Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Социални права? Надежда всяка тука оставете!
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:64 « Предишна Страница 4 от 4 2 3 4
OLDMAD
03 Ное 2011 18:08
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
Ти ако знаеш за колко милиона продадах москвето...мани!
Apolitichen
03 Ное 2011 19:27
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
Проблемите на социалното осигуряване се коренят в годините на социализЪма
Така е , но не защото не са заделяни пари, а защото са раздавани на калпак, удовлетворяващ партийната воля.
А и да бяха заделяни накакви пари, след деноминацията през 1962 г. (10 пъти обезценка на валутата), "корекциите" в цените през 1978 г. (10% ефективно обезценяване) и 1984 г. (скрита инфлация от 20%) и ударното демократизиране през 1996 г. (1000 пъти обезценяване), няма абсолютно никакво значение дали има или няма натрупани пари. Това е хубавото на разходно-покривната система, че не се влияе от парите. Някои я определят като Понзи схема, но при демографска стабилност (без отрицателен прираст) и дори много слаб икономически ръст, но все пак ръст, тя е в безсрочно квазиравновесие. Лошото е, когато пишман-икономисти и неграмотни политици тръгнат да "подобряват" основни принципи на системата като:
- определяне на приноса на осигурения въз основа само на трите най-добри години (най-висок принос) от последните 15 г. (1983-1998), а не на приноса за всичките 40 години. Това уж временно правило, въведено през 1998 г., ще важи до 2045 г. , когато набор 1980 започне да се пенсионира;
- решаване на кадрови въпроси (прикоткване на определени съсловия, особено силови ) и на трудовата политика (непривлекателни професии и селското стопанство) чрез изземване на средства от осигурителната система - въпросната категоризация на труда и привилегиите при изчисляване на трудовия стаж, приравняването на хайлязки дейности кат партийно секретарство; фиктивно обучение във ВУЗ, наборна служба, майчинство за трудова дейност без да бъдат внасяни каквито и да е осигуровки в пенсионната система;
- прехвърляне недостатъците на здравната система, инвалидизирането, върху пенсионната система;
- не на последно място и хитреенето на политици-селяндури, които създадоха виртуална здравна система (здравните вноски на неработещите) и въведоха съучастие на държавата с 12% към пенсионната система (Орешарски, Станишев, Доган). Сиреч с ДДС-то, платено от пенсионерите, ще се финасират пенсиите. Ако Държавата има такъв голям мерак да участва директно (чрез бюджета, а не като осигурител) в осигурителните системи, да не беше ги отделяла изобщо. Щеше да вдига ДОД или ДДС, без да пилее време и средства за събиране на осигуровки, и направо да плаща пенсии според зависи колко пари има в бюджета (както при социализма) и кой е на власт (при социализма поне властта не се менеше и раздадени пожизненин пенсии на велики депутати не се отменяха ).
Apolitichen
03 Ное 2011 19:56
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
Jorro22, така е. Помощите се плащат от бюджета на Министерството на труда и социалните грижи, но обезщетенията при болест и майчинство се плащат чрез НОИ от фонда "Общо заболяване и майчинство", не от фонда "пенсии".
Еднократните помощи при раждане възлизат за година на 48 млн. лв., месечните помощи за деца са около 324 млн. лв. (не на всяко дете-има ограничение за доход на член от семейството), а майчинството надхвърля 900 млн. лв. (за 410 дни повечето получават около средната заплата, а не минималната).
Аз не съм твърдял нищо за циганките , но не разбирам защо ги смяташ за будали, че да не могат да си намерят един фиктивен трудов договор и 410 дни или колкото трае ревизията да получават доход какъвто пожелаят. Дори е достатъчно какъв да е трудов договор от три месеца и после се вързва минималната заплата за три години + зачитането на трудов стаж за пенсиониране . Пет деца (15 години трудов стаж) и пенсията вързана.
Добави мнение   Мнения:64 « Предишна Страница 4 от 4 2 3 4