Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Трябва да върнем професорите си в ЕС
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:38 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
ГНевен
18 Сеп 2013 19:41
Мнения: 1,000
От: Bulgaria
Не може така безотговорно да се твърди, че законът ЗРАС е порочен, защото той постигна основната зи цел - И(г)натов да събори бариерата ВАК и да стане професор! Кво повече ?
Минавам от тук
18 Сеп 2013 20:30
Мнения: 5,214
От: Bulgaria
И ваковските професори бяха много, а сегашните безкрайно. Професор е университетски преподовател със степен доктор. Може и да не съм прав , но доцент е същият на хонорар в университета. Иначе професор е ръководител на научното звено Преди 100 година те са били професори, останалите приват - доценти на договор- Георг Зимел. Тук това чисто менеджериално представяне на тази иерархия се замъглява поради масово съмнителен статус не само на ръководителите но и на ръководените от тях звена.
Като няма за редки изключения ясно научно представяне и легитимация освен тази от чуждите научни институции, споровете около ВАК издават корумпираност на цялата система Битката за или против ВАК по същество е битката за власт да бъдат назначавани ръководителите и техните конкуренти. това е научната "политика" до ден днешен. Просто науката тук присъства или като директна фалсификация или скромна следа,инерция от действителните връзки с науката ...по света.
Ужасно е но наистина много бивши продуктивни учени поради реалното си участие в международната кооперация преди, каквото и да се казва за нея, днес са мизерни претенденти за пенсия във вид на работна заплата. Това се отнася до ВСИЧКИ, а не само до хуманитарии. Даже напротив, хуманитариите успяха да се закачат за история на комунизма и тем подобни извъннаучни канали за субсидиране на тяхното мизерно съществуване А физиците и химиците измират с изключение на успели да се закачат овреме за международните мрежи по конкретния проблем
Науката не е идея, не е принцип това е определено обществено тяло-раждасе, развива се и умира. Ето тук в България науката е на смърно ложе. Просто обществото , което се еманципира от ларвата си просто не предполага такова тяло , такъв орган. Вери сори
CarpeDiem
18 Сеп 2013 20:42
Мнения: 1,076
От: Cuba
Като няма за редки изключения ясно научно представяне


Дима, Димитрову нашу знаете? Неужели... а?!

А за коммент - поздравляю.
Минавам от тук
18 Сеп 2013 20:45
Мнения: 5,214
От: Bulgaria
Пропуснах една линия за възможна апологетика на науката - тя е нужна за образование. Нищо подобно. Образованието в днешните общества-не само в България нямат нищо общо с просветителския идеал-да запаля огъня на познанието, на самоусъвършестване. Днешните напъни обучението да бъде "креативно" са обусловени от изисквания на глобалната икономика. Инструментът, който бил правен в училището преди 50 години сега не съотвества Нужен е "самообучаващ се" механизъм Нищо повече. това концентриране на публичното внимание върху способността ученикът да се научава сам да се образова нищо повече от технологична задача за машинната система на производство на нужните характеристики на човешкия инструмент. Науката тук само пречи. Затова в системата се оформят най-малко две плоскости - едната е за стандарат, другата е за елит. Науката просто е същностна характеристика на формиране на елита. Със съответния образователен мениджмънт и конкуренция В България това по принцип е невъзможно Първо, образователната система е изключително стандартизирана и не е предназначена за селекция Науката в тази система се редуцира до "организация и управление на информационни ресурси". Трансляция и ретрансляция- нищо повече. Така наречените подсистеми на специализирано, елитно образование са филтри за изземване на интелектуалния потенциал със съответните организационни ресурси-пари материали, квалификации. Те отново нямат за цел да произвеждат работещи интелекти. Но подготвят за това матряла ..за експорт! Така че в тази сфера няма никаква ниша, никакъв ресурс за възпроизводство на собствено научния потенциал. Възпроизвеждат се говорящи машини, снабдени с допълнителни програми за забавление на учениците с различен вид поп култура.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Минавам от тук
Минавам от тук
18 Сеп 2013 20:48
Мнения: 5,214
От: Bulgaria
Съжалявам но не знам, може не по име, нямам памет за имената, вери сори
rego
18 Сеп 2013 20:52
Мнения: 1,846
От: United States
Поради ред умишлени "несъвършенства" на приетия от ГЕРБ и предишния парламент Закон за развитие на академичния състав настъпи тотална девалвация на научните степени и звания. При процедурите могат да се установят конфликти на интереси и търговия с влияние. Девалвацията е най-силно изразена в частните университети и колежи. Библиотекарският университет е типичен пример за учебно заведенние, което бълва в най-голяма степен шменди капели - едни напълно измислени "доктори" и "професори". То за това бяха и промените през 2010 на закона - да се премахнат и малкото останали пречки пред самозванците в науката, за да могат те да защитават "докторски" дисертации и да получават "научни" степени и звания. Небезизвестният Мултак Стоян Денчев след промените в закона стана д-р, професор и ректор на висше учебно заведения, а самия библиотекарски колеж прерастна в университет. Щом и възпитаника на Мосрското училище Цветлин Йовчев е защитил докторска дисертация по защита на информацията ( една много развита и сложна компютърна дисциплина), работите са повече от ясни. Ченгетата и политиците усвоиха нова пазарна ниша в България - науката и фондовете за научни изследвания. Бившия зам.-министър на науката и образованието, а сега депутат от ГЕРБ, Ваня Добрева, изведнъж стана и “доктор на науките“, и “професор“ – пак в същия този библиотекарския университет. Илюстрация на девалвацията е и самия министър Сергей Игнатов, който използва промените в закона за да стане професор, и то точно когато беше прекъснал научната си дейност. Прегледайте имената между народните представители, синдикалните лидери, ръководните администратори на фондации и НПО – пълно е с новоизлюпени доктори и професори след промените на закона.
Минавам от тук
18 Сеп 2013 20:56
Мнения: 5,214
От: Bulgaria
Съжалявам за професора.Просто не е в час. Няма нужда от спор. Но едно нещо бих коментирал За английски. Да вярно е - да се преподаваа на български Но преподователят трябва да владее свободно най-малко два чужди езика. Един от които евентуално да е английски Не настоявам защото има интересни дисциплини за които са нужни други Но сам го зная - без английски, дори и пиджън няма как да общуваш. Същото е нужно за студентите- за да четат оригиналите, а не преводите Прекалено много са ментета и некачествени разкази на тема на преводимия материал. та това е Не виждам как
ще се преодолее. Защото нито на входа на тази образователна система нито на изхода не присъстват някакви реални процеси Дълбоко капсулирана и затлачена е и образователната и научната системи.
DjadoAgafon
18 Сеп 2013 21:08
Мнения: 581
От: Afghanistan
Абе я си върнете пак ВАК с "ръководната роля на Партията" и нещата ще си дойдат на мястото.
DjadoAgafon
18 Сеп 2013 21:12
Мнения: 581
От: Afghanistan
"Разбира се, тук възниква и въпросът защо на английски, а не на френски или на немски език да се пишат авторе­фе­ратът и рецензиите,"
Разбира се, тук възниква и въпросът как въпросният професор Добрев не е видял, че 99.99% от статиите в добри списнания са на английски, а не на френски или немски.
Слабо, професоре.
RumenS
18 Сеп 2013 21:27
Мнения: 6,895
От: Bulgaria
Откакто учените ора правят наука зарад титли, тя вече служи само за тази цел. То и с просто око се виждат резултатите от "науката" последните 20г. Соларки, перки и всеки месец нов модел телефон. А топлото през зимата и истинското сирене вече са лукс. Прогрес било имало, викат учените.
Републиканец
18 Сеп 2013 21:33
Мнения: 2,886
От: Bulgaria
Дядо Агафон
Особено научни съвети с 25 човека дето разбират от всичко, макар половината да знаят само руски
skeptik23
18 Сеп 2013 21:35
Мнения: 1
От: Bulgaria
За сравняване с Европейските професори, основното е да се сравнят заплатите, които тук са 5-10 и повече пъти по-ниски. В същност и условията за работа са в пъти по-ниски, някъде първобитни. Ако осигурим условия, тогава можем да поставяме и изисквания като европейските. Тогава няма да е проблем в България да има и европейски кандидати за професори. У нас ниога не е имало добри условия, затова сме си на този хал. И заглавието "Да върнем професорите си в ЕС" е направо смешно. Те никога не са били там, като изключим емигриралите.
Bacho Кольо
18 Сеп 2013 22:14
Мнения: 24,761
От: Bulgaria
"Които истински се занимава с наука, той няма време да пише дисертации. Който пише дисертации, тай няма враме да се занимава с истиниска наука"
Владимир Кабаидзе, инженер-конструктор /цитирим по памет/
mick
18 Сеп 2013 22:16
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
И какво му е лошото на това, всеки университет да си издига професори? В крайна сметка - професорът е просто лектор. И всеки университет има интерес да си избира знаещи и можещи професори иначе, самият университет ще загуби имидж и никой студен няма да иска да учи там. Отделно самите лектори имат интерес да станат професори в добри университети.

Така, че ако един университет П.У.Т.К.А например избере за професор еди койси, то този еди кой си не е само професор, а професор от П.У.Т.К.А. И това трябва винаги да е в самата титла. Само титла професор няма. Има професор от едикойси университет.

Ако един университет може да си позволи да назначава измислени професори.. ами, че то си е за негова сметка. Същото е и за лекора цанил се в някой измислен университет.mick
18 Сеп 2013 22:20
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Отделно, че при сегашния вариант, един професор ще трябва постоянно да си обогатява знанията и ако днес е професор утре може и да не е. Това не е пожизнена титла, както беше преди. Станал професор преди половин век, хубаво, обаче защо пълни главите на студентите с наука от тогава? Къде е съвременната наука?
Butterfly12
18 Сеп 2013 22:37
Мнения: 1
От: Bulgaria
Професоре, трябваше да пишете за проблема когато Игнатов вършеше идиотизмите си, а не сега ! Не на всеки му стиска да влиза в конфликт с властимащите. Голяма част от хората в българската наука са големи специалисти, "професионални" и "духовни великани" и затова СУ и БАН са в такова жалко състояние.
Nako
19 Сеп 2013 00:26
Мнения: 459
От: United Kingdom
Простотии на търкалета.
Трябват поне 40 години (библейски) за да се промени нещо.

Поздрави от
един емигрирал
verislav
19 Сеп 2013 03:50
Мнения: 1,177
От: Bulgaria
Проф. Александър Добрев е добър лектор и учен. Изпита по органична химия I част е един от най-трудните.....
DjadoAgafon
19 Сеп 2013 05:10
Мнения: 581
От: Afghanistan
"Госдума одобрила реформу РАН вопреки протестам
19.09.13 00:33
Натисни тук
Послушная Кремлю Госдума в среду проголосовала за передачу контроля над научными институтами от Академии наук правительству, проигнорировав уличные протесты учёных, опасающихся за судьбу фундаментальной науки на фоне планов урезания финансирования...."Я солидарен с научной общественностью, что реформа нанесет только вред", - сказал на пленарном заседании коммунист Иван Никитчук.
Согласно исследованию Thomson Reuters, по данным на 2010 год средний возраст членов Российской Академии наук превышал 50 лет, а утечка мозгов не иссякает с начала 1990-х: более 80.000 талантливых и способных учёных покинуло Россию в поисках более высокой зарплаты, финансирования исследований и ради современного научного оборудования."
Абе ужас, и в Русия искат да махнат ВАК. "Отнийде взорът надежда не види", както е казал поетът.
DjadoAgafon
19 Сеп 2013 05:55
Мнения: 581
От: Afghanistan
"Поздрави от един емигрирал"
Сега ще те направят на бъзе и коприва: предател на родната наука!
DjadoAgafon
19 Сеп 2013 06:00
Мнения: 581
От: Afghanistan
"За 2 години 500 мозъци изтекли от БАН
Средната възраст на учените е 49,3 г., а заплатата - 568 лв.
Заради изтичането на мозъци потенциалът на БАН рязко намалявал, докато съставът застарявал. „Средствата от субсидията отиват основно за заплати на научните работници и не остават пари за инвестиции, а с остаряла база не може да се правят сериозни изследвания“, предупреди акад. Воденичаров. В отговор лидерът на ДПС Лютви Местан настоя от кабинета да даде силен знак за качествено нова политика към БАН. Подходът, който поиска той, е „повече пари срещу реформи”. "
Абе не ги ли направихте тези реформи в този БАН, бе!
Добави мнение   Мнения:38 Страница 1 от 2 1 2 Следваща