Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
„Вярвам в Чили”
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:74 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »
щурчо
18 Сеп 2013 20:31
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Причина за смъртта на Салвадор Алиенде, по данни от лятото на 2011 г., е един отвор, през който са преминали два куршума, което е характерно за изстрели от автоматично оръжие. Отворът е в костите на задната част на лицевия дял на черепа. Така следва да се заключи, че двата куршума навлизат под брадичката и след отвора в костите унищожават лобната част на крайния мозък. Според посмъртната снимка куршумите трябва да са излезли в ляво, някъде около границата на лявата половина на челната кост и лявата теменна кост на черепа. Днес не съществува никаква възможност да се определи кога двата съдбоносни, според изследването от 2011 г., куршума навлизат по описания път - приживе или посмъртно, не могат да съществуват никакви данни за фаталността на точно тези два куршума, чийто път е достатъчно добре документиран. При отсъствието на меките тъкани и при многократното разместване на тялото е невъзможно също да се прецени дали разглежданите два куршума и техният път са следствие от самоубийствено действие или от наподобяването му.


Таквози нещо може да се пише от колегите на дофтор Тренчев.
Инак, българските пишман-археолози, требе проучват и анализират многобройните древни артефакти по нашенско, щото са много назад с материала.
хикса
18 Сеп 2013 20:49
Мнения: 5,046
От: Bulgaria
Не разбрах, все пак, що трябва на съвестта на Вашингтон да лежат Алиенде и всички други преследвани и избити по политически причини. Некой ако рече да контрира, че Пиночет е трепал, а Вашингтон има само заслугата за липсата на "икономически затруднения" (много ми хареса това), по ще е убедителен. А не че на Вашингтон това не е било поне толкова изгодно, колкото и на Пиночет, ама когато единственият аргумент, че Алиенде бил добър и справедлив, обаче некой му изцапал гащите, т.е. имал затруднения, сам ги цапал, ама не много, дребни затруднения, малко храната не стигала, иначе икономиката не била много зле... Човек, като мине 15 години, може да пробва да гледа малко по-сложно на историята, даже и да не е професор, да не ги определя само кои са добри и кои лоши.
ИвК
18 Сеп 2013 22:24
Мнения: 11,008
От: Bulgaria
Вашигтона само плати на превозвачите / нещо подобно на нашите соатаджии от едно време / да стачкуват. Това парализира страната и над Сантяго заваля.
Matin
18 Сеп 2013 22:37
Мнения: 392
От: France
Демек, Чили е бил демократизиран, защото Аленде е издърпал лоената копаня от местните "предприемчиви" и раздал на смачканите от мизерия чилийци ?
Ако не е бил идеализма на Алиенде , промяната на Латинска е щяла за започне много по- рано . Едва с идването на власт на Команданте започва изритването на "предприемчивите " от континента . И с вдигане на разходите за отбрана в рзмер на 6 % от БВП.
StrikeEagle
18 Сеп 2013 22:55
Мнения: 21,073
От: Bulgaria
Една от последните снимки на Алиенде:
Натисни тук
СТРАННО ЗАЩО хората около него не са въоръжени с оръжие на
чилийската полиция или на чилийската армия.
ЗАЩО са със съветско оръжие - АК-47?
АК-47 и патрони за тях в президентския дворец?
Дали Алиенде не е получавал и сериозни суми в долари от КГБ,
които да са му помогнали на изборите така да се каже?
С две думи -
Бил ли е Алиенде РУБЛАДЖИЯ?
LeDoyen
18 Сеп 2013 23:08
Мнения: 1,860
От: Bulgaria
Съвременната история на Чили, на цяла Латинска Америка и не само, обяснява днешната "популярност" на североамериканците почти в целия свят. Наистина няма никакво значение как е загинал Алиенде, дали се е самоубил или е бил убит. Това, което е сигурно, е, че след организирания с помощта на САЩ преврат са убити хиляди цивилни чилийци, десетки хиляди са репресирани, а още повече са напуснали страната си. И всичко това защото Алиенде е започнал национализация на природните ресурси на страната си. Нещо за което сега плачем и ние.
Ritzar
18 Сеп 2013 23:08
Мнения: 1,468
От: Bulgaria
Какъв друг коментар може човек да очаква от някой с ник strike eagle?
DiegoS
18 Сеп 2013 23:58
Мнения: 424
От: Bulgaria

САЩ подкрепяха всички хунти в Южна Америка. И всички дебилни и садистични диктатори в Централна Америка. ФАКТ!

Но, нали са демокряци... сигурно може така...
Yantar
19 Сеп 2013 00:15
Мнения: 5,304
От: Bulgaria
Какъв друг коментар може човек да очаква от някой с ник strike eagle?
Да де, ама понякога дори надминава собствените си дълбини на невежество и малоумие. Имаше едно време един ФЛ дето пишеше досущ нато него. Всички го знаеха като форумния идиот.
*
Иначе статията на Петрински е много точна - въобще трябва да се престане с подобни плиткоумни твърдения, че видите ли Алиенде се бил самоубил (визирам в частност една първобитна статия в Дневник, на Икономедия дето мернах миналата седмица) - истината е, че никой не знае. И няма как да знае. А кое е по-вероятно е бая ясно. Не знам защо някой се опитват да хвърлят капки мед върху кацата с катран, гаче ли хиляди не са били избити, стотици хиляди не са били изтезавани, а повече от милион прокудени от страната си вследствие на насилствения военен преврат и това че президентът се е самоубил, а не е бил брутално убит някак си прави нещата по приемливи. Също препоръчвам на никой невежа да пише глупости за икономическо развитие на Чили по време на Пиночет, без дори малко да се е запознал с фактите. Има бая книги по въпроса - накратко, малкото икономически растеж от онова време е вследствие на робски труд и мизерия за болшинството от населението, съчетана с изгонването на друга част. По този начин естествено се е освободил държавен капитал, който е бил вложен в производство и инфраструктура, след Пиночет. Но днешното Чили щеше да бъде много по-богато и с по-нисък gini коефициент ако не беше превратът. И естествено днес хиляди хора и техните наследници щяха да са живи.
Kotka
19 Сеп 2013 00:38
Мнения: 13,187
От: Aruba
Иван Петрински
nikolay_rs
19 Сеп 2013 01:30
Мнения: 11,720
От: Bulgaria
Мекушави се оказаха чилийските другари. Да бяха поканили няколко съветски дивизии, па да бяха турили един Мирчо Спасов да обясни на бившите колко много им е минало времето и гледай какво става. Синовете на видните им партийни другари в момента да са най-умните и успелите капиталисти.
Slava
19 Сеп 2013 07:16
Мнения: 10,564
От: Bulgaria
Кого подкрепяше СССР в Латинска Америка , се премълчава, ноо ефектът от тази подкрепа й досега тежи в/у подкрепените.
StrikeEagle
19 Сеп 2013 07:23
Мнения: 21,073
От: Bulgaria
Алиенде е вземал сухо - за себе си и за Партията.
***
Сегашните ни управляващи БСП и ДПС -
И сухо И петролни квоти са вземали.
***
БКП от 1919 до 1944 - само руско злато и американска/британска валюта...
читатель
19 Сеп 2013 08:33
Мнения: 9,158
От: Bulgaria
Не може да има никакво съмнение, че на съвестта на Вашингтон ще трябва да лежи завинаги отговорността за хилядите убити и безследно изчезнали веднага след преврата, за 100-те хиляди политически затворници, подлагани на нечовешки изтезания, за 1 милион (10 процента от тогавашното население на Чили) принудени да напуснат страната след септември 1973 г., но освен всичко това и за смъртта на чилийския президент Салвадор Алиенде.
Историята напомня май настоящето.
ИП,
america1332002
19 Сеп 2013 09:55
Мнения: 5,137
От: Bulgaria
героите се сражават до последна капка кръв като тези на шипка
rover
19 Сеп 2013 09:58
Мнения: 8,441
От: Bulgaria
Дали Алиенде не е получавал и сериозни суми в долари от КГБ,
които да са му помогнали на изборите така да се каже?
да се смее ли, да плаче ли човек...
Radanova
19 Сеп 2013 10:48
Мнения: 614
От: Bulgaria
Ний оправихме на България "истинската история", сега на Чили захванахме...

myrmorko
19 Сеп 2013 10:49
Мнения: 3,230
От: 0
да се смее ли, да плаче ли човек...

