Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Девети септември пак отприщи провинциалните ни комплекси
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:188 Страница 1 от 10 1 2 3 Следваща »
KGK
11 Яну 2010 23:25
Мнения: 734
От: Bulgaria
Да не забравяме и какво се е случвало в България през 1923 г., 1925 г., както и в периода 1941 - 1944 г.
Tim
11 Яну 2010 23:37
Мнения: 6,853
От: Bulgaria
Понятие си нямам дали тази анкета за "българското събитие" на 20-ти век е представителна извадка на мнението на българите.

Ако е представителна извадка - тоя контингент, самоосмислящ се като нация не заслужава повече от робство в античния му смисъл, не в отоманския, когато е бил далеч по-свободен стопански и индивидуално от времето на соца.ba_ra_ba
11 Яну 2010 23:38
Мнения: 1,384
От: Bulgaria
Превратът на 09.09.44 е събитието, повлияло най-много върху съдбините на България и българите през ХХ-те век. ФАКТ. Промяната е в негативна посока, но Е ПРОМЯНА! Най-важното събитие за България през XIV-ти век си е падането под турско робство, само по себе си злощастно, но първо по важност. Не че е хубаво, ама... That's the way it is.
The Spy
12 Яну 2010 01:05
Мнения: 7,400
От: United Kingdom
Истината в статията на Спахийски е имплантирана в междуредията и се чувства пълната обърканост и безпътица на българския труженик - гласоподавател или Великомъченик, избрал да вегетира в България, да умре от глад и инат, но да не изплува и изскочи от казана с катрана.
Drug
12 Яну 2010 01:35
Мнения: 8,635
От: Bulgaria
А, бе нали некои изкокнахте!
хикса
12 Яну 2010 02:14
Мнения: 5,046
От: Bulgaria
Добре, бе, Тим, значи ли, че ако аз те смятам за идиот, понеже това е лошо, то няма значение за теб и ако целият свят те смята за идиот, ти няма да имаш нищо против, важното е, да знаят, че си идиот, който може да пише, а не идиот, който не може? Питам с уважение и очакване да науча нещо, щото така и не можах да я разбера тая теория, че лошите неща са незначителни.
Anastass
12 Яну 2010 02:21
Мнения: 1,357
От: Bulgaria
"Превратът на 09.09.44 е събитието, повлияло най-много върху съдбините на България и българите през ХХ-те век"..... тъй както....."Най-важното събитие за България през XIV-ти век си е падането под турско робство".


ba ra ba, напълно съм съгласен с теб, само че не съм сигурен дали тези, които са гласували за 09.09.44, точно това са имали предвид, което ти казваш. Според мен те са си гласували ръководени единствено от носталгия по едно събитие, което им е скъпо на сърцето. И в интерес на истината, това си е тяхно демократично право, и в това нищо лошо не виждам. Казали са си само мнението, и толкоз - не са тръгнали да правят нов 09.09, я! Играли са по правилата на едно идиотско шоу и са спечелили - сега имат право доволно да се подхилват. Много по-смешно ми е възмущението на останалите. Повечето от които изобщо не са гласували, защото в противен случай те щяха да спечелят. Също като на избори - пред телевизора с ракийката или за гъби.... и после тюх да му се не видеше, кой ми сра в гащите! Кви комплекси, кви 5 лева, просто от немукаетсизлък.
хикса
12 Яну 2010 02:29
Мнения: 5,046
От: Bulgaria
The Spy: Истината в статията на Спахийски е имплантирана в междуредията и се чувства пълната обърканост и безпътица на българския труженик - гласоподавател или Великомъченик, избрал да вегетира в България, да умре от глад и инат, но да не изплува и изскочи от казана с катрана.


Не е по темата, ама преди няколко дни в Москва почина проф. Цветан Вълов, ядрен физик, един от авторите на експеримента с адронния колайдер. Човекът живее в Москва от 68-ма година, та си помислих, че даже и в комунистическата наука е било възможно да постигнеш нещо, само ако избягаш от България. Тука можем само да спорим кои са организирали по-добри преврати.
Brightman
12 Яну 2010 02:38
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Всички аргументи на автора се верни, но отнесени не към преврата на 9 септември 1944 г., а към Ялтенската конференция от 4 до 11 февруари 1945 г..
Там на една салфетка се решава съдбата на България - 80% съветско към 20% западно влияние.
-
Вярно, че при други стечения на обстоятелства на салфетката можеше да пише друго, но решаващата дата за създаване на обстоятелствата не е 9 септември 1944 г., а 5 септември 1944 г., когато Съветският съюз обявява война на България.
-
Без съветското нападение над България и последвалата окупация превратът на 9 септември, ако въобще се бе състоял щеше да има толкова значение, колкото предните 2 преврата организирани от същите хора - 9 юни 1923 г. и на 19 май 1934 г. - краткотрайно и с ограничени последици.
потребител,07
12 Яну 2010 02:41
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
БНТ направи едно хубаво шоу за най-важното политическо събитие на ХХ век.


А бе, вие, вярвате ли, че това шоу е проведено политически коректно от БНТ?
Та в БНТ 99% са бивши комунисти или деца на бивши и настоящи комунисти!
Brightman
12 Яну 2010 02:42
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
А що се отнася до Петър Дънов, то разликата му с останалите е, че надхвърля националното значение, докато останалите са си с чисто регионален, да не кажа провинциален профил.
THX_1138
12 Яну 2010 03:40
Мнения: 218
От: Bulgaria
За съжаление това са поредните демонстрации на ненаучен подход и вулгарно по методите си псевдодеконструиране на национални митове от страна на г-н Спахийски. Уви, той доказва, че антинационалистическата реторика, превърната в агресивна конюнктура от войнстващите либерали, може и да не се различава осезаемо в неубедителността си от суеверията на националистическия екстремизъм. Разбира се, по време на Втората световна война и българските войски и полиция са извършвали неоправдани и нехуманни действия, но... Това "но" е твърде голямо. Според съвременните изследвания жертвите в югославските области под българска окупация са най-малобройните за периода на войната. Особено показателно е това в българската зона във Вардарска Македония. Там разликата е от порядъка на под десет пъти в сравнение с Босна, Сърбия и Хърватско, а трябва да се има предвид, че за немалка част от тях българите не са пряко отговорни, тъй като включват изтребените на германска територия депортирани евреи и избитите в италианската и албанската зони, както и загиналите в периода на пряка германска окупация и открити военни действия през есента на 1944. Данните за цивилните жертви според Vladimir Ž erjavić , "Manipulations with World War II victims in Yugoslavia", Croatian Information Center, Zagreb, 1993 са следните:

Босна 316, 000;

Сърбия 273, 000;

Хърватско 271, 000;

Словения 33, 000;

Черна гора 27, 000;

Македония 17, 000.

Делът на жертвите на българската окупация на Македония е под 5000, което (грубо) го приближава до относителния дял на жертвите от предвоенната територия на България. Г-н Спахийски трябва да си дава сметка, че от една страна българските насилия в окупационните зони са факт, но от друга в югославска среда те са били превърнати в непропорционална на действителните им обхват и значение пропаганда с антибългарска насоченост, която до голяма степен продължава да съществува - по инерция или преднамерено - и днес. С немалка доза увереност може да се каже, че по време на Втората световна война българската зона на Вардарска Македония е била сред най-спокойните и слабо засегнати от войната области на някогашна Югославия, ако не и най-спокойната между тях. Въпросът доколко количественото измерение на насилието може да служи като морално оправдание едва ли някога би получил еднозначен отговор, но хора като г-н Спахийски трябва да разберат, че между характера на българската окупация на територии от бивша Югославия през периода на Втората световна война и бруталната междуетническа и междуидеологическа война, разгоряла се по същото време в Босна, Сърбия и Хърватско с активното участие на местни движения, германци и италианци, има принципна разлика. Бих си позволил да отправя един съвет към автора на горните не особено убедителни размишления по непривичната за него историческа тема - да се стреми да остава в границите на компетентността му и да не излиза с такава охота извън тях, защото интерпретационните му възможности не надхвърлят равнището на ширпотребни медии от рода на "Егоист".

Редактирано от - THX_1138 на 12/1/2010 г/ 04:49:42

Anastass
12 Яну 2010 04:09
Мнения: 1,357
От: Bulgaria
Брайтмане, то ако я подкараме по линията кой на кого е обявил война, краят му няма да се види. Първо ний обявяваме война на Америка и Англия, след това Русия ни обявява война и накрая ний обявяваме война на Германия, за да е комплектът пълен. С други думи около 9 IX, като изключим Япония и Италия, ний сме теоретически във положение на война с всички по-главни сили на света, сиреч със цял свят. Е те това е най-значимото събитие, което няма еквивалент в световната история .

Редактирано от - Anastass на 12/1/2010 г/ 04:17:35

Anastass
12 Яну 2010 04:19
Мнения: 1,357
От: Bulgaria
А още по-интересно е, че като се изключат англо-американските бомбардировки, през цялото това време на територията на България не само практически няма война, но и народонаселението ù достига за кратко време рекордната бройка от 16 милиона. И това много лесно може да се докаже: 8 милиона изпратиха немската армия, а останалите 8 милиона само след няколко дни посрещнаха с цветя и ура Червената армия. Kак стана това, не е толкова важно. По-важното е, че ний не само доказахме, че сме народ мъдър и гъвкав, но и гостоприемен. И Япония да ни беше обявила война, и нея щяхме да посрещнем. А ти сега някакъв си Чърчил, който написал на халваджийска хартия 80% и 20%, и това на всичко отгоре го пробутваш като най-важното събитие, без да си имаме цели 45 години хабер от него, ай стига де!
Бармалей
12 Яну 2010 04:20
Мнения: 15,926
От: Bulgaria
...С други думи около 9 IX, като изключим Япония и Италия, ний сме теоретически във положение на война с всички по-главни сили на света...

Е, ми, за това сега ще граничим само със себе си


***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
Т_Живков
12 Яну 2010 04:25
Мнения: 5,459
От: Bulgaria
Всичко зависи от гледната точка, господа демократи(демек)! За Васил Божков, за Гергов и Ковачки България никога през 13 вековната си история не е била така свободна и животът в нея толкова красив и щастлив, както днес! Колкото дo болшинството обикновени хора - те вече са се произнесли и НИКОЙ не бива да ги вини - те са тези, които имат база за сравнение, a не 20-25 годишни пилци, настанали да поебават квачките! Те не са виновни, че годините след 09.09.1944година до 1989година им харесват повече от днешната гавра! Виновните за това положение търсете в лагера на малцинството(политическата бизнес-класа)!...

Редактирано от - Т_Живков на 12/1/2010 г/ 04:29:47

Brightman
12 Яну 2010 04:31
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Наистина това, че просъществувалото 7 дни правителство на Константин Муравиев (2-9 септемви 1944 г.) ни вкарва във война с целия свят е уникално постижение на българската гъвкавост, чрез слугинаж.
-
А за ентусиазираното посрещане на германската и после на съветската армия що се учудваш. Не продължаваме ли отново да посрещаме така на всеки 4 години поредният освободител от свободата ни ?
Calina Malina
12 Яну 2010 07:08
Мнения: 6,931
От: Bulgaria
Ако беше се задоволил с коментар върху шоуто (макар че какво шоу, участниците в него се вземат много насериозно), можеше да се преглътне някак написаното. Меренето с бройки обаждания на събития и личности си е глупост от където и да го погледнеш. Като че ли ще избираме институции от велики, та ни трябва демократическо (количествено мнозинство).
Авторът обаче се произнася и върху историята подобно на един петъчен гуру - с претенцията за "истинската"история. И тук вече читателят се натъква на:
- смесване на понятията "историческа наука" и "човешка история", истор. коментар и исторически факт;
- противоречиви оценки.
Историята била въпрос на гледна точка. Убийството на 36 мирни граждани за нас е несъществено, щото и те правили същото в друго време. Така може всичко да се оправдае, щото ще си го вписваме я в национален идеал, я в нац. трагедия.
После пък: от наша гледна точка - от гледна точка на световната история. Е, каква е тая гледна точка на световната история, може ли някой да обясни?!! Освен Господ, кой може да обхване световната история с претенции за "истинската"?!
"Истинската история била броеница от събития (крайно неуместно сравнение, защото в броеницата има еднакви топчета и значи - няма събития), всяко от които предопределя другите". Това е проповядване на исторически закони в човешкото развитие и ако е така, не може да има събития - има повторяемост на случващото се, както е в природата.
Тааа, абсолютно наложително е, преди да се занимава човек с тълкуване и оценки, да попрочете що е това история и историческа наука. Защото иначе се стига до абсурди.


Редактирано от - Calina Malina на 12/1/2010 г/ 07:10:13

THX_1138
12 Яну 2010 07:26
Мнения: 218
От: Bulgaria
Calina Malina, приеми моите поздравления за позицията ти! Претенциите на г-н Спахийски за трезвост в погледа му към историята, уви, не са съпътствани от просветеност и промисленост както на теоретично, така и на историческо (фактологично и аналитично) равнище.
Democrat
12 Яну 2010 07:55
Мнения: 801
От: Bulgaria
Достатъчно е да дефинираме масонския ден 9 -ти септември като преврат, а не като "социалистическа революция". Битейки "преврат" тази дата не би могла да попадне сред най-значимите събития на ХХ век. Мястото й е в класацията на най-позорните. Жалко че е свързана с нашето Отечество и то е жерта на един безконечен 9-ти - 9 юни, 19 май - все масонски девятки. Това е типично за България. Тя няма прозрачна история, а "мътна история". Чисто проба "история аркана". Все доказателства, че най-постоянното събитие е, че тук винаги са господствали политически мафиоти.
генек
12 Яну 2010 08:33
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Самата идея за подобна "класация" е , меко казано, тъпа.
Историята не се класира - тя се случва.
Имаме факти - имаме и коментар. Класация - за спортни състезания. А, и за тълпата, дето чака хляб и сеир. Е, те й го!
Демократ, а превратът от 9 юни? Позор или величие на демокрацията?
Изобщо, жалка картинка са хората, опитващи се да лепнат етикет на едно или друго събитие.
Повтарям - то се е случило. Оценките за него се менят с времето и хората. Това е оценка на група хорица - неизвестно колко, с какво образование, от какви селища. По всяка вертоятност - изсмукана от пръсти класация. Както беше с чушкопека. /За него - "Видиотяват ни" - Target=_Blank id=url>Натиснете тук/
Добави мнение   Мнения:188 Страница 1 от 10 1 2 3 Следваща »