:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,170,940
Активни 163
Страници 18,623
За един ден 1,302,066
Интервю

Таня Карабелова: Докога бабите ще избират вместо нас?!

Искам да помогна на хората да погледнат наддържавно. Тогава нещата вътре в държавата изглеждат по друг начин, изглеждат по-лесно решими, обяснява "Мис България 2001"
Снимка: Вера Петкова
Таня Карабелова е родена в Разград на 18 август 1978 г. Завършила е българска филология в Шумен, сега учи журналистика в Софийския университет. Работи в агенция "Визаж".- Г-це Карабелова, защо се включихте в кампанията "Направи го тук", с която призовавате за повишаване на избирателната активност?

- От личен опит знам как стоят нещата с гласуването по местоживеене и по адресна регистрация. Аз съм родена в Разград и доста време вече живея в София, но адресът на личната ми карта е все още от Разград. Знам какво ми коства да отида от София в Разград, за да гласувам - коства ми време, коства ми нерви. Това е реален проблем, особено пред по-младите хора, които учат в град, различен от този, в който са родени. Правим кампанията, за да накараме студентите да гласуват там, където учат, защото 4/5 от студентите в София остават да живеят в града - тук ще работят, тук ще си плащат данъците, тук ще се женят и тук ще правят деца.

- Вие гласувате ли?

- Да. Аз лично ходя да гласувам, имам интерес. Искам не просто да дам гласа си, искам да изразя своето мнение. Искам да използвам гражданските си права. Знам, че все по-малко млади го правят, но аз гласувам.

С кампанията, в която участвах, искахме да припомним, че на предстоящите избори студентите могат да гласуват в местата, в които учат. За целта обаче първо някой трябва да им каже, че могат, и ние точно това се мъчим да правим. Второ, трябва да им се помогне.

- И вие как ще им помогнете?

- Вижте, студентите сме малко мързеливи. Това е самата истина. Тоя очарователен мързел ние искаме да го преодолеем по следния начин - в култовите заведения в София, а по-късно и в страната, разпространяваме един манифест, в който обясняваме в общи линии идеята на кампанията. На гърба на този манифест има декларация, чрез която студентът може да заяви, че иска да гласува в София. Той трябва да направи само едно - да се подпише. Имахме идея да организираме събирането на тези декларации и да ги предаваме в общината, но законът изисква друго - всеки лично трябва да занесе своята декларация, с която иска да гласува по настоящия си адрес.

Въпреки че избирателната активност сред студентите е ниска - беше между 3 и 7%, аз съм сигурна, че Студентски град също се вълнува от своето бъдеще, от своята страна.

- Защо не гласуваха досега младите хора?

- Нямат мотивация, може би не могат да си подредят приоритетите. Те трябва да гласуват, защото те са бъдещето на тази държава и затова те трябва да посочват кой да ги управлява и как да ги управлява. Те трябва да изискват по-добрия живот, а не бабите им. Стои такъв екзистенциален въпрос - не "Да бъдеш или да не бъдеш", а "Докога ще гласува моята баба, а не аз". Това трябва да се преодолее. Нека възрастните хора си дават гласа, няма нищо лошо в това - нека има супервисока избирателна активност. Но трябва да накараме най-младите, хората, които гласуват за първи, за втори път, да упражняват своето право на избор.

- Младите хора гласуват "с краката си". Вие против емиграцията ли сте?

- Да. Всъщност не го казвам толкова категорично.---------------------

Против съм някой да отиде в чужбина и да не се върне, да остане там да живее завинаги. Ако хората отидат в чужбина, работят там една-две години по своята специалност, а не да мият чинии, спечелят пари и се върнат в България - не съм против. Не съм против и ако млади хора учат в чужбина и след това се върнат в страната, за да приложат знанията си. Това е събиране на опит и разбира се, изкарване на по-добри доходи. Но хората, които заминават и вече мразят родината си, с тях не съм съгласна.

---------------- След като 14 години нищо не се случва в държавата, защо да стоят тук?

- Но те са хората, които трябва да го случат това нещо. А те са махат. Кой да го случи това нещо? Няма как бабите ни да променят държавата.

- Може би не случихме на управленци?

- Това всички го знаят. Много хора в България обичат родината си, но мразят държавата. Мразят управлението. Обаче нищо не правят. Стоят си и мълчат. Май народопсихологията ни е такава. Болно ми е да го кажа, но май сме свикнали да си мълчим. Има някакво робско чувство. За нас като че ли все още е силна поговорката "Преклонена главица сабя не я сече". Не искаме сами да си променим живота.

- А какво да направят хората? Те гласуват и така изразяват своето мнение.

- Как гласуват хората? Хората не гласуват. Избирателната активност е ниска и става все по-ниска.

-----------

Питайте хората за кого ще гласуват. Ще ви кажат: "За никого." Хората са огорчени от тези, които управляваха досега и затова не искат да гласуват за тях. Те виждат, че някакви политици управляват, но за себе си. Нищо не се променя за хората. Това не е добре.

-----------

- Но не трябва да се стига пак до 10 януари, нали?

- Не, разбира се, това са неща, които са минали времето си. Ако хората вътре в себе си изпитват необходимостта и нагласата да променят нещата в България, всичко ще се оправи. Хората обаче са станали прекалено отчаяни, прекалено апатични, като че ли нищо не ги интересува.

- Как се разви България през последните 2 години? Според вас по-добре ли се живее през царските времена?

- Той не е цар, той е премиер. Всички го наричат цар, което ми говори, че този човек е натоварен с някакви функции, които не са му присъщи и му идват в повече. Имаше страхотно големи очаквания към него. Посрещнахме го като месия. Едва напоследък май все повече хора осъзнават, че не може все да чакаме някой да дойде отнякъде и да ни оправи. Той дойде, спечели, щеше да оправи нещата за 800 дни, но както виждате, нищо не се е променило. Естествено всяко правителство бележи успехи. Влизането ни в НАТО, предстоящото влизане в Европейския съюз - хората работят по въпроса.--------------

Не може всички управляващи да бъдат сложени под един знаменател. Но обикновените хора, тези които не са политици, не се интересуват изобщо дали сме в НАТО, ЕС и т. н. Те се интересуват дали имат работа, дали имат пари за хляб, дали имат къде да паркират на улицата, дали им е чисто, какво е нивото на сигурността. Тези неща трябва първо да се решат, за да може да повярваме на поредното правителство. Дори и днес да сме по-добре отпреди 7-8 години, това подобрение е твърде малко, за да може да повярваме на управляващите си.

--------------- Защо на всички парламентарни избори хората дават мнозинството от гласовете си на различна партия?

- Защото се разочароват бързо. Гласуват за БСП, идва правителството на Жан Виденов и хората бързо виждат, че нещата не вървят. Гласуват за СДС, след 2 години виждат, че нещата не стават, изчакват и гласуват за царя. Не казвам, че няма резултати от тези управления. Няма ги тези суперважни малки неща, които засягат бита на всеки един от нас. Те не се случват. Хората трябва да имат хляб, не само зрелища. Зрелищата им ги осигуряват - всеки петък първа програма предава парламентарния контрол.

- Търпелив ли е българският народ?

- Много, прекалено много. Той спира да бъде търпелив само ако ножът е опрян до кокала. Така е било в продължение на векове. Така сме оцелели и явно така се мъчим да продължаваме. Много прощаваме. Такива добри хора сме и затова всичко ни се пише на гърба.

- Преди няколко месеца вие изразихте и друга гражданска позиция - включихте се в протестите срещу войната в Ирак. Защо го направихте? Не смятате ли, че Саддам Хюсеин е диктатор, който крие оръжие за масово поразяване?

- Включих се в един антивоенен протест. Позицията ми наистина не бе политическа, а гражданска. За мен няма добра война. Най-добрата война е по-лоша от най-лошия мир. За това го направих.

- Но войната в Ирак се обясняваше с тероризма, с необходимостта от реакция след 11 септември, с диктатурата в Ирак. Срещу това ли протестира?

- Кой обясняваше нещата така?

- Американците.

- Американците обясняваха нещата така, защото си защитаваха интересите. Според мен поне 80 на сто от хората винаги са против войната. Аз изразявам тяхната позиция, не позицията на американците, не позицията на управляващите. Хората са покрити от битови проблеми и това е разбираемо. Хората не могат да погледнат по-далеч от тези проблеми. Точно това искам да направя - да им помогна да погледнат наддържавно. Тогава нещата вътре в държавата изглеждат по друг начин, изглеждат по-лесно решими. Защото на фона на една война като тази в Ирак България изглежда като едно много добро място и с малко усилия ще стане супер добро.

А Саддам Хюсеин е диктатор, няма спор. Ние също сме преживели диктатура, съседните ни държави също са преживели някакъв вид диктатура. Но процесът на премахване на тези диктатури се е развил по различен начин. Не мога да коментирам дали американците са прави, защото дори общественото мнение в самия Ирак е разделено по този въпрос. - една част не искат да бъдат "освобождавани".

- Как гледате на жените в политиката?

- Принципно, не трябва да разделяме жените и мъжете в политиката - щом си политик, трябва да се справяш добре. Би трябвало да не си пречат тези две неща - красотата и политиката. От един политик не се иска да е красив, иска се да работи добре. Иска се да е умен, не да е манекен. От друга страна, е хубаво все повече млади хора да се ориентират към политиката, да внедряват в нея свежите си идеи, да разчупват стереотипите.

- Кой млад политик ви харесва?-------------

- Аз харесвам Любен Дилов-син. Не само заради атрактивността му. Той наистина е представител на моето поколение, на това, което е малко преди мен и малко след мен. Той ни е символът, той изразява нашите идеи, нашите проблеми. Мисли като нас. Мисли напредничаво. Той е политик от нов тип. Сложете до него Иван Костов и вижте разликата. Дилов е страхотен.

---------------

- Не смятате ли, че хората харесват повече политици с твърда ръка? Като Бойко Борисов.

- Бойко Борисов го обявиха за секссимвол и май повечето жени го харесват затова, а не защото изпълнява някаква длъжност. На този пост наистина трябва човек с твърда ръка, защото не може да се отнасяш меко с престъпници. Моето мнение е, че трябва още по-твърда ръка в борбата с престъпността. Да, напоследък все повече хора говорят за необходимостта от още по-твърда ръка, за военен режим, за извънредни мерки и т. н. Някой да управлява 2-3 години "както трябва" и после да започнем на чисто. След "някой да ни оправи" сега май разчитаме на "твърдата ръка". Според мен хората ще се разочароват бързо и от един такъв, по-строг режим. Ще им дойде в повече. Ние сме свободни вече 14 години и не вярвам, че след тези години на свобода с всичките й недостатъци, някой отново ще иска да се върнем към някакъв тип диктатура.
 
Таня Карабелова застана гола, увита в трикольора, пред посолството на САЩ, за да протестира срещу войната.
38
3677
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
23 Септември 2003 20:48
Докога к..... ще се бъркат в политиката?
23 Септември 2003 22:02
Докато политиката е бардак!
23 Септември 2003 22:08
tanya e nomer edno
23 Септември 2003 22:18
Скъпо ми момиченце, когато имаш да избираш между едно синьо лайно (да ме прости админа), едно червено лайно и едно жълто лайно, мислиш ли, че има значение какво ще избереш.
23 Септември 2003 22:22
Mnenieto na Tanq Karabelova suvpada spored men s mnenieto na golqma 4ast ot mladite hora v Bulgaria.problema s niskata izberatelna aktivnost na maldite hora e osezaem i prekaleno vajen za da se podmine s leka ruka.golqma 4ast mladejta u nas ne namira smisal v tova da glasuva i ne sa motivirani da dadut svoq glas za nqkoi politik ili prartia.i ne razbirat , 4e s tova se lishavat ot vuzmojnosta da izbirat vernia put na budesteto na vsi4ki i na sebe si v 4astnost.te predostavqt s bezrazli4ie tozi izklu4itelno vajen izbor na svoite babi dqdovci i pro4ie.predstavite za po-dobo budiste na staroto pokolenie se razli4avat bezkraino mnogo s tezi na mladite bulgari.taka 4e nemoje da propuskame tuko taka vuzmojnosta da izberem pravilnata posoka spored nas.dano pove4eto mladi hora poslushat suveta na gospojica Karabelova i da dadut svoq vot.Ste e strahotno, ako kamapniqta na gospodin Karbovski uspee i v studentski grad izberatelnata aktivnost da nadhvurli taka mizernite 6 -7 % .vreme e novoto pokolenie da osuznae svoqta sila i da q izpolzva pravilno.zastoto sus svoq glas te u4astvat v izbora na upravlqvasti ne nanekoe 4ujdo budiste, a na sobstevenoto si .A tova 4e Luben Dilov e politik ot nov tip i e favorita na mladoto pokolenie e vun ot sumnenie
23 Септември 2003 23:09
Грозна картина!
23 Септември 2003 23:36
Mnogo e umna. Shte se warne li v rodnia Razgrad kato zavarshi University ili shte si natiska zadnika (i drugi 4asti) v Sofia?!
24 Септември 2003 00:24
*
24 Септември 2003 03:34
Тоя подпла6ипутарник е бил мис.Булгаря??????До тука ли стигна Марике завалике.....
24 Септември 2003 05:22
До кога ли?! Докогато не вземеш един АК 47 и не ги поразредиш малко, разградска хубавелке! Хахахахаха! Без друго, вие разградските кадъни сте достатъчно радикални!
24 Септември 2003 07:53
само не разбрах защо и трябваше знамето? ???
24 Септември 2003 07:55
само не разбрах защо и трябваше знамето????
24 Септември 2003 09:38
Таня е супер яка мадама. Уважававал съм я много и ще продължавам да я уважавам. Но не съм съгласен, че тя не била съгласна някой да ходи да мие чинии в чужбина и после да се върне. Тя какво си мисли, че тука ако работиш по специлаността си ще изкараш много повече пари отколкото като мияч на чинии ли? Сигурно шото нейната специалност е все пак много добре платена. Леле представям си я каква журналистка ше стане каката. Направо ше зима интервюта от воле от всички управляващи. То сигурно и за това не иска управляващите да са баба ами здрави млади хора, щото бабите няма да имат интерес в нея.
24 Септември 2003 09:57
Общо взето изказванията са точни но най-точен е АФОРИЗ!
За заголените курви в политиката - тоже , имаме ги предостатъчно.
24 Септември 2003 10:12
Таня харесва пелтека Вюбен-Дилов за кмет
пък аз я халесвам нея гола, ама за други работи, с извинение.
24 Септември 2003 10:17
АФОРИЗ, прав си!

МДАА, а коя от партиите има послание, насочено към някого - към младите, към старите, към средната възраст, въобще насочено към определена част от електората? И ако няма такава, а се гласува първосигнално, тогава що за израз на гнусно пренебрежение е "докога бабите ще избират вместо нас". Защо не се търси отговорността за апатията в гласоподавателите в самите партии, които не предлагат нищо, с което да си спечелят гласове? Партиите, които в последните години доказаха, че не стават за нищо, освен за хранителна среда за политически търгаши и лично облагодетелствуване. Не приемам гласуване заради самото гласуване. Това не е олимпиада, където е важно участието, а не успеха!
24 Септември 2003 12:02
Мдаа, като гледам коментарите, остава само да викнем "Всички са маскари" и да надигнем чашите със сливовица.
Как ние българите успяваме да спазваме традициите и да ги пренасяме в Интернет е мистерия. Форума прилича на разказите на Елин Пелин и Алеко Константинов, където мъжете се събират в кръчмата, бистрят политиката(световна и местна), оплакват се от бирника и му се заканват, спорят, обиждат се , сбиват се, помиряват се и си отиват у дома.
На другата сутрин остава само махмурлука, всички велики планове, героични намерения и прочие са забравени. И така до вечерта, когато всичко се повтаря.

Девойката поне се опитва да сътвори нещо. Дали е глупаво, наивно, сметкаджийско или си прави реклама няма значение. Това е активно действие.
Докато чакаме само някой да ни оправи, ще си чешем напразно езиците по форумите(кръчмите).
24 Септември 2003 12:05
Появи ли се снимка на млада жена и нерезите започват да гледат с влажен поглед и да им текат лиги. Сякаш човек е попаднал в талибански сайт.
MIRROR, ти ходил ли си по тия краища, дето им викат смесени райони? Що си мислиш, че там жените ходят с фереджета, мъжете с ятагани, а децата тичат подир преминаващите коли?
А иначе Таня много хубаво е казала какво мисли и как смята, че могат да оправят нещата. Дала е идея, защото без идеи нищо не може да стане.
24 Септември 2003 12:06
Ами много ясно, докато бабите са повече и докато всяко момиче решава, че външният вид е самодостатъчен за да изкарва кинти без да гради нещо смислено за обществото. Не че съм против да има и такава професия, ама не разбирам как може на всяко момиче мечтата е да стане манекенка и да се ожени за богат мъж, в българския случай - мутра, вместо да върши нещо по-продуктивно. Това професия манекен, художник, писател не го разбирам. Това би трябвало, при наличие на талант, да се прави като хоби, странична дейност, а не после да умираш и да чакаш пенсия, защото си допринесъл за изкуството. Сигурно звуча еретично, но така мисля, факт.
24 Септември 2003 12:19
Милост за малоумницата!
24 Септември 2003 12:21
raven, welcome back
24 Септември 2003 12:56
какви са тези глупости

нали и тя ще стане баба един ден
на 19 съм, но не мисля, че тази фраза е правилна и морална....

като има проблем с гласуването на младите, да идат и да гласуват бе, техен е проблема че ТЕ не гласуват, а не че възрастните хора си спазват правото на глас и гласуват....

а също така е вярно, както някой казва по-горе, че с миене на чинии може и повече да се печели на запад, отколкото по специалността тук....

специално аз в БГ без висше все още мога да взимам по долар на час да мия чинии. я някой инженер да каже какво работи всъщност и колко взима...

тъжна картинка
24 Септември 2003 13:12
prava e tanya 4e mladite hora tryabva da sa po otgovorni za bade6teto si i da se porazmardat malko ..................... a ina4e e gotina i umna - ya nakaraite nyakoya druga manekenka da kaze edno izre4enie i 6te razberete razlikata ......................www.missbg.net
24 Септември 2003 13:19
PICKWICK
24 Септември 2003 13:29
Право е момичето - всеки участва в политиката с каквото Бог дал.
Ето, ако успее да кандардиса колежките си от Визаж да се разпределят по избирателните участъци в София, (а не само в Студентския град) и да се заметнат с по едно байряче, току-виж повишили избирателната активност на младите. А пък ако и се снимат с пусналите своята бюлетина, ще надминем незабравимите 99.95 % ...
24 Септември 2003 13:59
Организирам кампания за изборите под надслов "Има ли смисъл щом няма значение? Пожелайте ми успех
24 Септември 2003 14:12
Абе, в Щутгард има 30, 000 души, на кой са му притрябвали тия гласове, г-н Карбовски?
Това ми напомя на кампанията на един кандидат за руски президент генерал Лебед - не знам какво се случи с него.
Той все повтаряше "Гласувайте за достойни хора", без да посочва себе си
24 Септември 2003 14:18
Pickwick - притеснява те фактът, че не можеш да бъдеш нито манекенка, нито писател, нито художник, нито музикант ли? Таня Карабелова поне е изненадваща като комбинация - говори по-смислено от повечето политици и е по-красива от повечето хора, които можеш да срещнеш по страниците на вестниците. Включително и модните страници, мдаа.
24 Септември 2003 16:28
Дааа...
Политическата активност в този форум също е в ръцете на пенсионерите...
Не по възраст - по душа...
И завиждат, само как завиждат...
24 Септември 2003 16:53
На това хубаво момиче изпращам едно стихотворение на Андрей Германов.
Нямам какво друго да й кажа.
Пожелавам й щастие.
.
Казват, че човекът остарява.
Аз пък си мисля: не е вярно.
Вярно, нещо става, нещо става,
нещо става - мъничко коварно.
.
И човекът с време посивява,
почва да се движи той по-тежко,
но сърцето младо си остава
но сърцето си остава жежко.
.
И докрая млади са очите,
и светът за тях е вечно хубав.
Хубостта в слова не се отчита-
всяка дума е за нея груба.
.
И сега, когато посивели,
възрастта издават ми косите,
няма да предам мечтите смели,
нито пък назад ще викам дните.
.
Казват, че човекът остарява,
а пък аз не вярвам, че така е.
Погледът му вечно млад остава
и духът му - вечно млад докрая.
24 Септември 2003 17:00
Взял "Муху" и попал ...
Красавицата ми казва да гласувам. Да гласувам значи. Казва ми и за кого. За Любен Дилов - голубой. Ама като не е мой тип?
24 Септември 2003 17:41
Анита, драга, не сме се видели, че да ти обясня в прав текст. Но, познавам доста хора, които са завършили т.нар. ПУЦ "Журналистика" и смятат, че това е едно от големите им постижения в живота и после ги четем или слушаме. Това, че говори смислено за теб, може само да оправдава първия ти постинг, но не и изказването на Таня. Не на последно място искам да кажа кое е смисленото на цялата идея - да търсим студентите по кръчмите, за да гласуват? Ами вие наясно ли сте, че един студент някъде към 3-ти курс осъзнава, че учи нещо, което не иска? Наясно ли сте, че студентът особено в първите курсове не го интересува нищо друго освен как да си вземе изпита, откъде да измуфти лекции, защото не може да става рано, как да изкара кинти, за да си купи пичовска блузка? И този човек трябва да бъде намиран в кръчмите, за да гласува? Ами определено предпочитам бабите да гласуват. Това ми звучи като олимпийския принцип "важното е да участваш, пък после ще видим". Е, видехме!
Също бих искала да попитам Таня тя има ли идея как да обясни на баба си, че вече й е минало времето и трябва да спре да гласува?
24 Септември 2003 18:20
Язденето на печки "Лъч" е опасно занимание, особено ако са включени...
А, че момето е по поръчка, нема съмнение...
Само че старите баби съзряха пламъците на Стршния съд иззад думите и, та се разпищяха...
24 Септември 2003 18:31
Целта не е електоратът в лицето на бабите да спре да гласува.
Целта е да бъде накаран и ЕРЕКТОРАТЪТ да даде своя глас.
24 Септември 2003 19:41
Афориз,
с удоволствие бихме гласували и за една Торта като Ваша милост, ако благоволеше да се кандидатира, да си представи името, лицето и програмата.
Вие като че ли не го правите. Може би се страхувате да не се разбере публично, че тортата вече е веднъж изяждана!
Страхувам се , че всички дето все не могат да намерят за кого да глсуват живеят със самочувствието на изядени торти и се чудят как да изкарат всички в политиката като себеподобни.
Уви, у нас прекалено много са такива.
24 Септември 2003 20:54
Не виждам нищо поръчково в интервюто на това момиче. Нормално е на млади години човек да бъде запален по някаква идея - някои на доста зрели години тук показват, че не им дава мира "старата" любов към някоя партия, станала вече партийка или пък изцяло сменила идеалите си... Та, щом не съм против едните, защо да коря младото момиче? И бих помолил още веднъж за кавалерство, което у някои хора не е на почит.
01 Октомври 2003 01:46
Tania e super krasiva i unteligentna jena!
01 Октомври 2003 02:06
Четете внимателно! Не се нахвърляйте на момичето по заглавието!
Заглавието е измислено от редакцията, ако благоволите да забележите. Няма да ви предлагам потвърждаващи твърдението ми цитати от интервюто, постарайте сами да го прочетете отново и без презумпции.
Освен това... Надежда Михайлова ли да си избере Таня, като пуска бюлетинката ? Амчи Надето като поведение и манталитет е леля й /тип ЦК на БКП/, пардон, та пак пардон!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД