Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Византия е покорена стопански, преди да изгуби политическата си независимост
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:41 Предишна Страница 2 от 2 1 2
бонго-бонго
21 Мар 2013 01:22
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Бонго е скицирал италианското проникване в Черно море в 13-14 в. внимателно да не би да изтърве нещо за българските (днешни) земи и българските морски градове.

Бонго е писал за генуезкото, а не за италианското проникване в Черно море (което Петрински по неясни за мен причини за 14 в. изчерпва с Венеция). В днешните български черноморски градове, венецианското надмощие е ясно отчетливо - и да, това важи и за Варна.
А през 14 в. двете републики достигат до война за контрола над търговията в региона, която завършва с опустошаването на о-в Тенедос и едно доста крехко равновесие на силите.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: бонго-бонго
GreenEyes
21 Мар 2013 01:22
Мнения: 4,538
От: 0
Слаба, силна, изпосталяла или могъща, важното е, че Византия оказва огромно и то в повечето случаи благотворно влияние върху българската държава и нейната култура. Като оставим настрана силното културно влияние, Византия на два пъти спасява България от мюсюлмански нашествия.
През 7 век, когато арабите тръгват на изток, за да овладеят Константинопол и да навлязат в Европа.
Между впрочем раждането на България можеше и да не се състои, ако Византия не бе отклонила арабите от изток на запад, през Северна Африка към Иберия.
За втори път Византия неволно помага на България срещу нашествието на селджуките. През 11-12 в. Византия успява да спре настъплението на селджуките към Балканите. Този път обаче Византия само отлага с два века своя и на България край.
Чичо Фичо
21 Мар 2013 01:32
Мнения: 24,838
От: United States
Защо да важи, нали показах надгробна плоча от Галата (в Цариград) на генуезец, роден във Варна? Значи във Варна в 14 в. се раждали и генуезци. Село Галата край Варна е било и в началото на 15 в. владение на някой си генуезец Салагрузо. Дори има предположение, че името "Джанавара" било от "дженевизлер" (генуезци). Все пак генуезец (на арагонска служба) откри Америка, макар че Пиза създаде модерната морска карта. Венеция засилва влиянието си едва при Иванко.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Чичо Фичо
бонго-бонго
21 Мар 2013 01:45
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Защо да важи, нали показах надгробна плоча от Галата (в Цариград) на генуезец, роден във Варна?

Ми защото по налични документи, венецианската търговия с днепните български черноморски градове, вкл. Варна, многократно надвишава тази на Генуа, включително, че се запазва и след падането на града под османска власт. Варна, Несебър и Педия са трите основни пристанища, на които се товари зърно за Венеция. Във венецианските документи, българското зърно се нарича "зърното на Варна".
Генуезките документи не ни показват търговия през Варна от подобен мащаб, а наблягат на Килия.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: бонго-бонго
*666*
21 Мар 2013 02:33
Мнения: 1,715
От: Bulgaria
Петрински

Да сте чувал нещо, за Обединена Европа без граници? Да сте чувал нещо, за свободно движение на хора, стоки и капитали?
Значи ли това, че аз трябва да си купувам продукти произведени само ако не във Варна и съседните квартали от селски тип, то само във Варненска област?

Не можеш да правиш сравнение между Византия и съвременна България, защото тогава се е търгувало със злато, а сега с хартийки.
потребител,07
21 Мар 2013 04:28
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
тото
2013-03-20 20:27
Когато папа Йоан Павел ІІ се срещна навремето с вселенския патриарх Вартоломей, той се извини от името на католицизма на православието, за този фатален удар нанесен му в началото на ХІІІ в.

Последното разделяне на двете църкви настъпва, след като през април 1204 г. кръстоносците от Четвърти кръстоносен поход завладяват Константинопол и го разграбват. Възмутен, папата отлъчва кръстоносците, участвали в това грозно деяние, въпреки че скоро след това отново ги приема в Църквата.

Иначе след Великата схизма от 1054 г. първият римски папа, който посещава православни страни е папа Йоан Павел II. А следващият е римският папа Бенедикт XVI.
От 7 до 9 май 1999 г. по покана на патриарха на румънската православна църква Теоктист и на румънския президент Емил Константинеску, папа Йоан Павел II посещава Румъния. След Светата Литургия в Букурещ хората, която се били събрали (предимно православни и католици) извикват заедно "Съюз". В отговор на това посещение патриарх Теоктист посещава Ватикана на (7-14) октомври 2002 година.

На 4 май 2001 г. папа Йоан Павел II посещава Гърция. Той се среща в Атина с Предстоятеля на Еладската православна църква архиепископ Христодул и поисква публично извинение за болезнените рани, причинени в миналото от католиците срещу православните.

Първото посещение на римски папа в България е през май 2002 г. Тогава в България пристига папа Йоан Павел II.
Натисни тук

На 29 ноември 2006 г. папа Бенедикт XVI посещава Вселенския патриарх Вартоломей I в Истанбул. Папата и Патриархът присъстват на благодарствена служба в катедралата "Св. Георги". Бе подписана съвместна декларация за отношенията и диалога между двете църкви.
През юни 2010 г. по покана на президента Димитрис Христофияс папа Бенедикт XVI бе на на тридневно посещение в Кипър.
Bay Hasan
21 Мар 2013 04:34
Мнения: 8,555
От: United States
Таа седмица хоровият състав е по-активен и е трудничко да останем с дигане на палци само на един или двама.
Но нека почнем подред:
kotka, ... по дифолт.
Петрински, ... тоже по дифолт + "Възможно е мнозина да си мислят, че е без значение къде правят всекидневните си покупки, харчейки значителна част от своите пари. Това, разбира се, съвсем не е вярно. Въпрос и на национална сигурност е каква част от доходите си 7,5 милиона българи оставят на чуждестранните търговци постоянно, дали тези пари остават в страната или панически се изнасят."
И най-паче... на щурчо - за цялостно творчество.
Таа седмица той е надминал не само "историка" с "истинската" история,но и самия себе си.
Все си мислех,че много съм видол и много чул,ама те тва за наще деди-траките,Константинополис и наща Източна римска империя ма фърли у тъчо.
Кой би могъл да се сети,че :
"... в първите три века на своето съществуване Източната Римската Империя е управлявана предимно от траки! Три века е огромен период от време, напълно справедливо е да се каже, че нашите деди траките са изконните наследници на Източната Римска Империя ...наречена през ХVІ-ти век Византия.";
"...че Константинопол е бил български град, който е бил прочистен етнически от гърците.";
че "Изконното право на траките над Константинопол е причината на Тервел да бъде дадена титлата кесар, а Симеон Велики да бъде провъзгласен за цар на всички българи и ромеи."

А после се чудим що макетата са тръгнале Луната да делят.
Нали сме една и съща кръв и плът ... нема да останат по-назаде от нас,я.
Те за тва ма е яд на некои тъпи мириканци,де даже не са и чували за майка България.
Уморих се да им обяснявам,че ние сме създали кирилицата и кумпутъро,че ние сме дигнали първите в света антифеодално и антифашистко въстания,че първи сме ползвали самольот у реални бойни условия,че първи ....
Утре ке им кажем,че и на Констатинополис/да ма прощават брат ми тумбу и ELGRECO с милозливото гласченце/ сме биле най-първи,та белким вденат нещо.
Още веднъж ... щурчо,
StrikeEagle
21 Мар 2013 07:10
Мнения: 21,073
От: Bulgaria
АКО уважаемият автор би бил ПРАВ, то
Византия би требвало да фалира на всеки 20 години -
както се случва на съвременните гръци псевдодържави и
на някогашните гръцки държавици.
Гърция значи преразход -
сувлаки, узаки,сиртаки и
ФАЛИТ.
`
21 Мар 2013 08:45
Мнения: 259
От: 0
Само не се разбра защо Византия не е произвеждала съпоставим продукт и дори не е защитавала правилно търговските си пътища. Как тогава очаква да капе.
Антистен
21 Мар 2013 09:03
Мнения: 1,473
От: Canada
Бе хубава статия ама неверна. Имах по-добро мнение за Петрински. Византия била покорена от Венеция ? ами името Византия е измислено след Венеция ... не съм историк де, магаре съм.
dardan
21 Мар 2013 09:25
Мнения: 311
От: Bulgaria
Още през 10 в.до Хр.на Босфора е тракийският град Лигус,на мястото на Лигус е основана Мегарийска колония наречена Византион /към средата на 7 в.преди Христа /.Малка колония която има голяма роля в търговските отношения на древния свят.Пристанището на града е на тихия залив наречен Златният рог,място където хвърлят котва корабите които посещават града.Градът е подчиняван от перси,но в самото начало е колония на Спарта а в определени периоди и на Атина а от 2 в.преди Хр.плаща налоги на Рим.Завладян и разрушен от римския император Септвимий Север през 193 г след Хр. Избран от Константин Велики/ майката на Константин е тракийка от Дрепан Битиния/за престолен град в началото на 4 в.и в последствие наречен Константинопол,Цариград е наречен от славяните а турци и гърци го наричали Истанболи.Официалното название на града до 1934 г остава Константинопол или Константиниег.Редно е когато се пишат исторически статии да се упоминават истинските названия на градовете ,най вече самата статия да се покрива със заглавието .А такъв сложен въпрос за стопанската разруха на една империя не може да се обясни с два три реда статия ,или с Венеция.Липсват факторите които водят до стопанската разруха а те са много....
щурчо
21 Мар 2013 09:46
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
...Липсват факторите които водят до стопанската разруха а те са много....

Това е така. Първо започва моралната разруха, за която Петрински нищо не пише.
Докато Василий Втори води аскетичен живот и е известен със своята спестовност, хазната непрекъснато се пълни. Голяма част от тези пари са предвидени за укрепване на армията. Съвсем друго е положението при наследниците му, които прахосват всичко събрано в хазната за пиршества и разгул. Този морален упадък се предава и в обществото и в армията. Така се стига и до катастрофата при Манцикерт през 1071г., след което империята вече престава да бъде велика сила.
tatyana1
21 Мар 2013 10:46
Мнения: 4,668
От: Bulgaria
Цариград?
Perkele
21 Мар 2013 10:47
Мнения: 2,929
От: Bulgaria
лелеее
Kotka
21 Мар 2013 11:28
Мнения: 13,187
От: Aruba
Иван Петрински
Сгугню
21 Мар 2013 14:55
Мнения: 15,094
От: Rwanda
Да се твърди че след Манцикерт 1071 Византия вече не е велика сила означава да се пропуснат 100 години управление на Комнините.
Рухването на Източната империя като велика държава идва след няколко близки хронологично събития - поражението при Мириокефалон 1178, отпадането на Сърбия 1183, гражданската война 1183 - 1185 и отпадането на България 1185 - 1187. Последицата от тях е, че империята губи териториалната и икономическата си база на Балканите и значително е стеснена в мала Азия, които обстоятелства й отнемат възможността да разполага с ресурс да бъде велика сила.
Падането на Константинопол само задълбочава процеса.
А окончателен край на всяка възможност за потенциално възраждане - имало е опции - е поставен със съсипването на акритите в Мала Азия през 70те години на 13 век заради конюнктурните и абсолютно неуместно великодържавнически нужди и амбиции на Михаил VIII Палеолог.
Дядо Заре
21 Мар 2013 15:26
Мнения: 1,293
От: Bulgaria
Брях! Колко умници из тоизи форум, пък никой не се сети, че всички, които сочите из днешните Балкански и Мало-азиатски земи СА МАКЕДОНЦИ!
Затова, като се уморих да чета коментарите реших: Петрински /img/thup.gif>(снимка: натиснете тук)
А за остнаналите - що си губите времето, че и моето
RumenS
22 Мар 2013 06:51
Мнения: 6,895
От: Bulgaria
Като се има предвид че ние не знаем /или поне нямаме едино мнение/, какво точно се случи в Бъллгария и света около нас последните 20-30г /т.е. пред очите ни/, да спорим за това какво е било преди повече от 1000....
Колко много лъжи имаше ... и те лъжите едва ли са патент точно на нашето време.
В.Каменов
22 Мар 2013 13:29
Мнения: 2,523
От: Bulgaria
Има вярно в това,че Венеция, частично и с Генуа влияят практически върху пазарите на Константинопол и има причини за това. Венеция и Генуа са теласократически държави,а този тип държави могат да съществуват само с динамична морска търговия и то в широк обсег – в случая на изток по съвсем естествени причини. Защо на изток? Защото всъщност Венеция,на база договора Pax Nicephori, между Константинопол и Империята на Франките, политически е "привързана" към Константинопол с фактическа автономия. В политическия аспект можеше да се обясни,че търговията във Венеция се управлява от евреите и как те са подпомагани при търговското завладяване „отвътре” от многобройните евреи заселили се в широк регион около Константинопол и по-късно в самия град след изгонването им при двете големи въстания по времето на Нерон през 64-66 г. и по-късно по времето на Адриан след 135 г..Тези големи групи евреи започват в познатия стил да „копаят” срещу Константинопол както и срещу България. В Константинопол се установява и тайното еврейско правителство,което винаги е управлявало действията на евреите.Те са врагът „отвътре” и са в ръководството на използваните /винаги мечтаният от евреите посредник за мръсна работа/ огромни тълпи „османци”, „селджукци” и подобни, формиращи аморфна многобройна маса обединена от ислямската религия за натиск към Християнска Европа.Редактирано: 1 път. Последна промяна от: В.Каменов
timbuktu
24 Мар 2013 09:35
Мнения: 3,986
От: Greece
Щурчо поклон за щялостното ти творчество. Предполагам имаш достьп до изчерпателни тракийски източници и може да постваш нещо на тракийски тука. Ако може на латиница или кирилица за да могат да вдянат простосмьртните. Поне оригиналните чертежи на Света София на тракийските инжинери .
Иначе за Петрински - който владее морето владее и тьрговията. Византийската флота изчезва през този период. Както по кьсно като идва английската и разбива мита за непобедимоста на веницианците по море. То не става с лозунги "купувайте местното...."
Добави мнение   Мнения:41 Предишна Страница 2 от 2 1 2