Ами да. Както преди време същите "доказваха", че Вапцаров и другарите му са получавали не само рубли, но и англйски лири. Освен всичко друго, ако беше вярно, интересно как биха си послужили с тях в България по онова време. Може би банките на Буров или Губиделников нямаше да откажат да ги приемат или поне да им ги обменят в левове или райхсмарки?
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: myrmorko
Мишо Константинов
19 Сеп 2013 11:02
Мнения: 921
От: Bulgaria
Добре е да се познават фактите. Пиночет избива 3 000 (безспорно, ужасно престъпление), Кастро избива 30 000 (десет пъти по-ужасно престъпление). Къде е днес Чили и къде е Куба? Писнало ми е от двойни стандарти, така любими на западняците (за комунистите не говоря, при тях стандарти няма). Същото и с Хитлер от една страна и Сталин и Мао от друга (за големия приятел на другаря Живков, лицето Пол Пот, съзнателно премълчавам, че той изби само 3 милиона от общо 8 милиона в Камбоджа).
Хитлер изби 10 милиона в лагерите, Сталин изби поне три пъти повече, а Мао - поне 10 пъти повече. Но Сталин беше съюзник на Запада във ВСВ, та западняците не обичат да им се напомнят тези факти. Има ги в "Черните книги на комунизма" обаче. Престъпленията на лицемерния Запад не са от такива мащаби, но са не по-малко гадни. В историята добри няма и това е медицински факт.
Бъдете здрави, ако можете!
Rakita
19 Сеп 2013 11:05
Мнения: 22,828
От: Bulgaria
Рано или късно престъпленията на правителствата на САЩ след Втората световна война със сигурност ще бъдат подробно описани в документацията на едно представително международно съдилище.
Победителите не ги съдят. САЩ излязоха победители от Студената война и колкото и да са слаби сега, все още няма кой да им се опъне в глобален мащаб.
Рангел
19 Сеп 2013 11:14
Мнения: 52
От: Bulgaria
Искам да внеса леки поправки в стативята.Изпуснати по невнимание или съзнателно.
Чили през 1968г е една от "Белите" държави в Латинска Америка,заедно с Аржентина локомотива на икономиката на континента.Само 6 г преди това е успяла да организира и приеме световно първенство по футбол,което е показател за възможности.Чили в същоте време е лидер по производство на мед,волфрам и сребро,както и един от основните доставчици на световният пазар.Благодарение на ик.реформи на правителството на Алиенде ,минна промишленост почти умира,а от там и основните приходи на твърда валута.Въпреки секнналият поток долари от износа на мед и сребро,започва да се увеличава вноса на оръжие ,като разходите за отбрана достигат 9-10% от БВП на страната.И не както свенливо автора посочва ,че е имало инфлация от 8% ,стойностите и достигат трицифрено изражение.Следва рязко обедняване на иначе "леви" слоеве на обществото като учители,минъори и държавни чиновници.И тази стачка не е а 1-2 дена ,а е цели три месеца.Битовата престъпност стига до висините(познато звучи).Та монетата си има 2 страни.
Да имало е финансиране на преврата от страна на САЩ.ЦРУ и от собствениците на национализирани мини,имало е убити,имало е репресирани ,имало е затворени без причина на Нац.стадион в Сантяго.Имало е масова емиграция към Ебропа(Франция,Норвегия,ГДР и източна Европа)
А другата страна на монетата е:Кой ли знае колко умрели от глад щеше да има след още 1-2 ик.експеримента от страна на Алиенде,Колко затворници(реакционни), щеше да има ?Колко ли емигранти щеше да има(със сигурност доста повече от 1 милион,защото все пак Чили има 3000км сухопътна граница с Аржентина!!Все пак не е остров като Куба)А и някой знае ли след ерата Пиночет ,Чили на кое място по ик.просперитет се намира в Латинска Америка?
Отговорът е на (1)
Добави мнение   Мнения:74 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »