:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 420,880,196
Активни 72
Страници 2,743
За един ден 1,302,066
Интервю

Янко Станоев: Литературата е най-великото изобретение на човечеството

Вацлав Хавел беше талантлив и Чехия е талантлива. А нас ни управляват бездарници и това е големият недъг на демокрацията в България, казва писателят, който днес навършва 60 г.
Снимка: Борислав Николов
----------

Писателят Янко Станоев тази година празнува 60-годишен юбилей - роден е на 9 октомври 1944 г. в с. Долна Секирна, Пернишко. Издал е близо 20 книги, сред които "Неандерталецо мой", "Домашни истории", "Децата на Афродита", "Двойникът". Носител на многобройни литературни награди. Новата книга на автора "Танцът на сатирите" (Изд. "Захарий Стоянов", УИ "Св. Климент Охридски") съдържа 49 нови разказа, организирани в три раздела - "Писатели и меценати", "Малки сюжети" и "Интимни квартири"

----------- Доволен ли си от съдбата си?

- Писах умно, а живях глупаво. А трябваше да бъде обратно.

- Ти познаваш литературната история. С чия писателска съдба оприличаваш твойта?

- Само да не прозвучи маниакално - но най-близко до характера, до сърцето и до представата ми за писател е Скот Фицджералд. Това е писането, което ценя: чувството леко да доминира над разума. Трябва да стоплиш изречението - а изреченията се топлят от чувство. Скот Фицджералд е най-романтичното и гениално момче на ХХ в. Другият полюс е Хемингуей. Хемингуей също е голям писател.

- Обикновено Хемингуей е примерът за подражание, особено при начеващите колеги, а не Скот Фицджералд. Защо?

- Така наречената мъжка, траперна литература, литературата, която издига в култ силния човек, е много привлекателна, но и много опасна игра с природата дори на автора. Хемингуей се самоубива от страх от старостта. Аз съм бил в дома му, бил съм в кулата, която Мери му издига да пише. Той обаче, вместо да си пише горе, гледайки великолепния изглед на океана, отива в Уайоминг и се самоубива с пушката на баща си. А когато умира малкият, изтерзан човек, гениалният Достоевски, на масата му има проекти за още три романа - единият от които е за Христос. Така че да си мъжкар в литературата и да си смел в живота са различни неща. Страхът от живота трябва да личи в литературата и именно това е най-ценната литература. Да си силен писател не означава да си силен човек. Тъкмо обратното - силен писател е слабият човек. Защото литературата не може да изобрази в пълнота човека, ако самият ти, като творец, не си наясно с всичките му недъзи и несъвършенства. Сега е издигнат в култ мачизмът; доминира една криворазбрана представа за силна литература, опряна на силния човек, на силната личност. Но това не води доникъде. Светът показа, че върви все по-назле от така нареченото чувство за превъзходство. Писателят има за цел да сложи човека долу на земята и да покаже всичките му бездни, и все пак, и въпреки това да го пожали. А не да го прави свръхгерой и митична личност. Забележи, Чехов е най-слабият като физика писател... Но странното е, че тъкмо слабите физически, уязвимите физически хора, един епилептик като Достоевски например, се оказаха силните духовни личности. Много е съмнително, че съвременният идеал за силната личност може да реши съдбата на света. Малките хора с изтерзаните души раждат голямата литература. Това са: Скот Фицджералд, Чехов, Гогол...

- Нека да се принесем при българските изтерзани души. Упрекват българските интелектуалци, в частност писателите, че само мрънкат, че не могат да се вградят в новото време, че тъгуват за предишните привилегии. Как гледаш на това?

- Това е едно от нещата, които най-много ме дразнят - че българинът бил инертен, че разчитал на държавата, включително и творецът. Тя пък една държава... В крайна сметка тези слухове се подклаждат от бившите ченгета. Аз искам да върна топката в полето на политиците и да изясня друго: кое е характерно за политиците на България през последните 15 г. Те не са глупави - те са бездарни. Те са бездарни не в прекия смисъл на тяхната професия, те са бездарни общо като хора. Бездарието не създава простор за живота. Вацлав Хавел беше талантлив и Чехия е талантлива. А нас ни управляват бездарници. Това е най-големият недъг на демокрацията в България. Левчев има една много умна фраза - бездарието е фашизъм. Ние сме управлявани от бездарни хора в най-общ смисъл - като исторически личности. Нас ни управляват хора, които мразят изкуството, които мразят духовния свят.

- Това ли е мнението ти за родните политици?

- Нашият преход ми прилича на зле скалъпено произведение. Без ясен сюжет и стройна композиция. Калпаво творение на халтурата, писано от бездарни и меркантилни автори.

- Това важи ли в пълна степен и за сегашните управници?

- Колкото и да е неприятно на някои, изглежда, че това е най-доброто управление на България. Защо? Защото свършиха партийните дрязги. А на нас от партийност ни бе дошло до гуша. Свършиха партийните кавалкади, семинарите в Боровец, в Хисаря, цялата тая армада от угодници, политолози, писатели, социолози. Да си угодник и да си писател никога не е извеждало до добър край.

- Какво означава да си писател?

- Има една проста истина - човек трябва да създаде нещо, което да го надживее. Дали деца, дали книга, или музикално произведение, дали дом, всеки жив човек е длъжен да остави нещо, което да го надживее, според неговите възможности.

Затова - да си добър писател, да си талантлив писател, това е рядкост, която трябва да се цени. Талантът е рядък белег на съдбата. Ние обаче към таланта се отнасяме небрежно. Това не е мрънкане - това е присъда. Да си талантлив е повече от всичко друго. Не говоря само като писател - може да си талантлив във всякакви други области. Бедата на България е, че не уважава талантливите си хора. Тук се лансира бездарието, угодничеството, нашето мило отечество поощрява литераторите със сатенени гащички. Това са едни доста съмнителни, дори като природа, мъже - а литературата иска мъжество, голямо търпение и характер. Не може да си въртиш дупенцето насам и натам, ту към тая политическа сила, ту към оная и да се занимаваш с литература. Защото литературата е най-великото, най-голямото изобретение на света.

- Кои са българските прозаици, които четеш и уважаваш?

- Само Левски може да каже: "Сам съм, други няма." И никой друг. Но има писатели, които си присвояват тази фраза и викат: "Аз съм, други няма." Никога България не е била лишена от талантливи писатели. И когато някой каже, "Аз съм, други няма", това говори точно обратното на това, за каквото се мисли. Литературата не започва и не свършва с нас. От класиците ни веднага бих посочил с шапка в ръка Софроний Врачански и Захарий Стоянов; "До Чикаго и назад" на Алеко Константинов, въпреки че, кой знае защо, провъзгласиха "Бай Ганьо" за книгата на Алеко; Йовков; Елин Пелин; Дончо Цончев е голямо име за мен, той е наш учител, той е основател на школата. Сред моите връстници - Кольо Николов - от него почна новата вълна, Станислав Стратиев, неговото "Пътешествие без куфар" е световно произведение, Христо Калчев с "Белия дявол" и още неколцина. От поколенията след нас Алек Попов, Георги Господинов и Палми Ранчев. От най-новото поколение също има кадърни. Но новото поколение нямат едно нещо. Те имат култура, имат образование, но нямат биография.

Литературата някак все повече става умозрителна игра, а не лична биография. Новата литература е някаква есеистична проза в повечето случаи, а не белетристика. Младите забравят че проза е едно, а белетристика - друго. Белетристиката е умение да разказваш. Който може да разказва истории, той е писател.

- Кога българската литература ще започне да се измерва с европейската? Кога българският писател ще стъпи в Европейския съюз?

- И в момента българската литература е по-голяма от европейската, но е по-малка от англоезичната. Моята проза е по-малка от английската, донякъде от италианската, но е по-добра от френската. Издават тук някакви посредствени френски писатели и ги възхваляват. А когато някой от нас издаде чудесна книга - го премълчават. Ние сме страна на премълчаните таланти. Ние с това се занимаваме. Всъщност не Европа не ни уважава, ние не се уважаваме.

- Как гледаш на днешния свят?

- С лошо око. Че какво добро може да се каже за свят, където всяка секунда по едно дете загива от глад и болести. Да не говорим за новата стогодишна война, която отворихме с войнстващите ислямисти. Точката на тази драма ще бъде сложена едва от последната капка петрол.

- За да не излезе, че от устата на български писател пак звучат само оплаквания, кажи какво те радва?

- Радвам се, че от едно убого хлапенце от Долна Секирна, каквото бях, станах автор, и то, нескромно казано, уважаван автор. Който измине моя път от Долна Секирна до площад "Славейков", той единствен ще разбере какво имам предвид.

- Какви думи искаш да отправиш към младите, които замениха библиотеките с интернет-клубовете?

- Младите въобще не трябва да ги обременяваме с нашите стари модели и предразсъдъци. Моите дъщери от три години са в Испания. И не е нужно да знаят, че баща им е велик писател.

- Какво ти пишат щерките оттам, от Испания?

- Пишат ми трогателни редове от рода на: Тате, бъди стар, бъди беден, бъди плешив, бъди грозен, какъвто щеш бъди, но само бъди жив, защото без тебе нищо няма да е същото. Мило пожелание, нали?

- А ти какво им отговаряш?

- Отговарям им, че за тях съм готов да направя всичко, дори и да живея.
 
Янко Станоев в началото на творческия си път.
61
3896
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
61
 Видими 
08 Октомври 2004 22:50
Г-н Станоев, навремето четох с удоволствие "Неандерталецо мой" и други ваши книги.

Но съвсем не е вярно, че ние отворихме война на ислямските терористи. Те ни нападнаха на 11 септ.

Много е лошо, ако харесвате терористите.
08 Октомври 2004 22:55
Да си угодник и да си писател никога не е извеждало до добър край.
Хареса ми.
08 Октомври 2004 22:55
Честит рожден ден!
Истина хортува!
Да е жив и здрав и да иляди!
08 Октомври 2004 22:58
Дайте наистина да поговорим за това прекрасно чудо на човешката мисъл-литературата....
TULL, Станоев едва ли харесва терористите...По-скоро е грешка на езика от негова страна...
08 Октомври 2004 23:02
Честит празник и от мен!!
Живот и здраве най-вече!!!
И повече вяра в утрешния ден!! (звучи "Happy birthday"
08 Октомври 2004 23:07
За мен литературата е среща на две интуиции.
Честито, но не разбирам тъгата. Животът е безкраен.....празник.
08 Октомври 2004 23:10
Честит юбилей Янко!

"Нас ни управляват хора, които мразят изкуството, които мразят духовния свят."
Това се отнася за целия свят, приятелю, България не е изключение. Духовният и талантливия не го обичат лихваря и печалбаря, щото нема сметка - а тази цивилизация е тяхна. Това е цивилизацията на двуличието и безсрамното потъпкване на духовните ценности, прикрито зад високопарни слова, идеи и намерения..
Искаш ли да ти кажа нещо - знам че следиш световната литератаура само от преводите и от новините, та затова...
Прехвалената демокрация на запад е погребала хиляди изключително талантливи и високо духовни същества. Пред нас са само тези които са направили комерсиален удар и са станали известни ( е може да не са бездарни естествено, но сравнени с ония загърбените от съдбата, живота и Господа са джуджета)
Не мога да повярвам, че стана на шейсет години струва ми се преклонна възраст, а сякаш вчера бяха"лудориите ни" с Дончо и някои други ...
08 Октомври 2004 23:17
Плюейки литературните плазмодии, този автор се издига в собствените си очи и казва черно на бяло: "И не е нужно да знаят, че баща им е велик писател". Да ти имам самочувствието, граовецо!
08 Октомври 2004 23:19
дедо попе, човеко е дораснал да си праи майтап с него си. а и верно си е голем писател, да е жив и здрав
08 Октомври 2004 23:32
Пейчо Пеев,
Животът е безкраен празник...., но само за някои....
08 Октомври 2004 23:46
Палада-разбирам живота като радостта да си жив, а и мисля, че смърт няма.Не бях и не съм галеник - обратното, просто надживяваш страха.
09 Октомври 2004 00:01
Пейчо,
Така е, не споря с теб...Само казвах, че някои се чувстват по-живи от масата по ред причини...Пък и малко са галениците на съдбата, принципно за тях ми беше думата...За онези, незаслужилите тази чест...
09 Октомври 2004 00:08
Благодаря
09 Октомври 2004 00:09
Палада, щастието е въпрос на вътрешно състояние, не на външни причини!
Който е нещастен в палатка, ще бъде нещастен и в дворец.
Освен това ние идваме на тази земя да си учим уроците, а не да изпитваме удоволствие.
Щастието идва само в резултат на научен урок, останалото "щастие" минава на принципа "заем брашно тъпкано се връща".
09 Октомври 2004 00:22
Виждаш ли, Кайли, колко са различни хората...
Това е твоята житейска философия, моята малко се различава...Пък и щастието е относително понятие, всеки го дефинира по своему...Дай да не спорим сега за това, така или иначе няма да стигнем до едно мнение.... Пък и на рожден ден сме, в крайна сметка... Нека уважим "виновника"
09 Октомври 2004 00:27
"Если хочешь бьiть счасливьiм - будь им! " - Козма Прутков
09 Октомври 2004 00:29
От философии вече ми се повръща еле след прочетеното в съседство дълго нещо като нищо.
Ама щом ти е кеф да мислиш, че животът е празник само за избрани, а ти не си между тях, давай.
Няма да ти развалям кефа пък сега.
09 Октомври 2004 00:33
Фък...! Български писател на 60, никого не оплюва, харесва младите и е с аъла си... Този човек е умен... Жалко че не съм му чел нищо...
09 Октомври 2004 00:49
Кайли, кайли,
Пак не се разбрахме...Не съм казала от коя страна на "барикадата" съм, пък и няма нужда...Не ми се обяснява пак...Както и да е, бъди здрава.
09 Октомври 2004 00:52
Де ще ида да не съм здрава с тая здравна риформа.
09 Октомври 2004 00:59
А, ти на нея, ако останеш, не ми се мисли...Ама нали си поне от осигурените....Би следвало от здраве да не се отървеш поради тази причина...
09 Октомври 2004 01:16
Евалата бате Янко Жив и здрав! Ииииии НАЗДРАВЕ
09 Октомври 2004 01:27
Наздраве, Неандерталецо мой!!
09 Октомври 2004 02:03
Аз си мислех, че е от Голяма Косматка, а той бил от Мала Секирна.
Голем писател!
Световно Неизвестен!
Но пък има готин анцунг - с кошкой може би...
Производство на Световната Литература.

Редактирано от - Църни Шопара на 09/10/2004 г/ 02:07:34

09 Октомври 2004 02:13
Харесва ми, този е самобитен, не се вписва в общоприетите норми. Потвърждава, че голямата литература се прави от малките хора с изтерзаните души.
09 Октомври 2004 02:16
Ама ти изтерзана ли си?
Айде писатело се е разкъсвал от гадната действителност.
А ти от кво?

09 Октомври 2004 04:46
Църни , Кайли и ред други които не разбирате за какво става въпрос , бихте ли помислили върху това аджаба !
ИМА ТРИ НАЧИНА ДА СВЪРШИШ ЕДНА РАБОТА .
1-ПРАВИЛНИЯТ НАЧИН
2-ГРЕШНИЯТ НАЧИН
3- МОЯТ НАЧИН


Ако го правите по моя начин , ще се разбираме чудесно !


09 Октомври 2004 06:37
Аз пък си мислех, че Дончо Цончев е по-известен като ловец.
Как ли щеше да изглежда съвременната българска литература, ако ги нямаше ловните резервати?
09 Октомври 2004 07:28
ЧРД.
Да си жив и здрав още толкова.
Всичко хубаво, Янко, ама каква е тая дискриминация? Какво точно искаш да кажеш сега с това - ние слабите таковата, ние-онаковата?
И к''во с'а ние - едрите да мрем ли? Та Балзак, Кърт Вонегът, Труман Къпоут(и) или бай ти Радой ( лека му пръст ) за будали ли ги взимаш, а? Дай да си имаме уважението в края на краищата. Слабите, та слабите...айде, холан...сигурно ако беше (недай си Боже) сляп щеше да напишеш - Ние, с Борхес, слепите...така и така...въртим света. Чшшш...а'ре с'а... парчета.
09 Октомври 2004 07:44
Да бе, разбира се
ЧРД за човека.
Ама защо е в "политика", а не там където му е място - в "култура", а?
09 Октомври 2004 08:27


Има една проста истина - човек трябва да създаде нещо, което да го надживее.
Дали деца, дали книга, или музикално произведение, дали дом, всеки жив човек е длъжен да остави нещо, което да го надживее, според неговите възможности.

Само като истина това е толкова просто

Дацата му към него.
Живей.Без теб нищо няма да е същото.
Той към тях .
За Вас съм готов да направя всичко, дори и да живея.

Това е супер красиво.

Доминира една криворазбрана представа за силно общество, опряна на силния човек, на силната личност. Това не води доникъде Само Левски може да каже: "Сам съм, други няма." И никой друг.
Но има , , СВРЪХ ЧОВЕЦИ-СВРЪХ ГОВЕДА” които си присвояват тази фраза и викат: "Аз съм, други няма."


Доминира-две мнения-няма.Фашизмът е стил и стереотип -който на определен исторически етап се пресъздава като определена идеология.

Бъ лгария-тя пък една държава
Нашият преход ми прилича на зле скалъпено произведение.
Бедата на България .Тук се лансира бездарието, угодничеството. Нашето мило отечество поощрява Угодниците със сатенени гащички.
Да си Угодник и да си Човек никога не е извеждало до добър край.
Това са едни доста съмнителни, дори като природа, мъже.
Не може да си въртиш дупенцето насам и натам
Политиците през последните 15 г. не са глупави - те са бездарни.
Бездарието е фашизъм. Това не е мрънкане - това е присъда
.
Това е присъда-не само твоя.
09 Октомври 2004 08:36
ЧРД-авторе.
Боравиш със свещенни човешките истини.
Да си благословен
.
09 Октомври 2004 14:40
Прочетох до тук: "Ние сме страна на премълчаните таланти." ....
А иначе - да е жив и здрав ...
09 Октомври 2004 15:50
- Само Левски може да каже: "Сам съм, други няма." И никой друг.

Много се извинявам, обаче фразата "сам съм, други няма" никога не е казвана от Левски.
Тези думи са произнесени от Васил Петлешков, доката нашите сънародници с турско самосъзнание са го пекли жив, "изпитвайки " по ориенталски табиет, за да научат кои са съ-организаторите на априлското възстание в Брацигово. След като го изпекли, без да научат нищо от него, го окачили мъртъв и димящ на бесилото.
Поне не са го изяли.
Янко Станоев като граовец логично не ги знае тези неща, щото граовския район и шоплука никога не вземат участие в априлското възстание, а Захари Стоянов в "Записките" нарича шопите и граовци "...тез ортаци на турците" заради активното им съдействие при лова на комити и потушаването на възстанието.
Иначе- честит юбилей на човека. Няма да е лошо обаче, освен да пише, да започне и да чете.
09 Октомври 2004 16:13
Montague, бива ли така? Такива - като теб, и по Азис сигур плюят! Засрами се! Веднага! Да!
09 Октомври 2004 17:50
човече, не се ласкай, и не се обиждай на написаното във форума...Признавам си, че не съм чел някои от творенията ти...но интервюто е страхотно....Дано някаоой наистина да те разбере...
09 Октомври 2004 19:49
Старшина, не бих отишъл до там да сравнявам Янко с педераста, когото спомена.
Не съм съгласен практически с нито едно от твърденията на Станоев, нито съм чел произведенията му, но мисля, че човекът заслужава уважение поради фактa, че за разлика от оня перверзния се опитва да твори култура и да живее от писането си, работи, така да се каже, на полето на Духа, което не се среща особено често напоследък в татковината ни.
Уважение за това.
А дали този Янко е писател...не мога да кажа, сещам се за думте на един герой на Георги Марков, когато го запознават с някакъв професионален, не особено известен писач и той му се представя като "Янко, писател"
"-какъв е този Янко-писател бе? Няма такъв писател! Иван Вазов е писател. Алеко Константинов е писател. Елин Пелин е писател. Ама Янко-писател? Няма такъв писател!"

Па те са само трима-четирима писателите в цялата ни история и всички ги знаят.
Но пак казвам -Янко Станоев саслужава уважение дори само защото се опитва да се издържа от духовна продукция. Няма такива хора вече.
09 Октомври 2004 21:36
Само Левски може да каже: "Сам съм, други няма."

Montaque,
Четеш или съчиняваш , какво е казано.

Радичков за такива като теб казва-, , Мамка му и прасе"

Кога българите са пекли Левски на шиш бе закръглен идиот.

09 Октомври 2004 21:47
Форумната администрация, докато допускате постинги като този на Хунвейбин от този форум файда няма да има, колкото и анкети да правите на тема "що не върви форума".
Разкарайте псуващите хунвейбини и на на местото на всеки един изритан от форума псуващ хунвейбин ще се появят петима нормални и непсуващи форумци. Форумът ви загива поради изобилието на хунвейбини в него и докато не ги изритате, нищо не може да го спаси. Ако държите, ще ви го напиша това и на мейла на форумната администрация.
Продължавайте да си затваряте очите пред псувните и ругатните на хунвейбините и до месец-два под статиите на "Сега" няма да е останал никой освен взаимно и изкусно ругаещи се хунвейбини.
Жалко за някога хубавия, умерен и много посещаван форум.
09 Октомври 2004 21:59
Montaque q

Абе дестилиран ,
Къде видя и прочете псувня бе.
Цитирах ти най забележителната мантра на Радичков , за такива като теб дето си служат с интриги.
Посочих ти цитат на автора от който е видно как лъжеж.
Попитах те за мърсотиите по адрес на Българите .
Какво си се раривал като невеста.
Отговори за мърсотиите които си нахвърлял , като парцали върху тарабата.
09 Октомври 2004 22:23
Какво казва ХУНВЕЙБИНА
Цитира автора
Само Левски може да каже: "Сам съм, други няма."
Пита интриганта Montaque,
Четеш или съчиняваш , какво е казано.
Радичков за такива като теб казва-, , Мамка му и прасе"


Какво пише MONTAQUE.Това е повода.

Много се извинявам, обаче фразата "сам съм, други няма" никога не е казвана от Левски.


И след това:
Разкарайте псуващите хунвейбини и на на местото на всеки един изритан от форума псуващ хунвейбин ще се появят петима нормални и непсуващи форумци.


Абе интригант-с паче перо ли да те гали човек!
, , Сам съм други няма" .Изведено от контекста може да се каже по хиляди поводи и е казвано от всеки-но тук смисълът е един единствен.
А да те накарам ли да смяташ.60-16 , дали предателя Г. Марков е могъл да има този Янко впредвид.
Спри да заиграваш-нормално форматиран.
09 Октомври 2004 22:29
Но да се върнем към темата, уважаеми колеги съфорумци.
За съжаление Янко шикалкави, лъже и си противоречи.
… нашето мило отечество поощрява литераторите със сатенени гащички. Това са едни доста съмнителни, дори като природа, мъже - а литературата иска мъжество, голямо търпение и характер. Не може да си въртиш дупенцето насам и натам, ту към тая политическа сила, ту към оная и да се занимаваш с литература.

-казва Янко И в следващия момент се позовава не на кого да е, а на Левчев-
Левчев има една много умна фраза - бездарието е фашизъм
-

Това позоваване на Левчев мен лично ме дразни, защото въпреки поетическия си талант Левчев напълно заслужава определението “литератор със сатенени гащички”, който “върти дупенцето насам и натам, ту към тая политическа сила, ту към оная и да се занимаваш с литература”
Еми не може хем да обясняваш как не понасяш литератори със сатенени гащички, хем да се позоваваш на авторитета на точно такъв литератор и да го сочиш като образец за мъдрост. Това е шикалкавене и Янко или не знае какво иска да каже, или не знае как да го каже.

09 Октомври 2004 22:40
- Само да не прозвучи маниакално - но най-близко до характера, до сърцето и до представата ми за писател е Скот Фицджералд. Това е писането, което ценя: чувството леко да доминира над разума
казва Янко и обяснява, че не харесва мачизма в литературата като за класически мачист сочи Хемингуей.
В същото време, kогато го питат кого харесва от българските писатели, без колебание посочва на първо място доказаният пушкаджия и ловджия и бивш боксиор Дончо Цончев - същи Хемингуей както по маниери на писане, така и по начин на живот. Последно - харесва ли писателите мачисти или не ги харесва? Абсолютно шикалкавене и нищоказване.
Като си мисля - вероятно Янко наистина не харесва писателите мачисти и мъжкари като Хемингуей и Цончев, обаче явно е решин, че това интервю може да попадне пред очите на Дончо Цончев и е решил да му се понатегне като го поласкае. Личи си Левчевата школа, Мда.
09 Октомври 2004 22:52
Но да се върнем на думите на Янко, че..
Само Левски може да каже: "Сам съм, други няма." И никой друг

Драги Янко. Твърдението ти е исторически неграмотно. В историята няма "може", "не може" и "ако".
Думите "Сам съм, Други няма, са произнесени от Васил Петлешков. Левски може и да е имал право да ги произнесе, но никога не ги е произнасял.
Ти, разбира се, сигурно не знаеш кой е Васил Петлешков. Ако знаеш - извинявам се.
Васил Петлешков, Драги Янко, е организаторът на априлското възстание в едно родопско предпланинско градче, наречено Брацигово. Турците и турския башибозук го залавят жив след потушаването на възстанието и изгарят Васил Петлешков жив, на клада, а после го качват мъртъв на бесилото. Докато гори на кладата, Петлешков крещи "Сам съм, други няма", за да не споходи неговата участ остналите заловени живи бунтовници. Васил Петлешков, както и Левски, драги янко, са великомъченици на българската кауза. И двамата. А ти, драги Янко, щом бъркаш единия с другия, си неграмотен.
09 Октомври 2004 23:05
Въпрос:

- Кои са българските прозаици, които четеш и уважаваш?

Отговор:

- Само Левски може да каже: "Сам съм, други няма." И никой друг.


Един интригант продължава да ...............

Радичков за такива казва:

, , Мамка му и прасе."
09 Октомври 2004 23:20
Има още нещо от интервюто на Янко, с което, за съжаление, не мога да се съглася:
Вацлав Хавел беше талантлив и Чехия е талантлива. А нас ни управляват бездарници и това е големият недъг на демокрацията в България, казва писателят, който днес навършва 60 г
С това, че писателят днес навършва 60 години, не споря изобщо. Даже отново му честитя юбилеия и му желая много здраве и творчески успехи. Янко обаче твърди, че Чехия е управлявана добре, защото начело на държавата беше талантлив писател и драматург. Демек - сложете един писател начело на България, талантлив писател, като Янко и Хавел, и моментално и ние ше разцъфтим Драги Янко. Ти, разбира се, си най-известния граовски писател. В съседния на граово край обаче-шоплука-живееше и твореше един още по-плодовит от тебе писател. Другаря тодор живков, който издаде триесе и пет тома, докато управляваше държавата 35 години.
Голям писател, плодовита работа, триесе и пет тома са това, абе талант. Ти имаш само десетина, имаш още мегдан да го настигаш значи. И той като тебе шоп и граовец, и той като тебе писател, и той като тебе Янко, ма Янко на него му беше партизанското име. Да не си на него кръстен?
Та този Янко, талантлив и плодовит писател, управляваше България 50 години и покрай-него се нароиха един куп литературни янковци и левчевци, които беха намерили на леба мекото и се издържаха, като пишеха дитрамби във възхвала на ТушЕ от правец и друга партизанска литература .
Та, Янко, ний сме с повече опит от чехия в това да ни управляват талантливи писатели и пак доникъде не я докарахме, въпреки че тях Хавел ги управлява няма и десет години, а нас 50 години ни управляха писатели и до никъде не стигнахме.

Редактирано от - Montague на 09/10/2004 г/ 23:37:59

09 Октомври 2004 23:23
"Напред, през росата...!" А по-нататък - напред за заплата...
09 Октомври 2004 23:37

Автора е написал друго?
, , Аз искам да върна топката в полето на политиците и да изясня друго: кое е характерно за политиците на България през последните 15 г. Те не са глупави - те са бездарни. Те са бездарни не в прекия смисъл на тяхната професия, те са бездарни общо като хора. Бездарието не създава простор за живота. Вацлав Хавел беше талантлив и Чехия е талантлива. А нас ни управляват бездарници. Това е най-големият недъг на демокрацията в България. Левчев има една много умна фраза - бездарието е фашизъм"


Един интригант продължава да .............

Мантрата на Радичков е подходяща:

, , Мамка му и прасе!"
09 Октомври 2004 23:52
Ехо ,
Администрацията на форума?
Ако MONTAQUE , не интригант от най долна проба отнемете правата на ХУНВЕЙБИНА.
А е интригант , от много чиста проба-тази на супер интригантите!
09 Октомври 2004 23:59
Колкото и да е неприятно на някои, изглежда, че това е най-доброто управление на България. Защо? Защото свършиха партийните дрязги. А на нас от партийност ни бе дошло до гуша.

Брейййй...тоя ще да е царист. Иска си царя човека. "Най доброто управление на България". Ха стига бе, Янко.
Ами комунизите? Ми Левчев кво ше каже, ако го прочете това? Ми партийните бонзи от ЦК на БКП?
Те кво ше кажат? Тоя Янко 30-се години Иде бел леп от партийната хранилка, пишеща машина му купихме, буламачите му публикувахме от партиздат, от долно секирене го измъкнахме, едно сополиво хлапе беше, писател го направихме, па той сега ше ми разправя, че, управлението на Симеон било най-доброто за българия.
Срам! Сакън, недей, Янко, ше се сърдят другарите!

П.С. Драги Янко. Надявам се искрено, че няма да се засегнеш, ако прочетеш постингите, които са се появили под интервюто ти. Моето уважение за това, че си бил писател преди 10 ноември, и си останал такъв и след 10. Значи го смяташ за истинско призвание за разлика от мнозина други, които окапаха. Поздрави.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД