Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Фирмите искат европари, но не вярват, че те ще доведат до растеж
Добави мнение   Мнения:1 1
valio9999
02 Мар 2012 11:10
Мнения: 194
От: Bulgaria
Всъщност това е причината, поради която рано или късно този ЕС ще се разтури. Не може да инвестираш в нещо, което никога не носи печалба и икономически просперитет и това да продължава вечно. Може би политико-бюрократичната занимавка ЕС ще приключи до изборите във Франция или Германия.
Най-големите глупости безспорно се правят в енергетиката. Когато влязохме в ЕС имахме 4 подготвени енергийни проекта, които можеха досега да са готови. Петролопровод, „Набуко“, „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“. Простата сметка показва, че токът от АЕЦ струва 15,30лв/МВтч, а този от Фотоволтаични електрически централи – 760,48 лв/МВтч. Въпреки тази държавно занижена цена на енергията от АЕЦ(което косвено субсидира останалите в микса), печалбата на централата „Козлодуй“ е повече от 100млн. годишно. Отделно досега е дала приблизително 20млрд долара печалба на България.
Таксата пренос на природен газ е 2,7 долара за 100км на 1000нм3 пренесено количество. По проект „Южен поток“ е за 53 млрд.м3, а „Набуко“ след намалението е 31 млрд. Сметките показват, че годишно страната България ще печели по около милиард долара от руския проект и по 400млн от „Набуко“ всяка година. Повтарям България, защото е важно че точно тя печели, а не както при лекарствата. Печалбата от петролопровода като пари е по-малка, но все пак е проект, който ще помага на Гърция и на Русия.
Вместо всичко това какво направиха „умните“ евробюрократи? На-важното е, че няма единна енергийна политика. Французите имат повече от 50 реактора и не искат и да чуят за отказ от ядрена енергия, докато съседна Германия мисли за „безопасността“ си и заложи само екологичните източници. Похарчи милиарди, като абсурдното е, че дали реактор ще гръмне в Карлсруе или на 80км от него в съседен Страсбург няма никакво значение. На всичко отгоре суровата зима показа на немците, че слънчевите играчки не са достатъчни.
У нас пък сульо и пульо се изредиха да пишат проекти. Хора, които не различават електромер от водомер „усвоиха“ средства. Скъпи и без капка ефективност. Закона за ВзЕИ е абсолютна енергийна простотия и защитава само определени интереси на глупави инвеститори, застанали зад екологичната карта. Екологично –да, 20% дял на ВзЕИ- да, но все пак на каква цена? Само един пример: Фотоволтаичният парк на Apple, който в момента се изгражда по най-новите технологии в тази област ще струва около 450млн. долара, ще заема 500 декара площ и ще има под ….. 5МВт ефективна мощност. Вятърната турбина на Siemens SWT-6.0-154 има диаметър на перките 154м, струва 17млн с монтажа в морето и е с 6МВт ефективна мощност!!!! За какво са всичките тези слънцестърчалки из България, загубена земеделска площ, похарчени европейски пари и набутани български потребители на електричество дето ще дават по 760,48 лв/МВтч?!?!
Добави мнение   Мнения:1 1