някой друг милион изваден от нашите джобове.Закъснение за вземане на решение-независимо ДА или НЕ.
Да го вземат. Най-накрая. То може да е само политическо.На база експертни мнения. Да престанат да ни забълбучкват!Маймуните!
Мразя когато всеки ден примати ми вадят от джоба по един лев.И на всеки един булгаристанец.Но тъй като другите не би следвало да ме интересуват по силата на това, че не заемам обществено отговорна позиция- щом искат да ги мамят и обират Аз не искам от мене да става това!
Затова, ако щат да ме трият, ако щат и да ме арестуват-аз ще си викам все едно и също- премати, махайте ми се от живота.Независимо в какъв образ се явявате - на БашПраймПримати или прости манерки.
Дали пък много искам?
А?
01 Юни 2011 21:49
АЕЦ "Белене" - колкото по-късно, толкова по-скъпо


То това май е и целта на занятието.

Сега въпросът е: Кой ще се облажи от нарстналата цена?
01 Юни 2011 21:54
Една банка, Тимчо. Сигурно ще познаеш и коя
Олди, не се газирай ! Това което трябва ще се случи и без нас Бог да пази тази територия в която настъпват приматите !
01 Юни 2011 22:23
Мразя когато всеки ден примати ми вадят от джоба по един лев.И на всеки един булгаристанец.

A бе друго си е да ти бърка в джоба някой свой, например другаря Станишев и триръката ламя.
Тогаз дудукиатът не рива.
01 Юни 2011 22:37
Какво се изходи бе карамел, можеш ли да светнеш на непосветените?
Какво искаше да кажеш?
Дай като на олигофрени - като мен напр., а?Че СЕГА ти е приятно ли?
Може, но аз за съжаление не съм сменил резбата.Кво да правя?Късно ми е и да искам дори.
01 Юни 2011 22:53
Големият спор се точи заради липсата на професионално становище от българската страна по ЕРС - договора за изграждане, строителство и експлоатация на централата.


имаме новина! договор съществува! ура!
01 Юни 2011 22:57
да не пропущим, че имаме фундаментален нов принос в инженеринга като такъв, във вид на дефиниция на що е туй "ЕРС" договор и има ли той почва у нас!
01 Юни 2011 23:05
На Белене е изпята песента , преди още да я подкарат.
И без това тя просто си беше "куче влачи, диря няма " за червените фирмички -спонсори на една партия с белососи членове.
А пък тука някои, ако така се изтърват в гащите, както нервите във форума, много ще миришат и за дълго...
01 Юни 2011 23:30
А колко полезно би било ако не дифиситния акъл, то поне съветите да се раздават от "вътрешните " "хора" където му е мястото и на който трябва. Може пък и да прихване в един момент и да ни облекчи мъките. Така и по леко ще понасяме рояците от изпускания, като му се види края - по търпи човек некак си.
Мъъ що ли ми се чини, че няма да стане, щото нали - изпятата песен и нагушените червени прашки или не го вдяват приматските кухини, та да го прекъснат одма, или и те са същите и бидейки СЕГА под чучура пълнят канчетата , или просто -както предположих са се насрали от страх накъде да завият -в шумата ли при мечката или у ряката при крокодила таа .. и тез дето им подпяват е добре да се уточнят навреме ша ли ги последват или като потъва кораба ше останат верни на себе си.Могат и да ни лишат от информиране с простотиите си - прав им път и признаване правото на изсулване от миризливите гащи.
Стига да е овреме ии...тихичко, по терлици, писна ни от гръмогласните им простотии колко "съм убаф бее, ногу съм готин..."
01 Юни 2011 23:43
Ако спориш с идиот, вероятно и той прави същото, казват мъдрите хора.
Аз се отказвам.
01 Юни 2011 23:44
Браво, Йори! Това се казва манипулация.
Като сте започнали, карайте наред. Р.Овч., Бон Марин...
Е верно, че като чета форума, аудиторията ви от последно време и с това ще се задоволи...
02 Юни 2011 01:09
"АЕЦ "Белене" - колкото по-късно, толкова по-скъпо"
АКО Е НИКОГА ЩЕ Е НАЙ ЕВТИНО
02 Юни 2011 03:13
Лошото управление на БЕХ довело до оттеглянето на RWE?
А дали е така?
Според една от изказваните тука теории бат'Бойко "изгонил" RWE.
Друга малко по-прозаична в "Капитал" изтъква нежеланието на "Атомстройенерго" да им отговаря на въпросите и да води комуникация на английски.

