Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Сивата икономика намалява, но превзема нови територии
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:24 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Stern
04 Дек 2012 19:52
Мнения: 10,462
От: Bulgaria
Наскоро асоциацията оповести, че държавната хазна губи около 10 млрд. лева годишно заради различните трикове на сенчестия бизнес.

С тези пари хората и бизнесът успяват да оцелеят (нали никой не вярва,че 3 или 4 членно семейство би успяло да изкара месец с 1000 лв. пари от бяла икономика).
От друга страна, ако тези паривлязат в хазната, те няма да се инвестират в народополезни дейности - здравеопазване, наука, безработица, пенсионна система, а ще се превърнат в асфалт и други дейности, осигуряващи добри печалби и комисионни. И, разбира се, ще се разпределят немалко пачки из комисии и администрация като ДМС.
Meat
04 Дек 2012 21:19
Мнения: 10,675
От: Bulgaria
Защо бизнесът посивява според АИКБ:


Заради такива като АИКБ, НС, МС, СИК, ТИМ, ИПОН и т.н. и т.н. и т.н.
Които съвсем скоро ще инспирират и приемет поставяне на чип във всеки индивидуум, та да им снася всичко придобито на тях, за да се лигавят още повече.
Michael
04 Дек 2012 21:32
Мнения: 1,220
От: Bulgaria
Споделям логиката на Stern, тия несъбрани данъци със сигуност донасят повече обществена полза със самото си харчене от дребни търговци и служители, отколкото биха донесли, ако влязат в хазната. ГЕРБ говореше за наказване на крадците на държавата, но вместо строгост в държавната администрация стовари цялата строгост върху гражданина. Не могат да очакват обич за това - за сбъркания ред, по който трябва да се направят подобни реформи. Само един много дребничък пример ще дам дето ме тормози тия дни, заради един кирлив хонорар ще трябва да си взема отпуск поне ден, за да измоля служебна бележка (от държавен служител между другото), тоя ден ще коства и на мен и на колегите ми доста, може би почти толкова, колкото съм спечелил с тоя хонорар тъп (такава ми е работата, и доста зависи точно от мен), а има шанс да не мога да намеря служителката и да се наложи да харча за разговори и да вземам още дни. Всичко това, за да декларирам нещо върху което данъците са вече платени. Е, как да ми е гот от такъв ред?!? Вместо за почивка от 14-16 часов работен ден аз трябва да си хабя отпуска в името на мързела на администрация и служители...
маргаритка2
04 Дек 2012 21:35
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
- корупцията сред чиновниците, отключваща цяла верига от нерегламентирани практики, в която се въвличат и работодателите;


Очевидно "данъчният морал" е висок, но просто събиращият данъците има криза на идентичността.
Half-caste
04 Дек 2012 21:49
Мнения: 1,497
От: Bulgaria
значи сивата икономика стратегически се прегрупира ...
Pesh0
04 Дек 2012 23:34
Мнения: 310
От: Bulgaria
Е ще потъмнява , аз ли гласувах, хората да дължат глоба ако работят ,без да са усигурени?
Хората които работят за без пари , и се чудят къде да си намерят работа , ги направихте престъпници.
Елате в Европа , да видите дали за хората има глоба , за хората или за работодателите .
За работодателите в германия глобата е 50 000 евро .
За другата европа не знам .
Гласувайте закона така и ще ви побилее икономиката .
Толкова ли сте прости , или искате хората останали там да ви робуват ?
БозьоКифлев
05 Дек 2012 01:34
Мнения: 2,042
От: Bangladesh
липсата на държавна политика за защита на българските производители;

защо трябва да наричаме черното "сивкавобяло"??? причината се нарича наличие на държавна политика за насърчаване на чуждестранните производители и дискриминиране на българските. куцо и сакато идва в мамковината да си препере паричките и веднага му се харизват един куп преференции като чуждестранен инвеститор. българският инвеститор не е инвеститор и си го тръшкат с пълната кошница от данъци и такси.
ano69
05 Дек 2012 03:10
Мнения: 714
От: Bulgaria
... търговията с компютри ...


Глупости на търкалета, точно в този бранш няма много поле за мизерии и тарикатлъци. Основните вносители са сериозни фирми, оборотите са паднали 15-20 пъти спрямо 2008ма ... Едва ли има много желаещи да рискуват с неиздаване на фискални документи - то и гаранциите вече са обвързани с изискване за предоставяне на фактура, например.
annetaz
05 Дек 2012 04:00
Мнения: 1,778
От: Bulgaria
Ами като дребния бизнес/ЕТ/ плаща 15% данък,а големия почти нищо,какво искате?!Как да оцелеят хората?!Макар че голяма част от далаверите,да не кажа всички са на големи компании и тарикати.Дребните търговци са само посредници!Как да обвиня човек,който изкарва по-малко от необходимото да си плати осигуровките и наема,че крие оборот?Ами няма да го направя и даже ще му помогна!Ако успее да си нахрани децата и да не се нареди на опашката на безработните,за мен вече е постижение.Сивата икономика е преди всичко в големите фирми.Армии от счетоводители им помагат да излязат на загуба.Ето Лукойл продава на почти същите цени като в Европа и си произвежда горивата от собствен нефт.Обаче излиза на загуба..КАК?!Ами тези,които изкупуват млякото за жълти стотинки и го виждаме в магазина по 1,80 лв,те също ли са на загуба?Защо всички български продукти са в пъти по-скъпи от вносните?Защо плащаме на ВЕИ надпазарни цени и като не виждаме перките да се въртят,защо имаме в сметките на зелена енергия?!Пълен хаос и безотговорност на държавата!
Sir Mano
05 Дек 2012 09:41
Мнения: 1,152
От: Bulgaria
annetaz

Ами като дребния бизнес/ЕТ/ плаща 15% данък,а големия почти нищо ....

Дребният ET - 15% данък и парите му са лично негови.
Големият АД, ООД и т.н. - 10% данък печалба, но парите са на фирмата. Още 5% данък девидент и парите му са лично негови. Общо 15%.
Както виждаш няма дискриминация. Ако имаше - нямаше да има ЕТ-та. ЕООД се открива за 2 лева!
Има ли друго от което не разбираш, за което мога да те светна?
Sir Mano
05 Дек 2012 09:45
Мнения: 1,152
От: Bulgaria
Как да обвиня човек,който изкарва по-малко от необходимото да си плати осигуровките и наема,че крие оборот?Ами няма да го направя и даже ще му помогна!Ако успее да си нахрани децата и да не се нареди на опашката на безработните,за мен вече е постижение.

Да не се занимава с неща, които не умее! Да ходи да става полицай - за там много акъл не се иска, пък и винаги ще е облечен и децата му нахранени.
Sir Mano
05 Дек 2012 09:47
Мнения: 1,152
От: Bulgaria
Защо птиците имат криле и могат да летят!
БирникЪ
05 Дек 2012 10:07
Мнения: 2,359
От: Bulgaria
Я дайте насам тая методика за изследване на сивата икономика. Да я поразгледаме малко, да видим става ли, не става ли. Щото само хвърлени в пространството цифри не звучат убедително. Само преди време пак някакви анализатори определяха сивата икономика на 30 %. А според тия от АИКБ тя спаднала от 42.2 % на 36.8 % И определят размера и до десета от процента ! Да не повярва човек колко са прецизни !
Защото аз от личен опит мога да кажа:
Всички големи играчи в бизнеса, точат ДДС и богатствата им са основно от точене на държавния бюджет чрез измами с ДДС и акцизи, или от разните програми (ФАР, САПАРД и т.н.) или от далавери с обществени поръчки. Засега няма крупен и известен олигарх в затвора за най-масовото икономическо престъпление. Големите фигури, които се разследват за ДДС измами са единици, и обикновено са неудобните за властта, или отказали да спонсорират тази или онази партия. Организацията на дългоработещи структури за източване на ДДС е възможно само при много тясна връзка между олигарси и политици, като последните, срещу спонсорство, се използват за натиск върху държавни структури и отделни служители. Най-разпространената форма за натиск е структурната реформа. Чрез нея се създава несигурност в отношенията в самата контролна структура, създава се възможност за освобождаване от неудобни служители и ръководители, като в същото време ключови места се заемат от компроментирани или партийно ангажирани кадри
Разните измамници, които се споменават в медиите за измами с ДДС, са дребни риби, които не са си платили за политическа протекция, или такива изпаднали по една или друга причина от организираната от олигарсите далавера.
Определено буди недоумение лансираният извод, че "корупцията сред чиновниците, отключваща цяла верига от нерегламентирани практики, в която се въвличат и работодателите". Най-смешното е, когато крадецът вика "Дръжте крадеца !". Едва ли би имало корумпирани чиновници, ако нямаше корумпиращи работодатели. Никой не може да вземе рушвет, ако някой не му го даде. Дори да го иска чрез злоупотреба със служебното си положение. Водещ във всяка продължаваща и разширяваща се корупционна практика е подкупващият, т.е. бизнесът. В случаите, когато водещ е служителят, той влиза в медиите. ....

ohubohu
05 Дек 2012 10:17
Мнения: 4,837
От: Bulgaria
Да не се занимава с неща, които не умее! Да ходи да става полицай - за там много акъл не се иска, пък и винаги ще е облечен и децата му нахранени.
Явно съра е успял да се влеее в редиците на родната милиция и сега кани и други
гошо
05 Дек 2012 10:21
Мнения: 4,631
От: Bulgaria
А пък дядо гледа кокошки и си произвежда сам яйца. Дотук добре, но не ги декларира, и не плаща данък. Гиди мискинин! Пък и дали са му щастливи кокошките?
Old_BG
05 Дек 2012 10:22
Мнения: 22,342
От: Kiribati
Едва ли би имало корумпирани чиновници, ако нямаше корумпиращи работодатели.

До голяма степен вярно.
И кой е най крупния работодател?
гошо
05 Дек 2012 10:24
Мнения: 4,631
От: Bulgaria
Дори да го иска чрез злоупотреба със служебното си положение. Водещ във всяка продължаваща и разширяваща се корупционна практика е подкупващият, т.е. бизнесът. В случаите, когато водещ е служителят, той влиза в медиите. ....


Да бе, да. Да ама не. Като знам каква ни е съдебната система ме е страх да отида на лекар.
Sir Mano
05 Дек 2012 10:50
Мнения: 1,152
От: Bulgaria
Хе хе, не ми е идвало на акъла, но ако се усетя, че не се справям с това, с което се занимавам (ментално изоставам) и физическото ми състояние позволява - всъщност е една добра алтернатива
БозьоКифлев
05 Дек 2012 12:01
Мнения: 2,042
От: Bangladesh
Има ли друго от което не разбираш, за което мога да те светна?

драги, бихте ли ни светнали дали някога сте учили математика? таблица за умножение, проценти - нивото за 5ти-6ти клас е достатъчно. успешно завършено основно образование би било прекрасно.
защото в наше село 5% от 100 лева и 5% от 90 лева не съвпадат. не знам как е във вашето. пък ЕООД-тата си имат една дребна подробност, наречена двустранно счетоводство (моля тези без основно образование да не го бъркат с "двойното" счетоводство).
Агоп
05 Дек 2012 13:36
Мнения: 406
От: Bulgaria
Изгори, за да светиш...
Doctora
05 Дек 2012 13:43
Мнения: 19,503
От: Bulgaria
Сивата икономика намалява..минава в черната.
Добави мнение   Мнения:24 Страница 1 от 2 1 2 Следваща