:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 417,267,545
Активни 114
Страници 22,998
За един ден 1,302,066

Би Би Си: България – страната с изчезващо население

 
“Населението на България е сред най-бързо намаляващите в света. От 1990 г. насам тя вече изгуби 1/5 от него. Но какво означава това за онези, които остават в страната”, пита се кореспондентът на Би Би Си Рут Александър в репортаж от страната ни.

“Дълбоко в българската провинция, в област Перник, направих рядко откритие”, разказва тя. Но не ризата с традиционна българска шевица е изненадала журналистката, а фактът, че 30-ина годишен човек живее на село.

„Всичките ми приятели, с които израснах тук, заминаха”, споделя Стоян Евтимов. Заминали са и много други млади българи – в търсене на работа в по-големите градове.

Стоян признава, че има късмета да работи в планинското село Пещера като ръководител на фолклорна група и организатор на ежегоден фестивал в региона. Въпреки това обаче той намира, че животът в селото не може да се развива.

„Невъзможно е да намериш човек в селото или окръга, с когото да създадеш семейство, защото няма млади хора. Единственият начин да си намеря някого е, ако съм в града”, казва Евтимов.

„Ще ми бъде много трудно и мъчно да оставя селото си, но в някакъв момент ще трябва да го направя”, споделя той.

От десетилетия насам селата в България стават все по-пусти.

След като комунистите вземат властта след Втората световна война, бяха направени ТКЗС-тата, а много земеделски работници намериха работа в новите заводи. След падането на комунизма през 1989 г. ТКЗС-тата спират работа, тенденцията към преселване в градовете се изостря. А и много хора не спират дотук и си търсят работа в чужбина.

През 1989 г. населението на България беше почти 9 млн. Сега е малко над 7 млн. До 2050 г. този брой вероятно ще падне под 5,5 млн. До края на века пък ще е наполовина от сегашните нива.

Този отлив на хора допринася за друг фактор за демографската криза в България – тъй като много от младите хора са емигрирали, в страната раждаемостта е ниска.

„Последният път, когато се роди бебе в селото, беше преди десет години”, споделя Стефка – собственичка на магазин. „Сега малкото момиче и майка ? живеят в Кипър”, добавя тя. Жителите на селото ? са на възраст от около 60 години. Стефка се притеснява, че ще трябва да затвори магазина, защото няма клиенти.

Високо в планината, магазините вече за затворени, заедно с училищата, а обществен транспорт няма.

„В това село живееха повече от 600 души”, казва 70-годишният Боян от Калотинци. „Някои починаха, други се преместиха в градовете и сега сме 13 души”.

В с. Смиров дол баба Станка е седнала на пейка край пътя, търпеливо чакайки подвижния магазин, който обслужва района. „Аз съм родена в това село и го помня като беше пълно с хора”, разказва тя. „На нашата улица, например, в миналото живееха много хора. Сега само аз живея тук.”

Чувства ли се самотна? „Разбира се, че съм самотна. Много е тежко”, казва възрастната жена през сълзи.

Хората в Калотинци и околните села пазаруват от мобилен магазин, който идва тук три пъти в седмицата. Обслужва ги семейство Атанас и Лили Борисови. Техният ван е добре зареден със стока – от хляб и кисело мляко до цигари и бира, продават се дори и лекарства. За 10 години не са пропуснали да дойдат в селото нито веднъж, даже и през зимата, когато планинските пътища са покрити със сняг.

„Тъй като са малко хора, ние се отнасяме приятелски с всеки един от тях, и се опитваме да им помогнем с каквото можем”, казва Лили.

Очевидно всички хора от селото ги познават, но Лили споделя, че клиентите и продажбите им намаляват. „Започваме да се притесняваме, ако някой не се появи на обичайното място, където се срещаме, особено ако това е през зимата. Всъщност сме имали случай, в който намерихме един човек починал”, добавя Лили.

Българското правителство въвежда мерки, целящи да спрат понижаването на населението чрез насърчаване на раждаемостта. То се стреми и да окуражи етническите българи да се завърнат в страната, но без успех.

Имигрантската криза – решение на демографската криза в България?

