Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
През XIV в. на Балканите настъпва тежка икономическа криза
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:41 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Чичо Фичо
04 Дек 2008 05:40
Мнения: 24,838
От: United States
Много интересно

За кризите голямо значение са имали и климатът, епидемиите и нашествията, в Ромейското царство на турците, у нас - на конните народи от степите.

В 11 в. ромеите губят земи в предна Азия, но си връщат господството над Балканите. В 1240 г. България е опърва сила на Балканите, на следващата година почват татарските нашествия. В 1358 г. от Балканите тръгва Черната смърт, затрила една трета от Европа.

"Стопанството на Византия от IV до ХI в. се характеризира с устойчивост и неизменност" - в същото време са готските нашествия на Балканите, после аварските, българските и славянските, цяла Гърция до Пелопонес се пославянчва, образува се българското царство и в началото на 10 в. почти целия полуостров е в негови ръце, ромеите държат само Цариград, Солун и (не цялата) полуостровна Гърция.

Но стопанството на Романия се "характеризира с неизменност". Значи или Балканите не са имали стопанско значение, или новите народи и най-вече българското царство са били добри съседи на империята, бизнеса е вървял като обикновено.

Редактирано от - Чичо Фичо на 04/12/2008 г/ 05:51:44

Tim
04 Дек 2008 08:28
Мнения: 6,853
От: Bulgaria
Това е изключително поучителна статия.
Значи в периода на стабилност Визания в продъжение на векове е имала 3-4 пъти повече резерви от годишните си харчлъци.

Днес при най-"могъщата" империя положението е следното (ако нещо се не лъжа):

За 2008 брутният вътрешен продукт на САЩ е 14, 2 трилиона $ (http://www.gpoaccess.gov/usbudget/fy09/p df/hist.pdf), но националния дълг е пък 8 трилиона $ (http://www.kowaldesign.com/budget/) и сега им трябват 2 трилиона $ свежи пари за да закърпят положението от бесовщината на потребителската демокрация, която са си наумили да наложат на целия свят: т.е да се харчи в аванс в името на правата, свободите и плътския хедонизъм това, което две се полага на следващото поколение.

После се чудят защо в по-традиционни страни американските философии не се посрещат с възторг, ами с готови на самовзривяване необръснати традиционалисти.

А бе, както се казва в една татарска поговорка: "Който преяжда той сам, със зъбите си гроба си копае!"
integer2
04 Дек 2008 08:37
Мнения: 613
От: Bulgaria
"всички техни сделки, както и брачните договори, се извършват посредством волове и овце" - ето лек за икономиката на братския американски народ. Имаш вол - кеш енд кери, немаш вол - гледаш.
Mrx++
04 Дек 2008 09:15
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Статията е чудесна от нея могат да се научат много неща. А и коментиралите под нея са на ниво. Последния абзац на Фичо:
Значи или Балканите не са имали стопанско значение, или новите народи и най-вече българското царство са били добри съседи на империята, бизнеса е вървял като обикновено.
Както в статията е споменато, а то се и знае Източната Римска империя (която по-късно историците наричат Византия) е била центъра на Европа докъм 12-ти век. Това е било нещо като САЩ сега за света. Тогава цяла Западна Европа е тънела в непрогледен мрак. Когато Карл Велики посещава Константинопол той бива заслепен от разкоша там (той е искал да се ожени за Ирина и да владеят цяла Европа). Той е построил една църква във Византийски стил в своята столица Ааахен, която и сега е запазена, въпреки, че е достроена по-късно в готически стил. Византийската част е много красива. Така, че както Византия така и Балканите не могат да нямат икономическо значение, напротив те са били центъра, както на икономическия, така и на политическия живот в Европа.
Прави впечатление българското име Никола Петров, което показва, че и по това време се е използвало окончанието "ов" във фамилните имена. и това е обяснимо, защото тя идва от родителния падеж в славянските езици -Никола Петров(ия) син.
мечо
04 Дек 2008 09:37
Мнения: 954
От: Bulgaria
Много поучително Tim
Бай Драган
04 Дек 2008 09:39
Мнения: 12,047
От: Bulgaria
В V век Византия е владеела най-богатите /плодородни/ територии . Балканския полуостров днешна Турция , Груция, крайбрежието на Бл. Изток, Египет. И е нормално да е богата. Всички са плащали на Империята.
И нормално в Х век когато територията и се свива и обхваща само малка част от нашия полуостров и днешна Турция тя да е в криза/ просто няма кой да плаща/.
Мисля , че основни рола тук играе политическата криза.
Но статията ми направи голям кеф!
dardan
04 Дек 2008 10:20
Мнения: 311
От: Bulgaria
Чудесна статия.Привествам автора!
timbuktu
04 Дек 2008 10:36
Мнения: 3,986
От: Greece
Една от важните причини за финансовата криза не е спомената. Привличали са се "чужди специалисти" - венецианци и прочие които са поемали тьрговията в безмитни зони. Това лека полека е отклонило финансовите потоци от хазната кьм Венецианските банки.
Бай Драган
04 Дек 2008 11:07
Мнения: 12,047
От: Bulgaria
Тази статия ме кара да се замисля и за създаването на Българската държава. Когато държавата ни се утвърждава , стъпила на 2 морета / Х век/ Византия започва да запада. И краят и почти настъпва когато ние ставаме византийска провинция.
Не съм историк и кофти анализирам тези процеси , но май който се е захванал с нас ....
Michael_P
04 Дек 2008 12:01
Мнения: 1,767
От: Bulgaria
"Черната смърт" тръгва от Константинопол защото е пристанище.
Кризата във Византия се дължи също така (вероятно в по голяма степен) и на конфликта с набиращия сили нов икономически регион - Западна Европа и нов политически център Рим (на католическия папа). И не толкова на конфликта с прерийните народи (вкл. българите) с техните мустанги (майтап бе ч. Фичо). Готите са били пуснати да се заселят (просто плътността на населението е била по малка), те пък отпрашили чак до Северна Италия и след това чак до Испания (мам прдвид полуострова).
pipe7
04 Дек 2008 12:05
Мнения: 1,055
От: Bulgaria
Tim
historian
04 Дек 2008 13:40
Мнения: 2,031
От: Bulgaria
Владеенето на определена територия с нейните природни ресурси зависи и fj способността на властта да организира икономическия и обществения живот. Затова в България и Византия условията не са еднакви, независимо от географската, а даже и етническата близост. Османската империя има същите ресурси в епохата на упадък от 18 век нататък, каквито е имала и в периода на възхода си през 15 и 16 век. Всички империи умират по вътрешни причини, които не са липсата на земя, мини и въобще природни ресурси.
Просвета
04 Дек 2008 13:50
Мнения: 2,958
От: United States
..интересна статия от Петрински, както винаги
timbuktu
04 Дек 2008 13:53
Мнения: 3,986
От: Greece
Хисториан малко опростявяш нещата
Просвета
04 Дек 2008 14:05
Мнения: 2,958
От: United States
historian, съгласен съм в общи линии.Въпросът не е само да завладееш някакви територии и народи дори и когато те ти принадлежат етнически!
способността на властта да организира икономическия и обществения живот.

За това Римската, Византийската, Британската и Османската империя са били толкова успешни.В една или др. степен успехът им се дължи на въпросните способности...
В този ред на мисли ме е срам да се замисля за днешното бг управление...
historian
04 Дек 2008 15:02
Мнения: 2,031
От: Bulgaria
Разбира се че опростявам нещата, иначе трябва дискусията да е дълга и обширна. Властта не може да бъде отделена от самия народ - затова когато организацията на един народ куца, властта го оправя само по втория начин - пак опростено казано.
timbuktu
04 Дек 2008 16:05
Мнения: 3,986
От: Greece
Каква вьтрешна причина е да те нападат отвсякьде с цел да грабнат споменатото ськровище .(опростено казано)
historian
04 Дек 2008 16:20
Мнения: 2,031
От: Bulgaria
А кой чужденец ще спазва "правилата" в страна, в която собствените й граждани твърдят, че такива няма. A правото е на страната на едни, за сметка на други.
suhar
04 Дек 2008 17:27
Мнения: 6,222
От: Bulgaria
Икономическата криза възниква вследствие на груби политически грешки. Цар Калоян например, превзема Пловдив, Варна и редица други градове, но не ги запазва в интерес на царството си, а ги разграбва и унищожава най- варварски. Цар Иван Александър разделя държавата си на три, за да има за всеки от тримата му синове. Управляващите Византия също правят много грешки.
И двете държави допускат чужденци да се качат на главите им. Венецианци, генуезци, дубровникчани и разбира се, досещате се , евреи.
Чичо Фичо
04 Дек 2008 18:08
Мнения: 24,838
От: United States
Последното не е съвсем така - още в 13 в., но особено в 14, Варна е голям търговски и промишлен център на Българското царство. Също има и генуезка и венецианска колония. Сам Петрински писа за това преди две години (Изворското съкровище). Затова правят паметник на Калоян.

Тим още не е чул, че в Америка се избра президент, който иска да обърне нещата - да развива зелена и устойчива (sustainable) икономика. Глупостта не е неразривно свързана със свободата на търговията. Много цивилизации са загинали поради унищожаване на природата, надявам се Америка да не ги последва.
Фрида
04 Дек 2008 19:40
Мнения: 971
От: Bulgaria
Чичо Фичо, Америка от Президента ли се управлява? 8)
Добави мнение   Мнения:41 Страница 1 от 2 1 2 Следваща