Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Испанският Върховен съд изхвърли от професията „суперсъдията” Гарсон
Добави мнение   Мнения:8 1
jarret
14 Фев 2012 21:38
Мнения: 822
От: Burkina Faso
Испанските медии обръщат внимание на факта, че съдията следовател, който поема от Гарсон корупционното дело, също разпорежда подслушване на адвокатите. Даааааа.
Гарсон искаше да изясни съдбата на над 100 000 противници на Франко, избити през гражданската война от 1036-1939. Обвиняват го, че е нарушил закона за амнистията от 1977 г.
CarpeDiem
14 Фев 2012 22:00
Мнения: 1,076
От: Cuba
***
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sybil
CarpeDiem
14 Фев 2012 22:03
Мнения: 1,076
От: Cuba
***
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sybil
CarpeDiem
14 Фев 2012 22:03
Мнения: 1,076
От: Cuba
***
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sybil
Peter Botha
15 Фев 2012 02:16
Мнения: 80
От: Bulgaria
Явно в Средиземноморието(Италия и Испания),търсенето на правда се наказва строго.Справка Дел Пиетро и Гарсон.
Peter Botha
15 Фев 2012 02:25
Мнения: 80
От: Bulgaria
Диктатори и екстремисти могат да бъдат доволни! Един испански съд наложи на ползващия се с висок международен престиж съдия Балтасар Гарсон забрана да упражнява професията си. Скандал!

Балтасар Гарсон изгуби битката с враговете си в испанското правосъдие и испанската политика. Върховният съд обяви за неправомерно разпореденото от Гарсон телефонно подслушване при разследването на една корупционна афера, в която са замесени и политици. Той бил нарушил закона и основните права на заподозрените.

Чиста работа - 2 520 евро глоба. Това е разбираемо, но не е всичко. Съдът наложи на Гарсон и забрана да упражнява професията си в продължение на цели 11 години. Това вече е абсурдно. Това е краят на една блестяща кариера и черен ден за правовата държава в Испания и за човешките права по света.

Урок за цял живот

Кой в бъдеще ще си позволи да издаде международна заповед за арест срещу духовните бащи на Гуантанамо? Да запре със заповед за арест в Англия един престарял държавен престъпник, като бившия чилийски диктатор Пиночет? Да изпрати полицията в къщите на испански провинциални политици и дерибеи? И ще се осмели ли някой в бъдеще да оповести разкрития като това, което Гарсон направи през 90-те години - а именно, че правителството на социалиста Гонсалес е използвало незаконни прийоми в "мръсната война" срещу ЕТА? Това бе тогава такъв силен удар по престижа на социалистите, че те изгубиха изборите през 1996.

Протест в подкрепа на Гарсон

Това беше само първото от три дела, които са в ход срещу съдията Гарсон. Във второто става дума за предприетото от него "своеволно" разследване на нарушенията на човешките права по време на диктатурата на Франко. Това разследване бе сензацията в Испания през 2008, особено нареждането за разравяне на масовите гробове на жертвите на фалангистите, така да се каже многобройните испански Сребреници от годините на гражданската война. Десните сили бяха възмутени от безумно праволинейния Гарсон. Но тъй като престъпниците бяха вече мъртви, той преустанови разследването си.

Жертвата, наречена справедливост

Въпреки това десните се заеха с него и ето че Върховният съд даде ход на жалбата им. В течение на своята кариера Гарсон си създаде много врагове в редовете на върховната инстанция. Допускането на жалбата беше първият скандал в този конфликт. Мотивацията впрочем е очевидна: човекът, който се смята за най-добрия от най-добрите, трябва да получи урок за цял живот.

Така че единствената изненада във втория процес би било оправдаването на Гарсон. Ала привържениците му не очакват нищо добро. Както заяви Рийд Броди, наблюдател на процеса от страна на правозащитната организация Human Rights Watch, самата справедливост би могла да стане сега жертва в Испания.
Peter Botha
15 Фев 2012 03:03
Мнения: 80
От: Bulgaria
Jarret,срещу престъпления против човечеството не важат никакви национални закони и амнистии.За това франкистите трябва да си платят и то с лихвите.
VOCI
16 Фев 2012 00:49
Мнения: 28,177
От: Antigua and Barbuda
И комунистите също.
Добави мнение   Мнения:8 1