Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Просветният министър се отказа от финансирането на частните училища
Добави мнение   Мнения:17 1
SvSophia
05 Юни 2013 21:17
Мнения: 36,140
От: Bulgaria
Професор Клисарова чете форума
генек
05 Юни 2013 21:22
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Логично! Многократно аргументирано - щом има предоставена услуга от държавата, всяка самоинициатива си е лична. И не се финансира от всички...
-------------
Блогът на Генек
Атанас Димитров
05 Юни 2013 21:26
Мнения: 23,428
От: Palestinian Territory, Occupied
Правилно решение
Lyubo65
05 Юни 2013 21:35
Мнения: 777
От: Bulgaria
Да-а-а. бяха ни взели за канарчета.....
Приземяване, другари, приземяване!
И не само в тази област ще е така.....
Аbaddon89
05 Юни 2013 22:58
Мнения: 957
От: Bulgaria
Няма никакви основания държавата да финансира частните училиша. Единственото, заради което това ще се направи е, че мафията в България си има държава, която я финансира.
mehudi
05 Юни 2013 23:12
Мнения: 695
От: Bulgaria
аз считам, че герб бяха прави, а решението на сегашната мин-ка е тъпо.
hick
05 Юни 2013 23:38
Мнения: 1,216
От: Bulgaria
По-добре без пари от държавата, ако ще бъдат придружени с налагането на дори едно от великите и прогресивни изисквания, които цъфтят и вържат плод в днешните държавни училища. Ако трябва да избирам между 20% по-ниска такса и това да се запази гордият дух на училището, в което учат децата, предпочитам второто.
несериозен
05 Юни 2013 23:42
Мнения: 406
От: Bulgaria
Чета статията и коментарите. Нищо лошо. Даже чудесно! От всичко казано излиза, че аз ще плащам за образоването на вашите деца, но вие няма да плащате за образоваето на моите, защото съм бил достатъчно непрактичен да ги запиша в частно училище.
Apolitichen
06 Юни 2013 00:22
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
но вие няма да плащате за образоваето на моите, защото съм бил достатъчно непрактичен да ги запиша в частно училище.
Що бе? Плащаме (преди да са имал деца плащам, и след като завършиха продължавам да плащам за всички общински и държавни училища), плащаме и за сигурността на твоите деца, и за градския им транспорт, и здравето им (здлавните осигуровки). Но сега, ако си наел две охранителни фирми, наел си гувернантка и водиш детето с хеликоптер на училище, си е твой избор. Няма да ти се бъркаме (доколкото не пречи на останалите). Каквото си поръчал, ще си го плащаш. Другото е черпаклийство както би казал Манрико.
А и да, ако не си разбрал, образованието не е стока, търгуема на борсите, така че парите да следват нещо си. Не се листва, дори е трудно оценяването на "качеството" му. Стойността се определя след време: като "нулева" с простотиите на политиците в парламента или като безценна при създаването на иновативна икономически ефективна технология. У нас нямаме все още, що сме търгаши и тарикати. Но държавата/общината е длъжна (обществото се е задължило чрез конституцията) да осигури минимални стандарти (средно образование), така че никой да не се затруднява да прочете етикетите на стоките и да подписва договори, поне трудови. И въпреки всичко се оказва, че има работодатели, де един трудов договор не могат да подпишат и икономисти, които търгуват с открития (Каролев продава там гравитация, теореми; Хърсев - тъмна материя и т.н.). Когато средата е "ниска топка" (неграмотни работодатели, баджанаци, брад'чеди и други парашутисти, спуснати не където им е мястото), няма как образованието да има гениални успехи. "Добрият" пример на татковците/политическия елит има убийствено въздействие в крехките детски души.
редник
06 Юни 2013 01:12
Мнения: 9,547
От: Bulgaria
Аbaddon89

05 Юни 2013 22:58Няма никакви основания държавата да финансира частните училиша.

А какви основания има да финансира частни фотоволтаици и подобни?...
SvSophia
06 Юни 2013 05:49
Мнения: 36,140
От: Bulgaria
А какви основания има да финансира частни

Ми особености на националния "бизнес" - частници на държавна хранилка. Модифицирани черпаклии. Други "основания" не се забелязват и с лупа.
Т_Живков
06 Юни 2013 06:56
Мнения: 5,459
От: Bulgaria
Напъват гяволетата на демокрацията, насита нямат - напъват още да обират държавата и народа - закони си коват за целта! Трябвало държавата да субсидира частните училища, в които учат децата на хотелиерите(частници),щото били плащали данъци и им се полагало! Ако не беше жалко, щеше да е много смешно! Апропо, ще се съгласят ли тези хотелиери да ми плащат закуската, която рекламират в пакетите си, ако аз реша да закусвам в друг ресторант - в Шератон, да речем?! Щото, както те са си платили данъците, така аз съм си платил нощувката и те ми дължат закуска! А?!...
Т_Живков
06 Юни 2013 07:12
Мнения: 5,459
От: Bulgaria
Продължавам да разсъждавам върху нахалството на тарикатчетата на демокрацията да черпаклийстват до дупка! Плащали данъци, затова имали право! Ами те със същото право утре ще искат от държавата да получават помощи да си плащат тока и отоплението зимъска - как може бедните да имат право на това, а те, плащащи "огромните" си данъци да нямат право на тези помощи! Така утре и безплатни карти за градския транспорт ще поискат тарикатчтата нагли!...
SvSophia
06 Юни 2013 08:53
Мнения: 36,140
От: Bulgaria
Господин Т_Живков, лошото е, че с всички тези черпаклийски врътки се цели едно - приватизация на държавното образование. Друго много-много вече не остана. Затуй именно беше спуснат Сергей Игнатов (представител именно на частния бизнес във висшето образование), ама не успя докрай. Успя все пак донякъде - ЗРАСРБ откри широки врати за "докториране" и "хабилитиране" на доста мутри и се очаква скорошна мутризация на висшето образование. Вече е налична тук-там, особено в частните "колежи", но не само. Затуй именно бяха въведени и растат такси в държавните университети с вечния претекст "Така е в Европа. Европа иска", което изобщо не е така... в Европа е всякак, а в Чехия, Дания и пр. си е безплатно. Затуй и беше въведен моделът "Парите следват..." като ултрапазарноценностен, за да се разсипе и каквото беше останало. За който вижда, нещата са ясни. Скептична съм и към това правителство. Мисля, че ще решава въпросите половинчато, угаждайки на "бизнеса". А много време няма - нещата са зле, пък в образованието процесите текат бавно - цял випуск трябва да завърши, че и следващият, за да се анализират резултатите от една "реформа". В случай че има воля да се анализират изобщо.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: SvSophia
Пикачу
06 Юни 2013 11:35
Мнения: 8,152
От: South Africa
Но сега, ако си наел две охранителни фирми, наел си гувернантка и водиш детето с хеликоптер на училище, си е твой избор. Няма да ти се бъркаме (доколкото не пречи на останалите). Каквото си поръчал, ще си го плащаш. Другото е черпаклийство

Аполитичен
Дядо Заре
06 Юни 2013 14:32
Мнения: 1,293
От: Bulgaria
"Нито една страна не е станала дори полуграмотна без държавно финансирана задължителна образователна система! - крещящо неоспорим факт." - напомня видният американски икономист, анализатор и преподавател Лестър Търоу.
Пак според Търоу, Образователната система, както и Здравната система на бившите социалистически европейски страни са били най-доброто, което човечеството е постигнало за онези времена.
Днес знаете какво сме и къде сме, доведени от полуграмотни, невежи и продажни политици и интелектуалци!
veritas
06 Юни 2013 16:06
Мнения: 1,777
От: Bulgaria
Пак според Търоу, Образователната система, както и Здравната система на бившите социалистически европейски страни са били най-доброто, което човечеството е постигнало за онези времена.

Което, разбира се е нагла лъжа, или поне крещяща неосведоменост, по простата причина, че господин Търъоу никога не се е лекувал в соц.-лагера, а когато на някой от партийните велможи в соц.лагера се налагаше сериозно лечене - то те не се лекуваха в "най-добрата система", а тичаха по болници в Германия и Франция!
Та когато фактите говорят Търоуците трябва да замълчат!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: veritas
Добави мнение   Мнения:17 1