„България няма нужда от необразовани бежанци”, казва вицепремиерът по демографската политика Валери Симеонов, един от лидерите на коалицията „Обединени патриоти”.

„Те имат различна култура, различна религия, дори различни ежедневни навици”, добавя още той. „Благодарение на Бог България е сред най-добре отбраняваните държави от имигрантското нашествие в Европа”, казва Симеонов, имайки предвид оградата с дължина 260 км по границата с Турция, която трябва да спре навлизането на бежанци в страната.

Според проверка на ЕК България е приютила само 50 от бежанците, които пристигнаха в Европа от Северна Африка и Близкия Изток между 2015 и 2017 г.

Ясно е, че българското правителство не вижда решение на проблема с населението в имиграцията. Въпреки това управляващите имат много идеи как да се увеличи броят на жителите. В страната обаче хората имат усещането, че политиците говорят повече, отколкото действат.

Преди да напусне България, Рут Александър се среща отново с Боян от Калотинци.

„Ние сме забравени”, казва той.

„Забравени от политиците и от Бог. Управляващите няма да направят нищо за нас. Грижа ги е само за своите собствени интереси. Те не се интересуват от хората – особено от старите хора в селските райони. Не се интересуват от младите хора, защото те са зад граница. Политиците като цяло не се интересуват и българската държава изчезва”, казва той.
120
4181
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
120
 Видими 
07 Септември 2017 19:54
Тъжно.
07 Септември 2017 19:54
"Българското правителство въвежда мерки, целящи да спрат понижаването на населението чрез насърчаване на раждаемостта. То се стреми и да окуражи етническите българи да се завърнат в страната, но без успех."
Кви мерки? От политкоректност ли ги пишат тия дежурни приказки? Преди ден-два четох в друг сайт за проблема с мръсния софийски въздух и пак вметнато "... който общината се опитва да реши от 7 години". Как се опитва обаче, освен "усвоявайки" милиони за тъпи стратегии, никой не знае. И тука същата работа. Мерки! Дрън-дрън, клиширана журналистика.
07 Септември 2017 19:56
Днес е рожденият ден на последният велик Българин. Тодор Живков.......Последният който обединяваше хората ,а не ги разделяше..........

27 години евроатлантизъм 27 години ГЕНОЦИД
07 Септември 2017 19:57
Едно вереме населението е било много по-малко и пак хората са си живеели. Това значи повече ресурси на по-малко хора.
Има села, които са големи и в добро състояние, около големите градове и там, където имат поминък.
От друга страна, с развитието на комуникациите, все повече хора могат да работят навсякъде с компютъра си.
Също така, в България живеят половин милион руснаци, пенсионери от гърция, великобритания и др.
Тази статия не предизвиква у мен особена тревога, това е истината.
07 Септември 2017 19:59
ББС пак са в десятката.
Но има и научни данни: Наскоро попаднах на българска статистика от началото на 20-ти век до наши дни, достъпна е и лесно се намира: спадът на раждаемостта започва около 1956г и е постоянен до към 1998, след което спадът се забавя (намаляването на рабдаемостта се забавя около 1998 и след нея).
07 Септември 2017 19:59
Има и жизнени села - там където има поминък.
Освен това, с развитието на технологиите все повече хора ще работят отвсякъде с компютъра си.
Отделно, някога населението е било много по-малобройно, но това не е пречело на хората. Това значи че по-малко хора ползат повече ресурси.
Тук живеят половин милион руснаци, доста пенсионери от запада, от Гърция.
07 Септември 2017 20:03
Тодор Живков.......Последният който обединяваше хората ,а не ги разделяше


Т.е. всички бяха обединени в омразата си към него...
07 Септември 2017 20:04
Ама пък и бачо срам няма - "...благодарение на Бог..." Благодарение на Него и само на Него се въздигна граничният дувар!
07 Септември 2017 20:09
Брояча, обърни плочата, че много жизнени станаха селата...
П.п. По-малкото хора ще ползват повече ресурси, които ще им падат от небето... Адам и Ева са били най-обезпечени ресурсно, ама пусто не са имали компютри да работят, а са се шматкали голи напред-назад... Божкее, божке! Не е истина просто!
07 Септември 2017 20:09
България е на този хал, единствено защото няма естествени нужди от условия. А единствените, който могат да го производят са самите хора. Та Би Би Си ни е го знаем не е нужно напомняне.
07 Септември 2017 20:10
E, вие пък сега изкарвате го лошо, сякаш плана РанЪт е лош, нали тия дето останаха поне иамт банани, според едни форумни експерти по слагачество.
07 Септември 2017 20:17

ББС се включва с летящ старт във фейк-кампанията и във фобийния разказ, за който беседват изтъкнати либерали в петъчния "Наблюдател".

Всички знаем, че в България демографска криза няма, от ИПИ дори го доказаха преди няколко месеца.
07 Септември 2017 20:23
Колко навътре е навлезнал в проблема Рут Александър личи от това:
Дълбоко в българската провинция, в област Перник...
Стоян признава, че има късмета да работи в планинското село Пещера...
07 Септември 2017 20:23
Има само един начин за спиране на катастрофата - забраняване със закон на всички либерастки малоумия и въвеждане със закони на държавното икономическо програмиране. Както в Германия през 1967.
Планова икономика, другари, планова икономика.
Там е спасението.
Първата, неотложна мярка: 10-годишен план за инвестиции в селското стопанство. Инвестиции от 1 милиард създават 40 000 нови работни места на село. Критично важно е парите да не се харчат за зърнопроизводство, както досегашните субсиидии, а за дейности с много ръчен труд и висока добавена стойност.
Всъщност всичко това няма да е ново.
Целта с две думи е да върнем селското стопанство там, където бе преди преврата.
Тогава и само тогава ще се върне, поне частично, и многолюдното българско село.
07 Септември 2017 20:25
Еми банани разбира се, какво друго в една бананова република!

Ама на вас не може да се угоди, то две хубави няма, или индустрия и 27 място по стандарт, или банани!
07 Септември 2017 20:29
Т.е. всички бяха обединени в омразата си към него...


Това е много интересна и сравнително сложна тема. От една страна, след определен период от време и в рамките на тогавашната система, Живков беше непопулярен. От друга страна, за обективна оценка е нужно много повече време, обичайно, поне около век. Настоящото състояние на нещата не позволява Живков да бъде категорично заклеймен като лош или слаб ръководител. Темата остава отворена за бъдещето.
07 Септември 2017 20:36
I sictir! Сълзите на крокодилите!
07 Септември 2017 20:36
Има само един начин за спиране на катастрофата - забраняване със закон на всички либерастки малоумия и въвеждане със закони на държавното икономическо програмиране. Както в Германия през 1967.

Има и още един начин - изходни визи, кльонове, бодлива тел, кучета "Вихър" и вергилваклиновци с автомати!
Планово стопанство и работа за всички на еднаква заплата. Проблемът е, че вече няма СССР, а Раша няма да ви храни безплатно!
07 Септември 2017 20:38
Хъка мъка, състрадание, мъстрадание, и и накрая хоп, мигрантиииии ...
Изплюхме камъчето ...
Демек я глейте кво става у БГ, села празни киснат ...
И т. н.
07 Септември 2017 20:40
села празни киснат ...
Гутен морген?
07 Септември 2017 20:41
Ама на вас не може да се угоди, то две хубави няма, или индустрия и 27 място по стандарт, или банани!


И кой я направи бананова република?

Колкото до стандарта - първият премиер след промените не беше ли Андрей Луканов?

И не обяви ли той мораториум по всякакви външни плащания (практически признание за фалит на държавата) малко след като дойде на власт?

А Тато не говореше ли за някаква "тежка обстановка" малко преди да падне от власт?
07 Септември 2017 20:42
като се обърне каруцата пътища много
трябва да се вика неволята
07 Септември 2017 20:45
Еми банани разбира се, какво друго в една бананова република!
Ама на вас не може да се угоди, то две хубави няма, или индустрия и 27 място по стандарт, или банани!

Най-голямата подигравка е, че бананите дългосрочно поевтиняват.
Индексът на световните селскостопански цени като цяло се е повишил със 115% от 2000 г. насам. Оттогава ние, благодарение на малоумията си, внасяме все повече храни, все по-бързо изчезваме като народ, а само бананите поевтиняват.
Почвам да вярвам в чувството за хумор на сатаната.
07 Септември 2017 20:45
А Тато не говореше ли за някаква "тежка обстановка" малко преди да падне от власт?


Говореше и беше прав, но тези след него, направиха обстановката от тежка, в хаотично-безнадеждна.
07 Септември 2017 20:51
ББС да го ду... нека се повозят на изиджет, уизеър или раиъеър... дето изсмукват де що има от българия и им го сервират наготово на западняците да им работи .
обраха де що има младо и работоспособно. имаха растеж години наред благодарение на източна европа. милиони поляци...румънци, българи
07 Септември 2017 20:52
Zmeja 07 Сеп 2017 20:23
Колко навътре е навлезнал в проблема Рут Александър личи от това:

Бе, оказва се, че има такова село! И аз не знаех!

Пещера е село в Западна България. То се намира в община Земен, област Перник.

Село Пещера се намира в планински район. На 70 км.от столицата София, на 50 км. от Перник и Кюстендил. Надморската височина е от 585 до 1200 метра. На север граничи със село Враня стена, на изток със селата Ракиловци, Лобош и Жабляно, на юг с град Земен а на запад със село Добри дол. Населението е около 180 човека, предимно в пенсионна възраст, но все още има и млади хора.

Население
148 (ГРАО, 2015-03-15)*
07 Септември 2017 20:53
А тези след него не бяха ли най-близко до него??

Че и досега...
07 Септември 2017 20:53
Законът на Дарвин е жесток, но справедлив.

Оцелява по-силния ген !

Българския ген е слаб и затова изчезва.

Човек не може да негодува или да хленчи срещу природните закони.

Така, че не се впрягайте много много.

Много народи са изчезнали от планетата. Много животински видове тоже.....

07 Септември 2017 20:53
Гедерето като производител на БАНАНОВА КАША е била най-голямата бананова република :-)
07 Септември 2017 20:54
Гутен морген?


Извинете, вие да не сте Парлевуфрансе??
07 Септември 2017 20:55
Какви са тия песимизми? България напредва , България се развива ! Ето , управлява партията на гражданите за европейско развитие ! Какъв е този рев, "населението изчезвало" , айде моля ви се... Бате Бойко ще ви направи деца , или ако не може , ще направи опити върху всеки гражданин , останал в България ! Притрябвали са ви българите от чужбина. Некадърници , не могат да се реализират в родината , тръгнали да мият клозети на Запад... Всички емигрирали българи мият клозети ! Най-много да разнасят пици , или мият чинии. На тях ли да разчита Бойко Борисов ? На тях ли ! Неее...
07 Септември 2017 20:55
Оцелява по-силния ген !

Българския ген е слаб и затова изчезва.


Изчезването на българите няма нищо общо с генетиката....
07 Септември 2017 20:56
E6 07 Септември 2017 20:53
А тези след него не бяха ли най-близко до него??


Най-близки, но понякога най-големи душмани.
07 Септември 2017 20:59
Планово стопанство и работа за всички на еднаква заплата. Проблемът е, че вече няма СССР, а Раша няма да ви храни безплатно!

Раша-маша, еднаква заплата, дрън-дрън.
Говоря ти за германския Закон за съдействие за стабилност и икономически растеж и германския Закон за съгласуване на действията. Действат от 1967-а година, достатъчно дълго време да научиш и ти за тях.
07 Септември 2017 21:03
54321
Едно време населението е било много по-малко и пак хората са си живеели. Това значи повече ресурси на по-малко хора.

По кое време? След Освобождението? Е да ама ако един народ постоянно намалява, то той и ще изчезне. Като народ.

54321
Има села, които са големи и в добро състояние, около големите градове и там, където имат поминък.
От друга страна, с развитието на комуникациите, все повече хора могат да работят навсякъде с компютъра си.
Също така, в България живеят половин милион руснаци, пенсионери от гърция, великобритания и др.

Е и, какво от това? Става дума за цялото, за общото - а не за отделния случай.

54321
Тази статия не предизвиква у мен особена тревога, това е истината.

Тая статия нищо не може да предизвика у теб, защото и ти (вътрешно) - ще да си от тяхната група. Които и доведоха положението до това, което е.

А може и да има нещо друго. Тия от ЕС, с техните съдилища, комисари, политици - да работят съвсем съзнателно за такова едно развитие. И не само в България, ами и по целия ЕС. Достатъчно е човек да им разгледа решенията, политически- икономически. Едни трябва да стават по-богати, а останалите - да изчезват.
07 Септември 2017 21:05

54321

Също така, в България живеят половин милион руснаци, пенсионери от гърция, великобритания и др.Руснаците, са трета по численост народност в България. Според преброяването на населението през 2011 г. те са 9 978 души, или 0.1 % от населението на страната
https://bg.wikipedia.org/wiki/Руснаци_в_България

07 Септември 2017 21:09
бибисито -
Първо помията, сътворена от тях с водещ шугата Пейлин, който никъде по света не намери мизерия и мангали, освен тук, да го у къдравия педерас.
Сега пък това.
Ма глейте си вас бе, шугиии, глейте си тарамбуките, негрите, гетата, населявани от уайт траш на социални помощи, глейте си белите ученички, раждащи на 15, глейте си закланите, прегазени и взривени по улиците.
Баси, най-обичам въшлив дъ мъ пощи, както викат в Харманли.
07 Септември 2017 21:10
А Тато не говореше ли за някаква "тежка обстановка" малко преди да падне от власт?
Говореше и беше прав, но тези след него, направиха обстановката от тежка, в хаотично-безнадеждна.
Той може би не е разбрал някои неща. Но е и бил отровен (като е стоял под домашен арест), за да не може да разказва много. Може би и да не е разбрал, че Горбачов иска да разруши СССР, а не да прави "перестройка". А тогава НРБ е била свързана към СССР като скачени съдове. И не само туй - но и в мислите, и разбиранията на хората. Преобърнаха им представите за добро и лошо. На поколението, което вече не е и между живите.
07 Септември 2017 21:11
И какво излиза, Тато, Садам и Кадафи са мозъците дето са знаели как се управлява държава съобразно матрияла който населява територията. Доказано, нали?
07 Септември 2017 21:13
The_Voice
07 Сеп 2017 19:59

ББС пак са в десятката.
Но има и научни данни: Наскоро попаднах на българска статистика от началото на 20-ти век до наши дни, достъпна е и лесно се намира: спадът на раждаемостта започва около 1956г и е постоянен до към 1998, след което спадът се забавя (намаляването на рабдаемостта се забавя около 1998 и след нея).


Както обикновено "партньора" разпространява лъжи.

По данните на НСИ Натисни тук

========
НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ

Години Население - общо Живородени Умрели Естествен прираст
1940 6368400 140564 85046 55518
1950 7273100 182571 74134 108437
1960 7905500 140082 63665 76417
1970 8514900 138745 77095 61650
1990 8669200 105180 108608 -3428

========

2011 7364570 70846 110165 -39319*

*Според последното преброяване на населението към 1 февруари 2011 г.


Ако направим сравнение между царския фашистки режим и Народна Република България, за 50 години по времето на социалистическият "застой" населението на България нараства със 2 300 800 души, а за 21 години евроатлантизъм България губи 1 304 630 души. С две думи сме се върнали с 70 години в развитието си като държава. Честито!

Държа да подчертая, че за всичките тези катастрофални резултати са виновни "кръвожадните" комунисти от БКП както и ДС, КПСС, КГБ, Димитър Благоев, Георги Димитров, Тодор Живков, Йосиф Висарионович Сталин, Леонид Илич Брежнев, Карл Хайнрих Маркс, Фридрих Енгелс, Ернесто Рафаел Гевара де ла Серна, Фидел Алехандро Кастро Рус и естествено Владимир Владимирович Путин.
07 Септември 2017 21:16
А Тато не говореше ли за някаква "тежка обстановка" малко преди да падне от власт?
Не помня нещо друго (сигурно има документи и изказвания от онова време) - а неговото: "ще се снишаваме, докато отмине бурята".

Но нещата са били доста по сериозно замислени, от тия които са ги организирали. Чаушеску пък, го разстреляха със жена му. Сигурно щото изплатил външния дълг на Румъния от онова време..
07 Септември 2017 21:18
Futurama
07 Септември 2017 19:56
За 16-ти път: Това е българският Политик който направи така , че всеки българин се събужда в собствен дом. Велико! Феномен!
Поклон пред този Държавник.
07 Септември 2017 21:24
ИвК: И какво излиза, Тато, Садам и Кадафи са мозъците дето са знаели как се управлява държава съобразно матрияла който населява територията. Доказано, нали?
Може да погледнем и Асад в Сирия. Колко народ и как са живеели в светска Сирия - и какво е станало после, след като там са пуснати уж "ислямските" наемници. Които с исляма едва ли имат нещо общо. Иначе е нямало да обстрелват джамии и т.н. Що се отнася до Живков (НРБ), Саддам (Ирак) и Кадафи (Либия) - то разликата между тия 3 обществени организации (държави) е съществена. В българия са получили такова развитие не защото е имало там нефт. По същия начин може да сравним и с Югославия, на която Западът е помагал (заводите Застава и т.н.) - до известно време. Обаче след бутането на СССР и там са пуснали "гражданската война".
Така че, и тримата са живеели по едно определено време. След това, ситуацията се променя - и те стават "излишни".
07 Септември 2017 21:24
Тато го били отровили???

За пръв път чувам.

И с какво? С кайма от магазина ли??
07 Септември 2017 21:25
Аман от оплаквачки. Населението ще се задържи на нива оклоло сегашните, въпреки прокобите на англичаните. Половин вековната ударна урбанизация вече приключва, дори вероятно като на запад, доста от средната класа ще избягат обратно към провинцията. Съотвено по-голяма къща, по-лесно решение за още едно детенце.

Когато българите от западна България, подкрепят опита за реконкиста на унгарците, турците са леко ядосани. Цяла сегашна софийска област е освободена от българско "присъствие" - кланета и изселвания. В самата София дълго, българските семейства са малцинство. Ами хубаво - ама днес в София живеят 1.5 милиона българи.

Проблема ще е с поколението от тежките 90 години. Тогава на никого не му беше до деца и съответно циганите ще са над 50%, за няколко от тези години. Не е непреодолим проблем.
07 Септември 2017 21:25
Мдам... Знае ли някой дали в райската градина е имало банани? Питам тука за едни ленинци, които следват завета "По--добре по-малко, но по-добре" и се готвят за есенна сеитба с лаптопи....
07 Септември 2017 21:25
спадът на раждаемостта започва около 1956г и е постоянен до към 1998


Това не е вярно. Статистиката отчита явен пик през 1975-та година, който показва ръст спрямо 1965-та и 1970-та година. Ръст има не само като абсолютна стойност и като процентно съотношение:

1965 - 15,3% - 125 873 общо 8 227 866
1970 - 16.3% - 138 745 общо 8 514 900
1975 - 16.6% - 157 621 общо 8 727 771

Още две години за сравнение от същия източник, за да не се обяснява как всъщност преди 9-ти сме били по-добре по този показател:
1940 - 22% - 140 564 общо 6 368 400
1950 - 25% - 182 571 общо 7 273 100

07 Септември 2017 21:29
...изчезваме, защото сме пълни с предатели...на всички позиции и постове...

...а като чуя някой да се хвали, че унуката му или дъщеря му били еди къде си в чужбина ми идва да повърна...

...както е казал преди чешкия премиер преди време за чехите, това важи и за всички народи, които искат да имат държава...
Чехия няма нужда от жители, а от граждани


...за съжаление в България жителите са около 95%...следователно няма как да не изчезваме...
07 Септември 2017 21:31
За четвърт век българите в България намаляха с една трета.
Не сме повече от 6 милиона, статистика брои за живеещи тук хора, които от десетилетия са в чужбина, и мога да го докажа с много примери.
07 Септември 2017 21:31
Павка (изв. не те познавам ) така е, но 1940 и 1950 могат да се смятата за околовоенни години, а другото е приблизително права линия. Жалко, че супер-СЕГА-форума няма картинки .
ЗА МЕН ВАЖНОТО Е, че тая статистика никой не я обсъжда - как от 1956г (от АПРИЛСКИЯ ПЛЕНУМ) нацията се топи постоянно и то точно до управлението на Иван Костов , който обръща тенденцията
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД