Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Бедна България си построи вавилонска кула за 1 млрд. евро
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:27 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
FuFighter
04 Дек 2011 19:38
Мнения: 1,603
От: Bulgaria
Всичко опира до управляващите. При нас принципът е: "Да се усвоят един пари". В Естония явно принципът е: "Да вземем да свършим една работа".
aldycrown
04 Дек 2011 19:40
Мнения: 7,421
От: Bulgaria
Всяко министерство е инвестирало милиони в изграждане на собствена оптична мрежа, стига до някъде, а после поради безпаричие спира да я развива. Затова и се налага да се ползват услугите на частни телекоми. Това струва на данъкоплатците над 30 млн. лв. годишно. През юли т.г. бе приет Доклад за администрацията през 2010 г. В него е посочено, че само изпълнителната власт ползва 149 274 телефонни номера, а разходът за тях е 28.5 милиона лева. За интернет (не от НАМДА, а от частни телекоми) са похарчени 1 273 705 лв. Това са пари, хвърлени на вятъра - защото вавилонската кула, започната преди 14 години, е стигнала... доникъде.


Брутално тъпи, нагли и невежи разсипници. Омръзнало ми е от такива.
Brightman
04 Дек 2011 19:54
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Невежество и корупция - това се двете думи, които изчерпват цялото развитие на т.н. "електронно правителство" досега.
-
А иначе коренът на успешно бъдеще е издаването на лични карти с вграден БЕЗПЛАТЕН електронен подпис и сигурен алгоритъм на ползване, за да не може да се емулира.
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Brightman
intel_inside
04 Дек 2011 20:12
Мнения: 8,642
От: Bulgaria
статията е забавно научно популярна но пропуска някой от най големите куриози напоследък
Има една приказка - че Интернет няма да промени начина по който отваряте пакетче дъвки
Е като човек който работи вече над 10 години в сферата, мога да потвърдя че е абсолютно вярна
kpp1
04 Дек 2011 20:32
Мнения: 1,360
От: Bulgaria
"Е-управлението обаче има смисъл само ако ползването на услугите му е масово."
и достъпно от село, защото там ни вестник можеш да прочетеш, нито писмо да получиш, а ако решиш да отидеш до областния град ще трябва да песпиш там и да се върнеш на следващия ден...
nightowl
04 Дек 2011 21:55
Мнения: 22
От: Bulgaria
За съжаление в констативната си част (с някои мааалки неточности) статията е вярна. Що се касае до техническата-дори не е и научно-популярна. И проблемите пред електронното правителство изобщо не са технологични, а административно-организционни. Наистина компютъра не пие уиски ...
Мърморан
04 Дек 2011 22:31
Мнения: 1,157
От: Bulgaria
При тази естонка там как да видиш предимствата на електронното правителство?
Някак си пак разбрахме, че Борисов е виновен. Тройната разбира се е била пред завършване на проекта когато лошия Боку е настъпал оптичния кабел. Цяло щастие е че не сме отънели с още два милиона за Доган - комуникатора.

Die Hexe
04 Дек 2011 22:36
Мнения: 7,841
От: Bulgaria
Аз ще почакам Манрико - щом 50-те милиона на БАН му се виждат като връхТА на "черпаклийството", интересно ми е да чуя епитетите му за тези безсмислени милиарди.
custo
04 Дек 2011 23:39
Мнения: 319
От: Bulgaria
Статията е написана безхаберно, ето защо:

- Жиците/оптиката, маршрутизацията и системния софтуер не са електронно правителство.
Аналогията на транспортни с информационни магистрали е медийно безумие, което освен че е изгодно някому, е безсмислено, в случая с Електронното правителство. Все едно да се твърди, че коридорите и залите на разните министерства и МС са правителството на РБългария.

- Всички правителства – червени, сини, жълти, триглави и гербави използват ИТ системи за преливане на пари от бюджета в управляващата централа. И трудно ще се промени нещо, ама това е друга тема.

- Безумието в ИТ областта стигна до там, че приложният уеб/софтуер и българчетата, дето могат да правят такива решения, бяха набутани в слугинските стаички.
Показателен за идиотизма на всякакъв род управляващи през двете десетилетия преход е фактът, че никой досега не направи и най-малък опит да събере информация, къде по света е и какви ги върши разсипаният национален програмистки капитал, на кой ИТ връх го веят ветровете.
В програмисткия бранш се знае, че всяка велика ИТ идея тръгва от едно, две генийчета, след това се прави прототип с една великолепна седморка и после става, каквото на идеята и е съдено.

Голямата част от българите - програмисти са погнусени от ставащото в ДА и предпочитат виртуално или реално да се разкарат от България.
Аз, обаче наблюдавам от тук. Бил съм свидетел на резултатите на много дружби, като българо-аремиската, българо-булската, на българо-айбиемската, на българо-микрософтската, на българо-сименската, а сега очаквам да видя и българо-естонската дружба...
yuni
05 Дек 2011 00:18
Мнения: 730
От: Bulgaria
Жалко, че само СЕГА пуска такива статии. Това трябва да се пише и говори всеки ден, обществото да натиска по всички флангове, та да стане чудо и този път е-правителството на България да се развие бързо и без повече разхищения.
nikolay_rs
05 Дек 2011 00:41
Мнения: 11,720
От: Bulgaria
Логично е. След като сме разбрали че тая държава няма да я бъде, за какво да се стараем.
Fantata
05 Дек 2011 07:14
Мнения: 4,153
От: Bulgaria
Intel, изложи се! Размах трябва. Отваряш си дъвките по старому, щото не си офшорнал дъвкането...
toly
05 Дек 2011 08:09
Мнения: 4,974
От: Bulgaria
Електронното правителство е въпрос на време. По-интересно ми е след като се случи на кое място по корупция ще се наредим.
mick
05 Дек 2011 08:54
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Големите български ИТ фирми май ще излязат просто начин за точене на пари от държавата? Интересно би било да се направи една класация на парите получени от държавата за последните 10 години по фирми/както ИТ фирми така и други/ и да видим коя какво е свършила и къде е то.
Heat
05 Дек 2011 09:11
Мнения: 13,716
От: Bulgaria
Жалко, че само СЕГА пуска такива статии.

Спокойно, и другаде пишат големи глупости по въпроса, не е само тук.
vetov
05 Дек 2011 09:17
Мнения: 2,780
От: Bulgaria
Ето какво е разбрал от статията Мърморан:
Някак си пак разбрахме, че Борисов е виновен. Тройната разбира се е била пред завършване на проекта когато лошия Боку е настъпал оптичния кабел. Цяло щастие е че не сме отънели с още два милиона за Доган - комуникатора.

За чий му е на такъв електорат е-правителство.
Това ни е проблемът, не жиците.
sega_007
05 Дек 2011 10:15
Мнения: 3,510
От: Bulgaria
Очаквам коментар от ВЕНИ МАРКОВСКИ.
mvebus
05 Дек 2011 10:33
Мнения: 161
От: Bulgaria
Изграждането на информационни системи с използване на
технически средства в България започва от 1968 г., с
едно специално Постановление на правителството от същата
година. ОТ 1968 г.

ОТ ХИЛЯДА ДЕВЕТСТОТИН ШЕСТДЕСЕТ И ОСМА ГОДИНА !!

1968 г. България се управляваше от един бивш за тогавашното
време милиционер - другаря Тодор Живков /вечна му памет.

2011 г. България се управлява от един бивш за сегашно време
пожарникар. Няма лошо, но е факт нали !

АЗ СЪМ НА 66 г. ЧУДЯ СЕ САМО НА ЕДНО: ЗАЩО ДОСЕГА НЯМАМ НИТО
РОГА, НИТО ПОНЕ ОПАШКА НА ГОВЕДО ?!
booob
05 Дек 2011 10:34
Мнения: 1,768
От: Bulgaria
БЛАГ о ДАРЕН съм на ВСИ правителства, които в този преХОДЕН период обещаваха какво ли не ..... Най -сладки са мечтите...... По МИСЛЕТЕ само кога имахте по голяма тръпка ! -- Преди да ЗАКАРАТЕ булката в къщи или след това ?
EGATI
05 Дек 2011 11:41
Мнения: 3,811
От: Switzerland
е нали вени марковски го командироваха да се учи от Сащ за това как се прави електронно правителство- потроши сумати държавни $ докато кротко пристана на мома американка.
Съветника на гоце се изявява като i-net шаман макар да е само калпав юрист
Поради такива си други българия е на това трагично дередже с технологиите сега.
В.Каменов
05 Дек 2011 12:12
Мнения: 2,523
От: Bulgaria
„Пълни сме със закони, концепции, стратегии, планове и пътни карти, а всяко правителство започва от "А", вместо да продължи, откъдето е спряло предното.”

„То не бяха пилотни проекти, портали и е-регистри, злочести обществени поръчки, обилно поръсени с харчене на милиони левове и гръмотевични скандали”

Това е краткото обяснение на държавноорганизираната престъпност в квазидържавата – днешна България.Тази днешна България е криминално конституирана на феодално-кланов принцип, „легитимирана” на т.н.”кръгла маса”.Около тази „кръгла маса” баха наредени кръгли идиоти, които съсипаха всичко с планове само за разрушаване без идея за реално развитие чрез подобряване на работещото и създаването на ново работещо, както и затваряне на неработещото.Повече от ясно е, че кръглите идиоти на „кръглата маса” бяха кукли на конци управлявани от задкулисни престъпници на международен престъпен конгломерат.Накратко – агенти инфилтрирани главно в ръководствата на всички партийни централи и криминалните „бизнес” групировки.България от много десетилетия е натъпкана с такава агентура именно в държавното управление.И така, в най-новата си история България има нов модел - бавно и полека държавата беше превърната от лоша, но все пак държава в още по-лоша, но вече полудържава.Кой би си помислил преди 22 г, че това е възможно.?Никой!! Затова и хората бяха ентусиазирани и вярваха в по-доброто.Комичното в десетилетията след 1989 г. е, че „управленците” са избирани – вплетена е идеята за демокрация, която тук е напълно режисирана и се експлоатира успешно поради оказалият се много силен и устойчив наивитет на народа, по-голямата част от който продължава да не разпознава случващото се.Този наивитет се настани точно както се настани и чалгата?!Смешно е да се търси някаква последователност в политиката на сменящите се правителства и мнозинства в НС.В България не се провежда национално-отговорна политика, която да се следва от различните правителства с изменение само в начина на провеждане – естествено към по-добро изпълнение.В това отношение сме на светлинни години назад и от най-тъпите.И понеже става дума за бардака в телекомуникациите, редно е и да си припомним криминалната приватизация на БТК по времето на изпечения мошеник и лъжец Симо – две, както би го нарекъл „треньорът на века” Д.Пенев.БТК беше продадена за 230 млн.евро при оценка на 100% от телекома – 936 млн.евро.Само една бележка към темата – правителството, в алчността си да не изпусне тлъстите комисионни, не направи дори най-елементарното – да уреди собствеността на инфраструкторната мрежа към общините за да могат те хем да набират средства от наем на операторите, хем да изискват технически грамотно окабеляване, а не допуснатото опасване на градовете с кабели, приличащи на простори за пране.Инфраструктурата винаги трябва да се управлява от държавата.Трябва да има такъв закон.Тогава и другите процеси в телекомуникациите ще са лесно управляеми с оглед държавните интереси. Това не се допуска само от много тъпи, но иначе много алчни псевдодържавници.В ЕК по това време се чудят и са изненадани от такава престъпна /конкретно/приватизация на БТК, но това не попречи на приемането на България в ЕС.А и кое е чудното – та цялата приватизация в България е абсолютно криминална, а с нея държавата ни трябваше да си изплати до цент дълговете и да има достоен живот за хората изработили приватизираното, а и за всички, и да се развиваме. Вместо това България стана още по-бедна, хората, като цяло, заживяха още по-лошо, а дълговете на държавата се увеличиха многократно?!?!?!?Как стана така?Както се казва:”Оти ручахме жабетата?”Как оти? - би казал измета на народа на държавата ни.Ами появиха се милионери, корпоративни бизнесмени.Имаме си доста забогатяли висши представители на прокуратура, следствие, съд.Такъв модел институции не обслужват интересите на държавата и обществото, но са атрибути на правовата държава. Управляващите народа са от един дол дренки, но си ги избира народа – значи демокрация!В това си състояние станахме даже член на ЕС – значи всичко ни е наред.Добави мнение   Мнения:27 Страница 1 от 2 1 2 Следваща