Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Държавата губи около 10 млрд. лв. годишно заради сивата икономика
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:25 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Поглед_отстрани
08 Юли 2012 21:36
Мнения: 596
От: Germany
Според икономическите корифеи - дори и финансовите въпроси са заковани като практика. А по-горе - тАка е, но може и вАка! А кАка ще да се направи?
StrikeEagle
08 Юли 2012 21:52
Мнения: 21,073
От: Bulgaria
Какво значи "губи"?
Нали се въртят в страната.
kaily
08 Юли 2012 22:17
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Ми то не може само за държавата и за бавките да се мисли, ние хората трябва и за себе си да помислим.
Монтен 1
08 Юли 2012 22:43
Мнения: 3,218
От: Bulgaria
А пък колко милиарда изнася тайно Дънди Прешъс с нейните фирми в Челопеч и другаде - косите ни ще настръхнат
Натисни тук
Дори Слави Бинев вече го е осъзнал
анастаси сиров
08 Юли 2012 22:47
Мнения: 9,352
От: Bulgaria
дългогодишен преподавател в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" по макроикономика, микроикономика, теория и управление на инвестициите.
Имаше един стар филм"Специалист по всичко".И макро и микро,само мидл няма.Пази боже.
Micardis
08 Юли 2012 23:34
Мнения: 505
От: Bulgaria
Това , че държавата губи означава, че някой друг в България ги е спечелил, което не е лошо.
no-credit
09 Юли 2012 02:40
Мнения: 954
От: Bulgaria

Държавата губи около 10 млрд. лв. годишно заради сивата икономика

А някой сметна ли колко губят гражданите от непрозрачната, сива държава?

____________________________________
Кредитът - модерното робство

Brightman
09 Юли 2012 03:15
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Един от възможните начини е да се регулират фирмите, които работят в сферата на услугите, като се обложат с патентен данък.

Хе, хе. Най широкото легално кранче за източване и не плащане на милиони. Патентният данък има две функции - убива дребният бизнес (това вече се случи), а на едрият спестява милиони данъци. Същата функция имат и действащите осигуровки с регресивно облагане (поради осигурителните прагове колкото по-малко получаваш, толкова по-висок процент плащаш).
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Brightman
Brightman
09 Юли 2012 03:24
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
- Как гледате на идеята и т.нар. вендинг машини - автоматите за кафе, закуски и т.н., също да се свържат с приходната агенция?
- Смятам, че те също трябва да имат онлайн връзка с НАП.

За кокошка няма прошка, за милиони няма закони. Колко ще събереш от кафе машините ?
-
Голямото източване и укриване на данъци става не от дребните и средни фирми, а от най-едрите, включително и "чуждестранни инвеститори", чрез фиктивен износ (Дянков, като олигофренче (каквото и си е) се радваше, че за 1 година износът нараснал някъде с по над 50%), аутсорсинг, консултации от чужбина, офшорки и т.н.. Всички кафе-машини, кафеджии и майстори-плочкаджии нямат и 1% от сивата икономика.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Brightman
klecoran
09 Юли 2012 10:16
Мнения: 471
От: Bulgaria
А банките които я помпаха давайки кредити без доказан доход, сега ги ползват в борбата срещу нея. Каква пародия вмекто да ива осъдени банкови шефове те им дават оше бизнес а овцете ще платят както винаги.
http://www.bgibp.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=15466
sega_007
09 Юли 2012 10:24
Мнения: 3,510
От: Bulgaria
"Един миг невнимание-после цял живот мъртъв."
Ало, господина, решил да облага кафемашините.
Един ТИР мивана през митницата за 10 минути, после цял живот мъртъв, пардон, неплатени данъци за 10 000 лева !!!
Кое е по логично, да се обложи един ТИР за 10 минути, както трябва или хиляди кафемашини в продължение на една година ?!?
Да, ама не, кафемашините са на Сульо, а ТИР-а е на депутата.
Хинин
09 Юли 2012 10:27
Мнения: 4,146
От: Bulgaria
Сива икономика - да сте видяли или чули автомонтьори, бояджии, лекари, зъболекари или зъботехници да издават касови бележки на реално взети пари?...
kaily
09 Юли 2012 10:41
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
А колко губи държавата от разпродадени на безценица активи като например ЧЕЗ колко печалба изнася и облажва чешките пенсионери, докато нашите мрат от глад и немотия?
Firmin
09 Юли 2012 10:48
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Откак се рече отговорно и отгоре, че сивата икономика и тя е икономика, не ми е гайле. Що? Трябва ли? Образование, здравеопазване, пенсии, социални плащания и други глезотии на тях чакали, казвате? Е, и? Де го Manrico да обясни как тез 10 млрд. годишно всъщност са скрити от ... черпаклиите.

П.П. Браво, Монка!
Apolitichen
09 Юли 2012 13:54
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
И в това няма нищо чудно -няма икономическа мярка, която да е еднозначна
Дали същото нямане - няма финансов съвет/икономическо решение, което едназначно да е вярно, важи за финансов консултант или поне за доцент по икономика!?
Сивата икономика е много инерционно явление - веднъж породена, тя много трудно се преодолява
Че тя "сивата икономика" е първоначалния зародишен бульон на всякаква икономика. Ей на, кафе-машините и изобщо кафенетата, ако някой от тях ми предложи кафето на по-добро качество, достатъчно количество и приемлива цена, аз ще спра да си го правя в къщи и ще "изляза" на светло. Само от това мое "сиво" действие бюджетът губи месечно по 80 лв. от ДДС - купувам килограм за 10 лв. и 2 лв. ДДС, правя 300 кафета по 1.79 лв. (OMV) и спестявам 90 лв. ДДС.
Не ползвам личен шофьор (300 лв. месечна загуба за НОИ), нито таксиметров превоз - още едни поне 100 лв. ДДС "спестени".
Също не ползвам прислужница да ми турга лъжицата с храна в устата, нито слуга да ми бърше задника - още едно барем 100 лв. ДДС и 600лв. осигуровки спестени месечно. Сега като умножим тия 1000 лв. месечно "спестени" по 12 месеца и по 6 млн. души потребители, "сивата икономика" излезна на 72 млрд. лв., минимум (що "спестяваме" и от други дейности - бръснене, фризиране, консултиране, еле финансово )
Пенчо бре
09 Юли 2012 15:33
Мнения: 20,364
От: Bulgaria
Из "История на парите" от Джак Уедърфорд
Като всички хора по света, след като решили, че данъчното бреме е прекалено голямо в сравнение с ползата от държавата, поданиците на Римската империя намерили начин да избегнат плащането на данъци. Търговията замряла. Хората произвеждали само най-необходимото за собственото си изхранване и се въздържали от излизане на пазара. Докато бедните изнемогвали от тежките имуществени данъци, заможните земевладелци, собствениците на латифундии — особено онези, които поради своя привилегирован статут не плащали налози — увеличавали богатството си. Високите данъци прогонили повечето селяни от земите им към освободените от данъци латифундии, където поне можели да си осигурят насъщната храна и най-необходимите вещи, произвеждани на място.
sega_007
09 Юли 2012 16:05
Мнения: 3,510
От: Bulgaria
Абе, къде са двата броя Бирници ?
ДАГОН
09 Юли 2012 16:46
Мнения: 141
От: Grenada
Образование, здравеопазване, пенсии, социални плащания и други глезотии на тях чакали, казвате?


CIVIS

Хайде пак да се образоваме.

Образование - беше безплатно от 1990 до преди 8-9 годинио. След това - който има, ще учи. Имането не е само пари, а и мозък. И поради каква причина някой, който няма уèници, трябва да плаща за образованието на другите? Който си има брада, си осигурява и гребен.

Здравеопазване - нещо така НЗОК ? Или то пак малката истина?

Пенсии - чувал съм за НОИ. Не че ползвам услугите му де. Всички дето реват за пенсии, чинно са си плащали там. Каквото си дал - това ще получиш.

Социални плащания - да отидат да полуàват в Куба и Северна Корея - там има истински социализъм. Тука капитализъм. Който не работи - не трябва да яде.

Други глезотии - я ги изброй, че да ги обсъдим. За МВР, Съдебна система и МНО средствата събрени от 10% ДДС и акцизи ще са предостатъчни.

Откак се рече отговорно и отгоре, че сивата икономика и тя е икономика, не ми е гайле.


Всяка човешка дейност, която създава блага, е икономика. Това, че умните не искат да делят плодовете на труда си с мързеливите и некадърните, за мен не е и не може да бъде престъпление.
Пробвайте - вземете. Последните акции по курортите показват колко е възможно.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: ДАГОН
Apolitichen
09 Юли 2012 18:00
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
Това, че умните не искат да делят плодовете на труда си
И на кого продават стоката си!? Добре е, че не всички са умни, ке умре икономиката.
Апропо, и крадците не искат да делят "плодовете на труда си". Де е разликата?
kaily
09 Юли 2012 20:01
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
И поради каква причина някой, който няма уèници, трябва да плаща за образованието на другите?

Ти кажем ли?
Поради тази причина, че пенсиите се плащат от следващото поколение и колкото по-образовано е то, толкова по-висока ще ти е пенсията.
Явно с тази си мисъл показваш, че не си от умните и тогава що ние, умните, да те храним?
ДАГОН
09 Юли 2012 20:36
Мнения: 141
От: Grenada
И на кого продават стоката си!? Добре е, че не всички са умни, ке умре икономиката.
Апропо, и крадците не искат да делят "плодовете на труда си". Де е разликата?


На някой, който е произвел нещо друго и е спечèлил пари, а не е взел от преразпределените. Не съм чувал някъде, простите да създават продукт на икономиката, ама може и така да е. Крадците нямат "плодове на труда си. Те са с плодове от преразпределението. Като държавните и общински служители, пенсионерите и социалнослабите - демек, тътеите.

Поради тази причина, че пенсиите се плащат от следващото поколение и колкото по-образовано е то, толкова по-висока ще ти е пенсията.
Явно с тази си мисъл показваш, че не си от умните и тогава що ние, умните, да те храним?


Кой пък ти е казал, че чàкам някой да ме храни? Аз ако съм прост, ще си внасям колкото ми поискат така наречените умни в НОИ и ще чакам някой да ме храни по-нататък. Ама аз не внасям и се надявам на себе си. Умните преди мен нали си внасяха колкото им поискат, ходеха по манифестации да махат от долу на по-умните, дето стояха на трибуната и громяха по митинги и събрания класовите врагове и империализма. Сега, на когото са си дали парите - от него да си вземат пенции. Аз не давам - щот съм прозд. Нека ми е зле и да получа омразатаа на трудовия народ, пенсионерите и социално слабите.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ДАГОН
Добави мнение   Мнения:25 Страница 1 от 2 1 2 Следваща