Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Системата Д
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:41 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
popangelov
04 Дек 2011 19:06
Мнения: 18,928
От: Bulgaria
Хм.
Още малко и ще взема да харесам написаното от Хърсев.
Естествено, като изключим лекинкия либертариански подтекс.
MB
04 Дек 2011 20:00
Мнения: 7,003
От: Bulgaria
Така е Хърсев, но в закона ще има или поне би трябвало текст от вида "в големи, особено големи .... размери".
Защото иначе, както сочи практиката, приравняването на "купуването" и "продаването" на гласове е прекрасен начин да торпилират усилията в тази посока.
От друга страна имаше случаи на "бизнесмен на годината", който малко по-късно се оказва "длъжник на годината". Не помня при кое правителство беше.
Дали номиниралите го, а и журито не са били наясно

А за "сектора Д", ми се струва че скоро ще стане актуален, както се развиват събитията
intel_inside
04 Дек 2011 20:07
Мнения: 8,642
От: Bulgaria
Системата Д,

Е безкрайно лесно да бъде преборена.
Проблемът идва от едно малко П което е в началото на концепцията "Популизъм".
Това са гласове ... гласове които много партии се опитват да спечелят... и реално - от политическа и партийна гледна точка Никой не иска да си позволи да атакува.
---
В тази връзка - преди години имаше едно изследване което показваше право пропорционалната връзка между Инфлацията в дадена държава и степента на обвързаност на Централната Банка с политическото управление.
Well - "Системата Д" също съществува единствено и само благодарение на този модел. Гласове ... които Никой не иска да загуби.
Натиснете тук
kpp1
04 Дек 2011 20:25
Мнения: 1,360
От: Bulgaria
"Тук влиза оборотът, укрит от данъчния - на уличния търговец, но и на холдинга, който пише в книгите си 100, а произвежда и продава 200. Тук е бабичката, която тайно дава квартири, и препълненият хотел, който на книга е наполовина празен. И куфарният контрабандист, и тирът цигари с "тапа."

Че то и варенето на компоти и правенето на лютеница влиза в сектор "Д" ( Чърчил), ама който ни агитира да си садим картофи и него ли...
Slava
04 Дек 2011 20:40
Мнения: 10,564
От: Bulgaria
На едни хора им вземат разните осигуровки по ведомост-всеки месец/примерно служители в общински фирми и др./. Други хора са получили свободата да се самоосигуряват-ако искат и върху какъвто доход си искат. Тази свобода всеки от тях си я ползва според Д-то на г-н Хърсев. Но Д в Бг е безкрайна/дяволията де/. Та се чудя как никой не се е усетил да осъди държавата за дискриминация-поставянето в неравностойно положение на една част от работещите спрямо друга . Българинът избягва да плаща доброволно пари на държавата. Но всички вкупом са недоволни от услугите , които им се предлагат срещу въпросните пари. В сферата на туризма никой не плаща осигуровки върху действителния размер на доходите си /абсолютно сигурна съм/. Не съм забелязала държавата да ги е изтормозила, и винаги ще им е по-изгодно да не плащат, та ако ще и 1 лв. да е.
suhar
04 Дек 2011 21:12
Мнения: 6,222
От: Bulgaria
Смешна работа, недостойна за коментар. Кучето бяга според тоягата, казва народът. Ех, какво сладичко местенце за живуркане са намерили някои хора.
В.Лянча
04 Дек 2011 22:11
Мнения: 6,509
От: Bulgaria
Държавата далеч не е единственият противник на системата Д. Все пак има и немалко търговци, които се опитват да водят дейността си по честен и законен начин. Има ги дори в страна като нашата, в която покварата се насажда системно и съзнателно от десетилетия. Просто човешката природа е такава, че нито добродетелта, нито порокът са абсолютни.
Именно почтените предприемачи са най-потърпевшите от престъпните "бизнесмени" и те обективно са най-големите им противници. Конкурентна борба му казват. Цялата разлика между белите и черните сектори се дължи на това, коя от двете групи има надмощие в дадена област и вярвам, че с повечко политическа воля черните сектори ще намаляват. Този процес впрочем вече върви у нас, за разлика от тенденциите в Азия или измишльотините на М. Фридмън.
Filosofa
04 Дек 2011 23:20
Мнения: 1,376
От: Bulgaria
СЕГА на кого да вярвам след този цитат " Извадете 582 хил. души, наети от държавата, " На Емо Хърсев или на Монката Дянков. Министъра лично ми отговори че не са повече от 70-80х. Ама май е лънготил...
Абе на канасубиги Крум защо са му викали Велики? Да не е заради лъжците?
Brightman
04 Дек 2011 23:24
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Отдавна знаем, че у нас има социално облагане - пенсионен данък, здравен данък и пр., а не социално осигуряване.

Да де, дефакто е данък, ама де юре не е. Точно затова укриването на осигуровки не може да се криминализира. Веднъж вече бе пробвано и криминализирано, но Конституционният съд го отмени, именно защото социална сигурност и грижи за гражданите е право, осигурявано от държавата и нейно задължение, а не задължение на гражданите. Гражданите са задължени да плащат единствено данъци (но не и осигуровки) и то не произволно и по нечие усмотрение (както е при осигуровките с прагове), а единствено спрямо доходите и имуществото си.
Brightman
04 Дек 2011 23:29
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Filosofa,
Май не правиш разлика между заетите в администрацията и в бюджетната сфера. В Администрацията - централна и местна са 80 000, но в бюджетната сфера са над половин милион - полицаи, военни, учители и т.н..
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Brightman
werno?
04 Дек 2011 23:40
Мнения: 583
От: Bulgaria
Благодарение на сисетемата Д у нас след 15 - 20 години ще има стотици хиляди пенсионери с минимална пенсия, които ще се издържат по сисетмата К (да не добавям и другите две букви). Ама то на кучето кое ли му е наред, та и топките да са му отпред ...
Krivcho
05 Дек 2011 01:08
Мнения: 1,658
От: Bulgaria
Че то тая система "D" си деиства в България от 22 години насам.И тя, поне в Родината ни, не е икономическа, а политическа.Ей ги на, пенсионата "реформа" се налага точно по системата "D".Ами споразумението със "зърнарите" не е ли "D"?И за да има управия в тая територия трябва една нова система "Д".Оприличавам я като система "Дуспа", ама яка и де що политически задник изкочи.
Спартак
05 Дек 2011 02:47
Мнения: 3,230
От: Bulgaria
Струва си да се прочете и една друга статия на същия автор “ Протести на инат “
Въпросът е, че тези промени са много болезнени, но трябва да се СЛУЧАТ. Ако трябва, ще дойдат хора отвън - представители на Международния валутен фонд и Световната банка например. Те винаги намират начин да вразумят всяка нация, която НЯМА достатъчно акъл. Като че ли цялата нация има една така носталгична представа за железниците, като за нещо невероятно важно. Как без железници държавата пропадала и т.н. Виждаме, че това не е вярно. Според мен в България има място за 5 основни жп линии и всичко останало е време да започва да се реже. Не трябва да търсим работа за 2000, а по-вероятно за 20 000 железничари. С тази стачка господа железничарите доказаха това, което икономистите отдавна прогнозираме. А именно, че железниците отдавна са загубили конкурентоспособност и нямат онова стратегическо значение, което им се приписва в учебниците.
Натиснете тук
Ако някой посочи по- голям “шедьовър“ на икономист с претенциите на автора да го посочи. Говори(пиши), казал известен философ и аз ще ти кажа какво представляваш.
Спартак
05 Дек 2011 03:20
Мнения: 3,230
От: Bulgaria
И още от същата статия “Протести на инат “
С чисто сърце можем да постъпим както в САЩ и Англия където редуцираха линиите. Представете си колко ще намалеят загубите на електроенергия, ако се премахнат всички тези ненужни линии.(???????) Земеделският протест е доста по-тревожещ, защото си е жив рекет (?????)
Там е много по-важно стачката да завърши с изгонването на зърнопроизводителите обратно там, където им е мястото, и със спиране на всички субсидии за този сектор.( Огромни субсидии в Щатите и Европа се дават от години, защото без собствено земеделие всяка страна няма никаква национална сигурност) Така бих постъпил аз на мястото на правителството. Когато някой плаши цялата нация с 200 или 2000 трактора, има много бърз вариант - да се вземат съответните мерки.

Май се прави много явен намек за нуждата и от силови методи, защо не и за употребата на оръжие , което да сплаши тази озверяла тълпа. И това не бях доживял да прочета по страниците на българска медия. Нужно ли е да се напомня на автора за железопътните мрежи на всички развити европейски страни, за световната тенденцията да се заменят бензиновите коли с електрически, за екологичните проблеми от замърсяването. Има ли по евтин, по- конфортен, по екологичен транспорт от железопътния, да не говорим за транспорта на контейнери. Подобни материали ми действат убийствено обидно, те ни третират като .... аборигени.
Brightman
05 Дек 2011 04:09
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Спартак, виж бъдещите железници
Редактирано: 4 пъти. Последна промяна от: Brightman
*666*
05 Дек 2011 05:10
Мнения: 1,715
От: Bulgaria
Еми, щом се налага, още по-голям престъпник ще стана. До сега беше престъпление, само че не си декларирах доходите, сега и това, ще не влагам пари във фалирали предварително начинания като НОИ и НЗОК ще стане престъпление. Ами да пробват, да ми вземат нещо. Имам къде 400 грама месо между краката - от там давам само...
Между впрочем:

Конституция на Република България

Чл. 48. (1) Гражданите имат право на труд.

Чл. 51. (1) Гражданите имат право на обществено осигуряване и социално подпомагане.

Чл. 52. (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.

Като как така, когато някой няма желание да се труди, той не е престъпник, а когато някой няма желание да се осигурява (плаща социални данъци), то той е?
Kotka
05 Дек 2011 08:13
Мнения: 13,187
От: Aruba
Едни хора дето разтуриха българската икономика и пазари, сега са се наточили и на сивата икономика.
Чарли Дарвин
05 Дек 2011 08:32
Мнения: 8,816
От: Bulgaria


Натиснете тук
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Чарли Дарвин
мъничък
05 Дек 2011 08:56
Мнения: 469
От: Bulgaria
Чл. 51. (1) Гражданите имат право на обществено осигуряване и социално подпомагане.
Та откога неупражняването на едно право се преследва?Заприлича на главата "права и задължения на военослижещия " от УВС на ВС на НРБ , утвърден от а.ген. Д . Джуров и подписан от ген.п-к А.Семерджиев. И кога ще е следващата национализация на социални фондове?
БирникЪ
05 Дек 2011 09:03
Мнения: 2,359
От: Bulgaria
Каква чудесна възможност ми дава Хърсев да си тропна пак идейката:
Публикувано във вестник „Сега” на 23.07.2010 г. (оригинал):

Електронните пари ще избавят страната от сивата икономика
(Заглавието в публикацията е променено с цел предизвикване негативни реакции у читатели и форумци)

До няколко години България може да стане първата държава в света, премахнала плащанията в брой
Бирникъ*

Планираното от правителството въвеждане на праг на сумите за плащане в брой всъщност е стара и доказано неефективна мярка за борба със сивата икономика. Това наложи нейното отменяне през 2002 г. Другата идея на управляващите - да свържат всички касови апарати със сървърите на данъчните, решава само малка част от проблема, а именно - последващото манипулиране на данните във фискалната памет. Големият проблем - неотчитането на приходи и доходи ще си остане. Плащането на недвижими имоти и заплати само по банков път е изискване, което лесно може да бъде заобиколено.
Борбата със сивата икономика, престъпността и корупцията трябва да се води в едно основно направление - към поетапното ограничаване и премахване на разплащанията в брой. Именно парите в брой са от една страна главната цел, а от друга страна основното средство на сивата икономика и престъпността. Самото съществуване на парите в брой и свързаната с тях анонимност на платеца и получателя на сумите е основата, върху която вирее скритият сектор.
Изваждането на плащанията в брой от икономическия живот на страната и заместването им със система за регистрирани плащания е единственият начин за радикално решаване на проблема. Трябва да се заменят хартийките в джобове, куфарчета и буркани с високотехнологични средства, които ще изпълняват функцията на платежно средство при много по-висока сигурност за икономическите субекти и държавата.
За успеха на такова начинание са необходими няколко основни неща:
- технология и компонентите и;
- финансов ресурс;
- воля за реализация, най - вече държавническа;
- съдействието на БНБ и търговските банки;
- обществена нагласа за възприемане борбата със сивата икономика, престъпността и корупцията като неизбежна необходимост.
Технологично идеята е реалистична и осъществима. Технологията е налице - безжичното предаване на данни. То вече се ползва от всички мобилни оператори. Държавата трябва да изгради мрежа от базови станции за високоскоростно предаване на криптирани данни за всички плащания от терминалите в търговските обекти (състоящи се от компютър с безжичен модем, карточетец и четец на пръстов отпечатък) до сървърите на Националната агенция за приходите (НАП). Оттам трябва да има връзка с търговските банки за отразяване на трансакцията по сметката на получателя на средствата. Задължителен и безусловен е принципът трансферът на данните да бъде: банков сървър със сметка на притежателя на картата - терминал (устройство за зареждане на картата) - терминал (търговски обект) - базова станция - сървър на НАП - банков сървър със сметката на получателя на средствата.
Разплащанията трябва да се извършват чрез дебитни и кредитни карти, които се ползват и сега. С оглед на сигурността трябва да бъдат защитени с биометрични данни, например пръстов отпечатък на собственика. Тази технология за защита на картите вече е разпространена по света. Така картите ще играят ролята на "портфейл", в който се съдържат "електронни пари". Зареждането на картите от банковите сметки на притежателите им може да става чрез сегашните банкомати, банкови офиси, чрез интернет банкиране и от терминали в пощенските станции и кметствата в малките и отдалечени населени места чрез разработването на подходящ софтуер. При плащане с карта, притежателят само ще потвърждава сумата за трансфер чрез пръстов отпечатък. Терминалите за търговските обекти на открито (заведения, маси на пазари, таксита и др. подвижни обекти) няма да са по-големи от стар модел мобифон.
Разплащанията между физически лица, част от които са финансовата основа на престъпността, корупцията и сивата икономика, ще се извършват само чрез добре развита система от обособени терминали в банковите офиси, пощенски станции, нотариални кантори, общини, кметства и обществени сгради.
Финансирането на такъв проект безспорно е доста скъпо. Но при положение че мобилните оператори успяха да изградят 95% покритие на територията на страната само за 2-3 години, няма причина държавата със заем от Световната банка или друга институция да не може да го направи в много по-кратък срок. Още повече че тук става въпрос само за местата с икономическа дейност (населени места, курорти и крайпътни обекти), а не за цялата територията, и то само за предаване на данни в определен формат, което със сигурност ще е и доста по-евтино. Финансиране може да се потърси НАЙ-ДОБРЕ по линия на еврофондовете. Едва ли е е трудно да бъдат убедени европейските институции в целесъобразността на подобен проект, който ще свие максимално сивата икономика, престъпността и корупцията, с които България е прочута в Съюза.
Чрез система от различни облекчения разходите на икономическите субекти, свързани с необходимите технически устройства могат да бъдат сведени до нула. За най-малките обекти може оборудването да се предостави от държавата.
Търговските банките е редно да поемат ангажимент за премахване на всякакви такси - за трансакции, за зареждане на картите, за обслужване на сметките, защото изваждането на банкнотите от бурканите и внасянето им на депозити ще подобри значително достъпа на банките до евтин ресурс. Ако банките откажат подобно джентълменско споразумение, разходите по трансакциите могат да се поемат от държавата при пропорционално вдигане на данъка върху банковите печалби.
Логично е да се предположи, че изграждането на подобна система за безналични регистрирани плащания ще има много противници. Някои ще възприемат промяната като намеса в личния живот, т. е. като един вид "финансов биг брадър". Но след като доходите на всеки би трябвало да са декларирани по закон, защо тогава и разходите да не се регистрират? След като по закон трябва да се знае кой колко получава, защо да не се знае и кой колко харчи? Целта е ясна: укриването на приходи и доходи да стане невъзможно, а сравняването на съответствието им с разходите ще става лесно и няма да зависи от субективната преценка на контролните органи. Събираемостта на задълженията също рязко ще се подобри. А и всеки гражданин трябва да прецени дали такава намеса в личния му живот стои над сигурността на близките и имуществото му.
Вероятно ще се появят и експерти, които ще доказват, че проектът ще бъде ужасно скъп, неефективен и т. н. Безспорно е обаче, че размерът на укритите приходи и нанасяните щети са многократно по-големи от подобна инвестиция, която ще се изплати за много кратък срок. Възможно е да се появят и "експерти", които ще се опитат да докажат необходимостта от сива икономика, престъпност и корупция, защото те осигуряват доста форми на заетост на гражданите и институциите.
Но основните противници на идеята ще са сивите бизнесмени, престъпният свят и свързаните с тях политически сили, а също рушветчиите в държавната администрация, работещите безработни и прочие хитреци, измамници и тарикати. Системата ще направи укриването на оборот и доход много трудно, защото регистрацията на плащането ще е основание за получаване на средствата. Така ще се усложни и животът на повечето престъпници, например продавачите на дрога, похитителите, убийците на стари хора за дребни левчета, платените убийци, обирджии, крадци, измамници и т. н.
Ако системата има успех, България ще може да инициира въвеждането й и извън границите на страната, например в рамките на ЕС.
Така, освен че ще се живее по-сигурно, бизнесът и гражданите ще спестят огромни средства за охрана, а държавата ще увеличи приходите си и ще намали част от разходите си за борба със сивата икономика и престъпността. Това е алтернатива и на вдигането на данъци и осигуровки дори и на възрастта за пенсиониране и със сигурност ще доведе до тяхното сваляне.

*Авторът е данъчен служител
Heat
05 Дек 2011 09:08
Мнения: 13,716
От: Bulgaria
Чл. 51. (1) Гражданите имат право на обществено осигуряване и социално подпомагане.
Та откога неупражняването на едно право се преследва?

Правото е при съответните условия да вземаш от тези системи и никой ни преследва никого ако не го упражни. Съответно има и задължения към тези системи, като неизпълнението е наказуемо. В повечето случаи обаче, андрешко смята че правата са за него а задълженията само за другите.
Може естествено да вземаш пари от царевица и да връщаш празни хартийки и вдигнати рамена, но върви с поддържане в изправност на траурно-тъмни костюми в гардероба.
Добави мнение   Мнения:41 Страница 1 от 2 1 2 Следваща