Това e въпрос който вероятно ще остане обвит в мистерия и легенди, та колко му е да подхвърляме нови?
Но от горния анализ поне разбрах че нещата клонят към спиране на проекта.


Редактирано от - Oraсle на 02/6/2011 г/ 03:30:46

02 Юни 2011 04:26
22 години си дрънкат за пазарна икономика, но за нищо ги не бива седерюгите. Те пазарна икономика я разбират само като продадат за без пари някое държавно предприятие и преберат парите от продажбата или комисионната.
22г. нищо читаво не се построи в тази държава освен мол и банка. А нещата са много елементарни. Който предложи най-добрата оферта той да строи и толкоз. Учете се от Гърция и Турция по този въпрос.
02 Юни 2011 06:34
Така нареченият проект е полезен за някои хора. Докато обсъждат, нагласяват, търсят...Отнейде нещо тече...Ако завършат подготовката - ще трябва да работят. И не е сигурно какви пари ще текат...Или капят поне...
------------------------------- ------------
Блогът на Генек

02 Юни 2011 06:36
Oracle, голямо момче си, а говориш глупости. Атомстройекспорт е много, много голяма компания, строи по цял свят, сътрудничи с кого ли не в бранша и им било трудно да комуникират с РВЕ на английски??? Вярваш ли си въобще? Не бива български непрофесионализм в воденето на преговори, бай-ганювщина и липса на финансиране от БГ страна да се оправдава с подобни измишльотини. Try again.
02 Юни 2011 07:08
То страшно става бе тавагишчи!
Да не сте обявили и АРИТМЕТИКАТА като кибернетиката за
БУРЖОАЗНА НАУКА?
02 Юни 2011 07:35
Да го ПОВДИГНЕМЕ за зелените чорапки и обикновените каскети:
В началото на 2010 г. пък френската BNP Paribas отказа да предостави на Българския енергиен холдинг обещания кредит от 250 млн. евро. България започна да търси нови инвеститори.

Щото казахме отдавна, че нема как да направиш "торг" ала р.овч.
и да чакаш ЕС да дава пари на тов.Израитель. Проста немается как...
Принципът е - големите пари остават в СЕМЕЙСТВОТО.
02 Юни 2011 07:37
Ами аритметиката хич не е сложна. Пробвай сам: 2GW за година произвеждат 17.5 милиарда киловатчаса електроенергия при 100% годишно натоварване. Средното годишно натоварване е около 80-85%. И така 60 години + още 20. Много ли е, малко ли е - смятай сам. По цени за слънчева енергия това прави 13 и кусур милиарда лева годишно, т.е. цената за строителство на Белене. Кой е на далавера от спирането Белене се вижда с просто око и без помощта на буржоазната аритметика.
02 Юни 2011 07:57
Нежелание за отговаряне на английски е нова интересна версия. Особено ако се отчете, че руснаците бяха с 40% от проекта, техните партньори от Германия и Франция с 30%. Оставяме настрана, че за търга са предоставили един вагон документация на английски. Но пък щом има рибки да кълват и на такива простотии, защо да не пишат хората. АЕЦа не е някакъв фетиш а средство за производство на електричество. На България в близките 10 години и трябват нови 4000 мегавата надеждни и чисти генериращи мощности (произвеждащи поне 5-7 хил часа годишно). При АЕЦ с 2000 мегавата, остава въпросът за останалите 2000. Без АЕЦ въпросът е за 4000 или малко повече мегавата нови мощности, но явно в България приказката за солта, тоягите и жълтиците трябва да се учи от първи клас и да се преговаря ежегодно.
02 Юни 2011 08:32
На Белене е изпята песента , преди още да я подкарат.
Тука ще се съглася напълно! И ще кажа защо-защото едни хора скачаха!.. И един човек-избран със синята бюлетина Ф.Д.-реши че е по-добре оборудването "Шкода" да си остане в складовете в Братислава..!
За да не изпаднем в зависимост от чешките реактори!

Редактирано от - samuil на 02/6/2011 г/ 08:35:22

02 Юни 2011 08:45
Не само, че ще ни коства милиони в пари , може да ни коства и милиони в животи. Вижте тук http://factcheckbg.tumblr.com/ какви евакуационни зони може да има при ядрен инцидент в Белене.
02 Юни 2011 08:48
"АЕЦ "Белене" - колкото по-късно, толкова по-скъпо"
АКО Е НИКОГА ЩЕ Е НАЙ ЕВТИНО

А пък електричеството ще е най-скъпо.
02 Юни 2011 08:56


Хугине, ми повдигни го! Не е трудно още!
02 Юни 2011 09:02
В началото на 2010 г вече беше изритан немският инвеститор и гаранцията за ония 600-700 милиона евро от европейските фондове беше отказана. Явно пари от еврофондове не ни трябват. Очевидно защо, за да се "намали" цената от 4 млрд на 6-7 млрд и да няма европейско финансиране а само руско. Отгоре на всичко, русофобите диво ръкопляскат на схемата.
02 Юни 2011 09:18

Fact......, за румънската АЕЦ има ли ги евакуационните зони?Или канадската радиация е по хубава, пък и Дунава ще я спре.Между другото, в китайските СМИ се шири информация, че земетресението в Япония е предизвикано от секретен японски подземен ядрен опит на дъното на Т.океан и аварията във Фукушима е била само камуфлаж.
02 Юни 2011 09:21
В статията върви едно трогателно прозрачно внушение-
" проектът е добър, руската страна много иска да го осъществи, предлага всичко-финансиране, кредити, гаранции за кредитите, модерно оборудване и т.н, т.н...обаче, лошите са от българска страна- те шикалкавят, мотаят се и саботират проекта"....
Ще си рече човек, че статията е препечат от руски вестник, толкова очевадно е чии позиции защитава.
Пропусната е само една подробност, която обяснява нещата:
Консултантът по проекта "Белене" - британската банка HSBC, най-вероятно ще изработи изцяло нов проект на договор за изграждането на ядрената централа. Това съобщи в края на миналата седмица икономическият министър Трайчо Трайков. Причината е, че според констатацията на банката досегашния обсъждан вариант е изграден на политическа основа и при липса на пазарни принципи.
Натиснете тук

Ами това е Истината, дрогаре, проектът е ПОЛИТИЧЕСКИ, т.е. без икономическа обосновка и ефективност.
Остава досетливите да се сетят чия е политическата изгода.

Редактирано от - Benedicta на 02/6/2011 г/ 09:32:30

02 Юни 2011 09:23
Добре дошла, Б., как прекара?
02 Юни 2011 09:29
Мерси, водни, добре.

А ето кому е най-вече нужен проектът Белене
Натиснете тук
липсват счетоводни документи за 117 млн. евро по договор, с който НЕК продава на руската "Атомстройекспорт" старо оборудване от втората атомна централа. Съоръженията са доставени на площадката край Белене преди 1989 г. и след размразяването на проекта от кабинета на Симеон Сакскобургготски се оказват ненужни.
Ама нашите червени дрогари и върли поддържници на Беляне много обичат когато ги крадат техни хора, както констатира един колега по-горе.
02 Юни 2011 09:36
Сетил се Очилатко Алелуята, че го били окрали. Сигурно си го е бил заплюл за него. Партийката му окраде хиляди пъти повече.
ПП
Приятно съм изненадан от това, че Бенедикта вече жали за старото оборудване от Белене.

Редактирано от - водопроводчик на 02/6/2011 г/ 09:37:20

02 Юни 2011 09:38
Но неясната позиция на България за цената и качеството на проекта обърква нещата

Тссс
Значи, чудим се дали искаме качествен проект?
А дали ще искаме и качествена централа?
КАК неясна позиция за цената?

Лъжа до лъжата, смешна статия, написана от средношкольница
..
Пример за ирационален натиск, по славянски
"Тъй плохой человек"...
02 Юни 2011 09:40
Не се гъбаркай ми хвърли едно одеяло на Бенито да се сгрее.Като стопли, че за такъв проект решението е файнъли политическо, тогава ще си говорим кое и как.
А юнаците от банката няма да имат ищо против да ни вземат парите, щом се натискаме да им ги даваме.И верни на банкерските си мурафети естествено ще викат - ма кви са тия балъци дето са ви консултирали до сега бе??
А тия балъци - WP са световен консултант в областта на енергетиката и работят по проекта още от преди еххееейй..
Мъ нищо де, ако има само един начин да се свърши някоя работа, то има десетки, кой от кой по тъп - да не се свърши.Заслужава си някой друг милион артък да дадем, за да се намери възможно най- тъпия. Ако не друго - поне ще Му приляга.
02 Юни 2011 09:43
Сетил се Очилатко Алелуята, че го били окрали.

Не него, бе водни, ТЕБЕ са те ограбили- стопли го най-после...
02 Юни 2011 09:51


Бенедикто, ти чу ли че Цв. Бориславова купи наскоро една банка, която ще се занимава с финансирането на фотоволтаичните и пр.паркове?

А каквото и да каже английската банка, последната дума ще има любимия ви гаулайтер защото в единия си ръкав държи досиета а в другия компромати.Пък притчите за пазарната икономика ни ги повтарят повече от 20г.И резултата е на лице!
02 Юни 2011 09:51
Някой злосторник е хакнал ника на Бени!
02 Юни 2011 09:52
Ама нашите червени дрогари и върли поддържници на Беляне много обичат когато ги крадат техни хора, както констатира един колега по-горе.
Всеки знае-много по добре е да не те крадат, а просто да разпилеят милиарди.. пак, Бененце, пак продължавам да ти напомням факти.. Белене СЕ СТРОЕШЕ!.. От България!Сама! Без консултанти, без РеВе, без Атострой, Без Ариба.. Оборудването беше ЧЕХОСЛОВАШКО и бе поръчано, частично произведено и ПЛАТЕНО!По разчет цената и беше 6, 5 млрд. долара!.. Ама кой не скача!! и така: скок-подскок-няма ток! А човекът отговорен за Белене е Ф.Д. разбира се..!
02 Юни 2011 09:55
И наистина НИ ОКРАДОХА Бени! Наистина.. ама то само Белене да е.. ами заводите, ами кравите дето изклаха, ами въоръжението дето рязаха, ами земеделската "реформа" .. ами БТК, ами "Балкан" ами "приватизацията".. и от тъпоумните решения, още навремето, да спираме па да "замразяваме" Белене, па пак да я размразяване се попрецакахме някой и друг милиард, ама.. важното е да е Демокрация, другото лесно!
Та-от спирането на Белене, навремето, имаме загуба милиарди!
02 Юни 2011 09:56
Ако заглавието е вярно-възниква въпрос: защо не започнаха строежа "ония" преди 10 години...Сега АЕЦ0а щеше да е готов!..Имаше "излишъци", а пари за БЕЛЕНЕ нямаше...А, сещам се-ГЕРБ и некомпетентния пожарникар са виновни. Както и за изчезналите 117 милиона евра преди 3 години...Долу-у Бойко! Долу-у-у...
02 Юни 2011 10:00
Мъка, мъка енергийна!
Апропо, под соларен панел може ли да се полегне на ладно?
02 Юни 2011 10:05
Някой злосторник е хакнал ника на Бени!

Нима? Не съм забелязала...
02 Юни 2011 10:08
Самуиле, нали виждаш-тези които оправиха предприятията, кравите, земеделието, банките, как ни кандардисват, че могат ПАК да ни ОПРАВЯТ...Колко му е да се съгласим!?...Само едни избори и готово!...ДПС и циганите стигат!.. Ние, ТАРИКАТИТЕ, ще ходим за риба и гъби...
02 Юни 2011 10:09
И така. Да формулираме кратко и ясно проблема, защото гледам, че се подминава от многоуважаемите специалисти:
Проектът Белене е ПОЛИТИЧЕСКИ
Липсва икономическа обосновка и ефективност!
ЗАЩО? В ЧИЙ интерес?
02 Юни 2011 10:15Самуиле, подсети ме кои Му бяха съветниците на ФД.
02 Юни 2011 10:19
Очевидно е, че решението ЗА или ПРОТИВ Белене трябва да е политическо. И трябва да бъде взето от Правителството на ГЕРБ, което е равнозначно на това, да бъде взето от ББ. И мисля, че той вече го е взел, при това еднозначно и категорично - ДА ПРОТАКА. Ей го на, две години минаха като един ден, ще добута още две. Следващите да си трошат главите. Само, че тия, които днес са в опозиция и които би трябвало утре да ни управляват са на път да му скроят подъл номер. С безмозъчните си и хаотични действия те ще сътворят невъзможното - да харижат на ББ 100 - 130 гласа за следващия парламент. И хич яма да се изненадам, ако след четири години, същият този Трайко, когото гледаме днес по телевизора, само че побелял, пооплешивял, с по-голям диоптър и по-малък хъс ни убеждава как само след поредното тримесечно отлагане реномираната банка "Презхуямиевашатааец" ще даде своето безценно становище само срещу накави си 25 млн. евро.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД