:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 420,068,565
Активни 89
Страници 15,762
За един ден 1,302,066
Феномени

Лечителката Зофия и бремето на безнадеждно болните

Тя смята, че добрите хора боледуват по-малко, защото са заредени с положителна енергия. Мечтае за медицински център, в който билкари, хомеопати, биоенерготерапевти с доказани качества да работят заедно с лекари
Снимки: Вера Петкова
В София има едно място, където отчаяните могат да намерят утеха. Близо до сградата на Българския червен кръст има един малък кабинет, който се е превърнал в последна надежда за отписаните от медицината. Там не един или двама са намерили обратния път към живота.

------------------От десетина години в София живее една жена, която се е отдала на другите. Тя е сънародничка на Николай Коперник и като него се опитва да промени традиционни представи.

Вярва в доброто и смята, че няма неизлечима болест. Отказала се е от доходната професия на икономист, за да лекува. Името й означава мъдрост. Ръцете й носят здраве и утеха. Сините й очи вдъхват надежда и на най-обезверените. Тя е Зофия Шчербак.Родена е във Варшава и още от малка има дарбатада вижда в бъдещето. В началото не приемала сериозно необикновената си способност. В рода й има хора на изкуството, духовници, писатели, но никой не притежавал подобни качества. Изненадвала близките си, като предсказвала неща, които нямало как да знае. Дори и не подозирала, че дарбата й ще прерасне в нещо по-голямо и ще промени коренно живота й. Зофия е завършила икономика на труда, защото обича да общува с хора, а професията обещавала много контакти. Винаги обаче я е привличала психологията. Младата жена искала да знае повече за човека, да може да прониква в най-скритите кътчета на душата.

В България дошла преди 10 години. Тук открила и че има способност да лекува с мисълта си. Според нея с времето се развива не само личността, но и скритите способности. "Всичко стана случайно, но аз зная, че всъщност нищо не е случайно на този свят", усмихва се Зофия. В началото на 90-те години на ХХ век я избрали за сътрудник в международния център в София заедно с лечители от целия свят, които притежавали като нейните способности. Там за първи път започнала да лекува пациенти под медицински контрол. В началото се занимавала само със заболявания на костната система, но с практиката открила, че може да се справи и с по-тежки проблеми. Намалявала диоптрите на късогледи, започнала да капсулира кисти и тумори, лекувала диабет. Осъзнала, че има специална мисия в живота - да дарява здраве. Отказала се от професията си на икономист, за да се отдаде на лечителството. "Всеки може да бъде икономист, стига да се изучи, но призваните да лекуват са малцина. Това е дарба от Бог", казва тя.Зофия обаче знае, че да бъде лечител съвсем не е лесно"Трябва да спазваш моралните закони, а не да се възползваш от нещастието на хората", обяснява жената. Според нея дарбата й е дадена като доказателство за съществуването на един друг свят - духовния. Всяка болест може да бъде победена, всеки страдащ може да получи изцеление. Някои заболявания се лекуват с хапчета или по оперативен път, медицината непрекъснато се усъвършенства, но пред други - лекарите са безсилни. "Болести като рак и СПИН се причиняват от т.нар. енергийни бацили и никакво медикаментозно лечение не може да им повлияе", е теорията на Зофия. Това обаче не означавало, че тези болести са нелечими. Трябвало просто да се прилага съответното лечение - на енергийно ниво.

Тя смята, че е призвана да се бори именно с тези най-тежки болести.

Зофия има доказани случаи, в които е удължила живота на отписани от медицината раково болни. Тя казва, че успява да капсулира туморите и разсейките. Методът й на лечение е комплексен.

На пациентите си с леки заболявания предписва билкови отвари и специални диети, нотежките случаи тя лекува с енергияЗофия подчертава, че само нейната намеса не е достатъчна за изцелението. "Самият човек трябва духовно да се промени към добро, за да получи изцеление", смята тя. Зофия лекува не само тялото, а и душата. Според нея добрите хора, които са заредени с положителна енергия, боледуват по-малко. Колкото повече се раздават на другите, толкова повече получават и са щастливи и здрави. "Ние сме в непрекъсната връзка с Вселената. Когато човек мисли само за себе си, за личната си облага, тази връзка се разпада и той сам се унищожава", разказва лечителката. Лошите мисли и чувства можели да убиват.

Според Зофия Шчербак болестите и страданието се предизвикват от безверието, алчността и човешката злоба. Цялото човечество от няколко години е започнало да боледува от рак. Тя смята, че основната причина за увеличаването на раковите заболявания, е стресът. "Несигурността за утрешния ден, ежедневните стресови ситуации, в които всеки изпада в забързания живот, агресивността - всичко това не може да не се отрази върху здравето", обяснява полякинята. Пониженият имунната система и вредният режим на хранене правели съвременния човек подвластен на всякакви заболявания.

Нищо обаче не може да откаже Зофия да лекува. А пътят й към това поприще съвсем не е постлан с цветя и рози. От 1994 г. тя се бори с медицинската администрацияспособностите й да бъдат признати, за да може да лекува по законПреди 8 години подава молба в Министерството на здравеопазването, с която иска лечителската й дарба да бъде изследвана. Молбата е придружена с документи, доказващи, че Зофия е помогнала на 30 неизлечимо болни пациенти. Със заповед на тогавашния министър д-р Танчо Гугалов е назначена комисия от медицински лица.

Зофия се занимава с пациенти в Онкологичната болница под наблюдението на лекари. Накрая комисията признава нейните успехи в лечението на онкологични заболявания.

Раково болните тя поема, когато медицината не може да им помогне. Зофия винаги предупреждава, че не може да помогне, докато трае химиотерапия или лъчетерапия. Има случаи, в които болни не са й казвали, че продължават химическото лечение. "Веднага усещам. Това не може да се скрие. По-лошото е, че енергийните сеанси се обезсмислят", казва Шчербак. Което не означава, че тя отхвърля усилията на лекарите. Напротив. Тядържи практиката й да се контролира пряко от онкоспециалисти

Всеки неин пациент идва в кабинета й с лекарска диагноза, след лечението й също е задължен да си направи изследване.

Така всеки скептик може да се убеди в способностите й - всичко се записва черно на бяло. "Аз знам, че човекът, който идва при мене, е опитал всичко друго, почукал е на всички врати, неговото състояние е безнадеждно. Затова нямам право да откажа да го лекувам", казва с болка Зофия.

Тя е убедена, че може да направи много повече за пациенти, които са в по-ранен стадий на заболяване, но няма право да ги лекува. Поне засега законът не й позволява. Лечителката се надява скоро да бъде приет новият закон за общественото здраве, в който ясно да бъдат регламентирани правата и задълженията на хора, които притежават дарба като нейната. "Всеки трябва да поеме своята отговорност, тъй като става въпрос за най-ценното нещо за човека - неговото здраве. А много самозвани лечители злоупотребяват с това", обяснява Зофия. Мечтата й е в България да се създаде център, в който да работят заедно лекари и доказани народни лечители -

да си подадат ръка в името на здравето.

"В България има много добри хомеопати, билколечители и биоенерготерапевти, но потенциалът им не се използва пълноценно", ядосва се Зофия.

"Максимата, по която работя, е: помагай докрай. Да лекуваш не е обикновена професия, а призвание, трябва да си милосърден и всеотдаен, за да го заслужиш", признава Зофия.
 
Лечителката има изрядна документация за пациентите си.
11635
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД