Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
ACTA la vista на свободата в Мрежата*
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:63 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »
генек
30 Яну 2012 19:28
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Да беше прочела авторката "1984"...То всичко си е там...
------------------------------------------------------------------------------------
Блогът на Генек
ablepsia
30 Яну 2012 19:51
Мнения: 26,566
От: Bulgaria
Чела го е, Генек, точно тази авторка го е чела, вярвай ми
jarret
30 Яну 2012 20:03
Мнения: 822
От: Burkina Faso
Освен "1984" има и "451 по Фаренхайт". ACTA е ужасяващ проект, но той е плод на мисленето от 20 век. Хората, които са го измислили, свято вярват, че когато заключиш нещо, то си остава заключено. Цялата история на цивилизацията противоречи на това. "Ръкописите не горят".
Това, разбира се, в по-далечна перспектива. В близка - виж Комарницки.
Капитан Немо
30 Яну 2012 20:17
Мнения: 4,073
От: Papua New Guinea
...Но по силата на ACTA, ако потребител бъде три пъти обвинен, че ползва или споделя информация, която е защитена от авторско право, може да бъде тикнат в затвора...

Някой да ми посочи къде в ACTA има такъв текст?...
Иначе, дори у наше село, където ACTA е факт отдавна и вече има нови закони в тази връзка се забелязаха "дребни несъотвествия", според които на практика всеки гражданин е в нарушение на закона. Нещо повече - самият нов закон за авторските права у наше село влиза в противопречие с ACTA.
Нагледен пример:
Според АCTA Е НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА (чл. 27, ал.7а и 7б) aко някой свали каквито и да е DRM ("представена в електронен вид информация за режима на правата" - безумно тъп превод в официалния български превод, впрочем) от електронен носител.
Веднага едно противоречие и едно безумие:
1. Според новия закон за авторското право у наше село копирането на DVD Е РАЗРЕШЕНО И НЕНАКАЗУЕМО. С малкaта подорбност, че за до копираш DVD - трябва да свалиш защиатта му, което Е НАКЗУЕМО по ACTA.
2. Ако си купиш книга (еBook) - тя е винаги с DRM (иначе е безплатна). Само че да речем, че имаш Kindle. Книгата е с DRM САМО ЗА Kindle. Ако жена ти има Kobo или Nook - за да "дадеш" книгата на жена си - трябва да й свалиш DRM-а, което Е НАКАЗУЕМО по ACTA! Демек - трябва да си купишп книгата няколко пъти за всеки четец! Т.е., какот един читател тук се изрази - "Стана незаконно да си преместиш книгата от лавицата в хола - на лавицата в спалнята!"
И други такива умнотии...
Добре, че поне за обикновените ползватели в белите държави (засега) няма опасност, просто защото занимавките на толкоз дребно не си струват упражнението...
потребител,07
30 Яну 2012 21:08
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
Но по силата на ACTA, ако потребител бъде три пъти обвинен, че ползва или споделя информация, която е защитена от авторско право, може да бъде тикнат в затвора. Навремето инквизицията нарочвала за вещици и горяла на клада жени, които посягат към книгите. Това ли се предлага към днешна дата?

Тия, които са подписали или са иди@ти, или нас правят на такива.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: потребител,07
AzUrAL
30 Яну 2012 21:34
Мнения: 4,451
От: Bulgaria
Ненавижда теориите за конспирация, но аргументира целия текст на основата на именно такава конспирация.Слабо много слабо...
aPhicoMan
30 Яну 2012 21:48
Мнения: 78
От: Bulgaria
***
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: aPhicoMan
редник
30 Яну 2012 22:14
Мнения: 9,547
От: Bulgaria
Добре, че поне за обикновените ползватели в белите държави (засега) няма опасност, просто защото занимавките на толкоз дребно не си струват упражнението...

Ех, Капитане,
То и 5 кутии цигари не си струваха упражнението на спец-частите, ама битите - бити...
Manrico
30 Яну 2012 22:18
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Освен "1984" има и "451 по Фаренхайт".

Баф интелектуалците! 2042 никой ли не е чел, бе? Или не ви отърва да сте я чели? На мен пък от всичките цифрови заглавия тя най-много ми харесва (Мураками ми стои набутан назад в опашката oт книги)
Die Hexe
30 Яну 2012 22:29
Мнения: 7,841
От: Bulgaria
Чели сме, но по ни върви да закръглим на 2048
Капитан Немо
30 Яну 2012 22:31
Мнения: 4,073
От: Papua New Guinea
Редник, мисля, че уточних, че става въпрос за бели държави...
Райко
30 Яну 2012 22:39
Мнения: 1,832
От: Bulgaria
секретно
ACTA la vista на свободата в Мрежата*
Свързаната интелигентност смени индустриалната ера, корпорациите не го признават и искат да забранят със закон споделянето на информация
Антоанета Маркова

Поздравления за Антоанета Маркова!
dvama_drugari
30 Яну 2012 22:56
Мнения: 563
От: Bulgaria
Историята за "Голд Корп" е една от най-старите градски легенди в света на уеб-зависимите. Ето я доста по-прозаичната версия, в която приходите от изтощената мина нарастват десет пъти /не сто и десет и не до десет милярда, все пак / и разказана с напълно прозаичната цел да рекламира книгата Facebook Timeline.
"Ред Лейк”
"През 1989 година Роб Макюън станал мажоритарен акционер в старата, неработеща добре златна мина „Ред Лейк” в Онтарио, Канада. Той бил сигурен, че някъде в мината има висококачествени златни залежи, но не можел да ги открие. Тогава на някакъв компютърен форум чул за „Linux” и за това, че програмиращите кодове на операционната система са общодостъпни, така че всеки да може да предлага подобрения.
Макюън решил, че може да използва тази идея в минната индустрия. Затова публикувал всички геологически и статистически данни за мината в Мрежата и ги направил достъпни за всички. През март 2000 година той отправи предизвикателство – „Голд- корп” предложи награди на обща стойност 500 000 долара за онези, които посочат най-точно къде да се търси злато.
Останалата част от минната индустрия бе изумена и скептично настроена. Макюън наруши едно от най-старите правила в минното дело – данните за проучванията и залежите бяха неприкосновени и не се разкриваха пред никого поради страх от вражеско поглъщане. Но Макюън беше външен човек и използва радикално нов подход.
Предизвикателството получи огромна публичност. Над 1400 учени и геолози от целия свят изтеглиха данните и извършиха виртуални проучвания. Победители станаха два екипа от Австралия – „Fractal Giraphics” и „Taylor Wall Associates”, които никога не бяха виждали мината, но бяха разработили прекрасни триизмерни графични модели.
Становищата им се оказаха изключително точни, както и тези на следващите четирима класирани в състезанието. През 2001 година, след отправеното предизвикателство, мината произведе десет пъти повече злато отпреди и на много по-ниска цена за унция. Като промени гледната точка, възприе идея от друга област и наруши правилата на индустрията, Макюън постигна забележителен пробив."

Паисий
30 Яну 2012 23:05
Мнения: 3,940
От: Bulgaria
А библиотеките? Да ги закриваме ли, що ли? Там има тонове книги и който иска, може да ги заеме и да ги чете. Има свободен достъп до знание, не се плаща авторско право от всеки, който заеме книгата от библиотеката.

Ами това е следващата логическа стъпка! Но това след като победят интернет.
dvama_drugari
30 Яну 2012 23:56
Мнения: 563
От: Bulgaria
А пък аз считам, че АСТА може да повиши достъпа до знанието. За истинското, качественото знание и в момента се заплаща. Безплатна е само макулатурата, но нали и Роб Макюън /ако продължим с примерчето/ е дал 500 000 долара, за да получи високотехнологичен продукт - триизмерен геофизичен модел, а не "съветите" на милиони скучаещи юзъри? Да, чатенето в нета е безплатно, но един най-обикновен стандарт струва 70-100 и повече евра. А специализираните, висококачествени информационни материали струват хиляди и в мрежата ги има само като заглавия. Какво би станало, ако под защитата на АСТА започнат да се публикуват в нея? Цената им ще намалее значително, а знанието ще стане по-достъпно.
supervisor
31 Яну 2012 00:05
Мнения: 56
От: Bulgaria
Гъзолизните, продажни политици са готови на всичко за да ги потупат по рамото, даже и да не ги потупат, са готови да се наведат ... и да наведат и нас заедно с тях. Едва ли някой е имал идея какво точно подписва, нали преди това някой е "лобирал" за АСТА... Колко обичам тази дума "лобиране" ... Откакто така официално наричат узаконената корупция - всичко е възможно
dvama_drugari
31 Яну 2012 00:07
Мнения: 563
От: Bulgaria
Ерго
както при отровите, които лекуват, всичко е в конкретните текстове и конкретната практика в прилагането на АСТА.
Бъдещите.
Pavlik Morozov
31 Яну 2012 00:12
Мнения: 15,811
От: Bulgaria
Човекът създаващ интелектуален продукт, и човекът печелещ големите пари от него, са обикновено двама различни човека.

За това има и добри причини, и лоши.

Но във всички случаи борбата за "защита на авторските права" е борба повече на тия дето правят парите, отколкото на тия дето правят продукта, защото творчеството се мотивира и от жажда са слава, или от някакви алтруистични подбуди, докато алъш-вериша си е алъш-вериш - всеки проповядва свободен пазар, а в това време гледа да създаде монопол и да принуди всички да купуват от него.
потребител,07
31 Яну 2012 00:51
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
Има ли глобален таен заговор срещу свободния нет?
- 100%


Натисни тук
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: потребител,07
Васуки
31 Яну 2012 02:31
Мнения: 3,605
От: India
Ненавиждам теориите на конспирацията
Отрекла е такста си с първото изречение, забележително! Вместо тази глупост можеше да се напише: "Мракобесието настъпва".
Gozambo
31 Яну 2012 04:22
Мнения: 7,892
От: 0
Аргументацията е детска. Не мога ли да споделя диска с някой приятел, бла, бла, бла? Хвани автобуса и му го занеси! А не да предоставяш записа за ползване от цял свят. Като гледаш вечер новата серия на "Стъклен дом" и пускаш серията в интернет за гледане от цял свят, това безобидно ли е? Вместо хората да си платят годишната вноска в Нетера, а оттам да се отчислят към създателите на филма, ти ги оставяш без приходи. При условие, че всички филми можем да ги гледаме безплатно в интернет, защо да плащаме на Нетера! Точно това се случва в Америка, всички гледат новите български сериали, но безплатно, без да влизат приходи в България, заради хора като авторката на статията.
Аз лично миналата година бях абониран за Нетера и гледах българска телевизия и български филми оттам. Тази година не си поднових абонамента, защото ще спра да уважавам себе си като българин. Да можеш да гледаш на аванта и да плащаш... Нямам проблеми да си платя 150 долара годишен абонамент, но няма да платя, докато не ме принудят. Аз ще си защитавам моя интерес, а авторите на телевизионните предавания да си защитават тяхния.
Ето затова е необходим този закон, за да защити правата на създателите на филми и телевизионни предавания в България, които се гледат досега безплатно от българите в чужбина. България губи от това стотици милиони, а в същото време телевизионните и филмовите дейци мизеруват и се чудят откъде да намерят някой лев за нов филм.
Добави мнение   Мнения:63 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »