Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Византия е покорена стопански, преди да изгуби политическата си независимост
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:41 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Rogatia
20 Мар 2013 19:21
Мнения: 8,949
От: Bulgaria
Котка -
генек
20 Мар 2013 19:34
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Котка -
--------------------
Блогът на Генек

щурчо
20 Мар 2013 20:05
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
...Истинската история
Византия е покорена стопански, преди да изгуби политическата си независимост...


Абе то, откъде да започне човек? Толкова много грешки, още в самото заглавие... Това, че така интерпретираната "история" не е истинска е ясно. Сетне. Такава измислена държава Византия се появява чаак през 17в. в австрийската историческа школа. Инак, Източно-римската империя, известна във всички исторически източници като Ромейска, първом губи своята духовна независимост. Когато една империя няма дух и мисия, естествено е да загуби сраженията и войните. Икономическите и стопанските последици са на последно място. След което е нормално една такава империя не само да загуби своята политическа независимост, но и да бъде унищожена. За марксиските историци, обаче е нормално на първо място да сложат материалното, дори без да се съобразяват със заветите на великите български възрожденци и техния дух.
бонго-бонго
20 Мар 2013 20:18
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Относително коректна статия, но финалът буди недоумение:
Самостоятелни квартали в Солун и в Цариград венецианците получават с императорски златопечатник чак през 1277 г., а от 1285 г. имат и правото да търгуват в Черно море с ново 10-годишно споразумение. След като притежават вече всички възможни права и напълно окупират международната търговия през проливите, до 1453 г. не им остава друго освен чрез новите споразумения само да се потвърждават дадените им по-рано права.


Предполагам , че последното изречение се отнася до "италианците" изобщо, не само до венецианците. 14 век бележе върха на генуезкото търговско проникване в Черноморието, Генуа колонизира части от Крим, където нейна основна колония става Кафа. На Кримския полуостров Генуа основава укрепени колонии и в Солдая (Судак), Чембало (Балаклава), Боспоро (Керч).
В Тана на устието на Дон, на крайбрежието на Азовско Море, генуезците пък действат заедно с венецианците. По западното Черноморие Генуа установява свои емпории в Маврокастро (Модлова), Килина, Ликостомо, Констанца и др. Оттам през Дунав, републиката се търгувала с Централна Европа, като имала важна емпория в дн. Гюргево. Известен е договорът на депот Иванко с Генуа. Генуа напълно доминирала и черноморската търговия на Трапезундската империя, като не само имала укрепена колония и консул в самия Трапезунд, но също и в Тебриз, Севастия. Самостоятелните генуезки колонии в Синопе и Симисо (Самсун) просъществуват до ликвидирането на Трапезундската империя от Мехмед Фатих. Естествено, Генуезката колония в Константинопол е доста добре известна покрай завладяването на града от османлиите, че да бъде дискутирана тук.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: бонго-бонго
тото
20 Мар 2013 20:27
Мнения: 714
От: Bulgaria
След падането на Константинопол във владението на кръстоносците в 1204 г. империята никога не възстановява своята предишна икономическа и политическа мощ! Когато Константинопол е освободен от византийците и империята отново прогласенав 1261 г., това става само върху териториите населени преимуществено с гърци. След това, в продължение на 200 години империята отстъпва постепенно пред турските пълчища......Когато папа Йоан Павел ІІ се срещна навремето с вселенския патриарх Вартоломей, той се извини от името на католицизма на православието, за този фатален удар нанесен му в началото на ХІІІ в.
бонго-бонго
20 Мар 2013 20:30
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Когато папа Йоан Павел ІІ се срещна навремето с вселенския патриарх Вартоломей, той се извини от името на католицизма на православието, за този фатален удар нанесен му в началото на ХІІІ в.

... макар папа Инокентий тогава да няма вина за превземането на града.
rorik
20 Мар 2013 20:39
Мнения: 15,950
От: Bulgaria
Мммдаа,
С една дума - търговците са изтъргували ИРИ .
GreenEyes
20 Мар 2013 20:42
Мнения: 4,538
От: 0
пренебрежението към родното производство се наказва с небивала жестокост


Това ми напомня дебатите в Народното събрание в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Протекционизмът е хубаво нещо, но на практика е невъзможен ( поне в класическата му дефиниция) в днешно време. Много е опасно когато историческа проблематика се пренася автоматично в настоящето, или обратно, когато гледаме на историята от височината на креслото в кабинета си и се мъчим да обясним нещата "тогава", с мислене от "сега".
Иначе темата е интересна.
анастаси сиров
20 Мар 2013 21:49
Мнения: 9,352
От: Bulgaria
Предполагам,че статията за Византия(?) е писана във връзка с Кипърската криза.
И какво трябваше да е на първо място?
А-а-а дабедабе.
Котка
Чарли Дарвин
20 Мар 2013 22:06
Мнения: 8,816
От: Bulgaria
GreenEyes
20 Март 2013 20:42
пренебрежението към родното производство се наказва с небивала жестокост
Това ми напомня дебатите в Народното събрание в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Протекционизмът е хубаво нещо, но на практика е невъзможен ( поне в класическата му дефиниция) в днешно време.

Не само е възможен, но е и жизнено необходим. Как да се прави, с какви методи - е друг въпрос.
Но другите народи намират начин да си пазат и завладените пазари в чужбина, и нови да завладяват, включително и у нас.
Гледай тук - http://bnt.bg/bg/news/view/96131/ - от 17 минута нататък. Много ярък пример за това какво се случва.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Чарли Дарвин
Pojar
20 Мар 2013 22:13
Мнения: 1,204
От: Bulgaria
След СТО не е същото.
СТО тояги
щурчо
20 Мар 2013 22:16
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Цариград не е бивша малка мегарска колония от 4в.

"...Едва ли има по-голяма заблуда от свързването на гърците с основаването на Константинопол (Византион) и неговата култура. Понятията Византия и византийци е изкуствено. То е измислено през 1553 г. от немеца Йероним Волф. Самата държава Гърция започва съществуването си едва след 1830 г. Преди да бъде зарината с пари и помощи от американски и западноевропейски идеалисти, Гърция е бедно, тъжно място, обитавано от жалки хора с нисък морал, както отбелязва Марк Твен в своя книга.
Нека видим как стоят нещата в действителност.Византион е тракийско селище. Названието идва от името на основателя Byzas (то е древен вариант на българското Бузан). Това, че гърците се инфилтрират в тракийския град, не означава, че той е създаден от гърци, или, че името му е гръцко.
До началото на ІV-ти век Византион е малък град. Тракиецът Константин Велики обаче осъзнава стратегическото му значение и го прави столица на Римската Империя. По това време гърците не играят никаква положителна роля в събитията. След Константин Велики идват неговите синове Константин І, Констанций, Констанс І. Последвани са от техния роднина тракиеца Юлиан, а също и от траките Йовиан, Валентиан, Валент, Маркиан, Лъв Бесът, Лъв ІІ, Юстин І, Юстиниан Велики, Юстин ІІ, Тиберий ІІ, Фока.
От превръщането на Византиум в столица на Римската Империя, до началото на VІІ-ми век в него са властвали петнадесет тракийски императора. Тяхна е заслугата за изграждането на най-красивите сгради и най-внушителните укрепителни съоръжения.
Между 330 г. и 610 г. предимно траки са тези, които защитават Контантинопол (Византиум). Запомнете това много добре – в първите три века на своето съществуване Източната Римската Империя е управлявана предимно от траки! Три века е огромен период от време, напълно справедливо е да се каже, че нашите деди траките са изконните наследници на Източната Римска Империя ...наречена през ХVІ-ти век Византия. Не можем да пренебрегнем факта, че не само града е тракийски, но и това, че траки имат най-големите заслуги за неговото устройване и укрепване.
След 610 г. идва на власт идва не грък, а арменеца Ираклий – приятеля на княз Кубрат. Той е последван от синовете си Ираклий ІІ и Константин ІІ...Дори и в по-късни времена на трона в Константинопол седят не гърци а арменци. Става дума за: Христофор Лакапин, Константин Лакапин, Стефан Лакапин, Лъв V Арменец, Роман І, Йоан Цимисхи, Артавазд, Филип Вардан, Василий І...
В древния тракийски град царуват също и фригийците Михаил ІІ, Теофил, Михаил ІІІ. Според П. Каранис фригиецът Михаил ІІ не се бил елинизирал, презирал гръцката култура....както и много от неговите съотечественици:
“The Phrygians, for instance, as we may infer from what we know of the back- ground of Michael II, seem to have been only semi-Hellenized as late as the beginning of the ninth century. Michael, who is described as coarse, ill-educated, and contemptuous of Hellenic culture, was no doubt typical of the natives of Phrygia, many of whom may not have known any Greek at all“. http://www.arts.yorku.ca/hist/tgallant/documents/charanis.pdf
В Константинопол управлява също илириеца Анастасий, исаврийците Зенон, Лъв ІІІ Исавриец, Константин Копроним, Лъв ІV, Константин VІ и др.Около 40 владетеля на града основан от тракиеца Константин Велики не са от гръцки произход. Пълно безумие би било Византия, или по-правилно Източната Римска Империя да бъде считана за гръцка държава...както си мислят някои хора.
Тракийските императори правят много неща за народа, от който са произлезли. Константин Велики финансира построяването на Плиска, Преслав и Силистра. Юстиниан Велики създава Юстиниана Прима. Там е седалището на независимата църква за траките. Отново Юстиниан укрепва Сердика (столицата ни София), Филипопол (Пловдив), Берое (Стара Загора) и др. Когато император Маврикий си позволява гонения срещу дедите ни, тракиеца Фока въстава, сваля го от трона и сам става владетел на Константинопол (Византион). За това слабо познато тракийско въстание пише Йоан от Никиу...
Изконното право на траките над Константинопол е причината на Тервел да бъде дадена титлата кесар, а Симеон Велики да бъде провъзгласен за цар на всички българи и ромеи. През ХІІІ-ти век в надпис от земите на Асеновград, Иван-Асен ІІ е наречен цар на българи, гърци и други страни...Не случайно Папа Инокентий ІІІ признава, че предците на Калоян са от древен римски род...Във Ватикана са знаели много добре кои са нашите деди и какъв е техния произход. Знаело се е, че Калоян е от същия род както и Константин Велики...и двамата са мизи.
В работата си “Кроватова България и Покръстването на Българите” проф. Ценов обяснява, че Константинопол е бил български град, който е бил прочистен етнически от гърците. В “Убийството на Юстиниановата Самоличност” Г. Сотиров разказва за император Юстиниан. Той симпатизирал на група наречена сините. Те били с бръсната глава и кика, носели дълги мустаци...Сотиров предава и злобната забележка на Прокопий Цезарийски, че Юстиниан пропилял златото от хазната поради добрината си към...варварите...Любовта на един тракиец към собствения си народ е наречена...порок..."
бонго-бонго
20 Мар 2013 23:08
Мнения: 26,313
От: Swaziland
През ХІІІ-ти век в надпис от земите на Асеновград, Иван-Асен ІІ е наречен цар на българи, гърци и други страни...

Т.нар. Станимашки надпис:
"В лето 6739/1231/, индикт 4, от Бога въздигнатий цар Асен на българи, гърци и други страни постави Алекси севаста и изгради този град."
сравни с Търновския, година по-ранен:
""В лето 6738 [1230], индикт 3. Аз Йоан Асен, в Христа Бога верен цар и самодържец на българите, син на стария цар Асен, създадох из основа и с живопис украсих докрай тази пречестна църква в името на светите 40 мъченици, с помощта на които в дванадесетата година от моето царуване, в която година се изписваше този храм, излязох на бран в Романия и разбих гръцката войска и плених самия цар кир Теодор Комнин с всичките му боляри, а цялата земя от Одрин до Драч завладях – гръцка, още и арбанаска и сръбска. Франките владееха само градовете около Цариград и самия този град, но и те се повинуваха под десницата на моето царство, понеже нямаха друг цар освен мене и благодарение на мене прекарваха своите дни, защото така повели Бог. Понеже без Него ни дело, ни слово се извършва. Нему слава на векове. Амин."
valeri59
20 Мар 2013 23:08
Мнения: 3,592
От: Spain
ЩУРаво,ЩУРаво,колко да е ЩУРаво?!
Ония покрай Вардарот трици да ручат!
Кому ли е потрябвала вашата „политическа“ независимост? Партизанщината така или иначе ще ви унищожи. Форумът е доказателство.Жалко!
paleolog
20 Мар 2013 23:25
Мнения: 41
От: Bulgaria
Щурчо,писанията ти за Константинопол могат да преобърнат византологията на опаки.Понеже виждам,че имаш задълбочени и бих казал новаторски познания в областта на византологията бих искал да те попитам:на какъв език са говорели жителите на Константинопол,преди и след VIIвекКой е бил официалния език в империята след VII век?Тракийски ли?Какъв е бил император Теодосий Велики?Тракиец ли?Църквата,като създадена от Христос е християнска:за каква тракийска църква става дума?Да не би да си прочел за нея от световно неизвестния "доктор"Стефан Гайд/всъщност Гайдаджиев/?Какви са били патриарсите на Константинопол?Тракийци?Как точно Константин Велики е основал Плиска и Преслав?Сещам се:Той е имал пророчески дар и е знаел,че след 3-4 века ще се пръкнат неговите български роднини-хановете.И за това е решил да ги благоустрои със столици.Всъщност,знаеш ли кои са строили Константинопол?
paleolog
20 Мар 2013 23:33
Мнения: 41
От: Bulgaria
И едно допълнение:Юстиниан изпразва хазната на империята за да построи Великата Църква "Света София"на мястото на стара църква със същото име построена от император Константин Велики,която е унищожена по време на бунта "Ника" в Цариград.И когато Юстиниан влиза в новата църква,той е толкова впечатлен от архитектурата и красотата на храма,че възкликва:Соломоне,аз те надминах!
бонго-бонго
20 Мар 2013 23:34
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Но другите народи намират начин да си пазат и завладените пазари в чужбина, и нови да завладяват, включително и у нас.
Гледай тук - http://bnt.bg/bg/news/view/96131/ - от 17 минута нататък. Много ярък пример за това какво се случва.


Тези приказки на Райчев са доста подсладени и объркващи, особено като омеша хипермаркетите и и т.нар. "фермерски пазари". Защото нали разбираш какво означава да постановиш на женския пазар в София да се продават само стоки от 180 км от града.
Иначе, аз отдавна съм казал - пазарувам изключително от кварталния магазин, а не от "Пикадили" или "345", които са около нас.
щурчо
20 Мар 2013 23:45
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
...писанията ти за Константинопол могат да преобърнат византологията на опаки...

Ами както съм обяснил ,"византологията" е една австрийска измислица от 16в. Изобщо не почива на никакви исторически извори и хроники. В тях никога и никъде не се говори и пише за измислената държава "Византия" и за "византийци". Църквата "Св.София", действително е била първоначално изградена от българи-християни, в много по-малък размер. Опожарявана е от гърците-езичници на три пъти, преди да пъде построена в сегашният си вид.
бонго-бонго
20 Мар 2013 23:49
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Църквата "Св.София", действително е била първоначално изградена от българи-християни, в много по-малък размер.


Това е толкова вярно, колкото и глупостите за предполагаемото писмо на папа Николай до Борис-Михаил от 860 г. , които беше натворил в предишната тема.
щурчо
21 Мар 2013 00:27
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Юстиниан в българските жития се отбелязва като „св. благоверни цар Управда – Юстиниан”.
Името Управда, според житието „Vita Justiniani”, е рождено име на император Юстиниан.

През 532 г., 3 години след закриването на Атинските езически школи, на цирк в Хиподрума в Константинопол срещу Юстиниан избухнало въстанието "Ника" ("Победа!", подклаждано главно от "зелените" - противници в Сената на нарастващата му власт, които се възползвали от недоволството срещу Юстиниан I, заради преследването на еретиците, езичниците и данъчните му закони.Изгорени били старата "Света София", построена още от Константин Велики, други църкви и обществени сгради, Юстиниан се готвел за бягство. Бунтът бил потушен от готите (гетите) и херулите на генералите Мундо и Белизарий, които организирали клане на 3 500-4 000 бунтовници (30 000 според Прокопий Цезарейски) в Хиподрума. Убит бил и обявеният от бунтовниците за император Флавий Хипатий, племенник на Анастасий I. Генерал Мундо отново бил назначен за Главнокомандващ армията на Илирик. През същата година започнало изграждането на новата църква „Света София” в Цариград – едно грандиозно архитектурно творение, която била завършена и осветена пред 537 г.
Чичо Фичо
21 Мар 2013 01:00
Мнения: 24,838
От: United States
Бонго е скицирал италианското проникване в Черно море в 13-14 в. внимателно да не би да изтърве нещо за българските (днешни) земи и българските морски градове. Добре, че сме имали и отделни статии от Петрински на тази тема.

Едно време си имаше специални чалга теми в (тогавашния еквивалент на) Теми на форумците, а и тогавашните чалгари бяха по-интересни колеги, казваха и много свежи и малко известни неща - сега се предъвква едно и също и е досадно.

Но е истина, че "Византия" е западноевропейско име, наложено и употреба дълго след падането на Цариград под османлиите. Самата източна империя винаги се е наричала само "Римска", или по-точно "царство на римляните", или кратко "Романия", както се вижда и от латинския документ, цитиран в статията. Нещо повече, и нейните някогашни владения в самата Италия се наричали "Романия", което и досега е запазено в името на региона Емилия-Романя. Поданиците й се наричали "римляни" (гр. ромеи или ромии), езикът им (който, официалният, бил гръцки от 7 в. насетне) - "римски" (ромеика).

И в България българските земи, които били по-рано под ромейска власт, се наричали "Романия", цар Иван Асен Велики "излязъл на бран в Романия" (Хасковско), старопланинските българи отивали на гурбет да жънат на юг в "Романя" (Старозагорско), дето живеели българи "романци и романки", и които наричали старопланинците "загорци и загорки".

Западните народи, които си служели за грамота и обща комуникация с латински език, се самонаричали събирателно "латини" (и гърците понякога ги наричали така, освен франки), от областта Latium, latina, езика на Лациум, един от италийските езици от старо време, който не е "римски", защото на запад империята изчезнала, а именно "латински". "Римски" бил езикът на империята на изток. "Латинската" империя била новата империя на "латините" на мястото на Римската. Почти като "Латинска" Америка.

Друг интересен въпрос е как и защо власите започнали да наричат новосъздаденото угровлашко воеводство, по-рано васално на Българското царство и останало културно зависимо от него чак до 19 в., с името "Romania", старото самоназвание на "Византия". Първото свидетелство за името "цара ромъняска" (румънска земя), както и първият документ на влашки (румънски) език са от 20-те години на 16 в., дълго след падането на Цариград и след въвеждането на термина "Византия" на запад.
Добави мнение   Мнения:41 Страница 1 от 2 1 2 Следваща