Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Един град се планира за 30-40 години, а не за 4-годишен мандат
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:22 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
MOPT
14 Дек 2012 19:49
Мнения: 1,169
От: Bulgaria
Това се дължи на пренасищане на пазара, има над 50 000 непродадени жилища само в София. И няма поръчки.

А цените не падат
гошо
14 Дек 2012 20:26
Мнения: 4,631
От: Bulgaria
екологосъобразно


Демек, съобразно с еколозите, а не с екосистемата?
Meat
14 Дек 2012 21:52
Мнения: 10,675
От: Bulgaria
Това се дължи на пренасищане на пазара, има над 50 000 непродадени жилища само в София.


Което се дължи на алчните банки и още по-алчните им собственици и управляващи. Връзката с прокламирания "пазар" е отдавна скъсана, не само при НИ но и при всички стоки и услуги на територията. Където има назначени бизнесмени, икономисти и политици е така.
Минавам от тук
14 Дек 2012 22:03
Мнения: 5,214
От: Bulgaria
Съжалявам, но този човек живее в някакъв друг град-добре начертан, макетиран и естетизиран. И не му се живее в реалната София.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Минавам от тук
щурчо
14 Дек 2012 22:28
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Кофти е, когато професионалисти трябва да се съобразяват с политици еднодневки и мнението на разни лаици. Лошото за София е, че си няма истински културен, търговски и социален център тип "стъргало", каквото има в почти всеки български град.
Минавам от тук
14 Дек 2012 22:36
Мнения: 5,214
От: Bulgaria
Така е, но не защото не се планира или не се проектира, а защото живота на града вече се разпръсна на много центрове и тяхното насилствено естетизиране и нормативизиране от общината и общинските проектанти е безмислено. Този архитект все има пречки, но няма сетиво за същинския живот на града
Поредното поражение на планиращата архитектурлна мисъл е новият мол на бврд България- един антихуманен обем, където хората се губят. А целта е да се съберат много потребители на едно място. Ама не се отчитат мислите и емоциите на потребителите. Те не са човекобройки, които отчитат движение на капитала. Искан и удоволствие от празника на потреблението. Няма празник има конвеер.
Но доживем увидим докъде ще стигне този безчовечен ...мол
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Минавам от тук
ata
15 Дек 2012 01:57
Мнения: 2,197
От: Bulgaria
НДК е огромна сграда, направена с изключителни мерки за сигурност, като конгресен център, с парите на целия български народ, с над 30% доброволни дарения. Тя сигурно струваше над 2 милиарда на времето, дори метростанцията си беше изградена тогава, сега само се подвключи. НДК е свързано органично с цялото пространство около сградата и то не може да се разглeжда изолирано. Сега има решения да се реновира, да се направи в съвременен стил

Изровете онуй е.бакърджиев да дойде и да ви я гръмне за няколко милиона с геотехмин. .
внимателният
15 Дек 2012 08:18
Мнения: 3,095
От: Bulgaria
Вземам повод от мненията на Щурчо и Минавам от тук.
София наистина няма едно "стъргало" - по- точно "чаршия" или "мол", "торговый ряд" - поради самите си размери. Та тя е почти два пъти по- голяма от Пловдив, Варна, Бургас и Русе, взети заедно. Традиционно, нейните чаршии са няколко : Ларгото и "Царя" с Борисовата градина, "Витошка" с НДК, "Славейков" с "Раковска". Засега.

В следващите две години обаче, ще се оформи нова зона- стъргало. През март 2013-а влиза в действие новият лайфстайл- мол "Парадайз Център" в Хладилника. Това е мол от нов тип, който няма нищо общо с цума на "България". Освен, че е много по- голям / 200 декара, с паркингите /, в него ше има ледена пързалка, зали за игри, шестнадесет ресторанта, някои от които градини. На кота нула в това съоръжение има вече изградена метростанция и можем само да съжаляваме, че метрото до нея бе оставено за 2014-а.

В южна посока, "Парадайз Център" ще стане изходна точка за Витоша. То и сега от Хладилника тръгват рейсовете за Витоша и Витошката яка, но всичко е толкова сгъчкано, че е по- скоро неудобство, отколкото предимство. Реконструкцията на "Сребърна" и свързването й с "Токуда" и другите обекти в Погребите, на пробива "Тодор Каблешков" и разширяването на "Черни връх", пускането на метрото до Хладилника, изграждането и на "Карфур" срещу "Парадайз Център"- а, ще променят нещата.

В северна посока, новият мол ще оформи новото голямо стъргало на София, включващо него, Южния парк, НДК и "Витошка". Дължината му е почти седем километра, което не е малко за стъргало, но пък ще има и пет метростанции.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: внимателният
Бург Гаски
15 Дек 2012 08:46
Мнения: 1,663
От: Bulgaria
Но имаме надежда, защото едва ли скоро ще имаме такъв културен кмет.

А преди него какво бешее!
mick
15 Дек 2012 08:51
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Има много празни апартаменти в София.. а цените не падат достатъчно просто защото данък сгради е символичен и на собствениците не им е проблем да ги държат заключени. От друга страна, ниският данък сгради прави невъзможно поддържането на инфраструктурата в кварталите и там е мизерия. Отделно се получава така, че собственици на имоти за стотици хиляди лева/евра, че и повече се водят бедни щото нямат доходи - това ако го чуят в другите европейски държави или САЩ направо ще ни спрат всякакви помощи за поддръжка на инфраструктурата. Просто поддръжката на инфраструктурата е работа на общината/държавата и трябва да я има независимо при какви доходи - просто поддръжката е местен бизнес който работи точно с такива доходи. А не както сега, да чакаме Европа да ни оправя държавата.

И се получава - високи цени на имотите, мизерия между тях, лошо качество на живот , парите на хората вместо да сe въртят в икономиката, те стоят закопани в заключени и неефективно използвани имоти.
Чичо Фичо
15 Дек 2012 09:09
Мнения: 24,838
От: United States
В реалния свят достъпът до Витоша сега е невъзможен. Миналото лято през август лифтовете на работеха, а пътят от Драгалевци за Алеко беше забранен, имаше заплашителни табели, които игнорирах. Горе имаше паркирани няколко десетки коли, но беше пусто, нищо не работеше, освен хижата, която изглеждаше като в соц време. Абсолютно несравнимо с първата половина на 90-те години, когато децата ни израснаха по Витоша. А и сега повечето жители на София сякаш нямат работа на Витоша, нямат пари или време, а които имат, ходят по други по-далечни места.

toii
15 Дек 2012 09:21
Мнения: 1,154
От: Rwanda
Г-н архитектът сигурно се получил или ще получи и той нещо от баницата така щедро раздавана от ГЕРБ на свои хора. От думите му става ясно, че той живее в два паралелни свята или по-точно в две Софии. Абе човече как може едновременно да хвалиш кмета и едновременно да недоволстваш относно планировката на града? Или да ти се вижда малък 4-годишният срок за планиране. Та нали този "културен" кмет управлява вече близо десет години заедно със своите партийци! А ако сложим в сметката и сестринските на ЕНП партии у нас, то София би трябвало да е управлявана над 20 години с едно и също разбиране, с едни и същи приоритети, с едни и същи ценности!
щурчо
15 Дек 2012 09:41
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Строим-рушим, строим-рушим, ама както казваше на времето тренера: "Който няма акъл в главата, да са му здрави краката".
внимателният
15 Дек 2012 11:07
Мнения: 3,095
От: Bulgaria
В реалния свят достъпът до Витоша сега е невъзможен. Миналото лято

От "миналото лято" мина доста време... Сега работят и Симеоновският, без Романски, и Драгалевският лифтове.
Малко по- добре е, но не разбирам докога София ще търпи педеразите от "Витоша- ски"? Най- удобният и най- хубавият лифт, в смисъл на достъп до по- хубавата част на Витоша - Княжевският, не работи вече 20 години!

Всеки, който познава Витош- о, ще се съгласи, че най- хубавата част на планината, Западната от Златните мостове до резервата "Студена" и Югозападната, от Студена до Боснек и Чуйпетлово, са почти неизвестни за софиянци.
Фандъкова, ако наистина иска цялата Витоша за София, спешно трябва да реши въпроса с Княжевския лифт, най- добре като изхвърли педеразите от "Витоша- ски" и с една околовръстна автобусна линия, от Хладилника до Рударци, Кладница и резиденцията "Студена".
внимателният
15 Дек 2012 11:18
Мнения: 3,095
От: Bulgaria
И една молба лично към арх. Бакалов

Уважаеми г- н архитект,
Направете всичко възможно, моля, да бъде забранено с нормативен акт омаскаряването на НДК с реклами!
Националният дворец на културата все някак ще оцелее без пошлости и простотии
помнещ
15 Дек 2012 12:03
Мнения: 3,112
От: Bulgaria
...основава проектантска фирма, която изготвя устройствени планове, проектирала е над 50 хотелски комплекса, спа центрове.


С тази извадка от "биографията" е казано всичко, което заслужава да се каже.
Angel Kandiloto
15 Дек 2012 21:02
Мнения: 3,829
От: Burkina Faso
Архитектите са ни повече друго отколкото архитекти !
И на този хубостник хоризонта му е оттук до там !
Гилдията си остана в средата на 20 -ти век с всички предимства и
недостатъци !
Han
15 Дек 2012 23:39
Мнения: 18,932
От: Bulgaria
Направете всичко възможно, моля, да бъде забранено с нормативен акт омаскаряването на НДК с реклами!
Националният дворец на културата все някак ще оцелее без пошлости и простотии

Ужасно се дразнех от дяволската опашка на LOOP-а, боднат сякаш нарочно от МТел над НДК!
ablepsia
16 Дек 2012 07:57
Мнения: 26,566
От: Bulgaria
Домът на архитектите не прилича на нищо отвътре, той за София се загрижил. Обущарю,...
EGATI
16 Дек 2012 12:08
Мнения: 3,811
От: Switzerland
Тя сигурно струваше над 2 милиарда на времето

сумата която държавата е платила за НДК е много по малка..работеше се много с доброволен труд и материалите не бяха с космически цени..по спомени на един от строителните инженери НДК с прилежащите ,паркинг ,сграда , подземия, пристройки не е повече от около 600 милиона тогавашни пари.Истината е че дългогодишния засранец друмев източи много пари без да ремонтира нищо, комарджията директор си правеше партита и оргии в една запазена зала и бе несменяем защото с парите на НДК си плащаше на власт имащите редовно.
ivo kunchev
17 Дек 2012 05:03
Мнения: 5,363
От: United States
И бе дадена цена на НДК, като всъщност цената бе едва една десета от строителната стойност на сградата. Това разтревожи културните дейци и ние направихме подписка до премиера, президента и Народното събрание

Хе-хе-е!...
Добави мнение   Мнения:22 Страница 1 от 2 1 2 Следваща